Toegankelijke dashboards maken

Als u uw dashboards voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk wilt maken, of als u in een omgeving werkt die onderhevig is aan de vereisten van VS Sectie 508 en andere aan de toegankelijkheid gerelateerde wet- en regelgeving, kunt u Tableau gebruiken om dashboards te maken die voldoen aan de Richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud (WCAG 2.0 AA).

Een toegankelijk dashboard maken:

  1. Maak een dashboard in Tableau Desktop of in webauthoring op Tableau Server of Tableau Cloud

  2. Publiceer en integreer dat dashboard op een webpagina die voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud (WCAG 2.0 AA)

In dit onderwerp komt het volgende aan bod: hoe schermlezers gebruikers kunnen helpen bij het navigeren door dashboards, de volgorde waarin schermlezers objecten of weergaven in een dashboard lezen, welke items in een dashboard toegankelijk zijn en hoe u een bestaand dashboard toegankelijker kunt maken voor alle gebruikers.

Dashboardnavigatie via het toetsenbord en de focusvolgorde

Tableau beschikt over sneltoetsen waarmee gebruikers kunnen navigeren met alleen een toetsenbord. Zie, Toetsenbordtoegankelijkheid voor Tableau-weergaven voor meer informatie.

Houd er bij het maken van een dashboard rekening mee dat schermlezers weergaven of objecten in een dashboard lezen in de volgorde waarin deze zijn toegevoegd. Als uw dashboard bijvoorbeeld een tekstobject bevat met verklarende informatie over het dashboard, voegt u dit object eerst aan uw dashboard toe.

U kunt de dashboardhiërarchie ook rechtstreeks in de XML bewerken. Zie het Tableau-communitybericht Hoe kan ik de focusvolgorde van de weergaven en objecten in een dashboard instellen?(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.

Toegankelijke dashboards maken

Veel items en objecten in de Tableau-werkruimte ondersteunen toetsenbordnavigatie en zijn compatibel met ondersteunende technologieën zoals schermleessoftware. U kunt de volgende items gebruiken op een dashboard dat u toegankelijk wilt maken:

Opmerking: interactiviteit in een weergave (selectie markeren, knopinfo, enz.) is niet toegankelijk.

Walk-through: bestaande dashboards toegankelijker maken

We beginnen met een voltooide werkmap en werken terug om deze toegankelijker te maken.

Teneinde deze werkmap toegankelijker te maken, gaan we:

  1. Toegankelijkheid instellen op dashboard- en werkmapniveau

  2. Markeringen aggregeren en reduceren

  3. Overbodige informatie elimineren

  4. Kleur en vorm gebruiken om markeringen te onderscheiden

  5. Filters gebruiken om het aantal markeringen in een weergave te verminderen

  6. Bijschriften en legenda's toevoegen

Dit dashboard is ontworpen om de totale verkoop voor elke verkoopregio en elk producttype weer te geven. Het lijndiagram onderaan het dashboard toont de maandelijkse verkopen per producttype. De auteur van dit dashboard wilde kleur gebruiken om het dashboard te stylen in de kenmerkende kleuren groen en grijs van het bedrijf Superstore.

Helaas leveren verschillende functies van dit dashboard toegankelijkheidsproblemen op voor gebruikers, waaronder het schema van de bedrijfskleuren. De volgende stappen illustreren enkele manieren om dit dashboard toegankelijker te maken.

Toegankelijkheid instellen op dashboard- en werkmapniveau

De groene tekst op een grijze achtergrond heeft niet voldoende contrast voor gebruikers die visueel contrast niet goed waarnemen. We gaan de achtergrond wit maken en de tekstkleuren in het diagram veranderen in zwart om deze werkmap voor alle gebruikers toegankelijk te maken en het contrast zo hoog mogelijk te maken.

Werk de kleur van de dashboardarcering bij door Dashboardarcering in het menu Opmaak>Dashboard te wijzigen in Geen.

Voor wijzigingen in de tekstopmaak kunnen we de opmaak op elk werkblad handmatig wijzigen. Maar dat kost veel tijd. Dit dashboard heeft slechts twee weergaven, maar vaak bevatten dashboards er meer.

Selecteer Opmaak>Werkmap en wijzig Lettertypen>Alles in Zwart om de tekst op het dashboard in te stellen op zwart

Hierdoor wordt de lettertypekleur op elk blad van deze werkmap gewijzigd in zwart. Dat wordt vervolgens ook toegepast op de weergaven in het dashboard. Zie Kleurcontrast en waarom u dit zou moeten heroverwegen voor informatie van derden over kleurcontrast.

Minder toegankelijk - laag contrastToegankelijker - hoger contrast

Zie Opvulling, randen en achtergrondkleuren rond items toevoegen voor meer informatie over het toevoegen van achtergrondkleuren rond items.

Markeringen aggregeren en reduceren

Het kan zijn dat u veel informatie wilt communiceren via uw dashboard of weergave. Een dichte weergave met veel markeringen, zoals het staafdiagram bovenaan onze weergave, kan echter moeilijk te begrijpen zijn met een schermlezer of toetsenbord.

