Projecten gebruiken om toegang tot inhoud te beheren
Wanneer Tableau Desktop-gebruikers inhoud publiceren op een site op Tableau Server, kunnen ze een project selecteren om het te publiceren.
Projecten kunnen worden gebruikt voor navigatie, organisatie en toegangsbeheer voor assets zoals werkmappen, databronnen, lenzen en geneste projecten. Vanaf Tableau Cloud oktober 2022/Server 2022.3 kan een project ook externe assets bevatten, zoals databases, als Databeheer is gelicentieerd en Catalog is ingeschakeld.
De volgende afbeelding toont de inhoud van het project Activiteiten op het hoogste niveau in de webauthoringomgeving. Het project Activiteiten bevat een aantal geneste projecten (gemarkeerd) en gepubliceerde werkmappen. Een project kan ook andere assettypen bevatten.
Waarom projecten gebruiken
Projecten helpen u om een schaalbaar proces te maken voor het beheren van de toegang tot de inhoud die in Tableau Server wordt gepubliceerd. Enkele voordelen:
- Hiermee kunnen beheerders het inhoudsbeheer delegeren aan projectleiders die nauwer met de inhoud werken, zonder dat ze beheerderstoegang tot de site- of serverinstellingen hoeven te geven.
- Projectleiders kunnen geneste projecten onder hun project op het hoogste niveau maken, waardoor ze de inhoud van hun team binnen één hiërarchie kunnen beheren.
- Opmerking: Projecteigenaren kunnen projecten op het hoogste niveau waarvan zij eigenaar zijn, verwijderen. Projectleiders kunnen geen projecten op het hoogste niveau verwijderen.
- Ze kunnen ervoor zorgen dat selfservicegebruikers gemakkelijker door de site kunnen navigeren.
- Zij segmenteren de Tableau Server-site in gebieden waartoe gebruikers toegang hebben op basis van de manier waarop ze de in die gebieden gepubliceerde data gebruiken, of op basis van de Tableau-gebruikersgroep waarmee ze werken.
- U kunt projecten verbergen voor groepen die ze niet nodig hebben, een herkenbaar projectnaamgevingsschema maken en gebruikmaken van projectbeschrijvingen om duidelijk te maken hoe het project moet worden gebruikt.
- Hiermee kunt u machtigingen op een efficiënte manier bijhouden.
- U kunt groepen maken op basis van het niveau van toegang tot inhoud dat gebruikers in de groep nodig hebben, en standaardmachtigingen voor projecten instellen. Hierdoor weet u precies welke mogelijkheden nieuwe gebruikers standaard krijgen, en welke mogelijkheden alle gebruikers krijgen wanneer een nieuw project wordt aangemaakt.
Wanneer projecthiërarchieën moeten worden gemaakt (voorbeeld)
Veel organisaties hebben verschillende of meer afzonderlijke groepen Tableau-gebruikers, elk met hun eigen prioriteiten en leiders. Deze groepen delen mogelijk een deel van de inhoud van de organisatie (of putten zelfs uit een groep databronnen van de organisatie), maar ze gebruiken voornamelijk data en rapporten die specifiek zijn voor hun team. In dit of een soortgelijk scenario zou een voorbeeld voor het gebruik van projecthiërarchieën er als volgt uit kunnen zien:
- Als site- of serverbeheerder kunt u projecten op het hoogste niveau maken voor elk van uw afzonderlijke Tableau-teams.
- Bij elk project op het hoogste niveau wijst u de status van projectleider toe aan teamleiders en wijzigt u het eigenaarschap van het project. Projectleiders zijn in feite de inhoudsbeheerders. Het is daarom belangrijk dat ze begrijpen hoe machtigingen werken in Tableau en welke best practices er zijn voor Tableau-inhoudsbeheer.
- Elke projectleider kan zijn eigen project beheren en binnen het project een structuur creëren die voor zijn team werkt. Dat wil zeggen dat ze de benodigde onderliggende projecten kunnen maken, afhankelijk van hoe hun teamleden samenwerken en data en rapporten delen.
Het voordeel voor u als sitebeheerder is dat u zich kunt concentreren op de gezondheid van het systeem. Het voordeel voor uw Tableau-gebruikers is dat mensen die op de hoogte zijn van de best practices voor het werken met Tableau en data, deze zaken voor hun teams kunnen beheren, zonder dat ze IT-verzoeken hoeven in te dienen om machtigingen te wijzigen of projecten toe te voegen.
Waarom geen sites gebruiken?
Sites werken goed als de inhoud tijdens alle fasen volledig gescheiden kan blijven en er weinig tot geen overlapping is tussen gebruikers. Een goed (en gebruikelijk) voorbeeld voor het gebruik van meerdere sites is het maken van een site voor elk van de meerdere externe clients, waarvan u de gepubliceerde inhoud beheert als consultant of leverancier.
Met projecten beschikt u over de flexibiliteit die u nodig hebt voor het beheren van gedeelde data en rapporten, en voor gebruikers die mogelijk tot meerdere groepen behoren. Projecten werken beter dan sites voor het laten evolueren van inhoud van ontwikkeling naar staging naar productie.
Beheer op projectniveau
Zie Machtigingen beheren met projecten voor meer informatie over het beheren van projecten.