Uppsättningsåtgärder

Använd uppsättningsåtgärder och låt din publik interagera direkt med en visualisering eller instrumentpanel och styra aspekter av sin analys. När någon väljer markeringar i vyn kan uppsättningsåtgärder ändra värdena i en uppsättning. Exempel på hur uppsättningsåtgärder kan användas finns i Exempel på uppsättningsåtgärder.

Bild som visar en instrumentpanel som använder uppsättningsåtgärder. En användare väljer en markering på en del av instrumentpanelen för att styra de värden som visas i en annan del av instrumentpanelen.

Uppsättningsåtgärder tar en befintlig uppsättning och uppdaterar värdena i den uppsättningen baserat på användaråtgärder i en visualisering. Du kan definiera vilka uppsättningsåtgärd som ska ingå:

• det eller de källblad som åtgärden gäller.
  • det användarbeteende som kör åtgärden (hovra, välj eller meny).
  • måluppsättningen (den datakälla och uppsättning som ska användas).
  • vad som ska hända när markeringen rensas.

Om du vill ändra eller påverka visualiseringen måste den uppsättning som refereras till i åtgärden användas på något sätt i visualiseringen. Du kan göra det här på olika sätt, exempelvis genom att använda uppsättningen i ett beräknat fält som du därefter använder för att skapa visualiseringen, eller genom att placera uppsättningen i vyn eller på en markeringskortegenskap.

Du kan skapa uppsättningsåtgärder i Tableau Desktop, Tableau Cloud och Tableau Server. Men du kan inte använda uppsättningsåtgärder med Berättelser.

Allmänna steg för uppsättningsåtgärder

1. Skapa en eller flera uppsättningar. De uppsättningar du skapar kommer att vara associerade med den datakälla som är markerad. Information om hur du skapar uppsättningar finns i Skapa uppsättningar.

2. Skapa en uppsättningsåtgärd som använder sig av en av de uppsättningar du skapade. Du kan skapa flera uppsättningsåtgärder för olika syften.

3. Beroende på det beteende du vill tillgängliggöra för användares analyser kan du vilja skapa ett beräknat fält som använder sig av uppsättningen. Information om hur du skapar beräknade fält finns i Skapa ett beräknat fält.

4. Skapa en visualisering som använder en uppsättning som refereras till av en uppsättningsåtgärd. Om du till exempel skapar ett beräknat fält som använder sig av uppsättningen så skapar du vyn med det beräknade fältet. Eller så kan du dra uppsättningen till Färg på kortet Markeringar.

5. Testa uppsättningsåtgärden och justera inställningarna efter behov för att få det beteende du vill att din publik ska uppleva.

Komma igång: En översikt över vad du behöver veta för att skapa uppsättningsåtgärder finns i On Your Marks, Get Set, Go: Everything You Need to Know to Get Started with Set Actions(Länken öppnas i ett nytt fönster)Data Viz Linds(Länken öppnas i ett nytt fönster)-bloggen.

Skapa en uppsättningsåtgärd

1. Välj Arbetsblad >Åtgärder i ett arbetsblad. På en instrumentpanel väljer du Instrumentpanel >Åtgärder.

2. Klicka på Lägg till åtgärd i dialogrutan Åtgärder och välj Ändra uppsättningsvärden.

Dialogrutan Åtgärder med Lägg till åtgärd-knappen klickad och åtgärden Ändra uppsättningsvärden markerad för att skapa en uppsättningsåtgärd.

3. I dialogrutan Lägg till/redigera uppsättningsåtgärd anger du ett eget namn för åtgärden.

4. Välj ett källblad eller en datakälla. Det aktuella bladet väljs som standard. Om du väljer en datakälla eller en instrumentpanel kan du välja enskilda blad i dem.

I dialogrutorna Lägg till uppsättningsåtgärd/Redigera uppsättningsåtgärd visas olika inställningar för uppsättningsåtgärder.

5. Välj hur användarna ska köra åtgärden.

• Hovra – Körs när en användare hovrar över en markering i vyn.

• Markera – Körs när en användare klickar på en markering i vyn. Det här alternativet fungerar bra för uppsättningsåtgärder.

• Meny – Körs när en användare högerklickar (ctrl-klickar på Mac) på en vald markering i vyn och därefter väljer ett alternativ på snabbmenyn.

6. Ange måluppsättningen. Välj först datakällan och därefter uppsättningen.

De uppsättningar som finns tillgängliga i Måluppsättningar-listan bestäms av den datakälla du har valt och de uppsättningar du skapat i de arbetsböcker som är associerade med den datakällan.