In de hoofdweergave van ons dashboard worden meer dan 5000 markeringen weergegeven, omdat elke staaf in het diagram de naam van elk product in die categorie bevat. Als een weergave meer dan 1000 markeringen gebruikt, moet de weergave op de server worden weergegeven in plaats van in de browser en door de server weergegeven weergaven bieden geen ondersteuning voor WCAG-conformiteit. Beperk het aantal markeringen en gebruik alleen de markeringen die de belangrijkste datapunten benadrukken.

U kunt deze weergave toegankelijker maken door van het gestapelde staafdiagram een staafdiagram te maken. Dat doet u door het veld Productnaam te verwijderen uit Details in de kaart Markeringen. Hierdoor wordt het aantal markeringen in de weergave teruggebracht van ruim 5000 naar 68.

Minder toegankelijk - te veel markeringenToegankelijker - geaggregeerde weergave

 

In het venster Data weergeven (standaard ingeschakeld) ziet u ook de onderliggende data voor de markeringen of kunt u de data van die pagina downloaden naar een toegankelijke toepassing en ze zo weergeven.

Om de cognitieve overbelasting te verminderen en het aantal markeringen in het veld nog verder terug te dringen, kunnen we groepen met verwante leden in een veld maken. Een groep vergelijkbare producten maken:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het veld en selecteer Maken > Groep.
  2. Selecteer in het dialoogvenster Groep maken de verschillende leden die u wilt groeperen en klik op Groeperen.

Zie Uw data groeperenvoor meer informatie over groeperen. De weergave vóór het groeperen en aggregeren (links) en daarna (rechts):

Minder toegankelijk - te veel markeringenToegankelijker - geaggregeerde en gegroepeerde weergave

Zie Houd het simpel in Weergaven voor toegankelijkheid maken voor voorbeelden en informatie over hoe u dit type weergave kunt maken.

Overbodige informatie elimineren

Het geaggregeerde en gegroepeerde staafdiagram vermindert de cognitieve overbelasting voor gebruikers, maar gebruikt nog steeds kleur om betekenis over te brengen waar kleur niet nodig is. Omdat de grootte van elke staaf al de verkoopcijfers vertegenwoordigt, kan kleur uit het diagram worden verwijderd. Dat doet u door het verkoopveld te verwijderen uit Kleur op de kaart Markeringen. Als u kleur verwijdert, wordt ook de kleurlegenda verwijderd die de schermlezer leest.

Minder toegankelijk - onnodige markeringenToegankelijker - onnodige markeringen verwijderd

Kleur en vorm gebruiken om markeringen te onderscheiden

Het lijndiagram in dit dashboard bevat markeringen die alleen op kleur te onderscheiden zijn, waardoor mensen met kleurenblindheid deze niet of nauwelijks van elkaar kunnen onderscheiden. Het lijnpad biedt nuttige informatie over de positie, maar de kleuren maken geen duidelijk onderscheid tussen de lijnmarkeringen.

Maak dit lijndiagram toegankelijker door het palet Kleurenblind toe te passen en vormen toe te voegen om de betekenis van de boodschap van de kleuren te versterken.

Het palet Kleurenblind toepassen:

  1. Selecteer Kleur op de kaart Markeringen.

  2. Selecteer Kleurenblind in het menu Kleurenpalet.

  3. Selecteer Palet toewijzen en Toepassen om het op de weergave toe te passen.

Als u naast kleur ook vormen aan uw lijndiagram wilt toevoegen, maakt u een combinatiediagram of diagram met dubbele assen:

  1. Houd Control (Command op een Mac) ingedrukt en sleep het veld in de container Rijen om het te kopiëren en rechts van het eerste veld te plaatsen. Er worden nu twee tabbladen op uw kaart Markeringen gemaakt, één voor elk veld op de container Rijen.
  2. Selecteer op de kaart Markeringen het onderste tabblad, getiteld [Veldnaam (2)]. Selecteer Vorm in het vervolgkeuzemenu op de kaart Markeringen.
  3. Selecteer de markering Kleur rechts van de veldnaam en selecteer Vorm.

Hierdoor worden afzonderlijke vormen gemaakt voor elk van de markeringen in het veld. Er zijn nu twee verschillende grafieken: een lijndiagram met kleuren en een spreidingsdiagram met vormen.

Als u deze twee diagrammen wilt samenvoegen tot een diagram met dubbele assen, selecteert u in de container Rijen eerst het veld aan de rechterkant en vervolgens Dubbele as. Zie Een combinatiediagram maken voor meer informatie over combinatiediagrammen.

Niet goed toegankelijkToegankelijker - palet Kleurenblind en vormen

Het diagram is verbeterd, maar de lijnkleuren en -vormen beginnen zich te herhalen nadat de tiende markering is aangebracht. Daardoor wordt de weergave onoverzichtelijk en moeilijk te begrijpen, wat leidt tot cognitieve overbelasting. Laten we dit oplossen door filters en legenda's toe te voegen.

