Anpassade datumformat

Den här artikeln går över hur man använder det anpassade fältet datumformat för att formatera datum i en vy. Se Datum och tider eller Ändra datumnivåer för en översikt över hur Tableau arbetar med datum. Se Datumegenskaper för en datakälla för hur du ställer in datumegenskaper för en datakälla.

Så hittar du det anpassade fältet datumformat

Formatera ett datumfält i en vy (Tableau Desktop)

Om du vill formatera ett datumfält i en vy i Tableau Desktop högerklickar du (Control-klickar på Mac) på fältet och väljer Formatera.

Då öppnas rutan Format till vänster i vyn. Välj fältet Datum.

När du formaterar datum visar Tableau en lista över tillgängliga format. Vanligtvis är sista posten i listan Anpassad. Du kan ange ett anpassat datum med formatsymbolerna som anges i tabellen med symboler för datumformat som stöds, antingen enskilt eller kombinerat.

Formatera ett datumfält i en vy (Tableau Cloud och Tableau Server)

Om du vill formatera ett datumfält i en vy i Tableau Cloud och Tableau Server högerklickar du (Control-klickar på Mac) på fältet och väljer Formatera datum.

Formatera ett datumfält i rutan Data (endast Tableau Desktop)

Du kan formatera ett datumfält i rutan Data genom att högerklicka på fältet och välja Standardegenskaper > Datumformat.

Datumformaten i tabellen stöds när arbetsboken är ansluten till ett Tableau-extrakt eller har en liveanslutning till en datakälla som även den har stöd för datumformatet. (Se datakällans dokumentation för att verifiera stödet för datumformatet du vill ha.)

Tableau hämtar datumformat från datakällan. Tableau Server kan också hämta datumformat från användarkontot Kör som på den server som kör Tableau Server.

Obs! Följande datumformat kanske inte är desamma som de som används med funktionen Typkonvertering. Se Konvertera strängar till datumfält för mer information.

Symboler för datumformat som stöds

Använd följande symboler för att skapa ett anpassat datumformat.

SymbolBeskrivning
(:)Tidsavskiljare. Inom vissa språkzoner används ett annat tecken för att representera tidsavskiljaren. Tidsavskiljaren separerar timmar, minuter och sekunder när tidsvärdena formateras. Det faktiska tecknet som används som tidsavskiljare i formaterad utdata fastställs av dina systeminställningar.
(/)Datumavskiljare. Inom vissa språkzoner används ett annat tecken för att representera datumavskiljaren. Datumavskiljaren separerar dagen, månaden och året när datumvärdena formateras. Det faktiska tecknet som används som datumavskiljare i formaterad utdata fastställs av dina systeminställningar.
cVisa datumet som ddddd och tiden som
ttttt, i den ordningen. Visar endast datuminformation om det inte finns någon bråkdel i datumets nummerserie. Visar endast tidsinformation om det inte finns någon heltalsdel.
dVisar dagen som ett tal utan inledande nolla (1–31).
ddVisar dagen som ett tal med inledande nolla (01–31).
dddVisar dagen som en förkortning (sön, lör).
ddddVisar dagen som ett fullständigt namn (söndag, lördag).
dddddVisar datumet som ett fullständigt datum (inklusive dag, månad och år), formaterat enligt ditt systems korta formatinställningar för datum. Standardformatet för korta datum är m/d/yy.
ddddddVisar ett datums nummerserie som ett fullständigt datum (inklusive dag, månad och år) formaterat enligt den långa datuminställningen som detekteras av ditt system. Standardformatet för långa datum är mmmm dd, yyyy.
aaaaSamma som dddd men är istället den lokaliserade versionen av strängen.
wVisar veckodagen som ett tal (1 för söndag, till 7 för lördag).
wwVisar veckan under året som ett tal (1–54).
MVisar månaden som ett tal utan inledande nolla (1–12). Om h eller hh följer omedelbart av m, visas minut istället för månad.
MMVisar månaden som ett tal med inledande nolla (01–12). Om h eller hh följer omedelbart av m, visas minut istället för månad.
MMMVisar månaden som en förkortning (jan till dec).
MMMMVisar månaden som ett fullständigt månadsnamn (januari till december).
MMMMMVisar månaden som en förkortning med endast en bokstav (J till D)
ooooSamma som MMMM, men lokaliserat.
qVisar kvartalet under året som ett tal (1–4).
yVisar dagen under året som ett tal (1–366).
yyVisar året som ett tal med två siffror (00–99).
ååååVisar året som ett tal med fyra siffror (100–9999).
hVisar timmen som ett tal utan inledande nollor (0–23).
HhVisar timmen som ett tal med inledande nollor (00–23).
NVisar minuten som ett tal utan inledande nollor (0–59).
NnVisar minuten som ett tal med inledande nollor (00–59).
SVisar sekunden som ett tal utan inledande nollor (0–59).
SsVisar sekunden som ett tal med inledande nollor (00–59).
000Visar millisekunder. Använd en punkt som avskiljare innan du anger millisekunder.
t t t t tVisar en tid som en fullständig tid (inklusive timme, minut och sekund), formaterad med tidsavskiljaren som har definierats av tidsformatet, såsom det detekteras av ditt system. En inledande nolla visas om alternativet för inledande nolla är valt och tiden är före 10.00 eller 22.00. Standardtidsformatet är h:mm:ss.
AM/PMAnvänder en klocka med 12 timmar och visar AM som versaler med alla timmar före 12.00. Visar PM som versaler med alla timmar mellan 12.00 och 23.59.
am/pmAnvänder en klocka med 12 timmar och visar AM som gemener med alla timmar före 12.00. Visar PM som gemener med alla timmar mellan 12.00 och 23.59.
A/PAnvänder en klocka med 12 timmar och visar A som versal med alla timmar före 12.00. Visar P som versal med alla timmar mellan 12.00 och 23.59.
a/pAnvänder en klocka med 12 timmar och visar A som gemen med alla timmar före 12.00. Visar P som gemen med alla timmar mellan 12.00 och 23.59.
AMPMAnvänder en klocka med 12 timmar och visar AM-strängen bokstavligen såsom den definieras av ditt system med alla timmar före 12.00, Visar PM-strängen bokstavligen såsom den definieras av ditt system med alla timmar mellan 12.00 och 23.59. AMPM kan vara antingen versaler eller gemener, men strängen som visas matchar strängen såsom den definieras enligt dina systeminställningar. Standardformatet är AM/PM.