I dialogrutorna Lägg till uppsättningsåtgärd/Redigera uppsättningsåtgärd visas olika inställningar för uppsättningsåtgärder.

I det här exemplet använder måluppsättningen sig av Global Superstore 2016 som datakälla och High Shipping Cost Orders som uppsättning.

7. Ange vad som ska hända när åtgärden körs i vyn:

• Tilldela värden till uppsättning – Byter ut alla värden i uppsättningen mot de valda värdena.

• Lägg till värden till uppsättning – Lägger till individuellt markerade värden till uppsättningen.

• Ta bort värden från uppsättning – Tar bort individuellt markerade värden från uppsättningen.

8. Obs! Om du väljer Lägg till värden till uppsättning eller Ta bort värden från uppsättning via dialogrutan Uppsättningsåtgärd så ändras de markerade värdena i fliken Allmänt på uppsättningens definition – precis som när du väljer Tilldela värden till uppsättning. Det skiljer sig från funktionerna Lägg till och Ta bort vilka endast finns tillgängliga i redigeringsläge via uppsättningens snabbmeny i verktygstipset. Det senare förenar eller tar bort värden till och från uppsättningen efter att de villkor som anges har tillämpats.

9. Ange vad som ska hända när urvalet rensas i vyn:

• Behåll uppsättningsvärden – De aktuella värdena i uppsättningen blir kvar i uppsättningen.

• Lägg till alla värden till uppsättning – Lägger till alla möjliga värden till uppsättningen.

• Ta bort alla värden från uppsättning – Tar bort tidigare markerade värden från uppsättningen.

10. Klicka på OK för att spara ändringarna och återgå till vyn.

11. Testa uppsättningsåtgärden genom att interagera med visualiseringen. Ändra inställningar för åtgärden för att justera markeringsbeteendet vid behov.

Exempel på uppsättningsåtgärder

Följande exempel visar på några av de sätt på vilka du kan använda uppsättningsåtgärder. För att hänga med behöver du vara bekant med hur man skapar och använder uppsättningar och beräknade fält. Mer information finns i Skapa uppsättningar och Skapa ett beräknat fält.

Proportionell bakgrundsfyllning

Ett klassiskt användningsfall för uppsättningsåtgärder är proportionell bakgrundsfyllning som beskrivs i Så här utför du proportionell bakgrundsfyllning med uppsättningsåtgärder(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau-bloggen(Länken öppnas i ett nytt fönster) och Tableau-uppsättningsåtgärder(Länken öppnas i ett nytt fönster) från The Information Lab-bloggen(Länken öppnas i ett nytt fönster) (samt andra exempel).

Exempel på uppsättningsåtgärd som visar proportionell bakgrundsfyllning i en instrumentpanel. Om du klickar på ett fält i vyn så visas andelen värden i det andra stapeldiagrammet.

Detaljer för exemplet på proportionell bakgrundsfyllning

I det här exemplet används datakällan Urval – Superstore. Uppsättningsåtgärden ändrar färgen på befintliga markeringar i vyn baserat på den andel av markeringen som är inuti eller utanför uppsättningen.

1. Anslut till Urval - Superstore-data i Tableau Desktop.

2. I ett nytt blad drar du mätvärdet Försäljning till Kolumner och dimensionen Segment till Rader.

Fält som används för att skapa en Försäljning efter segment-visualisering.

3. I ett annat tomt blad drar du mätvärdet Försäljning till Kolumner och dimensionen Underkategori till Rader.

Fält som används för att skapa en Försäljning efter underkategori-visualisering.

4. Skapa en uppsättning för dimensionen Segment som du kallar Segmentuppsättning.

Högerklicka på fältet Segment, välj Skapa och därefter Uppsättning.

5. I det blad som visar Försäljning efter underkategori drar du Segmentuppsättning till Färg i kortet Markeringar.

Segmentuppsättnign placerad på Färg-egenskapen i kortet Markeringar.

Byt ut de färger som används för att visa markeringar IN eller UT från uppsättningen.

6. Skapa en ny instrumentpanel. Dra bägge blad till instrumentpanelen.

På menyn Instrumentpanel väljer du Åtgärder. Klicka på Lägg till åtgärd och välj Ändra uppsättningsvärden.

Öppna dialogrutan Åtgärder från menyn Instrumentpaneler.

7. Konfigurera åtgärden med samma inställningar som visas i bilden nedan.

Namnge uppsättningsåtgärden Proportionell bakgrundsfyllning, välj instrumentpanelen och bägge blad, Kör åtgärd vid markering, ange Måluppsättningen till Superstore-databasen och Segment-uppsättningen, ange rensa markering för att Lägga till alla värden till uppsättningen.

