Felsöka Tableau Server på Linux

Följ förslagen i det här avsnittet för att lösa vanliga problem med Tableau Server. Ytterligare felsökningssteg baserade på den processtatus som visas på sidan Status finns i Felsöka serverprocesser.

I följande tabell visas standardplatserna för installationen, data, loggar och skript:

MappStandardplats
Installation:/opt/tableau/tableau_server
Data:/var/opt/tableau/tableau_server/data
Loggar:/var/opt/tableau/tableau_server/data/tabsvc/logs/
Skript:/opt/tableau/tableau_server/packages/scripts.<version_code>/

Allmänna felsökningssteg

Du kan åtgärda eller testa många problem i Tableau Server genom att följa något eller flera av följande grundläggande steg:

Köra en ren installation

Installera Tableau Server på Linux på en dator där Tableau aldrig har varit installerat. Om du återanvänder en dator eller virtuell dator där en tidigare version av Tableau Server har varit installerad följer du stegen i Ta bort Tableau Server från datorn för att ta bort Tableau på datorn innan du installerar den nya versionen.

Om du får problem med installationen av Tableau Server kan du behöva ta bort Tableau helt och hållet från datorn och köra en ren installation. Mer information finns i Ta bort Tableau Server från datorn.

Diskutrymme

Se till att det finns tillräckligt med diskutrymme på varje dator som kör Tableau Server. Begränsat diskutrymme kan orsaka installationsfel, uppgraderingsfel eller problem med att köra Tableau Server.

Ta bort gamla loggfiler

Om du får slut på diskutrymme kan du rensa upp bland gamla Tableau Server-loggfiler. Dessa filer kan ta upp onödigt utrymme och bör därför tas bort med jämna mellanrum.

Version 10.5.x

Om du har version 10.5.1 eller senare kör du följande kommando från terminalprompten för att rensa loggfiler som du inte behöver:

tsm maintenance cleanup

Version 10.5.0

Om du kör version 10.5.0 av Tableau Server på Linux är cleanup-kommandot inte tillgängligt och du måste köra följande kommandon vid terminalprompten:

sudo find /var/opt/tableau/tableau_server/data/tabsvc/temp/* -mtime +2 -type f -delete

sudo find /var/opt/tableau/tableau_server/data/tabsvc/logs/* -mtime +2 -type f -delete

Viktigt: I Linux-filsystemet går det att ta bort filer som är öppna. Om du gör det finns det risk att Tableau-processerna inte kan återskapa filerna, vilket resulterar i tomma loggfiler. Du kan lösa det här problemet genom att stoppa Tableau Server, starta om TSM-styrenheten och starta om Tableau igen:

1. Stoppa Tableau Server:

tsm stop

2. Starta om TSM-styrenheten:

sudo systemctl restart tabadmincontroller_0.service

3. Vänta till styrenheten har startat om. Det kan ta flera minuter. Du kan bekräfta att styrenheten har startat om med det här kommandot:

tsm status -v

När du kan köra det kommandot och Tableau Server Administration Controller visas som ”igång” har styrenheten startat om.

4. Starta Tableau Server:

tsm start

Sammanställa loggfiler manuellt

Om du av någon anledning inte kan köra tsm maintenance ziplogs (t.ex. om det uppstår ett kritiskt fel innan du kör tsm initialize) kan du manuellt samla in och komprimera loggarna genom att köra följande kommandon i ett terminalfönster på varje nog i driftsättningen Tableau Server:

cd /var/opt/tableau/tableau_server/data/tabsvc/

cp /var/opt/tableau/tableau_server/logs/app-install.log logs

cp ~/.tableau/tsm/tsm.log logs

tar -czvf ~/logs.tar.gz logs

Nu skapas en fil med namnet logs.tar.gz i hemkatalogen. Du kan ladda upp eller skicka den här filen till Tableau.