Exempel på anpassade datumformat

Alla symbolerna för datumformat i tabellen ovan kan användas ensamma eller som en kombination.

Att ange ett anpassat format såsom yyyy-MM-dd HH:mm:ss.000 skulle skapa datum i formatet 2015-05-10 11:22:16.543. Ett sådant format kan vara lämpligt för vetenskapliga data.

Att ange ett anpassat format såsom DDDD DD skulle skapa datum som visar veckodagen och dagen, såsom visas nedan.

Att ange ett anpassat format såsom yy-mm-dd (dddd) skulle skapa datum i formatet 18-01-04 (torsdag).

Att ange ett anpassat format såsom "Q"1 YYYY skulle skapa datum som visar Q1 2018.

Stöd för japanska era-baserade datumformat

Tableau stöder japanska kejsarera-baserade datumformat (Wareki). Så tillämpar du ett era-baserat datumformat på ett fält i din vy:

1. Ställ in arbetsbokens språkzon till japanska.

2. Högerklicka på fältet i vyn som du vill ställa in ett datumformat för.

3. Välj Formatera.

4. Välj ett format i rutan Format som hittas i listrutan Datum.

Om formatet du vill ha inte finns i listan kan du skapa ett anpassat datumformat. Du kan göra detta genom att välja Anpassat format i rutan Datum och sedan ange formatet med hjälp av datumplatshållare i Tableau. Följande era-baserade platshållare för år är tillgängliga:

SymbolBeskrivning
gKort namn på eran (såsom H för Heisei-eran).
ggNamn på en era (såsom 平成).
gggLångt namn på eran (för japanska är detta samma som den vanliga erans namn).
eEra-baserat år, t.ex. 1 för det första året i en era.
eeEra-baserat år, t.ex. 01 för det första året i en era. Om det bara finns en siffra har det era-baserade året en nolla tillagd längst fram.

Om arbetsbokens språkzon inte är japanska kan du skapa ett anpassat datumformat och sedan infoga språkkoden !ja_JP! framför formatet, så att det ser ut som följer:

!ja_JP! gg ee"年"mm"月"dd"日"

Språkkoden tvingar datumet att bearbetas som om det vore ett japanskt datum.

Era-baserade datum stöds inte fullt ut av webbläsarvyn i Tableau Server. Tänk framför allt på detta om du publicerar en arbetsbok med ett interaktivt filter då platshållarna e och g inte fylls i:

För att undvika det här problemet bör du inte visa era-baserade datum i interaktiva filter om arbetsboken ska visas i en webbläsare.

Använda bokstavlig text i ett datumformat

Du kanske vill att ditt datumformat ska innehålla några ord eller fraser såsom Räkenskapskvartalet q av yyy. Men om du anger den texten direkt i Tableau-rutan Formatera kan den bearbeta bokstäverna som datumdelar:

Placera dubbla citattecken runt de bokstäver och ord som inte ska bearbetas som delar av datumet: "Fiscal Quarter" q "of" yyyy.

