Sidan Datakälla

Du har möjlighet att ändra datakällan under din analys i Tableau. Det gör du på sidan Datakälla, som Tableau automatiskt skickar dig till efter att du har upprättat den första anslutningen till dina data. Du kan även komma åt sidan Datakälla genom att välja fliken Datakälla oavsett var i arbetsboken du befinner dig.

Sidan Datakälla består vanligtvis av fyra huvudområden: vänster ruta, arbetsyta, datarutnät och metadatarutnät.

A. Vänster ruta – Visar den anslutna datakällan och andra uppgifter om dina data.

B. Arbetsyta: logiskt lager – Arbetsytan öppnas med det logiska lagret där du kan skapa relationer mellan logiska tabeller.

C. Arbetsyta: fysiskt lager – Dubbelklicka på en tabell i det logiska lagret för att komma till det fysiska lagret i arbetsytan där du kan lägga till kopplingar och föreningar mellan tabeller.

D. Datarutnät – Visar de första 1 000 raderna med data som finns i Tableau-datakällan.

E. Metadatarutnät – Visar fälten i datakällan som rader.

Överst på sidan

Vänster ruta

I den vänstra rutan på sidan Datakälla visas information om dina data, dvs. de data som Tableau Desktop är ansluten till. Du kan även använda den vänstra rutan för att lägga till fler anslutningar till datakällan för att skapa korsdatabaskopplingar.

• För filbaserade data kan det hända att filnamnet och arbetsbladen i filen visas i den vänstra rutan.

• För relationsbaserade data kan det hända att servern, databasen eller schemat samt tabellerna i databasen visas i den vänstra rutan.

Obs! Den vänstra rutan visas inte för kubdata (flerdimensionella data).

Arbetsyta

När du ansluter till relations- och filbaserade datakällor i Tableau kan du dra tabeller till arbetsytan för att börja ställa in din datakälla. Arbetsytan är uppdelad i två lager: ett logiskt lager och ett fysiskt lager. Det logiska lagret visas som standard och där visas relationerna mellan logiska tabeller. Om du vill växla till det fysiska lagret dubbelklickar du på en logisk tabell i den logiska vyn och börjar skapa kopplingar och föreningar mellan tabeller i det fysiska lagret.

När du arbetar med kubdatakällor kommer det att visas tillgängliga kataloger, frågor och kuber som du kan välja mellan för att konfigurera din Tableau-datakälla i den översta delen av sidan Datakälla. Det gör att du enkelt kan ansluta till och analysera data från kubkällor inom Tableau.

Obs! Du har möjlighet att uppdatera dina data när förändringar sker genom att använda olika alternativ, baserat på vilken typ av data som du är länkad till. Om du till exempel är ansluten till ett dataextrakt kan du uppdatera ett specifikt extrakt genom att välja knappen Uppdatera bredvid området Anslutning i den vänstra delen av rutan. Mer information om uppdateringsalternativ finns i Uppdatera datakällor(Länken öppnas i ett nytt fönster). Mer information om uppdatering av dataextrakt finns i Uppdatera extrakt(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Uppdaterar din datakälla

Du kan uppdatera dina data när de har ändrats med hjälp av flera olika alternativ, beroende på vilken typ av data som du är ansluten till.

Datarutnät

Använd datarutnätet för att analysera fälten och de första 1 000 raderna med data i Tableau-datakällan. Datarutnätet gör det möjligt att ändra Tableau-datakällan på olika sätt, som att sortera eller dölja fält, byta namn på fält, skapa beräkningar, justera kolumn- eller radsorteringen och lägga till alias. Du kan visa data som är specifika för den valda tabellen när du arbetar i det logiska lagret.

Det fysiska lagret visar sammanslagna data från kopplingar och föreningar. För webbdatakopplingen och fil- och relationsbaserade datakällor i extraktionsläge visas extraktionsdata i rutnätet, inklusive beräkningar av endast extrakt.

• När du befinner dig i det logiska lagret visas data för den valda tabellen.

• I det fysiska lagret ser du de sammanfogade data som baseras på kopplingarna och föreningarna.

Välja fält

Om du vill välja flera fält i rutnätet väljer du en kolumn och drar med musen för att markera fler kolumner.

Om du vill välja alla fält klickar du på området högst upp till vänster i rutnätet, som i exemplet nedan.

Obs! Rutnätet visas inte för kubdata (flerdimensionella data).

Metadatarutnät

Metadatarutnätet visar fälten i datakällan som rader, vilket gör att du kan analysera Tableau-datakällans struktur och utföra rutinmässiga hanteringsuppgifter som att byta namn på fält eller dölja flera fält samtidigt. När det är anslutet till kuben eller extrahera endast data visas metadatarutnätet som standard.