Så här fungerar identifiering av fälttyper och namnoptimering

Tableau använder en samling vanliga mönster för att upptäcka och omvandla dina data för att göra det lättare för dig att interagera med dessa. När du till exempel arbetar med fält i rutan Data tar Tableau data från datakällan, identifierar dess typ och delar in den i dimensioner och mätvärden.

Obs! Tableau utför aldrig ändringar i dina underliggande data.

Tableau kan också upptäcka fält som bör behandlas som dimensioner och rensa upp fältnamn genom att göra dem mer läsbara. Du ser dessa förbättringar endast när fältnamnen, som kommer från kolumnrubriker i datakällan, uppfyller de mönster eller villkor som beskrivs nedan.

Nya fält som lagts till i underliggande data

Om du lägger till nya fält i dina underliggande data och sedan uppdaterar datakällan i Tableau kommer de nyligen tillagda fälten att behålla sina ursprungliga databasnamn. Om du vill att Tableau automatiskt ska byta namn på dessa fält måste du skapa en ny anslutning till samma datakälla.

Om du föredrar att behålla fälttyper och fältnamn från underliggande data, se avsnittet Ångra ändringar som gjorts av Tableau längst ner i den här artikeln.

Fält som behandlas som en dimension

Fältnamn som innehåller vissa nyckelord behandlas som dimensioner, även om värdena för dessa fält är numeriska.

Nyckelordskod, nyckel och ID

Fältnamn som innehåller följande nyckelord och uppfyller de angivna villkoren behandlas som dimensioner istället för mätvärden.

Villkor:

• Innehåller sökordskod, ID eller nyckel.
  • Nyckelord separeras antingen från annan text i fältnamnet med tecken som inte är bokstäver, alla i versaler, eller också är den första bokstaven i ett fältnamn som annars har kombinerade tecken en versal.
  • Nyckelord finns i början eller slutet av fältnamnet, med inledande eller efterföljande tecken som inte är bokstäver. På kinesiska, japanska och koreanska måste nyckelordet finnas i slutet av fältnamnet.
SpråkNyckelord
Engelska (Storbritannien och USA)Kod, ID, nyckel
Kinesiska (förenklad)代码, ID, 键
Kinesiska (traditionell)代碼, ID, 金鑰
Franska (Kanada och Frankrike)Code, ID, clé
TyskaCode, ID, Schlüssel
ItalienskaCodice, ID, chiave
Japanskaコード, ID, キー
Koreanska코드, ID, 키
PortugisiskaCódigo, ID, chave
SpanskaCódigo, ID, clave
SvenskaKod, ID, nyckel
Thaiรหัส, ID, คีย์

Nyckelord Nummer, Num och Nbr

Fältnamn som slutar med Tal, Num eller Nbr behandlas som en dimension istället för mätvärden. Till exempel behandlas ”Postens nummer” som en dimension, medan ”Antalet poster” inte är det. Dessutom måste det koreanska fältnamnet vara fyra eller färre tecken långt.

SpråkNyckelord
Engelska (Storbritannien och USA)Nummer, Num, Nbr
Kinesiska (förenklad)数字
Kinesiska (traditionell)數字
Franska (Kanada och Frankrike)Nombre
TyskaNr, Nummer
ItalienskaNumero, N°
Japanska数値
Koreanska숫자
PortugisiskaNúmero
SpanskaNúmero
SvenskaNummer
Thaiตัวเลข

Nyckelord relaterade till datum

Fältnamn som innehåller nyckelord som känns igen som datumdelar behandlas som dimensioner. Dessa fältnamn kan bara innehålla ytterligare ett ord som inte är relaterat till datum för att kvalificeras. Till exempel behandlas ”räkenskapsår” som en dimension, medan ”räkenskapsårsuppgifter” inte gör det. Dessutom måste kinesiska fältnamn vara fyra eller färre tecken långa och får inte innehålla siffror. Japanska och koreanska fältnamn måste vara fyra eller färre tecken långa.

SpråkNyckelord
Engelska (Storbritannien och USA)År, År, Dag, Veckodag, Vecka, Vecka, Månad, Kvartal, Kvartal, RÅ
Kinesiska (förenklad)年, 天, 周中某天, 周, 月, 季度, 会计年度
Kinesiska (traditionell)年, 天, 週中某天, 週, 月, 季, 會計年度
Franska (Kanada och Frankrike)Année, Jour, Jour de la Semaine, Semaine, Mois, Trimestre, AF
TyskaJahr, Tag, Wochentag, Woche, Monat, Quartal, GJ
ItalienskaAnno, Giorno, Giorno della Settimana, Settimana, Sett, Mese, Trimestre, Trim, AF
Japanska年, 日, 曜日, 週, 月, 四半期, 年度
Koreanska년, 일, 요일, 주, 월, 분기, 회계 연도
PortugisiskaAno, Dia, Dia da Semana, Semana, Mês, Trimestre, AF
SpanskaAño, Día, Día de la Semana, Semana, Mes, Trimestre, AF
SvenskaÅr, Dag, Veckodag, Vecka, Månad, Kvartal, Räkenskapsåret
Thaiปี, วัน, วันของสัปดาห์, สัปดาห์, เดือน, ไตรมาส, FY

Upprensning av fältnamn

Fältnamn som innehåller specifika tecken eller har versaler på ett visst sätt döps om. Fältvärden som innehåller hakparenteser konverteras automatiskt till parenteser.

