Konfigurera Tableau Server för hög tillgänglighet med noder för enbart samordningstjänster

Samordningstjänsten bygger på Apache ZooKeeper(Länken öppnas i ett nytt fönster), ett projekt med öppen källkod, som koordinerar aktiviteter på servern, garanterar ett quorum i händelse av fel och fungerar som källan till ”sanningen” när det kommer till servertopologin, konfigurationen och tillståndet. Tjänsten installeras automatiskt på den initiala Tableau Server-noden, men inga ytterligare instanser installeras när du lägger till ytterligare noder. Om Tableau Server ska fungera på ett lyckat sätt eller inte beror på en korrekt fungerande samordningstjänst. Vi rekommenderar därför att du vid installation av tre eller fler noder på en server lägger till ytterligare instanser av samordningstjänsten genom att driftsätta en ny ensemble för samordningstjänst. Detta ger redundans och förbättrad tillgänglighet om en instans av samordningstjänsten har problem.

Samordningstjänsten genererar en större I/O-mängd vid kommunikation med andra serverkomponenter. Du kan därför behöva installera Tableau Server i en konfiguration med noder för enbart samordningstjänster om du kör Tableau Server som uppfyller eller precis överskrider minimimaskinvarukraven. Detta innebär installation av samordningstjänster på noder där inga andra serverprocesser körs och borttagning av samordningstjänster från noder där andra serverprocesser körs. Proceduren inkluderar anvisningar om hur du går tillväga. Det går även att köra samordningstjänsterna på noder där andra Tableau Server-processer körs. Anvisningar om hur du gör detta finns i Driftsätta en ensemble för samordningstjänst.

Viktigt: Processen för att implementera samordningstjänster ändrades från och med version 2020.1.0. Om du kör en tidigare version av Tableau Server ska du se dokumentationen för den versionen. Du hittar dokumentationen för alla versioner som stöds här: Tableau-hjälp(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Förutsättning

Slutför föjande förutsättningar innan du går vidare med procedurna i det här ämnet:

Obs! Den här åtgärden inkluderar steg som du kan behöva utföra med TSM-kommandoraden. För att använda TSM CLI behöver du administratörsåtkomst till kommandoraden på en av noderna i installationen och inloggningsuppgifter som administratör för TSM för att köra TSM-kommandon.

Driftsätta noder för enbart samordningstjänster

Ett sätt att anpassa systemet efter den höga I/O-påverkan hos samordningstjänsterna är att driftsätta dem på noder som endast kör tjänsten och klusterstyrenheten. I följande steg ser du hur du går tillväga för att driftsätta samordningstjänster i ett befintligt Tableau Server-kluster med flera noder.

Obs! Noder för enbart samordningstjänster räknas inte in i det totala antalet av licenserade kärnor i kärnbaserade Tableau Server-licenser.

1. Lägg till ytterligare noder i klustret.

Se Installera och konfigurera ytterligare noder.

2. Vid tillägg av nya noder med kommandoradsgränssnittet måste du konfigurera noderna med klusterstyrenheten (gäller inte om du lägger till noder via TSM-webbanvändargränssnittet eftersom klusterstyrenheten läggs till automatiskt vid tillägg av noder med webbanvändargränssnittet).

Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

3. Konfigurera den nya noden från den ursprungliga klusternod med en instans i klusterstyrenheten.

tsm topology set-process -pr clustercontroller -n <node4> -c 1

tsm topology set-process -pr clustercontroller -n <node5> -c 1

tsm topology set-process -pr clustercontroller -n <node6> -c 1

Logga in som TSM-administratör om du uppmanas att göra det.

4. Tillämpa konfigurationsändringarna. Om de väntande ändringarna kräver att servern startas om visar kommandot pending-changes apply en kommandotolk så att du vet att en omstart kommer att ske. Kommandotolken visas även om servern stoppas, men i så fall sker ingen omstart. Du kan utelämna tolken med alternativet --ignore-prompt, men det påverkar inte omstartsbeteendet. Om ändringarna inte kräver omstart används de utan någon kommandotolk. Du hittar mer information i tsm pending-changes apply.

tsm pending-changes apply

En varning om att driftsätta samordningstjänster visas eftersom du har driftsatt ett kluster med flera noder. Om det här är den enda varningen kan du lugnt ignorera den med alternativet --ignore-warnings och tillämpa konfigurationsändringarna trots varningen.

tsm pending-changes apply --ignore-warnings
  5. Bekräfta att alla noder är aktiverade och körs:

tsm status -v

6. Öppna en terminalsession på den ursprungliga klusternoden och skriv in detta kommando för att avbryta Tableau Server:

tsm stop

7. Hämta nod-ID:t för varje nod i klustret:

tsm topology list-nodes -v

8. Använd kommandot tsm topology deploy-coordination-service för att lägga till en ny samordningstjänstensemble genom att lägga till samordningstjänsten på specifika noder. Du måste ange vilken eller vilka noder som samordningstjänsten ska läggas till på. Med det här kommandot gör du även de nya samordningstjänsterna till ”produktionstjänster” och tar bort de gamla samordningstjänsterna.

Obs! En ”j/n”-fråga visas för att meddela att servern kommer att startas om. Om du vill köra kommandot och ignorera uppmaningen lägger du till alternativet --ignore-prompt.

Driftsätt till exempel samordningstjänsten till tre noder i klustret med sex noder:

tsm topology deploy-coordination-service -n <node4,node5,node6>

Vänta tills kommandot har körts och du är tillbaka vid systemprompten.

9. Starta Tableau Server:

tsm start