Het type markering in de weergave wijzigen

U kunt het type markering in de weergave wijzigen en afstemmen op uw analyse. U kunt bijvoorbeeld de markeringen wijzigen van staven naar lijnen. In dit artikel wordt beschreven hoe u het type markering in de weergave kunt wijzigen. Ook worden de verschillende beschikbare typen markering uitgelegd. Zie Het uiterlijk van markeringen in de weergave beheren en De kaart Markeringen voor meer informatie over markeringen.

Het markeringstype wijzigen

Om het markeringstype te wijzigen:

  • Klik op de De kaart Markeringen op de vervolgkeuzelijst Markeringstype en selecteer een optie uit de lijst.

Zie de volgende secties voor beschrijvingen van elk markeringstype:


Automatische markering

Wanneer het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch, selecteert Tableau automatisch het beste markeringstype voor uw dataweergave. Het markeringstype dat automatisch wordt geselecteerd, wordt bepaald door de binnenste velden in de containers Rijen en Kolommen. Het pictogram in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen geeft aan welk type markering automatisch is geselecteerd. De onderstaande markeringstypen zijn automatisch geselecteerd voor de volgende scenario's.

Tekst

Het tekstmarkeringstype wordt automatisch geselecteerd wanneer er dimensies als binnenste velden aanwezig zijn in zowel de container Rijen als de container Kolommen.

Vorm

Het vormmarkeringstype wordt geselecteerd wanneer er meetwaarden als binnenste velden aanwezig zijn in zowel de container Rijen als de container Kolommen.

Staaf

Het staafmarkeringstype wordt geselecteerd wanneer er een dimensie en een meetwaarde als binnenste velden aanwezig zijn in de containers Rijen en Kolommen.

Lijn

Het lijnmarkeringstype wordt geselecteerd wanneer er een datumveld en een meetwaarde als de binnenste velden aanwezig zijn in de containers Rijen en Kolommen.

Opmerking: U kunt de standaardselectie overschrijven en elk gewenst markeringstype gebruiken dat inzicht biedt in uw data. U moet echter wel voorzichtig zijn wanneer u handmatig een markeringstype selecteert, omdat de resulterende weergave belangrijke informatie over uw data kan verbergen.

Staafmarkering

Het markeringstype Staaf is handig als u meetwaarden in verschillende categorieën wilt vergelijken of als u data wilt opsplitsen in gestapelde staven. Tableau geeft uw data met behulp van staven weer als:

  • Het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch en u een dimensie en een meetwaarde plaatst als de binnenste velden in de containers Rijen en Kolommen. Als de dimensie een datumdimensie is, wordt in plaats daarvan de lijnmarkering gebruikt.

  • U Staaf selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

Markeringen worden automatisch gestapeld.

Opmerking: Voor weergaven waarbij het markeringstype Staaf is en continue (groene) velden aanwezig zijn in zowel de container Rijen als de container Kolommen, ondersteunt Tableau aanvullende opties en standaardinstellingen voor het formaat van de staafmarkeringen op de as waaraan de staven zijn verankerd. Zie de sectie Markeringsgrootte continue as in Het formaat van markeringen wijzigen voor meer informatie.

In de onderstaande dataweergave wordt een dimensie weergegeven als de kolommen van de tabel, en een meetwaarde als de rijen van de tabel. De weergave is ook kleurgecodeerd door een dimensie (Categorie). Omdat het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch, worden de data weergegeven met behulp van staven.

Zie Een staafdiagram maken voor praktische oefeningen voor het maken van staafdiagrammen.

Lijnmarkering

Het markeringstype Lijn is handig als u trends in data in de loop van de tijd wilt zien, uw data geordend wilt hebben of als interpolatie zinvol is. Tableau geeft data met behulp van lijnen weer als:

  • Het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch en u een of meer meetwaarden plaatst in de container Kolommen of de container Rijen en de meetwaarden vervolgens plot ten opzichte van een datumdimensie of een continue dimensie.