Starta om servern

Starta om Tableau Server. Problem relaterade till indexering och processer som inte har startats helt kan åtgärdas genom en kontrollerad omstart av Tableau Server. Starta om Tableau Server med kommandot tsm restart. Det här stoppar alla processer som är associerade med Tableau Server och startar sedan om dem.

Redigera installations- och konfigurationsfiler i Linux

Använd ett Linux-operativsystem när du redigerar eller skapar filer som används för att installera eller konfigurera Tableau Server på Linux. Du kan inte använda filer som skapats i Microsoft Windows för att installera eller konfigurera Tableau Server på Linux eftersom operativsystemen använder olika radslut: radmatning (LF) i Linux och radretur och radmatning i Windows (CR LF). Om installationsprogrammet för en Automatisk installation av Tableau Server använder config.json-, reg_templ.json- eller secrets-filer som innehåller CR LF-radslut (ej Linux) kan installationen returnera fel. Icke Linux-filändelser (CR LF) kan också orsaka fel i samband med registreringen eller när identitetsregister- eller gatewayinställningarna konfigureras.

Leta i systemd-loggarna

Om Tableau Server inte startar och du inte hittar något användbart i Tableau-loggarna (mer information finns i Arbeta med loggfiler) kan du leta i systemd-loggarna efter meddelanden med information om när TSM-tjänsten startar och stoppar. Loggarna lagras i /var/log/messages (RHEL-liknande distributioner) eller/var/log/syslog(Ubuntu). Vi rekommenderar att du använder kommandot journalctl för att utforska och tolka systemd-loggarna.

Installera Tableau Server

Installationen misslyckas på grund av maskinvarukrav

Tableau Server kan inte installeras om den dator du installerar på inte uppfyller minimikraven på maskinvaran. Information om kraven finns i Innan du installerar ….

Installationen misslyckas på grund av timeout-fel

Om du installerar Tableau Server på en dator med begränsade resurser, t.ex. på en dator som nätt och jämnt uppfyller de lägsta maskinvarukraven, kan det hända att tsm-kommandon returnerar timeout-fel på grund av långsamma svar. Du kan öka timeout-värdet genom att använda det globala alternativet --request-timeout för alla tsm-kommandon. Mer information om alternativet --request-timeout finns till exempel i avsnittet om tsm initialize.

Installationen misslyckas eftersom det inte går att initiera instansen av den tillfälliga databasen

Endast UTF-8-teckenkodning stöds i Tableau Server på Linux. Om UTF-8-kodning saknas i Linux-språkkonfigurationen kan installationen misslyckas med följande eller liknande fel:

Failed to initialize the instance of the temporary database

Du kan kontrollera om UTF-8-kodning finns i din språkkonfiguration genom att köra kommandot localectl från kommandotolken. Kommandot returnerar följande utdata (språkkonfigurationen kan skilja sig):

[tableauserver-centos1a ~]$ localectl
System Locale: LANG=en_US.UTF-8
[tableauserver-centos1a ~]$

Om värdet för LANG inte innehåller .UTF-8 måste du köra localectl för att lägga till det:

sudo localectl set-locale LANG=<your_locale>.UTF-8

Obs! I vissa fall kan det hända att localectl inte slutförs (timeout) om versionen av systemd är gammal. Du kan prova att lösa problemet genom att uppdatera systemd och se om du kan ställa in UTF-8-kodning. I RHEL-liknande system använder du följande kommando för att uppdatera systemd: sudo yum update systemd

Installationen misslyckas på en virtuell dator i Parallels

Parallels stöds inte för närvarande. Om du installerar Tableau Server på en virtuell Linux-dator i Parallels kan installationen misslyckas.

Tableau Server startar inte

Om Tableau Server inte startar eller körs i begränsat läge kör du kommandot tsm restart. Det här avslutar alla processer som körs och startar om Tableau Server.

