Översikt över Tableau Services Manager

Den här artikeln ger en översikt över Tableau Services Manager (TSM), som du kan använda för att konfigurera och administrera Tableau Server. Från och med version 2018.2 är TSM tillgängligt för Tableau Server på Windows, både som CLI och som webbgränssnitt.

Funktioner

TSM ger serveradministratörer kommandorads- och webbaserade alternativ för att konfigurera och underhålla Tableau Server, inklusive att utföra administrativa uppgifter såsom säkerhetskopiering av serverdata, återställning av säkerhetskopior, skapande av loggarkiv och hantering av kluster med flera noder. Du använder TSM för att exempelvis utföra följande uppgifter:

• Inledande konfiguration av Tableau Server efter installation
  • Kontinuerlig konfigurationshantering, bland annat redigering av inställningar och ändringar i servertopologin
  • Köra administrativa uppgifter såsom säkerhetskopiering, återställning och ziplogs

För administratörer som känner till tidigare versioner av Tableau Server ersätter TSM följande verktyg från tidigare versioner av Tableau Server:

• Konfigureringsverktyg för Tableau Server
  • Kommandoradsverktyget tabadmin
  • Tableau Server Monitor

Komponenter

TSM består av tjänster (kallas processer i denna dokumentation) och klienter. TSM-processer är administrativa tjänster som hanterar Tableau Server-processer. TSM-processer körs kontinuerligt efter att TSM har initierats, även när resten av Tableau Server är offline.

TSM-processer som körs, även när Tableau Server stoppas, inkluderar följande:

• Administrationsagent
  • Administrationsstyrenhet
  • Klientfiltjänst
  • Samordningstjänst (baserad på Apache Zookeeper™)
  • Servicehanteraren
  • Licensieringstjänsten

Mer information om TSM-processer och Tableau Server-processer finns i Tableau Server-processer.

TSM-autentisering

Oavsett om du använder TSM-webbgränssnittet, kommandoradsgränssnittet eller TSM API måste du autentisera dig mot Tableau Server innan du kan utföra administrativa uppgifter. Detta användarkonto skiljer sig från Tableau Server-användarkonton, inklusive Tableau Server-administratörer och platsadministratörer.

Du autentiserar till TSM med en användare som finns på Tableau Server-datorn. TSM-användarkontot måste använda lösenordsbaserad autentisering. Som standard måste TSM-användarkontot vara medlem i administratörsgruppen på datorn där Tableau Server körs. Alternativt kan du ange en Windows-grupp för TSM-administration efter att du har installerat Tableau Server. Läs mer i Konfigurera en anpassad TSM-administrationsgrupp.

Ansluta TSM-klienter

Som en säkerhetsåtgärd kan du endast ansluta till TSM med klienter (CLI, webbgränssnitt, Rest API) via HTTPS. Detta beror på att TSM låter dig utföra administrativa uppgifter och ansluta till TSM från andra datorer.

När du ansluter med en TSM-klient måste du ansluta till Tableau Server-instansen som kör TSM Administration Controller-tjänsten.

Obs! TSM CLI-verktyget kräver inte administratörsbehörighetsuppgifter i vissa scenarier. Specifikt innebär detta att om kontot du är inloggad på är medlem av den TSM-auktoriserade gruppen, behöver du inte tillhandahålla inloggningsuppgifter för att köra kommandon när du kör tsm CLI lokalt. Du hittar mer information i Autentisering med tsm CLI.

TSM HTTPS-anslutningar bygger på ett självsignerat certifikat som genereras av installationsprogrammet för Tableau Server. Detta certifikat är CA-certifikatet för installation av Tableau som signerar SSL-certifikaten som Tableau skapar för att kryptera trafik via HTTP. CA-certifikatet för installation av Tableau måste vara tillförlitligt för systemen som ansluter till TSM Administration Controller.

TSM CLI-klienten validerar certifikatförtroende från ett annat arkiv än det som TSM Web UI använder. TSM CLI-klienten hänvisar till det betrodda arkivet i det lokala Java nyckelarkivet för att validera förtroende för CA-certifikat. Eftersom TSM:s webbgränssnitt måste upprätta anslutning till en webbläsare valideras förtroendet med operativsystemets tillförlitliga nyckelarkiv. Skillnaden i hur CA-certifikat lagras avgör olika konfigurationsscenarier för förtroende enligt följande beskrivning:

• För kommunikation på Tableau Server via TSM-webbgränssnitt samt CLI konfigureras certifikatförtroendet som standard som en del av installations-, nodbootstrap- och uppgraderingsprocesserna. CA-certifikatet för installation av Tableau läggs till i det betrodda arkivet i både Java nyckelarkiv och i det betrodda rotnyckelarkivet i Windows. Detta gör att du kan komma åt TSM från vilken dator som helst i klustret utan ytterligare konfiguration.
  • För TSM CLI-anslutningar från fjärrdatorer kommer du att bli ombedd att lita på Tableau-installationscertifikatets CA-certifikat första gången du ansluter till den Tableau Server som kör TSM Administration Controller. Du kan välja att lita på CA-certifikatet, i vilket fall du inte kommer att uppmanas igen på den datorn förrän certifikatet löper ut (som standard efter 3 år). Du kan också ansluta med ett engångstillstånd genom att köra ditt TSM-kommando med flaggan --trust-admin-controller-cert.
  • För TSM-webbgränssnittsanslutningar från fjärrdatorer kommer webbläsaren att uppmana dig att lita på den värd som kör TSM Administration Controller-tjänsten.