Datumegenskaper för en datakälla

Du kan ange datumegenskaper för en datakälla. Om du vill göra det högerklickar du (Ctrl-klickar på Mac) på en datakälla i rutan Data och väljer Datumegenskaper. Alternativet

Alternativ för datumegenskaper

Standardkalender

Anger vilket kalendersystem som ska användas, vanlig gregoriansk eller ISO-8601 veckobaserad. Inställningen av standardkalendern avgör hur datum används i vyn som standard. Se Datumfunktioner(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Veckostart

Anger vilken dag som ses som den första dagen i veckan. Du kan åsidosätta datakällans nivå Veckostart för vissa datumfunktioner genom att inkludera en start_of_week-parameter. Se Datumfunktioner(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Det initiala värdet för den här inställningen kan ibland bero på din datakälla. Om datakällan inte initierar veckostarten, konsulterar Tableau systemets språkzonsinställningar. Vilken dag som anses vara den första dagen i veckan varierar från region till region. Söndag är till exempel första dag i veckan i USA medan måndag är första dag inom EU.

Den här inställningen är inte tillgänglig för flerdimensionella datakällor eftersom informationen definieras när kubdesignern skapar dimensionen datum/tid.

När en datakälla har skapats uppdateras inte värdet Veckostart automatiskt för att vara synkroniserat med värdoperativsystemet (till exempel om den publicerade datakällan används i ett annat land). Kalenderkontrollerna speglar arbetsbokens språkzon i stället för datakällans inställning för Veckostart.

Obs! Ett undantag är en veckotrunkering som visar veckonummer. Denna funktion använder datakällans Veckostart-inställning för att ge ett konsekvent veckonummervärde i kalendern.

Början på räkenskapsåret

Anger vilken månad som anses vara första månaden på räkenskapsåret. Den här inställningen tillämpas på datakällan.

Specifika datumfält

Ange om ett visst fält använder standardkalendern (1 januari–31 december) eller räkenskapsåret:

1. Högerklicka på fältet i rutan Data
  2. Välj Standardegenskaper > Början på räkenskapsåret

För alla datumfält i vyn kan du därefter ange om standardkalendern eller räkenskapskalendern ska användas. Mer information finns i Räkenskapsdatum(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Datumformat

Anger standardformatet för datumfält på platser som verktygstips eller etiketter. För att åsidosätta standarddatumformatet högerklickar du på fältet i rutan Data och väljer Standardegenskaper > Datumformat och ställer sedan in ett format.

Sortering efter veckodag

Om Tableau sorterar namnen på veckodagar i alfabetisk ordning, kontrollerar du arbetsbokens språkzon. Den lokala inställningen talar om för Tableau hur veckodagarna sorteras i korrekt kronologisk ordning. Information om hur du ställer in språkzon finns i Språk och språkzon.

Om du inte vill använda någon av de språkzoner som stöds kan du sortera veckodagarna manuellt. Se Sortera data i en visualisering(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Datumformat som stöds

När du arbetar med datum hämtar Tableau automatiskt datumformat från datakällan.

En lista med datumformat som stöds finns i tabellen med datumformatsymboler som stöds i Anpassade datumformat.