  • U Lijn selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

Opmerking: In weergaven die het markeringstype Lijn gebruiken, kunt u de eigenschap Pad op de kaart Markeringen gebruiken om het type lijnmarkering (lineair, stap of springen) te wijzigen, of om data te coderen door markeringen met een bepaalde tekenvolgorde te verbinden. Zie Padeigenschappen in de Het uiterlijk van markeringen in de weergave beheren voor meer informatie.

In de onderstaande dataweergave wordt een datumdimensie weergegeven als de kolommen van de tabel, en een meetwaarde als de rijen van de tabel.

Naarmate de dichtheid van de data toeneemt, zijn trends vaak gemakkelijker te zien wanneer u lijnen gebruikt. Deze weergave toont 93 datapunten.

Zie Lijndiagrammen maken voor praktische oefeningen voor het maken van lijndiagrammen.

Gebiedsmarkering

Het markeringstype Gebied is handig als u een weergave hebt waarin de markeringen gestapeld zijn en elkaar niet overlappen. Zie Gestapelde markeringen voor meer informatie over gestapelde markeringen. In een vlakdiagram wordt de ruimte tussen elke lijn en de volgende lijn opgevuld met een kleur. Dit type diagram is niet de beste manier om specifieke waarden langs de lijn weer te geven, maar het kan wel de totale waarden duidelijk weergeven, zodat u een idee krijgt van hoe een dimensie bijdraagt aan een algemene trend. Tableau geeft uw data met behulp van gebieden weer als:

  • Het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch en een of meetwaarden worden geplot ten opzichte van een datumdimensie of continue dimensie. De optie Analyse > Gestapelde markeringen moet ook geselecteerd zijn.

De onderstaande weergave toont een datumdimensie in de container Kolommen en een meetwaarde in de container Rijen. Elke lijn vertegenwoordigt de verkoop voor een productcategorie. De lijnen zijn gestapeld, zodat dat ze elkaar niet overlappen.

Opmerking: U kunt labels toevoegen, de kleurlegenda bewerken en gebieden highlighten. Daarnaast kunt u kleureffecten inschakelen, zoals randmarkeringen. Zie Het uiterlijk van markeringen in de weergave beheren voor meer informatie.

Vierkantmarkering

Het markeringstype Vierkant is handig als u afzonderlijke datapunten duidelijk wilt zien. Wanneer u Vierkant selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen, geeft Tableau uw data weer met behulp van vierkanten.

In de onderstaande weergave worden verschillende dimensies in zowel de container Rijen als de container Kolommen weergegeven. Standaard worden de data als tekst weergegeven. Wanneer u echter een meetwaarde op Kleur plaatst, zet Tableau de markeringen om in vierkanten en wordt een heatmap gemaakt. Zie Een highlighttabel of heatmap maken voor een aantal praktische oefeningen voor het maken van highlighttabellen.

Wanneer u extra detailniveaus toevoegt door een dimensie te plaatsen op Detail, Kleur, Vorm, Formaat of Label op de kaart Markeringen, worden de vierkanten naast elkaar weergegeven en lopen ze terug om de cel te vullen. Als het venster te klein is om alle vierkanten weer te geven, geeft een ellips aan dat er meer waarden zijn dan u kunt zien.

U kunt de markering Vierkant ook gebruiken om treemaps te maken. In een treemap worden hiërarchische data weergegeven als een set geneste rechthoeken. Zie Een treemap maken voor een praktische oefening voor het maken van een treemap.

Cirkelmarkering

Wanneer u Cirkel selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen, geeft Tableau uw data weer met behulp van gevulde cirkels.

Als het markeringstype was ingesteld op Automatisch, zou Tableau de data weergeven met behulp van een vorm (dat wil zeggen, een open cirkel).

