Beräkna procentandelar i Tableau

Alla analyser i Tableau kan uttryckas i procent. Det kan till exempel hända att du, i stället för att visa försäljning för varje produkt, vill visa försäljningen av varje produkt i procentandel av den totala försäljningen för alla produkter.

Om procent

Det finns två faktorer som bidrar till beräkningen av procent:

1. De data som du jämför alla procentberäkningar med

Procent är ett nummerförhållande. Täljaren är värdet för en given markering. Nämnaren beror på vilken typ av procent du vill ha och är det nummer som du jämför alla beräkningar med. Jämförelsen kan grundas på hela tabellen, en rad, en ruta o.s.v. Som standard använder Tableau hela tabellen. Andra procentberäkningar är tillgängliga via menyalternativet Procent av. Se Procentalternativ.

Figuren nedan är ett exempel på en texttabell med procent. Procentandelarna beräknas med mätvärdet Försäljning aggregerat som en summa och baseras på hela tabellen.

En bild på en texttabell med procentandelar aktiverade.

2. Aggregering

Procentandelar beräknas utifrån aggregeringen av varje mätvärde. Standardaggregeringarna är summa, genomsnitt och flera andra. Mer information finns i Dataaggregering i Tableau.

Om till exempel aggregeringen som tillämpas på mätvärdet Försäljning är en summa innebär standardberäkningen av procent (procent av tabellen) att varje nummer som visas är SUM(försäljning) för den markeringen dividerad med SUM(försäljning) för hela tabellen.

Utöver fördefinierade aggregeringar kan du använda anpassade aggregeringar när du beräknar procent. Du definierar dina egna aggregeringar genom att skapa ett beräknat fält. När det nya fältet har skapats kan du använda procent på fältet, precis som på vilket annat fält som helst. Mer information finns i Aggregera funktioner i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Procentberäkningar kan även tillämpas på uppdelade data. I det här fallet uttrycks alla värden som procent av en summa. Det går inte att välja någon annan aggregering.

Exempel

I vyn nedan visas ett kapslat stapeldiagram, som har skapats med två dimensioner och ett mätvärde som har aggregerats som ett maximum. Dessutom är data färgkodade efter dimension och standardberäkningen av procent har tillämpats. Notera att axeletiketterna har ändrats så att de återspeglar procentberäkningen.

Verktygstipset avslöjar att den maximala försäljningen av möbler i öst under 2011 var 17,70 % av den maximala försäljningen för hela tabellen. Vad är maximum för tabellen? Om du återskapar vyn ser du att den maximala försäljningen sker i söder, i kategorin Teknik, under 2011. Verktygstipset för det här segmentet avslöjar en maximal försäljning på 100 %.

En bild på ett stapeldiagram med procentandelar aktiverade. I verktygstipset visas även procent.

I nästa vy visas två uppdelade mätvärden som ett punktdiagram. Återigen har standardberäkningen av procent tillämpats, vilket återspeglas i de ändrade axeletiketterna.

Av verktygstipset framgår det att den valda datapunkten utgör -0,475 procent av den totala vinsten och 0,3552 procent av den totala försäljningen. Procentberäkningar baseras på hela datakällan.

En bild på ett punktdiagram med procentandelar. Procentandelarna visas i verktygstipset och längs axlarna.

Beräkna procent

Beräkna procent i visualiseringen:

• Välj Analys > Procent av och välj sedan ett procentalternativ.

Procentalternativ

Beräkningen av procent innefattar fastställandet av en totalsumma som procentandelen baseras på. Standardberäkningen av procent baseras på hela tabellen. Du kan dock välja ett annat alternativ.

Alternativet du väljer tillämpas enhetligt på alla mätvärden på arbetsbladet. Det går inte att välja Procent av kolumn för ett mätvärde och Procent av rad för ett annat.

