Redigera datakällor

När som helst under analysen kan du redigera datakällan som används i arbetsboken.

Så redigeras datakällan

1. Välj en datakälla på menyn Data och välj sedan Redigera datakälla.

2. Gör ändringarna i datakällan på sidan Datakällan.

Det rekommenderas att du redigera datakällan till:

Följande förbättringar till rutnätet på sidan Datakälla hjälper dig att bättre se data i datakällan och förbereda den för analys.

Sortera kolumner och rader

Sortera kolumner: Välj ett sorteringsalternativ från listrutan Sortera fält för att sortera kolumner i rutnätet och metadatarutnätet. Sortera kolumnerna per tabellernas eller datakällornas ordning.

Ett modifierat sorteringstillstånd kan inträffa när vissa uppgifter gör att nya kolumner läggs till i rutnätet.

Sortera rader: Klicka på sorteringsknappen för att sortera rader. Klicka på sorteringsknappen en gång för att sortera rader i stigande ordning. Klicka på sorteringsknappen igen för att sortera rader i fallande ordning. Klicka sedan på sorteringsknappen en sista gång för att rensa sorteringen.

Ändra eller återställ fältnamn

Byta namn på kolumn: Dubbelklicka på namnet på kolumnen för att byta namn på fältet.

Återställ namn: Om du har bytt namn på ett fält ska du klicka på kolumnens listrutemeny och sedan välja Återställ namn för att återgå till fältets ursprungliga namn. Du kan även välja flera kolumner och utföra samma åtgärd.

Ursprungligt namn hänvisar till namnet som anges i de underliggande data. Du kan använda kommandot Återställ för att återställa ändrade fältnamn som är resultatet av namnförbättringar som Tableau har gjort automatiskt i datakällan. Se Så här fungerar identifiering av fälttyper och namnoptimering(Länken öppnas i ett nytt fönster) för mer information.

Skapa nya kolumner och se extraherade data

Skapa nya beräkningar: Skapa nya beräkningar, grupper eller klasser baserat på befintliga fält i datakällan. Klicka på listrutepilen bredvid kolumnen och välj ett av respektive alternativ.

Om du skapar en aggregerad beräkning är värdena som visas i rutnätet inte meningsfulla till beräkningen används i samband med vyns LOD (detaljnivå).

Se extrahera data: För webbdatakopplings-, fil- och relationsbaserade datakällor i extraktionsläge kan du se extrahera data i rutnätet, inklusive extrahera endast beräkningar som MEDIAN.

I extraktionsläget kan radordningen för värdena i datakällan skilja sig från de som finns i liveläget.

Kopiera värden

Kopiera värden: Kopiera värden i rutnätet genom att välja dem och sedan trycka på Ctrl+C (Kommando-C på en Mac). Alternativt kan du kopiera värden i metadatarutnätet genom att välj värdena, högerklicka och sedan välja Kopiera.

Analysera dina metadata

Använd metadatarutnätet för att snabbt analysera och ändra strukturen på Tableau-datakällan. Du kan använda metadatarutnätet för att granska kolumnerna i dina data och deras datatyper, utföra rutinmässiga hanteringsuppgifter såsom att byta namn på en kolumn, dölja en kolumn, ändra datatypen för en kolumn och ändra kolumnens geografiska roll.

Obs! Uppgifter med metadatahantering varierar när du arbetar med en flerdimensionell datakälla.

Gå till metadatarutnätet

När du har konfigurerat datakälla kan du klicka på knappen metadatarutnät. Om du är ansluten till en flerdimensionell datakälla visas metadatarutnätet som standard. För andra typer av datakällor såsom Salesforce eller Tableau-dataextrakt varierar standardvyn.

Granska metadata

Datakällans kolumner representeras som rader i metadatarutnätet. Varje rad visar kolumnens datatyp, kolumnens namn i Tableau-datakällan, tabellens namn i de underliggande data som kolumnen kommer från och kolumnens namn i de underliggande data.

