Använder en blå/grön metodik för att uppgradera Tableau Server

Många organisationer får ut stora fördelar från att utföra en lokal uppgradering av Tableau Server. Andra organisationer med verksamhetskritisk användning av Tableau kan dock vilja ha en mer robust uppgraderingsmetod i företagsklass som använder investeringar av ytterligare resurser för att reducera risker och inverkan. I dessa fall rekommenderar Tableau en ”blå/grön” uppgraderingsmetodik för att uppnå detta resultat som kännetecknas av:

• Tillförlitlig driftsättning av program i en nykonfigurerad icke-produktionsmiljö för värd (jämfört med en lokal uppgradering)
  • Utföra tester innan driftsättning av den nya versionen i din icke-produktionsmiljö för att validera affärskritisk funktionalitet, inklusive tester av vanliga användningsfall för att detektera förändringar i beteende som kan påverka organisationen
  • Tester i produktionsidentiska miljöer för att validera integrationer och resurskrav
  • Möjligheten att snabbt återgå till den tidigare versionen

Den här vägledningen på högre nivå beskriver en blå/grön metodik för uppgraderingar som framgångsrikt använts av många av våra största kunder när de uppgraderar Tableau Server (och andra verksamhetskritiska program) med tillförsikt. Blå/gröna uppgraderingar är en sedan länge etablerad branschpraxis(Länken öppnas i ett nytt fönster). Det finns många varianter och de specifika stegen nedan är ett möjlig tillvägagångssätt. Kontakta support för teknisk kontohantering eller diskutera ett serviceåtagande med din kontochef eller leverantörspartner om du letar efter specifik vägledning för att anpassa detta tillvägagångssätt för din organisations nästa uppgradering.

Den blå/gröna metodiken innebär att du installerar en ny version av Tableau Server i en icke-produktionsmiljö (din ”Gröna” installation) som speglar konfigurationen av din befintliga produktionsmiljön (din ”Blåa” installation). När det gäller Tableau-licensen bör du tänka på att Tableau beviljar en standardbehörighet till två (2) icke-produktionsmiljöer för att stödja den enskilda produktionsmiljön i distributionen, vilket beskrivs ytterligare i det licensavtal som gäller. Dessa icke-produktionsmiljöer bör kunna kopplas ner och användas i detta syfte samt i enlighet med hur en testmiljö används så som det beskrivs i den här artikeln i Tableaus kunskapsbas: Licensiera en testmiljö för Tableau Server(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Genom att kopiera innehåll från produktionsmiljön till den gröna installationen i icke-produktionsmiljön (till exempel testmiljön) kan du skapa en uppgraderad instans av Tableau Server med minimiala driftstopp och i trygg förvissning om att den ursprungliga produktionsinstallationen kan tas i drift vid behov. När du har fastställt att allt kritiskt innehåll i den gröna miljön är funktionellt kan du föra över användare till den nya miljön (grön). Din gröna miljö blir din produktionsmiljö och din ursprungliga installation (blå miljö) kan bibehållas som en icke-produktionsmiljö för att stödja din nästa uppgradering.

Vad som följer är en generell översikt över de steg som krävs för att använda Blå/grön som en metodik att uppgradera Tableau Server. Dessa förutsätter att du har en belastningsutjämnare eller DNS som låter dig omdirigera användartrafik från en installation till den andra samt att du har laddat ner den nya versionen av Tableau du vill uppgradera till.

Viktigt: Dina blå/gröna installationer bör behandlas som produktionsmiljöer. De bör inte användas som katastrofåterställning eller allmänna testmiljöer. Se Katastrofåterställning(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Blueprint för mer information om katastrofåterställning.

1. Skapa en sekundär installation av servrar som speglar din produktionsinstallation av Tableau Server så mycket som möjligt. Den här sekundära miljön är din gröna installation, en icke-produktionsmiljö. Den bör ha en liknande kapacitet, resurser och konfiguration som din produktionsmiljö (”Blå”) då din gröna instans blir produktionsinstansen efter uppgraderingen.