Det går inte att starta Tableau Server efter installationen

Tableau Server kanske inte startar om datorns värdnamn ändras efter installationen. En av de främsta anledningarna till att värdnamnet ändras är om du använder cloud-init-paketet i CentOS. Om du använder cloud-init-paketet är det viktigt att du startar om den dator som du vill installera Tableau Server på innan du startar installationsprocessen. Du kan också åtgärda problemet med värdnamnet utan att starta om genom att köra följande kommando:

sudo hostnamectl set-hostname `hostnamectl --static`

cloud-init-paketet används ofta för att initiera nya virtuella datorer, konfigurera autentisering med publika SSH-nycklar och mer. Till exempel använder vissa CentOS-avbildningar cloud-init, och cloud-init används ofta i OpenStack-driftsättningar. Den version av cloud-init som ingår som standard med CentOS 7.x-lagringsplatserna (cloud-init 0.7.5-10.el7.centos.1) har ett känt problem som gör att datorns fullständigt kvalificerade domännamn (FQDN) och värdnamn inte visas förrän datorn startats om.

Eftersom datorns värdnamn används under Tableau Server-installationen för att konfigurera serverprocesser och generera TLS-certifikat kan det hända att Tableau Server inte startar om det konfigurerats att använda ett värdnamn utan FQDN-namnet.

Du kan kontrollera om rätt värdnamn visas på datorn genom att köra kommandot hostnamectl. I följande exempel returnerar kommandot ett tillfälligt värdnamn, vilket betyder att inget FQDN-namn kommer att returneras och att en omstart krävs.

$ hostnamectl
   Static hostname: server01.example.com
Transient hostname: server01
[...]

I följande exempel returnerar kommandot rätt värdnamn och FQDN:

$ hostnamectl
   Static hostname: server01.example.com
[...]

Det går inte att skapa det första administratörskontot med flera AD-domäner (Active Directory)

När du skapar det första administratörskontot i Tableau Server kan följande fel visas om du har valt AD som autentiseringstyp.

Failed to authenticate username and password

Detta händer när Tableau Server försöker ansluta till flera AD-domäner. Det här felet kan till exempel visas om du installerar Tableau Server på en dator som finns i en domän och du försöker autentisera AD-användare som finns i en annan domän.

Teckensnitt

Tableau Server använder de teckensnitt som är installerade på datorn för att återge arbetsböcker baserat på teckensnitten som användes när en arbetsbok skapades. Om ett teckensnitt inte är tillgängligt använder Tableau Server närmaste likvärdiga teckensnitt baserat på teckensnittsfamilj. Detta gäller både Windows- och Linux-servrar. På Linux-servrar kan det vara mer uppenbart att teckensnitt saknas eftersom färre teckensnitt medföljer Linux-system än Windows- och OS/X-system. Det här är viktigt att känna till eftersom många arbetsböcker skapas i Tableau Desktop i Windows eller på Mac.

Följande teckensnitt medföljer Tableau Server på Linux:

• Arial
  • Courier
  • Georgia
  • Times New Roman
  • Verdana
  • Trebuchet MS
  • Tableau Font

Arbetsböcker där andra teckensnitt än dessa används kanske inte visas som förväntat i Tableau Server på Linux på grund av att teckensnitt saknas. Du kan lösa det här problemet genom att installera nödvändiga teckensnitt på alla noder i Tableau Server-installationen.

Stöd för asiatiska teckenuppsättningar

Om du ser tomma rutor där du förväntar dig att se asiatiska tecken i arbetsböcker som visas i Tableau Server bör du installera teckensnittspaketen för rätt språk i Linux-miljön.

Initiera Tableau Server

Det går inte att initiera TSM eftersom användarkontot tableau finns men inte är medlem i gruppen tableau

När du installerar och initierar Tableau Services Manager (TSM) och Tableau Server så skapar initieringsskriptet (initialize-tsm) de användare och grupper som behövs för att köra eller bekräftar att de befintliga användarna och grupperna är konfigurerade med nödvändiga egenskaper. Som standard skapar skriptet en användare med namnet tableau som läggs till i en grupp med namnet tableau. Om tableau-användaren redan finns men inte ingår i tableau-gruppen misslyckas skriptet med en varning.

