Overzicht voor serverbeheerder
Tableau-server
De onderwerpen in deze sectie bieden informatie over het plannen, implementeren, afstemmen en beheren van Tableau Server.
Zie Tableau Blueprint(Link wordt in een nieuw venster geopend) als u Tableau Server implementeert als onderdeel van een bredere inspanning om uw organisatie te transformeren naar een datagestuurde cultuur. Tableau Blueprint is een stapsgewijze handleiding om een datagestuurde organisatie te worden, ongeacht of uw organisatie nog niet bekend is met moderne selfservice-analyse, of dat u al data hebt geïmplementeerd en het gebruik daarvan moet verbreden, verdiepen en schalen.
Dit onderwerp biedt een kort overzicht van de beste manier om Tableau Server te beschouwen, en hoe het samenwerkt met uw bestaande IT-infrastructuur.
Op zoek naar Tableau Server in Windows? Zie Overzicht voor serverbeheerder. (Link wordt in een nieuw venster geopend)
Uw serverimplementatieplan valideren
Voordat u besluit een nieuwe Tableau Server-implementatie in uw organisatie te installeren, moet u uw opties zorgvuldig evalueren. Voor de meeste organisaties, biedt Tableau Cloud een betrouwbaardere, beter presterende en kosteneffectievere analyseoplossing vergeleken met zelf gehoste Tableau Server. Raadpleeg de blogpost Moet ik mijn Analytics naar de cloud verplaatsen?(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor informatie over hoe haalbaar Tableau Cloud voor uw organisatie is.
Gebruikt u Tableau Server al en wilt u migreren naar Tableau Cloud? Raadpleeg Gids voor handmatige migratie naar Tableau Cloud(Link wordt in een nieuw venster geopend).
Als u hebt vastgesteld dat u Tableau Server zelf moet hosten, raden wij u aan de voorgeschreven Tableau-implementatie in de Implementatiegids voor Tableau Server Enterprise(Link wordt in een nieuw venster geopend) te volgen. De EDG presenteert een volledig geteste en ondersteunde, performante, schaalbare en veilige referentiearchitectuur op basis van een gelaagd datanetwerk. In de toekomst willen we investeren in de EDG-referentiearchitectuur om de uitrol van nieuwe functies te vergemakkelijken en upgradescenario's te verbeteren.
Architectonisch overzicht
Tableau Server is een verzameling processen die samenwerken om uw gebruikers een volledig selfservice-analyseplatform te bieden. Het volgende diagram toont een architectonische weergave op hoog niveau van Tableau Server.
Meerdere serverprocessen (hierboven in het blauw weergegeven) werken samen om services op verschillende niveaus te leveren. Het Gateway-proces is de component die verkeer van alle Tableau-clients omleidt naar de beschikbare serverknooppunten in een cluster.
Data Services is een logische groepering van services die actuele data, gedeeld beheer van metadata, beheerde databronnen en data in het geheugen bieden. De onderliggende processen die Data Services aansturen, zijn de Backgrounder-, Data Server- en Data Engine-processen.
Analytics Services, bestaande uit de VizQL- en Cache Server-processen, bieden gebruikersgerichte visualisatie- en analysediensten en cachingdiensten.
Delen en samenwerken en de service voor inhoudsbeheer worden mogelijk gemaakt door het Toepassingsserver-proces. De kernfunctionaliteit van Tableau Server, zoals gebruikersaanmelding, inhoudsbeheer (projecten, sites, machtigingen, enz.) en beheeractiviteiten worden geleverd door het Toepassingsserver-proces.
Alle bovenstaande services gebruiken en vertrouwen op het Opslagplaats-proces, dat gestructureerde relationele data bevat zoals metadata, machtigingen, werkmappen, data-extracten, gebruikersinformatie en andere data. Het Bestandsarchief-proces maakt redundantie van data-extractbestanden in het hele cluster mogelijk en zorgt ervoor dat de extracten lokaal beschikbaar zijn op alle clusterknooppunten. Bij zwaardere belasting zijn extractbestanden lokaal in het hele cluster beschikbaar voor snellere verwerking en weergave.
De architectuur van Tableau is flexibel, waardoor u het platform vrijwel overal kunt gebruiken. U kunt Tableau Server lokaal, in uw privécloud of datacenter, op Amazon EC2, op Google Cloud Platform of op MS Azure installeren. Het Tableau-analyseplatform kan ook boven op virtualisatieplatforms worden uitgevoerd. We raden u aan de best practices voor elk virtualisatieplatform te volgen om de beste prestaties van Tableau Server te garanderen.
