Tableau Server-databronnen
Wanneer uw Tableau-gebruikers de dataverbindingen willen delen die ze hebben gedefinieerd, kunnen ze databronnen publiceren naar Tableau Server. Wanneer een databron op de server wordt gepubliceerd, kunnen andere gebruikers er vanuit hun eigen werkmappen verbinding mee maken, net als met andere soorten data. Wanneer de data in de Tableau-databron worden bijgewerkt, nemen alle werkmappen die ermee verbinding maken de wijzigingen over.
Zoekt u naar Tableau Server in Linux? Zie Tableau Server-databronnen(Link wordt in een nieuw venster geopend).
Een Tableau Server databron bestaat uit metadata die het volgende beschrijven:
De verbindingsinformatie: definieert of de data zich in een live database of een extract bevinden, en welke van die data naar Tableau moeten worden overgebracht.
Aanpassen en opruimen: bevat informatie die efficiënt gebruik van de data mogelijk maakt. Bijvoorbeeld berekeningen, sets, groepen, bakken, parameters, aangepaste veldopmaak, enzovoort.
Instructies voor datatoegang en -vernieuwing: omvat de locatie van de onderliggende databaseserver (lokaal of in de cloud), netwerkpaden voor op bestanden gebaseerde data, beveiligingsinformatie zoals referenties of toegangstokens en gerelateerde informatie.
Naast het helpen van uw gebruikers bij het creëren van consistentie en betrouwbaarheid van data, biedt het gebruik van Tableau-databronnen ook voordelen voor u als beheerder. Omdat meerdere werkmappen verbinding kunnen maken met één databron, kunt u de proliferatie van databronnen minimaliseren en besparen op opslagruimte en verwerkingstijd. Wanneer iemand een werkmap downloadt die verbinding maakt met een Tableau-databron met een extractverbinding, blijft het extract op de server staan. Hierdoor wordt het netwerkverkeer beperkt. Als voor een verbinding een databasestuurprogramma nodig is, hoeft u het stuurprogramma alleen op de server te installeren en onderhouden, in plaats van op alle computers van gebruikers. Als u Tableau Cloud gebruikt, zijn alle ondersteunde stuurprogramma's beschikbaar voor databronnen die op uw site zijn gepubliceerd.
Databronnen beheren
U kunt sommige of alle beheertaken voor een databron uitvoeren als u over een van de volgende toegangsniveaus beschikt:
Site- of serverbeheerder
Projectleider of eigenaar van het project waarin de databron wordt gepubliceerd
Volledige toegang tot projectleiders is alleen beschikbaar bij bepaalde siterollen. Zie Beheer op projectniveau voor informatie.
Databroneigenaar
Tenzij u een site- of serverbeheerder bent, hebt u mogelijk geen toegang tot alle beheertaken. Als het menu Machtigingen bijvoorbeeld niet beschikbaar is, is de kans groot dat de projectmachtigingen zijn vergrendeld. Hierdoor is het instellen van machtigingen voor individuele werkmappen en databronnen niet mogelijk.
Tip: een beste werkwijze is het toewijzen van een persoon of team om alle databronnen te beheren die naar een project of naar de hele site zijn gepubliceerd, zodat alle databronnen onder dezelfde reeks richtlijnen kunnen worden onderhouden.
Ga als volgt te werk om de beheertaken uit te voeren waartoe u toegang hebt:
Meld u aan bij de site en selecteer op het tabblad Inhoud Ontdekken > Databronnen.
Selecteer in een databron het menu Acties (…).
Nieuwe werkmap of download: maak een nieuwe werkmap in de browseromgeving die verbinding maakt met deze databron. Of download de databron om deze lokaal te gebruiken.
Label: zoekwoordtags toevoegen of verwijderen. Tags kunnen één woord of meerdere woorden bevatten, gescheiden door een komma.
Verplaatsen: een databron van het ene project naar het andere verplaatsen. Dit vereist specifieke instellingen voor elk project. Zie Vereisten voor het verplaatsen van assets voor informatie.
Rechten: bekijk of werk machtigingen bij die bepalen welke gebruikers of groepen verbinding kunnen maken met de databron, deze kunnen wijzigen of downloaden. Zoals vermeld aan het begin van deze sectie, kunnen projectmachtigingen vergrendeld zijn als deze actie niet beschikbaar is en kan alleen de projectleider of beheerder de machtigingen wijzigen.
Eigenaar wijzigen: door iemand eigenaar te maken, krijgt deze hier volledige toegang toe.
Extracten vernieuwen: als een databron een extract bevat, kunt u het extract aan een vernieuwingsschema toewijzen.
Zie Data vernieuwen volgens een planning voor informatie.
De revisiegeschiedenis van de databron weergeven
Verwijderen: het verwijderen van een databron heeft invloed op werkmappen die verbinding maken met de databron. Voordat u een databron verwijdert, moet u zorgen dat er geen werkmappen zijn die verbinding maken met de databron of de werkmappen bewerken om een andere databron te gebruiken.
Bovendien kunnen beheerders voor databronnen die proxyverbindingen zijn, op de hoogte blijven van hoe gebruikers zich verifiëren bij de database en of de juiste stuurprogramma's zijn geïnstalleerd. Zie Databasestuurprogramma's en Databeveiliging voor informatie.
Beperkingen
Gepubliceerde databronnen functioneren vaak als samengestelde en betrouwbare databronnen. Als zodanig zijn er beperkingen aan de manier waarop ze kunnen worden gewijzigd en gebruikt.
Aliassen en berekeningen kunnen niet worden bewerkt.
- Er kunnen geen nieuwe aliassen worden aangemaakt. Velden kunnen worden gedupliceerd en van een alias kan een kopie worden gemaakt.
- Er kunnen nieuwe berekeningen worden gemaakt. Bestaande berekening kan ook worden gekopieerd en de kopie kan worden bewerkt.
Relaties en joins kunnen niet worden bewerkt.
Gepubliceerde databronnen kunnen niet worden gebruikt in joins of relaties.
- Gebruik mengsels als u gepubliceerde databronnen wilt combineren.