8. Klicka på OK för att spara ändringarna och återgå till vyn.

9. Testa uppsättningsåtgärden genom att klicka på markeringen för varje segment.

Assymetrisk detaljnivå

Uppsättningsåtgärder kan även användas i flera uppsättningar för att skapa mer komplexa interaktioner. Om en datauppsättning har hierarkisk information som Kategori, Underkategori och Tillverkare så visas vanligtvis alla värden vid en given nivå när du går ner på detaljnivå i hierarkin. Du kan dock använda uppsättningsåtgärder för assymetrisk detaljnivå och endast öppna nästa hierarkinivå för det valda värdet.

Exempel på uppsättningsåtgärd.

Exempelinformation för assymetrisk detaljnivå

I det här exemplet används datakällan Urval – Superstore.

Uppsättningsåtgärder används här tillsammans med två beräknade fält för att skapa en assymetrisk detaljnivåupplevelse.

1. Skapa en uppsättning för fältet Kategori som du kallar Kategoriuppsättning.

Välj att en kategori ska vara medlem i den uppsättningen. Medlemskapet är tillfälligt och skrivs över av uppsättningsåtgärden.

2. Skapa ett beräknat fält som du kallar Assymetrisk underkategori.

Högerklicka på fältet Underkategori i rutan Data och välj Skapa beräknat fält.

Skriv följande beräkning:

IF [Category set] THEN [Sub-Category] ELSE [Category] END

Beräkningsfönstret som visar beräkningen.

Om kategorin för markeringen eller markeringarna i vyn finns i Kategori-uppsättningen så returnerar beräkningen Underkategorierna för den Kategorin. Annars returneras Kategorin igen.

Uppsättningen används inte i vyn ännu och har inga åtgärder associerade med sig så den är statisk för tillfället.

3. Skapa vyn genom att dra fälten Kategori och Assymetrisk underkategori till Rader (i den ordningen). Dra därefter Försäljning till Text i kortet Markeringar.

Exempel på uppsättningsåtgärd.

4. Skapa en uppsättningsåtgärd.

Välj Åtgärder på menyn Arbetsblad. Klicka på Lägg till åtgärd och välj Ändra uppsättningsvärden.

Namnge åtgärden Assymetrisk detaljnivå till underkategori.

Dialogrutan Lägg till uppsättningsåtgärd med inställningar.

Välj följande alternativ:

• Källblad: Se till att endast det aktuella bladet är markerat.
    • Kör åtgärd på: välj Välj. Då används åtgärden när användaren väljer en eller flera markeringar i vyn.
    • Måluppsättning: välj den aktuella datakällan i den första listrutan och uppsättningen Kategori i den andra.
    • Rensa urvalet: Välj Ta bort alla värden från uppsättningen.

Klicka på OK för att spara ändringarna.

5. Testa uppsättningsåtgärden.

När du klickar på en rubrik eller markering i vyn så expanderas den ut till nästa nivå. Om du klickar på ett kategorifält så expanderas dess underkategorier.

Färgskalning

Färgvärden i en visualisering kan ofta bli förvrängda av extremvärden. När ett land har ett markant högre värde än andra länder så kan nyansskillnaderna mellan de länderna utan extremvärden gå förlorade.

En uppsättningsåtgärd kan uppdatera värdena i en Land-uppsättning baserat på markeringen i visualiseringen. Den uppsättningen används sedan i ett beräknat fält som beräknar värdet för det relevanta mätvärdet för enbart land i den uppsättningen och det beräknade fältet placeras i färg. När länderna nu markeras på kartan, baseras färgpaletten endast på de länder som uppvisar större visuella skillnader mellan de värdena.

Exempel som visar ett urval av en delmängd markeringar på världskartan. Färgvärdesintervallet ändras beroende på urvalet.

Information om färgskalningsexempel

I det här exemplet används datakällan Global Superstore.

1. Skapa en uppsättning på fältet Land som du kallar Landsuppsättning. Välj att land som ska vara medlem i uppsättningen. Medlemskapet är tillfälligt och skrivs över av uppsättningsåtgärden.

2. Skapa ett beräknat fält som du kallar Fraktkostnader för land.

Högerklicka i rutan Data och välj Skapa beräknat fält.

Skriv följande beräkning:

IF [Country set] THEN ([Shipping Cost]) END

Beräkningsfönstret som visar beräkningen.