Tableau en uw data
Wanneer u Tableau Server in uw organisatie installeert, wordt het een kernonderdeel van de analysepijplijn voor de data die uw gebruikers nodig hebben. Het is belangrijk om te begrijpen hoe Tableau Server uw bedrijfsdata hanteert. Tableau Server kan met name extracten van data in uw organisatie opslaan. Het kan ook verbinding maken met live databronnen. Hoe u de data aan uw Tableau-gebruikers wilt verstrekken, wordt bepaald door een aantal variabelen: type databron, gebruikersscenario, prestatie- en toegangsvereisten en infrastructuuromstandigheden.
Tableau Server is niet ontworpen als een datawarehouseserver waar statische, native databestanden zijn opgeslagen. Het gebruik van Tableau Server als traditioneel datawarehouse zou in feite een slechte besteding van uw investering zijn. Als het om dataopslag gaat, raden we u aan geoptimaliseerde data-extracten op Tableau Server te hosten. Hoewel een data-extract vaak een subset van een grotere databron in uw organisatie is, kunt u ook extracten maken voor databronnen die tijdens werkuren overbelast raken door de planning van de extractvernieuwing voor buiten kantooruren.
Extracten zijn ook nuttig voor datamodellering of om sterk performante visualisatie-authoring mogelijk te maken. Als u bijvoorbeeld de prestaties van de visualisatie- en interactieprestaties wilt verbeteren, kunt u extracten optimaliseren door brondata te filteren op de essentiële velden voor een bepaalde afdeling of project.
Tableau Server biedt ook directe, geautoriseerde toegang tot live databronnen, waardoor gebruikers complexe gefilterde query's kunnen bouwen en uitvoeren op basis van een verscheidenheid aan verbonden databronnen. Voor dit scenario heeft Tableau een sterk performante netwerktoegang nodig tot de databronnen in uw organisatie en tot die in de cloud. Tableau Server en de doeldatabronnen moeten ook de juiste afmetingen hebben om de verwerkingslast aan te kunnen die nodig is voor complexe databewerkingen met grote volumes.
Gebruikerstoegang
Tableau Server is ook een webgebaseerd samenwerkingsplatform waar gebruikers verbinding kunnen maken om datavisualisaties en databronnen vanaf verschillende apparaten te delen, bekijken en ermee te communiceren. Dit betekent dat Tableau Server toegankelijk moet zijn voor Tableau-gebruikers binnen uw lokale beveiligde netwerk. U kunt de toegang tot datavisualisaties ook uitbreiden naar desktop-, mobiele en geverifieerde internetgebruikers buiten uw organisatie.
Tableau Server kan worden geïntegreerd met de volgende gebruikersverificatieoplossingen: Active Directory, SAML, OpenId en Kerberos.
Waar moet ik Tableau Server in mijn netwerk installeren?
Vanwege de zeer gevoelige aard van de meeste data die organisaties met Tableau Server beheren, en omdat Tableau Server toegang tot interne datastores vereist, moet Tableau Server binnen een beveiligd netwerk worden uitgevoerd. Er is geverifieerde toegang vanaf internet geconfigureerd om verbinding met Tableau Server te maken via een reverse-proxy of een VPN-oplossing.
Sommige organisaties sluiten Tableau-weergaven in openbare webpagina's in, of, voor interne gebruikers, in generieke webservers op het interne netwerk.
Tableau Server kan worden geconfigureerd om dergelijke scenario's te ondersteunen met geverifieerde of anonieme toegang. Voor geautoriseerde toegang, waarbij gebruikers alleen de onderliggende data kunnen bekijken waarvoor ze toestemming hebben, kunt u met een generieke webserver vertrouwde tickets configureren. In dit scenario autoriseert Tableau Server toegang tot de onderliggende data in een ingesloten weergave. Met dit schema kunt u interactieve datavisualisaties hosten op een webserver in een DMZ of buiten het beveiligde netwerk.
Voor anonieme toegang tot ingesloten Tableau-weergaven moet u gastgebruiker voor Tableau Server inschakelen. Voor gastgebruikers moet u Tableau Server ook licentiëren op basis van het aantal cores dat u gebruikt, in plaats van op basis van een named-usermodel (interactor).
