Komma igång med beräkningar i Tableau

Den här artikeln beskriver hur du skapar och använder beräknade fält i Tableau med hjälp av ett exempel.

Du kommer att lära dig om Tableau-beräkningskoncept och hur du skapar och redigerar ett beräknat fält. Du lär dig också hur du arbetar med beräkningsredigeraren och använder ett beräknat fält i vyn.

Om du inte har använt Tableau-beräkningar förut eller skapat beräknade fält i Tableau är detta en bra plats att börja på.

Varför du ska använda beräknade fält

Med beräknade fält kan du skapa nya data från data som redan finns i datakällan. När du skapar ett beräknat fält skapar du i huvudsak ett nytt fält (eller kolumn) i datakällan, vars värden eller delar bestäms av en beräkning som du kontrollerar. Detta nya beräknade fält sparas i Tableau-datakällan och kan användas för att skapa mer robusta visualiseringar. Du behöver inte oroa dig: dina ursprungliga data förblir orörda.

Du kan använda beräknade fält av många olika anledningar. Här är några exempel:

• Segmentera data
  • Konvertera datatypen till ett fält, till exempel när du konverterar en sträng till ett datum.
  • Aggregera data
  • Filtrera resultat
  • Beräkna förhållanden

Beräkningstyper

Du skapar beräknade fält med hjälp av beräkningar. Det finns tre huvudsakliga beräkningstyper som du kan använda för att skapa beräknade fält i Tableau:

• Grundberäkningar – Med grundberäkningar kan du omvandla värden eller medlemmar på datakällans detaljnivå (en beräkning på radnivå) eller på visualiseringsnivån (en aggregerad beräkning).
  • LOD-uttryck (detaljnivå) – Precis som grundläggande beräkningar kan du med LOD-beräkningar beräkna värden på datakällanivå och visualiseringsnivå. Men med LOD-beräkningar får du ännu bättre kontroll över den detaljnivå du vill ha. De kan köras på en mer detaljerad nivå (INCLUDE), en mindre detaljerad nivå (EXCLUDE) eller en helt oberoende nivå (FIXED) med hänsyn till visualiseringens detaljnivå.

Du hittar mer information i Skapa LOD-uttryck i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster).

• Tabellberäkningar – Med tabellberäkningar kan du endast omvandla värden på detaljnivån för visualiseringen. Du hittar mer information i Omvandla värden med tabellberäkningar(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Den beräkningstyp du väljer beror på vilka behov analysens har och vilken fråga du vill besvara.

Skapa ett beräknat fält

När du har bestämt vilken beräkningstyp du vill använda skapar du ett beräknat fält. I detta exempel används en grundberäkning.

Obs! I exemplet i den här artikeln används datakällan Sample-Superstore som medföljer Tableau Desktop. Om du vill följa stegen i den här artikeln ansluter du till den sparade datakällanSample-Superstore och navigerar till Blad 1.

1. I Tableau, välj Analys > Skapa beräknat fält.
  2. Gör följande i den beräkningsredigerare som visas:
    • Ange ett namn för det beräknade fältet. I det här exemplet kallas fältet Rabattpris.
    • Ange en formel. I det här exemplet används följande formel:
      IIF([Sales] !=0, [Discount]/[Sales],0)

Denna formel kontrollerar om försäljningen inte är lika med noll. Om true returneras rabattpriset (rabatt/försäljning), om false returneras noll.

Tips: Om du vill visa en lista över tillgängliga funktioner klickar du på triangelikonen till höger i beräkningsredigeraren.

Varje funktion innehåller syntax, en beskrivning och ett exempel som referens. Dubbelklicka på en funktion i listan för att lägga till den i formeln. Fler tips finns i Tips på hur man arbetar med beräknade fält i Tableau.

3. Klicka på OK när du är klar. Det nya beräknade fältet läggs till i rutan Data som ett mätvärde eftersom det returnerar ett tal. Ett likhetstecken (=) visas bredvid datatypikonen. Alla beräknade fält har likhetstecken (=) bredvid sig i rutan Data.

Använd ett beräknat fält i vyn

Steg 1: Skapa vyn

1. Från rutan Data drar du Region till hyllan Kolumner.
  2. Från rutan Data drar du Kategori till hyllan Rader.
  3. På hyllan Rader klickar du på plusikonen (+) i fältet Kategoriför att gå nedåt till Underkategori.

Steg 2: Lägg till det beräknade fältet i vyn

1. Från rutan Data drar du Rabattpris till Färg på kortet Markeringar. Vyn uppdateras för att framhäva tabellen.
    • Pärmar är kraftigt rabatterade i den centrala regionen. Observera att Rabattpris automatiskt aggregeras som en summa.
  2. På hyllan Rader högerklickar du på SUM(rabattpris) och väljer Mätvärde (summa) > Medelvärde. Vyn uppdateras med den genomsnittliga rabattpriset.

Redigera ett beräknat fält

Om du när som helst behöver ändra en beräkning kan du redigera det beräknade fältet som kommer att uppdateras i hela arbetsboken.

Så här redigerar du ett beräknat fält:

1. I rutan Data högerklickar du på det beräknade fältet och väljer Redigera.
  2. Du kan göra följande i den beräkningsredigerare som visas:
    • Redigera namnet på det beräknade fältet.
    • Uppdatera formeln.

För detta exempel ändras formeln för att returnera ett rabattpris för beställningar över 2 000 USD i försäljning:

IIF([Sales] > 2000, [Discount]/[Sales],0)
  3. Klicka på OK.
    Vyn uppdateras för att återspegla ändringarna automatiskt. Du behöver inte lägga till det uppdaterade beräknade fältet i vyn igen.

Se även

Om beräkningar i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Formatera beräkningar i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Funktioner i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Skapa LOD-uttryck i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Omvandla värden med tabellberäkningar(Länken öppnas i ett nytt fönster)