Filters gebruiken om het aantal markeringen in een weergave te verminderen

Met filters kunt u het aantal markeringen in de weergave beperken, zodat gebruikers alleen zien wat u wilt dat ze zien.

U kunt de volgende filtermodi tonen, zodat gebruikers kunnen bepalen welke data in de weergave worden weergegeven. Tableau ondersteunt momenteel de volgende filtermodi voor WCAG-conformiteit:

  • Eén waarde (lijst): een filter met keuzerondjes. Er kan slechts één item tegelijk worden geselecteerd. Gebruikers filters met één waarde geven, is een uitstekende manier om het aantal markeringen in de weergave te verminderen.

  • Meerdere waarden (lijst): een filter met een lijst met items (met selectievakjes) die tegelijkertijd kunnen worden geselecteerd. Met filters met meerdere waarden kunnen meer markeringen tegelijkertijd worden weergegeven.

  • Eén waarde (vervolgkeuzelijst): een filter met een vervolgkeuzelijst met items. Er kan slechts één item tegelijk worden geselecteerd. Gebruikers filters met één waarde geven, is een uitstekende manier om het aantal markeringen in de weergave te verminderen.

  • Meerdere waarden (vervolgkeuzelijst): een filter met een vervolgkeuzelijst met items die tegelijkertijd kunnen worden geselecteerd. Met filters met meerdere waarden kunnen meer markeringen tegelijkertijd worden weergegeven.

Klik met de rechtermuisknop op het veld dat u als filter wilt gebruiken en selecteer vervolgens Filter tonen om een filter weer te geven.

Als u de filtermodus wilt selecteren, selecteert u het filter Eén waarde (lijst), Eén waarde (vervolgkeuzelijst), Meerdere waarden (lijst) of Meerdere waarden (vervolgkeuzelijst) in het vervolgkeuzemenu.

Aangezien het lijndiagram een lijst met enkelvoudige waarden is, kunnen we de optie Alle uit het filter verwijderen. Selecteer in het vervolgkeuzemenu voor het filter Aanpassen en schakel de optie Waarde van Alle tonen uit.

Het aantal markeringen in de weergave wordt verlaagd om cognitieve overbelasting voor dashboardklanten te voorkomen.

Minder toegankelijk - te veel markeringenToegankelijker - minder markeringen in de weergave

Zie Filters gebruiken om het aantal markeringen in een weergave te verminderen voor meer informatie.

U kunt de visualisatie ook als volgt overzichtelijker maken

Bijschriften en legenda's toevoegen

Ten behoeve van de duidelijkheid voor gebruikers kunnen we een Tekstobject met een beschrijving van het dashboard en instructies over het filteren en gebruiken van elke weergave in het dashboard toevoegen. We kunnen dan ook het gebruik uitleggen van de filters en de categorische legenda's die we hebben toegevoegd. Een tekstobject toevoegen:

  1. Pak Tekst uit het menu Objecten en sleep deze naar het dashboard.
  2. Gebruik het venster Tekst bewerken om tekst toe te voegen die het doel van het dashboard aangeeft en uitlegt hoe u het kunt gebruiken.

U kunt ook diagrambijschriften aan het dashboard toevoegen. De standaard bijschrifttekst geeft een samenvatting van wat er in de weergave wordt weergegeven, maar u kunt deze tekst naar wens toevoegen of bewerken. Daartoe klikt u op een diagram in het dashboard en selecteert u Bijschrift in het vervolgkeuzemenu Meer opties.

Ten slotte kunnen we de legendatitels bijwerken zodat ze verwijzen naar de bijbehorende diagrammen. Ook kunnen we de hoeveelheid overtollige tekst verminderen die schermlezers consumeren. Dubbelklik daartoe op de titel van de legenda of klik met de rechtermuisknop en selecteer Titel bewerken om tekst toe te voegen of te bewerken in het venster Filtertitel bewerken.

Het resultaat is een dashboard dat een uitleg van het dashboard en de diagrambijschriften bevat zonder overbodige tekst voor gebruikers.

Het dashboard publiceren en insluiten

Nadat u uw weergaven hebt gemaakt, gaat u als volgt te werk om ze WCAG-conform te maken:

  • Publiceer weergaven naar Tableau Server of Tableau Cloud en sluit de weergave vervolgens in op een WCAG-compatibele webpagina. Zie Uitgebreide stappen voor het publiceren van een werkmap voor meer informatie over het publiceren van een weergave.

  • Webbewerking wordt niet ondersteund in WCAG-conforme weergaven, dus de machtigingen voor webbewerking moeten worden uitgeschakeld in de gepubliceerde werkmap.

  • Verberg in de ingesloten weergaven de knoppen Aangepaste weergaven, Abonnementen en Waarschuwingen op de werkbalk.

  • Zorg ervoor dat gebruikers toegangsrechten hebben tot de ingesloten weergaven en dat ze de onderliggende data kunnen bekijken in het venster Data weergeven.

Zie De weergave publiceren en insluiten in Weergaven voor toegankelijkheid maken voor meer informatie over elk van deze stappen.