Vormmarkering

Het markeringstype Vorm is handig als u afzonderlijke datapunten duidelijk wilt zien en tegelijkertijd de categorieën wilt bekijken die aan die punten zijn gekoppeld. Tableau geeft uw data met behulp van een vorm weer als:

  • Het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch en u een of meer meetwaarden in zowel de container Rijen als de container Kolommen plaatst.

  • U Vorm selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

In de onderstaande weergave worden de data van twee meetwaarden weergegeven. Omdat het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch, worden de data weergegeven met behulp van een vorm.

Standaard wordt de vorm van een open cirkel gebruikt. Om een andere vorm te selecteren, klikt u op Vorm op de kaart Markeringen. Er zijn twintig unieke vormen beschikbaar:

Om meer data aan de weergave toe te voegen, kunt u een veld op Vorm plaatsen op de kaart Markeringen. Tableau scheidt de markeringen op basis van de waarden in het veld. Als het veld een dimensie is, wordt aan elk lid een unieke vorm toegewezen. Als het veld een meetwaarde is, wordt de meetwaarde automatisch in afzonderlijke buckets ingedeeld en wordt aan elke bucket een unieke vorm toegewezen. De vormlegenda geeft weer hoe de vormen gedistribueerd zijn.

Zoals hieronder weergegeven, is de dimensie Verzendmethode geplaatst op Vorm op de kaart Markeringen om elke markering te coderen met informatie over hoe de bestelling is verzonden.

Zie Een spreidingsdiagram maken voor meer informatie over het maken van een spreidingsdiagram.

Tekstmarkering

Het markeringstype Tekst is handig als u de getallen wilt weergeven die aan een of meer dimensieleden zijn gekoppeld. Dit type weergave wordt vaak een teksttabel, een kruistabel of een draaitabel genoemd. Tableau geeft uw data met behulp van tekst weer als:

  • Het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch en u een of meer dimensies als de binnenste velden plaatst in zowel de container Rijen als de container Kolommen.

  • U Tekst selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

Aanvankelijk worden de data weergegeven als Abc.

Om de weergave compleet te maken, moet u een veld (meestal een meetwaarde) plaatsen op Tekst op de kaart Markeringen. In de onderstaande weergave wordt de meetwaarde Verkoop, die als een som wordt geaggregeerd, gebruikt om de tabel compleet te maken.

Opmerking: Om een kruistabel van een dataweergave te maken, selecteert u Werkblad > Als kruistabel dupliceren.

Wanneer u extra detailniveaus toevoegt door een dimensie te plaatsen op Detail, Kleur, Vorm, Formaat of Tekst op de kaart Markeringen, worden de waarden naast elkaar weergegeven en lopen ze terug om de cel te vullen. Door de tekst te stapelen, kunt u woordwolkvisualisaties maken zoals hieronder weergegeven.

Als het toepassingsvenster te klein is voor alle tekstwaarden, worden sommige weergegeven tekstwaarden afgekapt.

 

Als het toepassingsvenster te klein is voor alle tekstwaarden, worden er in de cel ellipsen weergegeven om aan te geven dat er meer waarden zijn dan kunnen worden weergegeven. Numerieke waarden die niet kunnen worden weergegeven, worden aangegeven met hashtekens (#).

Zie Een teksttabel maken voor details over het maken van een teksttabel.

Kaartmarkering

Het markeringstype Kaart maakt gebruik van geocodering om een polygoon of lijn te vullen met een kleur op basis van data. Het markeringstype Kaart wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van polygoon- of lijnkaarten. Het gebied dat moet worden gevuld, wordt bepaald door de geografische velden die in de weergave worden gebruikt. Tableau geeft data met behulp van een gevulde kaart weer als:

  • Er een geografische dimensie aanwezig is op Detail op de kaart Markeringen, samen met Breedtegraad en Lengtegraad in de containers Rijen en Kolommen. Er een meetwaarde of continue dimensie wordt toegevoegd aan Kleur op de kaart Markeringen.