Om det händer kan du åtgärda problemet genom att använda en --unprivileged-user-flagga för att skapa en annan användare. Då skapas användaren och läggs till i gruppen tableau .

Om du till exempel vill skapa en användare med namnet tableauserver kör du skriptet från katalogen /opt/tableau/tableau_server/packages/scripts.<version_code> med följande kommando:

sudo ./initialize-tsm --unprivileged-user="tableauserver" --accepteula

Använd alternativet -h om du vill visa en fullständig lista med alternativ som kan användas med initialize-tsm-skriptet:

sudo ./initialize-tsm -h

Det går inte att initiera Tableau Server i ett system med en språkkonfiguration som inte stöds

Om du försöker installera Tableau Server på en dator med en annan språkkonfiguration än någon av de språkversioner som stöds returneras ett fel under installationen.

Tableau Server kan köras i system som har någon av följande språkkonfigurationer:

de_DE, en_GB, en_US, es_ES, fr_FR, it_IT, ja_JP, ko_KR, pt_BR, zh_CN, zh_TW

fr_CA (från och med version 2022.3)

th_TH, sv_SE (version 2023.1)

Alla andra språkkonfigurationer genererar fel.

Det går inte att initiera Tableau Server om en_US.utf8 inte finns med i listan med språkkonfigurationer

Om du försöker installera Tableau Server på en dator där en_US.utf8 inte finns med i listan med språkkonfigurationer så misslyckas initieringen med ett fel. Du kan kontrollera om en_US.utf8 finns med i listan genom att skriva locale -a vid kommandotolken.

Om en_US.utf8 inte finns med i listan kan du lägga till en_us i listan med språkkonfigurationer genom att skriva sudo locale-gen en_US.UTF-8 i kommandotolken i Ubuntu, eller sudo localedef -i en_US -f UTF-8 i kommandotolken för RHEL-liknande distributioner.

Fel: status 10 – Initiera Tableau Server när sökvägen till datakatalogen innehåller en punkt

Om du försöker installera Tableau Server och anger en datakatalog med en sökväg som innehåller en punkt (”.”) misslyckas initieringen med följande eller liknande fel:

Connection timed out

och

ERROR: TSM services returned status 10

Du kan undvika det här problemet genom att välja en datakatalog med en sökväg som inte innehåller någon punkt.

Det går inte att initiera Tableau Server efter en ominstallation

Om du avinstallerar och installerar om Tableau Server kan ett fel returneras när Tableau Server initieras. Du kan till exempel få följande fel:

ERROR com.tableau.tabadmin.webapp.asyncjobs.JobStepRunner - Running step WaitForConfigure failed
com.tableau.tabadmin.webapp.exceptions.ServiceFailedStateException

Det här felet inträffar om artefakter finns kvar från en tidigare installation som gör att tjänster inte kan starta. Du kan förhindra det här felet genom att använda skriptet tableau-server-obliterate i mappen /opt/tableau/tableau_server/packages/scripts.<version_code>. Mer information om hur du tar bort Tableau Server helt och hållet finns i Ta bort Tableau Server från datorn.

Aktivera Tableau Server

Tableau Server-licensaktiveringen misslyckas

I vissa fall misslyckas aktiveringen av Tableau-produktnyckeln när kommandot tsm licenses activate -k <product_key> körs.

License Server not available

Det kan hända om datorn inte kan ansluta via TCP-port 443 till Tableaus licensieringsserver på licensing.tableau.com.

Du kan lösa det här problemet genom att konfigurera nätverket och/eller värdbaserade brandväggar så att åtkomst tillåts till adressen och porten, eller genom att aktivera Tableau offline. Mer information finns i Aktivera Tableau Server offline.

