Heatmaps met trends of dichtheid maken in Tableau
U kunt kaarten maken in Tableau die patronen of relatieve concentraties zichtbaar maken die anders verborgen zouden kunnen blijven vanwege overlappende markeringen op een kaart. Een veelgebruikt kaarttype hiervoor is een dichtheidskaart, ook wel heatmap genoemd. Tableau maakt dichtheidskaarten door overlappende markeringen te groeperen en deze in kleur te coderen op basis van het aantal markeringen in de groep.
Met dichtheidskaarten kunt u locaties met meer of minder datapunten identificeren. Ze zijn het meest effectief wanneer u werkt met een dataset met veel datapunten waarbij er sprake is van aanzienlijke overlapping tussen de markeringen op de kaart.
Uw databron
Om een dichtheidskaart te maken, moet uw databron puntgeometrie, breedtegraad- en lengtegraadcoördinaten of locatienamen bevatten (mits deze door Tableau als locatienamen worden herkend).
Tableau kan locatienamen herkennen en een dichtheidskaart maken met behulp van de puntlocaties die zijn toegewezen aan Tableau-geocoderingslocaties. Dichtheidskaarten zijn echter het meest effectief wanneer de locatiedata zeer nauwkeurig zijn, zoals locatiecoördinaten in een beperkte ruimte. Dichtheidsmarkeringen werken het beste als de specifieke locaties doorlopend en vloeiend in de ruimte veranderen, in plaats van waarden die beperkt zijn tot discrete locaties, zoals een stadsdeel of wijk.
Bouwstenen voor een basiskaart:
Container Kolommen: | Lengtegraad (continue dimensie, geografische rol voor lengtegraad toegewezen) |
Container Rijen: | Breedtegraad (continue dimensie, geografische rol voor breedtegraad toegewezen) |
Detail: | Eén of meer velden met veel onderliggende datapunten |
Markeringstype: | Dichtheid |
De kaartweergave maken
U kunt Dichtheid kiezen in de vervolgkeuzelijst Markeringstype en Tableau berekent de dichtheid van een oppervlak op uw weergave. De dichtheid van het oppervlak wordt opnieuw berekend terwijl u inzoomt op de resterende markeringen of data filtert. Wanneer u pagina's of een weergave met kleine veelvouden gebruikt, wordt de dichtheid berekend over het volledige domein van de data voor vergelijkende analyse.
Om dit voorbeeld te volgen, downloadt u de Voorbeeldwerkmap Heatmaps maken in Tableau(Link wordt in een nieuw venster geopend) (klik op Downloaden in de rechterbovenhoek) en open u deze in Tableau Desktop.
Open een nieuw werkblad en maak verbinding met uw databron.
In de databron die in dit voorbeeld wordt gebruikt, heten de velden Breedtegraad ophaalpunt en Lengtegraad ophaalpunt. Zorg ervoor dat de geografische rol Breedtegraad ophaalpunt is toegewezen aan uw breedtegraadveld en dat de geografische rol Lengtegraad ophaalpunt is toegewezen aan uw lengtegraadveld.
Zie Een geografische rol toewijzen aan een veld(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.
Selecteer in het deelvenster Data zowel Breedtegraad ophaalpunt als Lengtegraad ophaalpunt en sleep deze naar het canvas.
De velden Breedtegraad en Lengtegraad worden toegevoegd aan de containers Kolommen en Rijen en er wordt een kaartweergave met één datapunt gemaakt.
Voeg vervolgens duidelijke markeringen toe aan de weergave. Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op ID en sleep dit naar Detail op de kaart Markeringen. Omdat elk ophaalpunt een eigen ID heeft, worden de markeringen door deze actie opgedeeld en worden de verschillende ophaalpunten op onze kaart van elkaar onderscheiden.
Er verschijnt een waarschuwing dat het toegevoegde veld mogelijk meer dan het aanbevolen maximum van 1000 bevat. Selecteer Alle leden toevoegen.
De kaartweergave wordt bijgewerkt en toont de markeringen voor elke ophaallocatie in uw databron. Omdat alle locaties zich in Manhattan bevinden, zoomt de kaart in op Manhattan in New York City.
Opmerking: Mogelijk moet u enkele datapunten uit uw weergave filteren om het gewenste zoomniveau te creëren.
Op de kaart Markeringen kunt u het markeringstype wijzigen naar dichtheid door het vervolgkeuzemenu rechts van Automatisch te selecteren en vervolgens Dichtheid.
Uw basisdichtheidskaart is gemaakt.
Zoals u kunt zien, is het centrum het populairste gebied voor taxiritten. Met de zoomfunctie kunt u de focus verder aanpassen. De dichtheid wordt opnieuw berekend wanneer u in- of uitzoomt.U kunt overal op uw dichtheidskaart een individueel datapunt selecteren. Deze markeringen hebben een standaardformaat (10 pixels) en -kleur (blauw). Het formaat en de kleur van onderliggende markeringen zijn niet aanpasbaar.
Zoom in op de kaart om uw data te analyseren. Selectie, knopinfo, labels en aanwijzen met de muis werken allemaal op basis van de markeringen in de zoom van de weergave. Dichtheidskaarten hebben geen vaste of constante weergave en worden altijd opnieuw berekend terwijl u inzoomt.
Het uiterlijk aanpassen
U kunt de kleur, intensiteit en het formaat van uw markeringen aanpassen om u te helpen bij het analyseren van de data op uw dichtheidskaart.
Kleur: Pas de kleuren van uw dichtheidskaart aan door Kleur te selecteren op de kaart Markeringen. Kies uit tien kleurenpaletten voor dichtheid of een van de bestaande kleurenpaletten. De kleurenpaletten voor dichtheid zijn afgestemd op zowel lichte als donkere basiskaarten.
Opmerking: Als uw databron negatieve waarden bevat, worden deze waarden ook weergegeven wanneer er een meetwaardeveld wordt toegevoegd aan Kleur. Gebruik een divers kleurenpalet om duidelijk onderscheid te maken tussen positieve en negatieve waarden.
Intensiteit: Gebruik in het menu Kleur de schuifregelaar Intensiteit om de levendigheid van uw kaart te verhogen of verlagen. Als u bijvoorbeeld de dichtheid verhoogt, worden de "maximale hittespots" in uw data verlaagd, zodat er meer verschijnen.
In de onderstaande afbeelding is de kaart met lage intensiteit ingesteld op 50% en de kaart met hoge intensiteit op 75%.
Maat: U kunt de container Formaat gebruiken om het formaat van de dichtheidsmarkeringen aan te passen. Klik op Formaat om de schuifregelaar voor het formaat te tonen. Pas de schuifregelaar aan om het formaat te vergroten of te verkleinen van de groep markeringen die uw dichtheidskaart vormen.