  • U Kaart selecteert in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

De onderstaande dataweergave toont een kaart met de geografische dimensie Staat op Detail op de kaart Markeringen. De meetwaarde Winst bevindt zich op Kleur op de kaart Markeringen.

De polygoon voor elke staat wordt gevuld met een kleur op basis van de winst voor die staat. De winst in Texas is laag (zelfs negatief), terwijl de winst in Californië hoog is.

U kunt het markeringstype Kaart ook gebruiken wanneer u twee meetwaarden ten opzichte van elkaar wilt plotten. Standaard wordt door het plaatsen van meetwaarden in zowel de container Rijen als de container Kolommen een spreidingsdiagram gemaakt. Als u echter een geografische dimensie toevoegt, kunt u het markeringstype wijzigen in Kaart. Elke markering wordt het gebied dat wordt gedefinieerd door het geografische veld. De onderstaande weergave toont bijvoorbeeld Verkoop versus Winst voor een selectie van staten. In plaats van een ronde markering met een label voor elke staat te tonen, wordt in de weergave het markeringstype Kaart gebruikt om de omtrek van elke staat te tekenen. Hoewel dit goed werkt voor herkenbare gebieden, is het niet de beste keuze voor gebieden die een vergelijkbare vorm hebben of moeilijk te herkennen zijn.

 

Zie Aan de slag met kaarten maken in Tableauen Kaarten en geografische data-analyse in Tableau voor details over het maken van kaarten.

Cirkeldiagrammarkering

U kunt de cirkeldiagrammarkering gebruiken om verhoudingen aan te geven. Hoewel dit soort informatie over het algemeen beter kan worden weergegeven met behulp van gestapelde staafdiagrammen, zijn er gevallen waarin cirkeldiagrammen zeer effectief kunnen zijn, bijvoorbeeld bij het weergeven van de procentuele toewijzing van marketinguitgaven per staat, waarbij de uitgaven van geografisch dichtbijgelegen staten zeer relevant zijn.

Tableau zal nooit de cirkeldiagrammarkering gebruiken als een automatisch markeringstype, maar u kunt Taart selecteren in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

Wanneer u het markeringstype Taart selecteert, wordt er een extra doel met de naam Hoek weergegeven op de kaart Markeringen. Het hoekdoel bepaalt de hoekvormige meetwaarde van de taartpunten. Als u bijvoorbeeld een meetwaarde, zoals Verkoop, plaatst op Hoek op de kaart Markeringen, komt de 360 graden van de taart overeen met de totale som van de verkopen, en elke punt wordt verdeeld door de waarden van het veld op Kleur op de kaart Markeringen.

In de onderstaande weergave ziet u hoeveel tijd het heeft gekost om producten te verzenden via verschillende verzendmethoden. De data overlappen een kaart en worden als data per staat getoond. We zien dat verzending met standaardklasse in de meeste gebieden de langste tijd in beslag neemt.

Zie Een cirkeldiagram maken en Aan de slag met kaarten maken in Tableau. voor meer informatie over het maken en gebruiken van cirkeldiagrammen.

Gantt-staafmarkering

  • Het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch en u plaatst een of meer dimensies in de container Kolommen of de container Rijen en plot vervolgens de dimensies ten opzichte van een continue hoeveelheid.

  • U selecteert Gantt-staaf in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

Het onderscheidende kenmerk van Gantt-staven is dat de lengte van elke markering evenredig is aan de meetwaarde die op Formaat is geplaatst op de kaart Markeringen.

In de onderstaande weergave wordt een dimensie weergegeven als functie van een continue datum. Als het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen is ingesteld op Automatisch, worden de data weergegeven met staven. Door Gantt-staaf te selecteren en extra velden toe te voegen, wordt een weergave getoond zoals hieronder.