Om du vill ha ett bokstavligt citat inuit ett citat kan infoga den här koden: "\"". Till exempel skulle formatet "Fiscal "\"" Quarter" formateras som Räkenskap ” Kvartal.

Formatera syntax i funktionen DATEPARSE för att extrahera datakällor

Om du använder funktionen DATEPARSE i ett extrakt ska du använda syntaxen som definieras av Unicode Consortium.

Följande tabell listar de fälttyper som kan representeras i formatparametern för funktionen DATEPARSE. Klicka på fälttypen för att få information om symboler, fältmönster, exempel och beskrivningar från webbplatsen för Unicode Consortium.

TidsenhetObservationer
Era(Länken öppnas i ett nytt fönster)Ej tillämpligt
År(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Alla symboler stöds i .hyper-extrakt med undantag för ”U”.

Obs!

• Negativa värden betecknar ett år före Kristus (BC). Till exempel returnerar DATEPARSE('y','-10') första januari 11 BC och DATEPARSE('y','-0') returnerar första januari 1 BC.

• När du arbetar med kalenderåret ”y” begär mönstret ”yy” de två lägsta siffrorna för årtalet. För tal < 70 returnerar funktionen DATEPARSE året 2000+x. För tal >= 70 returnerar funktionen DATEPARSE året 1900+x.

• När du arbetar med ”Y” i kalendrar som baseras på ”ISO-veckodatum” sker årsövergången med en veckogräns och kan skilja sig från kalenderövergången som baseras på år. Beteckningen ”Y” används tillsammans med mönstertecknet ”w” i ISO-kalendern med år-veckor. ISO-systemet vecka-datum är i själva verket ett kalendersystem skottveckor som är en del av ISO 8601-standarden för datum och tid. I likhet med ”y” anger negativa värden för ”Y” ett år före Kristus (BC).

Månad(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Alla symboler stöds i .hyper-extrakt med undantag för ”I”.

Obs!

• Månadsbeteckningarna används tillsammans med ”d” för dagnummer.

• Till skillnad från ICU tillåter .hyper-extrakt värdena 1–12. Andra värden resulterar i ett fel.

Vecka(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Alla symboler stöds i .hyper-extrakt med undantag för ”W”.

Obs!

• När du arbetar med ”w” tillåter .hyper-extrakt endast giltiga veckor – till skillnad från ICU. Ett år har 52 eller 53 veckor (ISO 8601). Funktionen DATEPARSE validerar inmatningen. Ett fel inträffar till exempel för den 53:e veckan år 2016 då det inte finns någon 53:e vecka år 2016.

• När du arbetar med ”W” stöder ICU inte den här beteckning. Den är dock användbar för datum såsom 1:a måndagen i september.

Dag(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Obs!

• När du arbetar med ”d” tillåter .hyper-extrakt endast giltiga dagnummer – till skillnad från ICU. Ett fel inträffar till exempel för 31 februari.

• När du arbetar med ”D” tillåter .hyper-extrakt endast giltiga dagnummer – till skillnad från ICU. Ett fel inträffar till exempel för den 366:e dagen i 2017.

Timme(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Endast symbolerna ”h” och ”H” stöds i .hyper-extrakt.

Obs!

• När du arbetar med ”h” tillåter .hyper-extrakt inte negativa värden för det här fältet. Negativa värden resulterar i ett fel.

• När du arbetar med ”H” tillåter .hyper-extrakt inte negativa värden för det här fältet. Negativa värden resulterar i ett fel.

Minut(Länken öppnas i ett nytt fönster)Obs! Till skillnad från ICU tillåter .hyper-extrakt inte negativa värden för det här fältet. Negativa värden resulterar i ett fel.
Sekund(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Obs!

• Till skillnad från ICU tillåter .hyper-extrakt inte negativa värden för det här fältet. Negativa värden resulterar i ett fel.

• När du arbetar med ”S”, returnerar DATEPARSE('ss.SSSS', '12.3456') 1990-01-01 00:00:12:3456 AD.
Kvartal(Länken öppnas i ett nytt fönster)Obs! Till skillnad från ICU tillåter .hyper-extrakt endast värdena 1–4. Alla andra värden resulterar i ett fel.
Veckodag(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Obs!

• När du arbetar med ”e” och ”ee” tillåter .hyper-extrakt endast värdena 1–7 till skillnad från ICU. Alla andra värden resulterar i ett fel.

• När du arbetar med ”c..cc” tillåter .hyper-extrakt endast värdena 1–7 till skillnad från ICU. Alla andra värden resulterar i ett fel.

Punkt(Länken öppnas i ett nytt fönster)Ej tillämpligt