Omindexering av Sök och bläddra i Tableau Server

Problem som kan åtgärdas genom omindexering av Sök och bläddra

Tecken på ett index som behöver omskapas inkluderar:

• En tom lista med platser när en användare försöker logga in
  • En tom lista med projekt när en användare försöker välja ett projekt
  • Innehåll som saknas (arbetsböcker, vyer eller instrumentpaneler)
  • Oväntade eller felaktiga aviseringar (till exempel en ”uppdateringen misslyckades”-avisering för en arbetsbok utan extrakt).

Om du noterar något av detta skapar du indexet för Sök och bläddra på nytt genom att köra kommandot tsm maintenance reindex-search.

Starta om Tableau Server

Det går inte att starta om Tableau Server eller tillämpa ändringar

Om någon av Tableau Server-tjänsterna misslyckas kan ett fel visas när du försöker starta om servern eller tillämpa konfigurationsändringar.

Du kan kontrollera om felet beror på en tjänst som misslyckats genom att skriva följande kommando:

tsm status -v

Du kan ta reda på varför en tjänst misslyckats genom att granska tabadminagent- och tabadmincontroller-loggfilerna i datakatalogen. En tjänst kan till exempel misslyckas på grund av problem med samtidighet eller problem med portkonfigurationen. Beskriv eventuella fel som du stött på när du lämnar feedback.

Som en tillfällig lösning kan du prova att lösa felet genom att ta bort och sedan lägga till tjänsten igen i TSM. När tjänsten har startat kan du prova den tidigare konfigurationsändringen igen eller prova att starta om servern med kommandot tsm restart.

Det går inte att starta om Tableau Server när en nod har lagts till eller konfigurerats

Om du lägger till eller konfigurerar noden utan en gatewayprocess kanske Tableau Server inte kan starta om och följande eller liknande fel kan returneras:

ERROR : com.tableau.tabadmin.configuration.PortConfigurationExtractor - Unable to find port config key worker1.gateway.port

och

Message: Missing port configuration value for key 'worker1.gateway.port'

Dessa fel visas i filen gateway.log och inträffar om en Tableau Server-nod har konfigurerats med Programserver eller VizQL Server, men utan en gateway. En gatewayprocess krävs om Programserver eller VizQL Server körs på en nod.

Säkerhetskopiera/återställa

Problem som rör återställningen av en säkerhetskopia som skapats av Tableau Server kan bero på problem med behörigheter. Rätt behörigheter krävs för både den fil som återställs av TSM och för filens plats. TSM lägger till säkerhetskopian på en standardplats och definierar lämpliga behörigheter. Du kan få problem med behörigheter om du återställer en säkerhetskopia som kopierades till en Linux-server, eller en säkerhetskopia från en annan plats än standardplatsen på servern. Mer information om hur du använder en annan plats än standardplatsen, inklusive hur du ändrar platsen, finns i Sökvägar för tsm.

Exempel på möjliga fel är:

Server Was Denied Access to File

eller

Restoring the backup '<backup>.tsbak' was unsuccessful

eller

Comparing authentication methods failed

Säkerhetskopierings- och återställningsprocesserna i Tableau Server måste ha följande behörigheter:

• Läsbehörighet – Processerna behöver direkt åtkomst till .tsbak-säkerhetskopieringsfilen.

• Körningsbehörighet – Processerna behöver också körningsbehörighet till katalogstrukturen där .tsbak-filen finns.