Fältnamn med understreck, mellanslag eller tabulatortecken

Icke-ledande och efterföljande understreck (_) i fältnamn omvandlas till blanksteg ( ). Radmatning eller radmatningstecken i ett fältnamn tas bort. Fältnamn som innehåller inledande understreck förblir emellertid oförändrade. Dessutom tas inledande och efterföljande blanksteg i fältnamn bort. Den här typen av upprensning av fältnamn gäller endast för engelska, franska, tyska, portugisiska och spanska.

Exempel 1: Fältnamnet ”Country_Name” konverteras till ”Country Name”.
Exempel 2: Fältnamnet “_Days_On_Market” konverteras till “_Days On Market”.

Fältnamn med flera understreck i rad förblir oförändrade. Till exempel förblir ”Country__Name” just ”Country__Name”.

Om ett fältnamn innehåller flera tabulatortecken konverteras tabbarna till understreck.

Fältnamn och versaler

Fältnamn som endast använder versaler och tecken som inte är bokstäver konverteras alla till små bokstäver (gemener), med undantag för tecknen omedelbart efter tecknet som inte är en bokstav.

Dessutom konverteras fältnamn som bara använder små bokstäver så att den första bokstaven i fältnamnet skrivs med stor bokstav.

Den här typen av upprensning av fältnamn gäller endast för engelska, franska, tyska, portugisiska och spanska.

Exempel 1: Fältnamnet ”PC1” konverteras till ”Pc1”. Fältnamnet ”COUNTRY_NAME” konverteras till ”Country Name”. ”Budget KUGGAR” förblir emellertid ”Budget KUGGAR”.
Exempel 2: Fältnamnet ”FDA” ändras inte. Fältnamnet ”FDA_Sales” konverteras emellertid till ”Fda Sales”.
Exempel 3: Fältnamnet ”ålder” konverteras till ”Ålder”.

Mellanslagstecken läggs till i skiftlägesgränserna för fältnamn som innehåller kombinerade bokstäver med tecken som inte är bokstäver.

Exempel: Fältnamnet ”ThisCase” konverteras till ”This Case”.

Fältnamn som är två eller tre bokstäver långa

Fältnamn som är två eller tre bokstäver långa och som är en del av en fras med flera ord konverteras så att varje bokstav i ordet skrivs med versaler, detta såvida inte ordet med två eller tre bokstäver innehåller en vokal (dvs. a, e, i, o eller u).

Exempel:Fältnamnet ”Unit Qty” konverteras till ”Unit QTY”. Fältnamnet ”Försäljningsbelopp” förblir dock ”Försäljningsbelopp”.

Flera trebokstavsförkortningar konverteras till enbart versaler. Exempel på akronymer med tre bokstäver inkluderar följande:

CIFFDAMPI
DMAFOBMSA
DOBFTESKU
EINKPIUPC
ESPLOBURL
  USD

Följande fältnamn konverteras till enbart gemener, såvida inte namnet förekommer i början av fältnamnet:

förstasomnedåtav(suffix efter ett tal)
andrakl.förän
tredjemeniav
en/ettavinkl.ellertill
en/ettdetillövervs
ochdalapermed

Obs! Bokstavsstorleken hos fältnamn som är en bokstav långa förblir oförändrad.

Ångra ändringar gjorda av Tableau

Om du föredrar att behålla de fälttyper och fältnamn som anges av underliggande data kan du ångra ändringar som gjorts av Tableau antingen manuellt, på datakällnivå eller automatiskt på programnivå.

För att ångra ändringar manuellt

1. Öppna arbetsboken och gå till sidan Datakälla.
  2. Klicka på listrutepilen för fältet med de ändringar du vill ångra och välj Återställ namn.

Om det finns flera fält du vill ändra

1. Öppna arbetsboken och gå till sidan Datakälla.
  2. Du kan också klicka på knappen för metadatarutnät.
  3. Ctrl+klicka (Windows) eller Kommando+klicka (Mac) för att markera fälten med de ändringar som du vill ångra.
  4. Klicka på listrutepilen för något av de markerade fälten och välj Återställ namn.

Om du automatiskt vill ångra ändringar som gjorts av Tableau på programnivå följer du proceduren i artikeln Åsidosätt automatisk ändring av fältnamn. Denna metod påverkar alla datakällor som du kommer åt från Tableau Desktop.