Ändra datumnivåer

Du ändrar datumnivå för ett fält genom att dra det till Rader eller Kolumner (eller någon annan hylla), klicka på snabbmenyn och sedan välja en nivå.

Varje nivå har en förhandsgranskning som visar effekten av inställningen.

Läs mer: Se Dates in Tableau make me want to tear my hair out!(Länken öppnas i ett nytt fönster) i VizPainter(Länken öppnas i ett nytt fönster)-bloggen av Tableau-zenmästaren, Josh Milligan för mer information om relaterade koncept. För en ingående demonstration av hur datumdelar och datumvärden fungerar, se den kostnadsfria videopresentationen Greatest of All Time Analytics: Conquering Date Calculations(Länken öppnas i ett nytt fönster) (58 minuter).

I Tableau Desktop stöds flerdimensionella datakällor (kuber) endast i Windows. För flerdimensionella datum anges de tillgängliga nivåerna i snabbmenyn enligt de nivåer som definieras i datumhierarkin.

Inställningar för datumnivå

Inställningarna för datumnivå är sorterade i sektioner för datumdelar och datumvärden.

Datumdelar ger data aggregerad till nivån för en specifik del av ett datum. Till exempel maj månad för ett år eller den åttonde dagen i en månad.

Datumdelar

Datumvärden ger dig det faktiska datumet, trunkerat till en specifik nivå, som till exempel maj 2015 eller 8 maj 2015.

Datumvärden (även kallade trunkerade datum eller datumtrunkeringar)

Du kan välja Exakt datum för att få den allra högsta detaljnivån, även kallas radnivå eller postnivå.

Exakt datum

När du väljer en specifik nivå utför Tableau en beräkning på datumfältet. Anta att en viss rad i datakällan har en datumpost som lyder 01/23/16. Året är 2016, kvartalet är 1 eftersom januari infaller under det första kvartalet och veckonumret är 4 eftersom den 23 januari infaller under den fjärde veckan.

Hur datumnivån beräknas beror på hur datumegenskaper konfigureras för datakällan. Mer information finns i Datumegenskaper för en datakälla(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Obs! Alla datumnivåer är inte alltid relevanta. Om till exempel datumformatet inte innehåller tidsinformation såsom timme, minut eller sekund, lägger dessa alternativ inte till några data i vyn.

Använda flera datumnivåer i samma visualisering

Du kan arbeta med datum på olika detaljnivå samtidigt. Det kan göras genom att klicka på kontrollen i ett datumfält i vyn. Detta kallas att öka gå nedåt i ett datum. Om du till exempel går nedåt i ett diskret datum YEAR(Order Date) lägger Tableau till ett andra fält till höger om det initiala datumet, QUARTER(Order Date), såsom på bilden nedan. Du kan fortsätta att gå nedåt tills du når den högsta möjliga detaljnivån för datumfältet.

Du kan även dra datumfält till hyllan Rader eller Kolumner flera gånger för att kapsla in dem och gå nedåt till olika detaljnivåer.

Till exempel går den här vyn nedåt från årsnivå till kvartalsnivå.

Att ta bort ett av datumfälten sedan välja Månad, från det återstående datumfältet, låter dig visa data per månad över alla år.

Om du vill visa ännu fler detaljer väljer du Månad från den lägre, kontinuerliga delen av snabbmenyn för fältet.

Tableau visar då datum över de tillgängliga åren i en detaljnivå på månad efter månad.