Procentalternativen på menyn Alternativ motsvarar tabellberäkningarna i procent. När du väljer ett procentalternativ lägger du i själva verket till tabellberäkningen Procent av totalvärde. Mer information finns i Omvandla värden med tabellberäkningar.

Om du är osäker på vad den aktuella procentberäkningen innebär visar du slutsummorna. Detta ger mer information om varje rad och kolumn. Om du till exempel väljer Procent av rad när du visar slutsummor, ser du att totalsumman för varje rad är exakt 100 %. Mer information om slutsummor finns i Visa totalsummor i en visualisering.

Procentberäkningsalternativen beskrivs i följande avsnitt. I varje fall visas även slutsummor.

Procent av tabell

När du väljer Procent av > Tabell på menyn Analys uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för hela arbetsbladet (tabellen). Till exempel stod Teknik i region Öst för 3,79 % av den totala försäljningen 2014. Av slutsummorna för rader framgår att 2014 utgör 31,95 % av den totala försäljningen. En summering av slutsummor för rader eller kolumner ger 100 % av totalsumman.

En bild på en texttabell med procentandelar av tabellen aktiverade.

Procent av kolumn

När du väljer Procent av > Kolumn på menyn Analys uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för kolumnen. Värdena i den röda rutan uppgår till 100 %.

En bild på en texttabell med procentandelar av kolumner aktiverade.

Procent av rad

När du väljer Procent av rad uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för raden. Värdena i den röda rutan uppgår till 100 %.

En bild på en texttabell med procentandelar av rader aktiverade.

Procent av ruta

När du väljer Procent av > Ruta på menyn Analys uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för rutorna i vyn. Det här alternativet motsvarar Procent av tabell när tabellen består av en enskild ruta.

I följande vy utgör den röda rutan en enskild ruta. Värdena i den röda rutan uppgår till 100 %.

En bild på en texttabell med slutsummorna aktiverade och rutan Teknik framhävd.

Procent av rad i ruta

När du väljer Procent av > Rad i ruta på menyn Analys uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för en rad i en ruta. Det här alternativet motsvarar Procent av rad när tabellen endast är en ruta bred.

I följande vy utgör den röda rutan en rad i en ruta. Värdena i den röda rutan uppgår till 100 %.

En bild på en texttabell med raden Öst framhävd i rutan Teknik. Slutsummor är aktiverade för att visa procentandelar av en rad i en ruta.

Obs! Om du placerar Mätvärdesnamn som inre dimension på hyllan Kolumner (det vill säga dimensionen längst till höger), returnerar Tableau 100 % för varje markering eftersom du inte kan summera värdena för flera mätvärdesnamn. Du kan till exempel inte summera värdena för SUM(Försäljning) och SUM(Vinst).

Procent av kolumn i ruta

När du väljer Procent av > Kolumn i ruta på menyn Analys uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för en kolumn i en ruta. Det här alternativet motsvarar Procent av kolumn när tabellen endast är en ruta hög.

I följande vy utgör den röda rutan en kolumn i en ruta. Värdena i den röda rutan uppgår till 100 %.

En bild på en texttabell med kolumnen 2001 framhävd i rutan Teknik. Slutsummor är aktiverade för att visa procentandelar av en kolumn i en ruta.

Om du placerar Mätvärdesnamn som inre dimension på hyllan Rader (det vill säga dimensionen längst till höger på hyllan), returnerar Tableau 100 % för varje markering eftersom du inte kan summera värdena för flera mätvärdesnamn. Du kan till exempel inte summera värdena för SUM(Försäljning) och SUM(Vinst).

Procent av cell

När du väljer Procent av > Cell på menyn Analys uttrycks varje mätvärde i arbetsbladet som en procentandel av totalsumman för varje enskild cell i vyn. i de flesta vyer visas endast ett värde per cell, i vilket fall alla celler visar en procentandel på 100 %. Men i vissa fall, till exempel när du delar upp data, kan en cell innehålla flera värden: