Utforska instrumentpaneler med dataguide

Har du någonsin upptäckt en ny Tableau-instrumentpanel och undrat vad data innebär och hur du använder dem? Eller har du någonsin publicerat en ny instrumentpanel och önskat att du kunde inkludera instruktioner om hur du använder din instrumentpanel?

Dataguide ger användbar information om en instrumentpanel och insikter om data bakom den. Dataguide gör det möjligt för skapare av instrumentpaneler att ge slutanvändare mer förklarande sammanhang – som beskrivningar och länkar till resurser – direkt i instrumentpanelen. Och Dataguide visar automatiskt insikter som drivs av Förklara data för att hjälpa användare att hitta utstickare, och lära sig mer om förklaringar till en markering. Förklara visualiseringen (driven av Förklara data) identifierar utstickare och potentiella nyckelfaktorer bakom dem.

Dessa kontextuellt relevanta detaljer kan hjälpa instrumentpanelsanvändare att navigera och använda nya instrumentpaneler på ett enklare sätt, vilket gör det möjligt för användare att hitta insikter snabbare, lita på att de tittar på rätt data, tillhandahålla sammanhang för data och skapa förtroende för deras förståelse av visualiseringen.

Anpassa Dataguide som konstruktör

1. Klicka på knappen Redigera på instrumentpanelen.
  2. Välja Dataguide i verktygsfältet.
  3. I rutan Dataguide skriver du en beskrivning för att hjälpa dina slutanvändare att förstå syftet med din instrumentpanel.
  4. Välj Lägg till länk och ange en beskrivande etikett för länktexten och webbadressen.
  5. Välja OK.
  6. Välj en visualisering (ett blad i instrumentpanelen). Dataguide uppdateras automatiskt. Du kan därför lägga till en beskrivning och ytterligare resurser som är relevanta för varje visualisering i instrumentpanelen.
  7. Skriv en beskrivning och lägg till länkar som är relevanta för visualiseringen.
  8. Välja OK.

Tips: Se Visa mer text och gör den användbar för hur man använder Data Guide till att ange anpassad alternativ text för att förbättra tillgängligheten för visualiseringar.

Utforska Dataguide som en instrumentpanelsanvändare

1. Välj Dataguide i verktygsfältet på instrumentpanelen.
  2. Läs beskrivningen av instrumentpanelen och utforska resurser som tillhandahålls av instrumentpanelskonstruktören.
  3. Expandera Data i den här instrumentpanelen och Identifierade utstickare för att lära dig mer om de underliggande data som används i instrumentpanelen.
  4. Välj en visualisering (ett objekt i instrumentpanelen).
  5. Läs beskrivningen av visualiseringen och utforska resurser som tillhandahålls av instrumentpanelskonstruktören.
  6. Expandera Datasammanfattning och Identifierade utstickare för att lära dig mer om data i visualiseringen.
  7. Välj en eller flera markeringar, såsom en stapel i ett diagram eller en region på en karta, för att se information om Data i den här markeringen och Tillämpade filter. Välj en markering för att se möjliga Förklaringar för dess värde.

En kort animering visar hur dataguiden visar olika typer av information när du klickar på en instrumentpanel, visualisering eller markering.

Utforska Dataguide på olika nivåer

Som standard stängs Dataguide när en arbetsbok öppnas. Dataguide kan även öppnas i verktygsfältet. Överst i rutan Dataguide ser du namnet på instrumentpanelen eller visualiseringen du valde. Som instrumentpanelskonstruktör kan du skriva beskrivningar för både instrumentpanelen och för individuella visualiseringar som utgör instrumentpanelen.

Förstå detaljer på instrumentpanelsnivå

På instrumentpanelsnivå, Dataguide:

• Visar instrumentpanelens namn, konstruktör och senaste publiceringsdatum.
  • Kan innehålla en beskrivning skriven av instrumentpanelskonstruktören och länkar till relaterade resurser, som videor eller wikisidor.
  • Listar datakällorna som används av instrumentpanelen och detaljer om data, till exempel vilka dimensioner och mätvärden som används.
  • Avslöjar identifierade utstickare i instrumentpanelen som identifieras av Förklara data. Se Kom igång med Förklara data för mer information.

Rutan Dataguide på instrumentpanelsnivå

Förstå detaljer på visualiseringsnivå

När en användare väljer en specifik visualisering (instrumentpanelsobjekt), Dataguide:

• Visar namnet på visualiseringen.
  • Kan innehålla en beskrivning skriven av instrumentpanelskonstruktören och länkar till relaterade resurser, som videor eller wikisidor.
  • Listar datakällorna som används av instrumentpanelen, inklusive dimensioner och mätvärden som används.
  • Listar tillämpade filter och data som används i visualiseringen, så att du kan identifiera hur data påverkas av filter som användare interagerar med. Endast filter som en användare kan ändra visas.
  • Har en sammanfattning av de data som används i visualiseringen, inklusive antalet datapunkter och sorteringsinformation.
  • Avslöjar identifierade utstickare i visualiseringen som identifieras av Förklara data. Se Kom igång med Förklara data för mer information.

Rutan Dataguide på visualiseringsnivå

Förstå detaljer på markeringsnivå

När en användare väljer en markering (eller markeringar), såsom regionen på en karta, Dataguide:

• Visar namnet på markeringen.
  • Listar tillämpade filter och data som används i visualiseringen, så att du vet vad som ingår och vad som exkluderas.
  • Avslöjar identifierade utstickare i visualiseringen som identifieras av Förklara data. Se Kom igång med Förklara data för mer information.

Rutan Dataguide på markeringsnivå

Få mätvärdesrekommendationer från Tableau Pulse

I Tableau Cloud, när en användare väljer en visualisering, visar Dataguide rekommenderade mätvärden baserat på fälten som används i visualiseringen. Användare kan välja en rekommendation för att fortsätta konfigurera det i Tableau Pulse. Mer information finns i Skapa mätvärden med Tableau Pulse.

Om det inte finns några fält som kan rekommenderas, men datakällan som används av visualiseringen är en publicerad datakälla, kan användare välja datakällan att ansluta till i Tableau Pulse. Om Dataguide inte kan rekommendera mätvärden, fält eller en datakälla kan användare fortfarande öppna Tableau Pulse för att skapa mätvärden från början.

I fönstret Dataguide visas rekommenderade mätvärden

Kontrollera synligheten av Dataguide

Som standard stängs Dataguide när en arbetsbok öppnas. När Dataguide öppnas eller stängs förblir den i detta tillstånd för alla arbetsböcker på platsen. Från och med 2023.1 kan en platsadministratör dölja Dataguide för alla användare. Detta tar bort knappen Dataguide från verktygsfältet i Tableau på alla arbetsböcker på platsen. Så döljer du Dataguiden:

1. Välj Inställningar i den vänstra rutan.
  2. Öppna fliken Allmänt och bläddra till Tillgängligheten för Dataguide.
  3. Välj Dölj.
  4. Välj Spara.