Om markeringarnas land i vyn finns i Land-uppsättningen så returnerar beräkningen Fraktkostnad. Annars gör den ingenting.

Det beräknade fältet knyter uppsättningen till vyn.

3. Dubbelklicka på dimensionen Land för att skapa en karta automatiskt.

4. Dra Fraktkostnad land till Färg i kortet Markeringar. Kartan borde automatiskt uppdateras till en ifylld karta.

Världskarta med Fraktkostnad land i färg.

5. Skapa uppsättningsåtgärden: Landsfärgskalning.

Välj Åtgärder på menyn Arbetsblad. Klicka på Lägg till åtgärd och välj Ändra uppsättningsvärden.

Namnge åtgärden Landsfärgskalning.

Redigera dialogrutan Uppsättningsåtgärd.

Välj följande alternativ:

• Källblad: Välj endast aktuellt blad.
    • Kör åtgärd på: välj Välj. Då används åtgärden när användaren väljer en eller flera markeringar i vyn.
    • Måluppsättning: välj den aktuella datakällan i den första listrutan och uppsättningen Kategori i den andra.
    • Rensa urvalet: Välj Lägg till alla värden till uppsättningen.
  6. Klicka på OK för att spara ändringarna.

7. Testa uppsättningsåtgärden.

När du väljer en markering eller grupp med markeringar i vyn så svarar färgpaletten genom att representera värdena för de markeringarna, inte hela datauppsättningen.

Relativa datum

Det här instrumentpanelsexemplet innehåller flera relativa datumberäkningar. Baserat på måldatum visar instrumentpanelen skillnaden från föregående dagar, den procentuella skillnaden från samma månad föregående år, försäljningen hittills i år för aktuellt år och försäljningen hittills i år för föregående år.

Uppsättningsåtgärden i den här instrumentpanelen uppdaterar beräkningar för måldatum och relevanta datum till svar på att en användare klickar på en markering på en tidslinje.

Exempel som visar hur klick på ett tidslinjedatum uppdaterar andra delar av instrumentpanelen.

Information om relativa datum-exemplet

I det här exemplet används datakällan Global Superstore.

Uppsättningsåtgärden i det här exemplet tillämpas på Tidslinje-bladet i instrumentpanelen och använder det bladet för att driva instrumentpanelens beteende. När en användare väljer en markering i Tidslinje-vyn uppdaterar uppsättningsåtgärden Markerat datum-uppsättningen med ett enskilt datumvärde.

I det här exemplet:

• En markerat datum-uppsättning bygger på fältet Beställningsdatum.

• En Uppdatera måldatum-uppsättningsåtgärd uppdaterar Markerat datum-uppsättningen så att datumvärdet för den markering som valts i vyn är det enda värdet i uppsättningen.

• Ett beräknat Måldatum-fält hämtar in datumvärdet från Markerat datum-uppsättningen och det beräknade fältet refereras sedan till av andra relativa datumberäkningar i visualiseringen.

• Varje blad i instrumentpanelen använder sig av beräknade fält för att uppdatera sina visade värden.

Obs! Eftersom det här exemplet är mer komplicerat sammanfattar beskrivningen nedan de huvudsakliga steg och inställningar som krävs i stället för att gå in på specifika detaljer.

Inställningar för Tidslinje-bladet

Försäljning är på Rader. Ett beräknat fält med namnet Måldatum placeras på Information för att göra det tillgängligt för referenslinjen.

Försäljningsfältet placeras på hyllan Rader. Det beräknade fältet Måldatum placeras på Information.

Från och med Tableau 2020.2: Ovanstående bild motsvarar inte det senaste användargränssnittet. För varje tabell eller mapp i rutan Data avgränsar en grå linje dimensioner (över linjen) och mätvärden (under linjen). Etiketterna Dimensioner och Mätvärden används inte längre i rutan Data.

Beställningsdatum finns på Kolumner som Exakt datum.

Beställningsdatum placeras på hyllan Kolumner. Högerklicka på fältet Beställningsdatum i vyn för att ange datumtyp till Exakt datum.

Referenslinjen tillämpas på fältet Beställningsdatum och anges att vara Minimum för Måldatum.

Referenslinjen tillämpad på Beställningsdatum-fältet. Referenslinjen har angetts att vara minimum för Måldatum.

En uppsättningsåtgärd har tillämpats på det här bladet som uppdaterar Markerat datum-uppsättningen baserat på vilken markering som valts i vyn.

Uppsättningsåtgärd som agerar på Markerat datum-uppsättningen baserat på de valda markeringarna.