Grootte en schaalbaarheid
Afhankelijk van de omvang en het datagebruik van uw organisatie kunt u Tableau Server op- of uitschalen. Tijdens het schalen van de server kunt u ook selectief bronnen toewijzen om aan uw datawensen en gebruikerswensen te voldoen.
Wanneer u Tableau Server opschaalt, voegt u hardwarebronnen aan één server toe. U kunt bijvoorbeeld het geheugen en de verwerkingskracht vergroten van de computer waarop Tableau Server wordt uitgevoerd.
Wanneer u Tableau Server uitschaalt, voegt u computers (of knooppunten) toe. Als u een implementatie met hoge beschikbaarheid en met failover wilt maken, hebt u minimaal drie knooppunten nodig. U kunt bijvoorbeeld de meest CPU-intensieve serverprocessen op twee knooppunten uitvoeren en het derde knooppunt gebruiken voor de gateway en coördinatiecontrollerservices.
Of u nu op- of uitschaalt, u kunt selectief bronnen toewijzen door het aantal en het type serverprocessen configureren dat wordt uitgevoerd. Als uw organisatie veel data heeft en veel data-extracten maakt, kunt u het aantal processen vergroten dat zich bezighoudt met het vernieuwen en opslaan van extracten. Als uw organisatie wil optimaliseren voor een grote gebruikersbelasting, kunt u ook het aantal processen vergroten dat zich bezighoudt met het reageren op gebruikersverzoeken. Bovendien kunt u Tableau Server integreren in industriestandaard netwerkloadbalancers om de server verder te optimaliseren voor gebruikersverzoeken.
Tableau Server-beheermodel
Tableau Server is ontworpen om een beheerschema te ondersteunen met twee beheerders op hoog niveau: serverbeheerder en sitebeheerder. In kleine organisaties kunnen deze rollen door dezelfde persoon of hetzelfde team worden vervuld, maar in grotere organisaties worden de rollen vaak verdeeld.
In dit model zijn serverbeheerders IT-professionals die heterogene serveroplossingen onderhouden en implementeren. Essentiële gebieden voor serverbeheerders zijn onder meer netwerken, hardwareafstemming en -onderhoud, beveiliging en toegang, en het beheer van gebruikers en directoryservices. De tools en documentatie die we bij Tableau Server voor de serverbeheerder leveren, ondersteunen deze IT-kerngebieden van de server.
Sitebeheerder daarentegen is een beheerdersrol die specifiek is voor Tableau Server- of Tableau Cloud-implementaties. De sitebeheerder van Tableau houdt zich fundamenteel bezig met de data-inhoud. De sitebeheerder beheert gebruikers en hun toegang tot projecten, werkmappen en databronnen. Zie Wat is een site? voor meer informatie over sites en hoe u de implementatie ervoor kunt plannen.
Beheerderrollen
In sommige kleine organisaties kan één beheerder de volledige Tableau Server beheren. Maar voor grotere bedrijfsorganisaties vereist Tableau Server doorgaans minimaal drie beheerdersrollen voor beheer op schaal.
Tableau Server-beheerder
De Tableau Server-beheerder heeft toegang tot beheerpagina's voor het maken en bewerken van sites, het toevoegen van gebruikers en het instellen van rollen en veel inhoudgerelateerde taken nadat de installatie van Tableau Server is voltooid. De Tableau Server-beheerder maakt en beheert ook andere server- en sitebeheerders, die op hun beurt sites, gebruikersgroepen en projecten kunnen beheren.
Zie Aanmelden bij het beheergebied Tableau Server voor informatie over het aanmelden bij Tableau Server als Tableau Server-beheerder.
TSM-beheerder
Tableau Services Manager (TSM) is een tool die serverbeheerders opdrachtregel- en webgebaseerde opties biedt voor het installeren, upgraden, configureren en onderhouden van Tableau Server. De TSM-beheerder installeert de server en voert servergerelateerde beheertaken uit, zoals back-ups maken van serverdata, back-ups herstellen, logboekarchieven maken en clusters met meerdere knooppunten beheren.
De TSM-beheerder moet een beheerder op de lokale computer zijn. Zie Aanmelden bij webgebruikersinterface van Tableau Services Manager.
Veelvoorkomende taken die door de TSM-beheerder worden uitgevoerd, zijn:
- Initiële configuratie van Tableau Server na installatie
- Doorlopend configuratiebeheer, zoals instellingen bewerken en servertopologie wijzigen
- Beheertaken uitvoeren zoals back-up, herstel en ziplogs
Zie Overzicht Tableau Services Manager voor meer informatie over TSM.
