Tableau Server-gatewayprocess

Tableau Server-gatewayprocessen är en Apache-webbserverkomponent (httpd.exe). Processens roll är att hantera förfrågningar till servern från alla klienter – Tableau Desktop, mobila enheter, en proxy, en belastningsutjämnare osv.

Servern kör en enda instans av gatewayprocessen. Du kan inte köra mer än en per dator. Gatewayprocessen krävs på alla noder med en VizQL Server- eller Vizportal-instans.

ProcessGateway
StatusStatusen för Gateway visas på statussidan. Mer information finns i Visa serverprocesstatus.
LoggningLoggar som skapats av gatewayprocessen finns i C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\data\tabsvc\logs\httpd. Mer information finns i Tableau-serverloggar och lagringsplatser för loggfiler.

Porttilldelning

Som standard lyssnar gatewayprocessen efter förfrågningar på port 80 (för HTTP-förfrågningar) och 443 (för SSL-förfrågningar). När du installerar Tableau Server på en dator ser en del av serverkonfigurationen till att porten är öppen i datorns brandvägg. Om datorn kör en annan process som kräver port 80 för HTTP kan du ändra porttilldelningen för gatewayprocessen under installationen. (Du kan inte ändra SSL-/HTTPS-porten.)

Om du behöver ställa in HTTP-porten efter installationen kör du följande TSM-kommando där nod är nodnumret (till exempel node1) och nn är det nya portnumret:

tsm topology set-ports --node-name node --port-name gateway:primary --port-value nn

Om du kör Tableau Server med en omvänd proxyserver måste du konfigurera andra port- och värdrelaterade inställningar på Tableau Server. Läs mer i Konfigurera proxyservrar och belastningsutjämnare för Tableau Server.

Loggfiler för gatewayprocessen

Gatewayprocessen skapar två uppsättningar loggfiler:

• Aktivitetsloggar. Namnet på de här loggfilerna har formatet access.yy_mm_dd_hh_mm_ss.log.

• Felloggar. Alla fel loggas i en enda fil med namnet error.log.

Mer information finns i Ögonblicksbilder av loggfiler (arkivloggar).

Gatewayprocesser i ett kluster

Om din servermiljö är fördelad på flera datorer kan du köra en enda gatewayprocess på varje nod i klustret. Det vanligaste scenariot för att köra en gatewayprocess på flera datorer i klustret är att du har en belastningsutjämnare framför klustret. I det här scenariot fördelar belastningsutjämnaren förfrågningar till en gateway i klustret. Om du behöver stänga av en nod (till exempel för att utföra underhåll på den noden) kan du inaktivera belastningsutjämningens dirigering till den datorn. När underhållet är slutfört kan du återaktivera noden på belastningsutjämnaren.

Du måste köra en gatewayprocess på minst en dator i klustret. Om du tar bort gatewayprocessen från den primära servern måste du se till att en annan dator i klustret kör gatewayprocessen. Du måste också se till att datorn kan nås av klienter.

En instans av gatewayprocessen krävs på någon nod som är konfigurerad för en av dessa processer eller tjänster: VizQL Server, Vizportal eller Tableau Prep Flow Authoring.

Om Tableau Server är konfigurerad att använda SSL måste du se till att certifikatet för SSL-stöd finns på samma plats på varje dator i klustret där gatewayprocessen körs. Mer information om att använda SSL finns i Konfigurera SSL för extern HTTP-trafik till och från Tableau Server.

Om serverinstallationen använder en anpassad logotyp måste även logotypen finnas på samma plats på varje dator som kör gatewayprocessen.

Om du behöver ändra det portnummer som gatewayprocessen lyssnar på (som förklarats tidigare) kan du använda konfigurationsdialogrutan eller köra följande kommando för varje arbetsdator som kör gatewayprocessen:

tsm topology set-ports --node-name node --port-name gateway:primary --port-value nn

Ytterligare information

Konfigurera proxyservrar och belastningsutjämnare för Tableau Server

Lägga till en belastningsutjämnare