Met name het plaatsen van de meetwaarde Dagen tot verzending op Formaat op de kaart Markeringen, zorgt ervoor dat elke staaf in de weergave wordt getekend met een lengte die de levertijd van een bestelling aangeeft. Bovendien zorgt het plaatsen van de dimensie Verzendmethode op Kleur op de kaart Markeringen ervoor dat elke staaf wordt gekleurd op basis van de verzendmethode.

Zie Een Gantt-diagram maken voor meer informatie over het maken van een Gantt-diagram.

Polygoonmarkering

Polygonen zijn punten die met elkaar verbonden zijn door lijnen die een gebied omsluiten. Het markeringstype Polygoon is handig als u punten wilt verbinden om datagebieden te maken. Tableau geeft data weer met behulp van polygonen wanneer u Polygoon selecteert in het menu Markeringen.

De polygoonmarkering wordt niet vaak gebruikt en vereist vaak een speciaal geconstrueerde databron.

De onderstaande weergave is afkomstig uit een speciaal geconstrueerde databron die geografische en verkiezingsgegevens bevat. De 48 aaneengesloten staten van de VS worden weergegeven als functie van de breedtegraad en lengtegraad, en elke staat heeft een kleurcode op basis van de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2000.

Als Markeringen is ingesteld op Automatisch, worden de data weergegeven met behulp van een vorm. Als u handmatig Polygoon selecteert en extra velden aan de weergave toevoegt, wordt er een andere weergave gemaakt.

'

In de databron wordt elke staat als een polygoon beschouwd. Het veld PolygonID op het doel Detail is voor elke Amerikaanse staat anders. U kunt staten uit de weergave verwijderen door dit veld te filteren.

Bovendien kunt u de tekenvolgorde opgeven van de lijnen die elke polygoon vormen door een veld op het doel Pad te plaatsen. In dit voorbeeld wordt de meetwaarde PointOrder gebruikt om elke staat te tekenen.

Dichtheidsmarkering (heatmap)

U kunt de dichtheidsmarkering gebruiken om patronen of trends in dichte data met veel overlappende markeringen te visualiseren. Hoewel dit soort informatie doorgaans kan worden getoond met behulp van een cirkelmarkering, zijn er gevallen waarin dichtheidsmarkeringen zeer effectief kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer er veel datapunten in een gebied zijn en u moet weten waar die markeringen het meest geconcentreerd zijn. De dichtheidsmarkering kan effectief worden gebruikt bij kaarten of grafieken die puntgebaseerde markeringen gebruiken (spreidingsdiagrammen, eenheidshistogrammen, boxplots over afzonderlijke markeringen of puntkaarten).

Tableau doet dit door overlappende markeringen te groeperen en deze in kleur te coderen op basis van het aantal markeringen in de groep.

Dichtheidsmarkeringen gebruiken kleur om de relatieve intensiteit van data in een bepaald gebied van de grafiek weer te geven. U kunt de kleuren van de dichtheidsmarkering aanpassen door Kleur te selecteren op de kaart Markeringen. Kies uit tien kleurenpaletten voor dichtheid of een van de bestaande kleurenpaletten.

Gebruik in het menu Kleur de schuifregelaar Intensiteit om de levendigheid van de dichtheidsmarkeringen te vergroten of verkleinen. Als u bijvoorbeeld de intensiteit of levendigheid verhoogt, worden de maximale hittespots in uw data verlaagd, zodat er meer verschijnen.

Lage intensiteit (50%)Hoge intensiteit (80%)

De onderstaande weergave is afkomstig uit een databron die veel geografische punten bevat voor één maand aan taxiritten in Manhattan. Hierin wordt de locatie en frequentie van taxiritten weergegeven, waarbij lichtere kleuren het meest voorkomen.

U kunt Dichtheid selecteren in het vervolgkeuzemenu van de kaart Markeringen.

Zie Heatmaps met trends of dichtheid maken in Tableau en Maken met dichtheidsmarkeringen (heatmap) voor details over het maken van een dichtheidskaart of een dichtheidsdiagram.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.