Tableau-portalbeheerder
Een belangrijke beheerderrol bij een Tableau Server-implementatie is de beheerder van het Tableau-klantenportaal. De portalbeheerder beheert de licentieverlening en de bijbehorende codes voor de Tableau-implementatie. Als portalbeheerder is uw eerste stap het aanschaffen van licenties op het klantenportaal van Tableau(Link wordt in een nieuw venster geopend). Wanneer u licenties aanschaft, retourneert de portal de bijbehorende productcodes. Om uw licentie te verlengen gaat u naar de webpagina Tableau vernieuwen(Link wordt in een nieuw venster geopend).
Tableau heeft een aantal producten (Desktop, Server, Prep Builder en meer). Voor elk Tableau-product moet u de licentie activeren door de Tableau-software bij te werken met de productcodes die zijn aangeschaft en opgeslagen op het Tableau-klantenportaal. Als beheerder die belast is met het activeren van Tableau-licenties, is het belangrijk dat u de relatie tussen licenties en codes begrijpt. Zie Inzicht in licentiemodellen en productcodes.
Beheertools
Tableau Server bevat een aantal toolsets voor het beheer van het systeem:
- Pagina Tableau Server-beheerder: dit is de webgebaseerde beheersite die op elke Tableau Server-instantie wordt geïnstalleerd. Taken die op de beheerderspagina worden uitgevoerd, zijn dagelijkse taken voor zowel server- als sitebeheerders. Servergerelateerde taken omvatten het maken van sites en sitebeheerdersaccounts, het eventueel importeren van gebruikers, het instellen van synchronisatie met directoryservices, het instellen van schema's voor vernieuwing van extracten, het monitoren van serverprestaties en -gebruik, en andere algemene instellingen.
Sitegerelateerde taken omvatten het beheren van inhoud en het toewijzen van machtigingen, het uitvoeren van extractvernieuwingen, het maken van groepen en projecten, het monitoren van siteactiviteit, het eventueel toevoegen van gebruikers en andere inhoudgerelateerde taken.
Zie Navigeren door de beheergebieden van de Tableau-webomgeving.
De vereiste machtigingen voor de Tableau Server-beheerderspagina zijn gebaseerd op siterollen. De siterollen worden gegenereerd en beheerd door Tableau Server.
- Informatie over de tsm-opdrachtregel - Dit is de primaire interface voor serverbrede configuraties. Veel configuraties die met TSM CLI zijn gemaakt, worden na de eerste configuratie zelden opnieuw bekeken. Zo worden SSL, abonnementen, datacaching, serviceaccounts, SMTP-waarschuwingen, gebruikersverificatie en configuratie voor eenmalige aanmelding allemaal uitgevoerd met TSM CLI.
- U kunt zich ook Aanmelden bij webgebruikersinterface van Tableau Services Manager.
- tabcmd: u kunt het opdrachtregelprogramma tabcmd op een Windows- of Linux-computer gebruiken om scripts te maken voor de automatisering van beheertaken op de Tableau Server-sites. Gebruik tabcmd bijvoorbeeld voor het maken of verwijderen van gebruikers, projecten en groepen.
- REST-API(Link wordt in een nieuw venster geopend): met de Tableau Server REST API kunt u Tableau Server-bronnen programmatisch beheren en wijzigen via HTTP. Met de API hebt u eenvoudig toegang tot de functionaliteit achter de databronnen, projecten, werkmappen, sitegebruikers en sites op een Tableau-server. U kunt deze toegang gebruiken om zelf aangepaste toepassingen te maken of om interacties met Tableau Server-bronnen te scripten.
Beveiliging
Als toepassingsserver die verbinding maakt met data die mogelijk zeer gevoelig zijn, ondersteunt en implementeert Tableau Server een aantal industriële beveiligingsstandaarden. Onze serverbeheerdocumentatie omvat best practices en implementatie voor gebruikersverificatie, autorisatie, databeveiliging en netwerkbeveiliging. Hoewel onze standaardinstallatie veilig is ontworpen, raden we u ook aan de Checklist voor beveiligingsversterking te volgen om uw implementatie verder af te grendelen.
Ga voor meer informatie over de naleving van beveiligingsaudits, rapportage van kwetsbaarheden en andere beveiligingsbronnen naar http://www.tableau.com/nl-nl/security(Link wordt in een nieuw venster geopend).