2. Skapa en första säkerhetskopia och inställningsexport av din blåa installation av Tableau Server. Du kommer att använda dessa för initiala tester av användaracceptans (UAT) på den gröna. Vid ett senare tillfälle ska du skapa en sista och uppdaterad säkerhetskopia och export att använda när du faktiskt byter från den blåa till den gröna.

1. Säkerhetskopiering: Se Säkerhetskopiera Tableau Server-data för mer information om hur du skapar säkerhetskopior.

2. Inställningsexport: Tillsammans med en säkerhetskopia måste du också exportera inställningarna från den blåa installationen. Vissa inställningar måste återskapas manuellt i den gröna miljön. Du hittar mer information i Säkerhetskopiera resurser som kräver en manuell process.

3. Installera den nya versionen av Tableau Server på den ”gröna”. Du bör ange samma typ av identitetsregister och Kör som tjänst-konto som du använder på den ”blåa”.

4. Använd den första blåa säkerhetskopian och inställningsexporten för att uppdatera den gröna installationen.

1. Återställ säkerhetskopian från den blåa miljön i den gröna installationen.

2. Importera de inställningar du exporterade från den ”blåa” installationen. Du kan behöva återskapa vissa av inställningarna i den ”gröna” miljö manuellt. Se Återställer kärnfunktionaliteten i Tableau Server.

5. Inaktivera alla schemalagda uppgifter på den ”grön” för att undvika att skicka dubbletter av meddelanden under tester och överbelastning av databasresurser. Se Serveruppgradering – inaktivera schemalagda uppgifter för mer information.

6. Testa den ”gröna” installationen för att bekräfta att den fungerar som förväntat. Utför tester av användaracceptans (UAT) och simulera eventuella belastningstester, om så önskas. Om du har skript eller API-integration med Tableau bör även dessa testas. Ju mer komplett testerna är, desto bättre förberedd är du för att åtgärda eventuella avvikelser mellan din ursprungliga ”blåa” installation och din nya ”gröna” installation.

7. Förbered den ”blåa” installationen så att du kan skapa en säkerhetskopia och exportera inställningar som ska användas för produktion på den ”gröna”. Detta kan innebära begränsningar för åtkomsten till Tableau. Du bör dessutom skicka ett meddelande som uppmanar användare att inte göra några ändringar i sitt innehåll samt varnar dem om att alla ändringar som görs, efter att du har skapat din säkerhetskopia, kommer att gå förlorade.

8. Skapa en sista säkerhetskopia av den ”blåa”. Detta är säkerhetskopian du ska använda för att implementera det senaste produktionsinnehållet på den ”gröna”. Om du utför regelbundna säkerhetskopior kan du använda den senaste. Observera att alla ändringar eller uppdateringar som görs på den ”blåa”, efter att säkerhetskopian har skapats, kommer att gå förlorade. Vi rekommenderar en ”blockering av ändringar” på din produktionsmiljö efter att den här säkerhetskopian har skapas. Detta så att inga nya arbetsböcker eller datakällor läggs till, och inga ändringar görs på befintligt innehåll.

9. Exportera inställningarna i den ”blåa” miljön och var uppmärksam på resurser du kan behöva hantera manuellt. Mer information finns i Återställer kärnfunktionaliteten i Tableau Server.

10. Återställ den slutliga ”blåa” säkerhetskopian och importera den ”blåa” inställningsfilen till den ”gröna” miljön. Gör de manuella konfigurationsändringar som krävs.

11. Utför UAT-/statuskontroller på ”grönt” innehåll.

12. Aktivera scheman för alla jobb, prenumerationer och aviseringar som du inaktiverade i steg 5 ovan.

13. För över användare till den ”gröna” med en belastningsutjämnare eller DNS och blockera åtkomst till den ”blåa”.

14. Verifiera att den ”gröna” servern fungerar som önskat och övervaka problem med produktionsbelastningar. Om du har Advanced Management kan du använda Resource Monitoring Tool för att övervaka prestandan.

15. (Valfritt) Om du inte behåller din blå miljö för framtida uppgraderingar inaktiverar du produktnycklarna för den blå miljön.

16. (Valfritt) Om du inte behåller din blå miljö för framtida uppgraderingar stoppar du den blå miljön och förbereder den för urdrifttagning. Du hittar mer information om urdrifttagning i Ta bort Tableau Server från datorn.