Formatera text

Att välja rätt teckensnitt kan göra en bra visualisering ännu bättre. Oavsett om du väljer att ändra teckenstorlek, position, färg eller riktning, erbjuder Tableau ett brett utbud av anpassningsalternativ för din text.

När du gör formateringsändringar på den här nivån tillämpas de endast på den vy du arbetar på. Mer information om hur du gör ändringar som tillämpas på alla vyer i arbetsboken finns i Formatera på arbetsboksnivå.

För att komma till formateringsinställningarna på arbetsbladsnivå väljer du menyn Format och sedan den del av vyn som du vill formatera, till exempel Teckensnitt eller Kantlinje.

Formatera teckensnitt

Om du arbetar i Tableau Server eller Tableau Cloud väljer du Format och sedan det element du vill formatera från menyn. Du kan välja att formatera individuell titel, bildtext, förklaringar, filter och uppsättningar, framhävningsverktyg och parametrar. Du kan också rensa arbetsbladsformatering i menyn Format.

Om du arbetar i Tableau Desktop väljer du Format > Teckensnitt. Kontrollrutan Formatera teckensnitt öppnas. Med den här kontrollrutan kan du anpassa texten i vyn.

Arbetsblad

Om du ändrar teckensnittet på arbetsbladsnivå tillämpas de ändringar som du gör i alla textfält i vyn utom i fälten Rubrik och Verktygstips.

Obs!Tableau behandlar formatering av arbetsblad som en ny standardparameter, och alla ändringar som görs i andra fält (som titel, ruta eller rubrik) kommer att skriva över arbetsbladets formatering.

Ruta

Om du ändrar teckensnittet här påverkas rutvyn, där Tableau visar resultaten av dina visualiseringar.

Rubrik

Välj det här alternativet för att ändra teckensnittet för rubrikerna i vyn. Rubrikerna visar de dimensioner som används i visualiseringen.

Verktygstips

Om du ändrar teckensnitt här tillämpas ändringarna på all text i verktygstipset, fältet som visas när en användare för muspekaren över en markör i vyn. Gå till Formatera text om du vill ha mer kontroll över fälten i verktygstipset.

Titel

Välj det här formateringsalternativet om du snabbt vill ändra titlens utseende. Mer information finns i Formatera text

Rutan Totalsumma

Om du ändrar teckensnittet för totalsummor på rutnivå ändras både delsummor och totalsummor. Information om hur du konfigurerar totalbelopp finns i Visa totalsummor i en visualisering(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Rubriken Totalsumma

Om du ändrar teckensnittet för totalsummorna i rubriken ändras utseendet på etiketterna Totalsumma och Slutsumma i vyn.

Rutan Slutsumma

Välj det här alternativet för att ändra teckensnittet för totalresultatet i vyn.

Rubriken Slutsumma

Välj det här alternativet för att ändra teckensnittet för etiketten Slutsumma i vyn.

Formatering av text i rader och kolumner

Om du har dimensioner på både rad- och kolumnhyllorna kan du formatera teckensnitten oberoende av varandra via flikarna Rader och Kolumner i rutan Formatering.

Alternativen för att formatera teckensnitt är begränsade till valen Rubrik, Totalsumma och Slutsumma.

Formatera textjustering

Tableau använder bästa tillämpning av visualisering för att fastställa hur text visualiseras i en vy, men det går även att anpassa textjusteringen. Du kan till exempel ändra riktning på rubriktexten så att den är horisontell (standard) istället för vertikal (uppåt).

För att formatera textjusteringen väljer du Format > Justering för att öppna textjusteringsrutan.

För varje textområde kan du specificera följande justeringsalternativ:

Vågrät justering – bestämmer om texten ska justeras till vänster, höger eller i mitten.

Lodrät justering – bestämmer om texten ska justeras till toppen, mitten eller botten.

Riktning – roterar texten så att den visas horisontellt (standard), uppifrån och ned (uppåt) eller nedifrån och upp (nedåt).

Radbrytning – bestämmer om långa rubriker radbryts till nästa rad eller förkortas. Det styr inte textmärkena i visualiseringen.

Obs! Om celler inte är stora nog att visa mer än en textrad, gör radbrytning ingen synlig skillnad. Om detta inträffar kan du hovra över cellen tills en dubbelriktad pil dyker upp. Då klickar du och drar nedåt för att expandera cellstorleken.

Tableau följer regionala normer för att bestämma början och slutet av radbrytningar.

Formatera verktygstips

Verktygstips är information som visas när du håller muspekaren över en markering i vyn. Verktygstips innehåller också smidiga verktyg som gör det möjligt att snabbt filtrera eller ta bort ett val, välja markeringar som har samma värde eller visa underliggande data. Du kan redigera verktygstips så att de inkluderar både statisk och dynamisk text. Du kan även ändra vilka fält som inkluderas i det automatiska verktygstipset.

Redigera ett verktygstips:

1. Välj Arbetsblad > Verktygstips. Verktygstips är specifika för varje enskilt blad och kan formateras med hjälp av formateringsverktygen längst upp i dialogrutan Redigera verktygstips. Använd menyn Infoga längst upp i dialogrutan för att lägga till dynamisk text, som till exempel fältvärden, bladegenskaper och mycket mer.

2. Använd formateringsverktygen längst upp i dialogrutan Redigera verktygstips.

3. (Valfritt) Använd menyn Infoga längst upp i dialogrutan för att lägga till dynamisk text, som till exempel fältvärden, bladegenskaper och annat.

Med alternativet Alla fält på menyn Infoga lägger du till alla fältnamn och värden som används i vyn. När du infogar parametern Alla fält uppdateras verktygstipset när du ändrar vyn. Du kan även använda alternativet Alla fält för att utesluta fält.

4. (Valfritt) Välj alternativet Inkludera kommandoknappar för att visa alternativ för filtrering och visning av data i verktygstipset. Om du till exempel inkluderar kommandoknappar läggs knapparna Behåll endast, Uteslutoch Visa data till längst ner i verktygstipset. Dessa kommandoknappar är tillgängliga både i Tableau Desktop och när vyn publiceras på webben eller visas på en mobil enhet.

5. (Valfritt) Markera kryssrutan Tillåt urval efter kategori för att välja markeringar i en vy som har samma värde genom att klicka på ett diskret fält i ett verktygstips. Mer information finns i Verktygstips.

Redigera arbetsbladstitlar, bildtexter och förklaringstitlar

1. Gör något av följande:

• Dubbelklicka på det objekt du vill ändra i Tableau Server eller Tableau Cloud.

• I Tableau Desktop högerklickar (ctrl-klickar på Mac) du på det objekt du vill ändra och väljer Redigera<artikel>, till exempel Redigera titel.

• På ett arbetsblad hovrar du över titeln, klickar på pilen till listrutan på höger sida och väljer Redigera titel eller Redigera bildtext från snabbmenyn.

2. Ändra texten och formatera teckensnitt, storlek, stil, färg och justering i dialogrutan Redigera. Använd menyn Infoga för att lägga till dynamisk text, t.ex. tabellegenskaper och fältvärden. Klicka på OK.

Om du vill återställa titeln till standardinställningen klickar du på Återställ.