När TSM skapar en säkerhetskopia på standardplatsen ställs nödvändiga behörigheter in. Om du kopierar en fil till Linux-servern, eller om du flyttar den till en annan katalog än standardkatalogen, kan det hända att behörigheterna inte ger TSM-processerna nödvändig åtkomst. Du måste kontrollera att TSM-användaren tableau har åtkomst till såväl filen som katalogträdet som filen finns i. Filbehörigheterna måste ställas in så att tableau-användaren har läsåtkomst till filen .tsbak. Du kan göra det genom att ställa in gruppen för filen till tableau-gruppen och bevilja läsåtkomst till den gruppen. Katalogbehörigheterna måste ställas in så att tableau-användaren har läsåtkomst. Du kan göra det genom att ställa in gruppen för katalogen till tableau-gruppen och ge gruppen läs- och körningsåtkomst till katalogerna.

Mer information om TSM och filbehörigheter finns i Filer och behörigheter i TSM.

Sökvägar för filer

Platsen för en befintlig fil ändras inte om basefilepath ändras

Många tsm-kommandon skriver filer till standardplatser. Du kan ändra standardplatserna för enskilda kommandon med hjälp av ett tsm set-kommando. Observera dock att befintliga filer inte flyttas från den ursprungliga platsen till den nya och att den nya platsen inte skapas. Du måste själv skapa den nya platsen och se till att den har rätt behörigheter som ger tsm åtkomst till filer på platsen och till hela katalogstrukturen som filerna finns i.

Mer information om hur du ändrar standardplatser för säkerhetskopiering, återställning, import och export av platser samt ziplogs-filer finns i Sökvägar för tsm.

Information om tsm-behörigheter finns i Filer och behörigheter i TSM.

TSM-kommandon

TSM-kommandoraden visar inte förloppet för tidskrävande uppgifter

Om du kör ett tsm-kommando, t.ex. restore eller ziplogs, som tar mer än två timmar att slutföra, körs kommandot tills det slutförts på servern. Du kan visa förloppet för jobbet genom att köra kommandot tsm jobs reconnect.

Öppna brandväggsportar

Öppna brandväggsportar manuellt i Ubuntu

Den aktuella versionen av Tableau Server stöder inte ufw-brandväggen som används i Ubuntu. Kunder som inte vill installera firewalld i Ubuntu kan i stället öppna portarna manuellt. Följande steg bekräftar att ufw körs och öppnar TCP-portarna 8850 och 80 för anslutningar från alla källadresser:

1. Bekräfta att ufw körs genom att köra följande kommando:

sudo ufw status

Om Status: inactive returneras måste du aktivera ufw och kontrollera att du fortfarande kan ansluta via ssh. Detta beskrivs inte närmare i den här versionsinformationen.

2. Kör följande kommando för att få åtkomst till port 8850:

sudo ufw allow 8850

3. Kör följande kommando för att få åtkomst till port 80:

sudo ufw allow 80

OpenID misslyckas vid första inloggningsförsöket

Om du har konfigurerat Open ID Connect-autentisering för Tableau Server misslyckas det första inloggningsförsöket. För att kunna logga in måste användarna göra ett till autentiseringsförsök efter det första misslyckade försöket.

Administratörsvyer visas inte

Fliken Status i Tableau Server innehåller länkar till visualiseringar som visar mätvärden för servern. Visualiseringarna behöver PostgreSQL-drivrutinen för att komma åt relevanta data från Tableau Server-lagringsplatsen. PostgreSQL-drivrutinen installeras inte automatiskt. Därför visas inte vyerna om du inte har installerat drivrutinen. Mer information finns i Databasdrivrutiner.

Obs! För att du ska kunna använda administratörsvyer måste PostgreSQL-drivrutinen vara installerad på en nod som kör VizQL Server-processen.

Ändra språkkonfiguration för en vy

Om du ändrar språkkonfiguration för användare efter att du öppnat en vy, så misslyckas efterföljande försök att öppna vyn och du får ett meddelande om ett ”oväntat fel”. Du kan fortfarande öppna vyer som du inte har öppnat tidigare.

Du kan åtgärda det här problemet genom att logga ut från Tableau Server när du har ändrat språkkonfigurationen och sedan logga in igen. Alla vyer bör visas som de ska.