Hantera metadata

Beroende på typen av data du är ansluten till kan du utföra rutinmässiga hanteringsuppgifter såsom att dölja flera kolumner samtidigt eller snabbt byta namn på dem. Du kan till exempel dölja flera kolumner samtidigt genom att trycka på CTRL- eller Kommandotangenten, markerar de kolumner som ska döljas, klicka på listrutemenyn bredvid ett kolumnnamn och sedan välja Dölj. Ändringar som du gör i datakällans metadatarutnät ändrar inte underliggande data.

Ändra platsen för datakällan

När du redigerar en datakälla har du möjligheten att ändra platsen för den. Namnet eller platsen för en datakälla som du använde kan till exempel ändras och inte längre vara tillgänglig med den tidigare anslutningsinformationen. I det här fallet kan du dirigera arbetsboken till rätt plats utan att förlora arbetet.

Du kan använda samma metod för att tillämpa analyser som har utförts på en datakälla, på en liknande datakälla. Låt oss anta att du skapar en arbetsbok som innehåller flera vyer som inkluderar marknader, produkter, försäljning och vinster och att du vill tillämpa analyserna på en ny datakälla. Istället för att behöva återskapa varje vy kan du redigera den ursprungliga dataanslutningen och ange en ny datakälla.

Så ändrar du platsen för en datakälla

1. Högerklicka (kontroll-klicka på en Mac) på datakällan i rutan Data och välj sedan Redigera anslutning.

2. Välj platsen för datakällan i dialogrutan Redigera anslutning eller välj en ny datakälla.

Ersätta fältreferenser

När en ny datakälla har anslutits hänvisar u alla arbetsblad i arbetsboken, som tidigare hänvisade till den ursprungliga datakällan, istället till den nya datakällan. Om den nya datakällan inte har samma fältnamn som den ursprungliga arbetsboken blir fälten ogiltiga och markeras med ett utropstecken . Du kan snabbt lösa problemet genom att ersätta fältreferenserna.

Låt oss anta att du har en arbetsbok kopplad till en datakälla som innehåller ett fält med kundnamn. Du redigerar u datakällan så att den pekar på en ny datakälla med samma data. Istället för Kundnamn har fältnamnet dock ändrats till Namn. Fältet Kundnamn finns kvar i rutan Data men är markerat som ogiltigt. För att göra fältet giltigt kan du byta ut referenserna. Detta innebär att du kan mappa det ogiltiga fältet till ett giltigt fält i den nya datakällan (t.ex. Kundnamn motsvarar Namn).

Så ersätter du fältreferenser

1. Högerklicka (kontroll-klicka på en Mac) på det ogiltigt fältet i rutan Data och välj sedan Redigera anslutning.

2. I dialogrutan Ersätt referenser ska du välja ett fält från den nya datakällan som motsvarar det ogiltiga fältet.

Byta namn på datakällan

När du ansluter till en datakälla får du möjligheten att ge den ett namn som används i Tableau Desktop.

Så byter du namn på datakällan

• Välj Byt namn på menyn Data.

Att namnge en anslutning är användbart när du har en enda arbetsbok ansluten till många olika datakällor. Namnet du använder kan hjälpa till att hålla reda på detaljerna om anslutningen. Du kan även granska anslutningsegenskaperna genom att välja en datakälla på menyn Data och sedan Egenskaper.

Duplicera datakällan (Tableau Desktop)

Ibland kan du vilja göra ändringar i en datakälla såsom att lägga till fler tabeller, dölja och visa fält, ange fältstandarder och så vidare. När du utför dessa ändringar påverkar det alla blad som använder datakällan. Du kan duplicera datakällan för att låta dig göra ändringarna utan att påverka de befintliga bladen.

Så duplicerar du en datakälla

• Välj en datakälla på menyn Data och sedan Duplicera.

När du duplicerar en datakälla har den duplicerade källans namn ”(kopia)” på slutet.