Agentincidenter

Olicensierade agenter (kritisk)

Inkompatibel agentversion kritisk)

Fel vid rotation av inloggningsuppgifter för agentmeddelandekö (kritisk)

Agent avstängd (varning)

I ett försök att verkställa våra företagsvärderingar om jämlikhet har vi ändrat icke-inkluderande terminologi där det är möjligt. Vi behåller den befintliga terminologin eftersom ändrade villkor på vissa platser kan orsaka en brytande förändring. Därför kan du fortsätta att se villkoren i CLI-kommandon och -alternativ, installationsmappar, konfigurationsfiler och andra instanser. Mer information finns i Om Tableau-hjälpen(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Olicensierade agenter

Incidenter med olicensierade agenter loggas som kritiska när vi märker att din Tableau Server inte har korrekt licens för att använda Tableau Resource Monitoring Tool.

För att övervaka en Tableau-server med hjälp av Resource Monitoring Tool måste din Tableau Server vara licensierad med Tableau Advanced Management.

Agenter kommer inte längre att samla in data i olicensierat tillstånd och skicka till RMT-servern. Du kan dock fortsätta att se de data som tidigare samlats in när miljön var korrekt licensierad.

För att lösa detta problem licensierar du Tableau Server med en giltig produktnyckel för Advanced Management. Läs mer i Om Tableau Advanced Management på Tableau Server.

Obs! Det kan ta upp till en timme efter att du har lagt till en giltig licens i Tableau Server innan incidenten rensas.

Det finns andra möjliga orsaker som kan orsaka en Agents Unlicensed-incident:

• Inloggningsuppgifterna för Tableau Server API kanske inte stämmer. Kontrollera på sidan för miljökonfiguration att användarnamn och lösenord stämmer och att kontot som används har rollen Serveradministratör på Tableau Server.

• Det går inte att ansluta till Tableau Server REST API. Kontrollera att REST API är aktiverat på Tableau Server och att Tableau Server körs.

För att lösa problemet med REST-API-anslutning väljer du Environmentsi Admin-menyn, klickar på Edit Environment för den miljö du vill ändra och på fliken Environment Details. Sedan klickar du på knappen Test Connection i avsnittet Tableau Server REST API till höger på sidan.

• RMT-servern kunde inte ansluta till Tableau-servern, troligen på grund av problem med en nätverksanslutning eller liknande.

Inkompatibel agentversion

Incidenter med inkompatibla agenter loggas som kritiska när en eller flera agenter i miljön finns på en version som inte är kompatibel med RMT-serverversionen.

För att lösa problemet måste du se till att agenten använder en version som är kompatibel med den aktuella RMT-serverversionen.

Använd något av följande för att lösa problemet:

• Vi rekommenderar att använda samma version för RMT-servern och alla agenter.
    • Om agenten finns på en version som är tidigare än den lägsta kompatibla versionen måste du uppgradera agenten till minst den lägsta kompatibla versionen som anges i incidentrapporten.
    • Om agenten finns på en version som är senare än RMT-serverversionen rekommenderar vi att du även uppgraderar RMT-servern till samma senare version. Du kan behöva uppgradera andra agenter beroende på vilken version de för närvarande finns på.

Uppgradera agenter:

Gör så här för att uppgradera agenten:

1. Ladda ner agentens installationsprogram och kopiera det till Tableau Server-noden där agenten behöver uppgraderas. Agenten ska finnas på samma version av RMT-servern eller använda en version som är kompatibel med versionen av RMT-servern. Händelseinformationen anger lägsta kompatibla versionsnummer.
    2. Stoppa Tableau Resource Monitoring Tool-agenttjänsten på alla Tableau Server-noder med följande kommando:

rmtadmin stop --agent

3. Kör agentinställningsprogrammet på agenten som behöver uppgraderas.

Obs! Om du använder en icke-standard sökväg ska du ange den anpassade sökvägen genom att klicka på Customize på EULA-sidan. Tableau rekommenderar att använda \Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool som plats för installation av agenten. Exempel på icke-standardplats: D:\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool.

4. Bekräfta att Agent körs och har uppgraderats. Du kan visa registreringsstatus för Agent genom att navigera till Admin -> Miljöer -> Redigera miljö -> fliken servrar för att se en fullständig lista över Tableau Server-noder och status för Agent.

Uppgradera RMT-servern

Uppgradera RMT-servern om en eller flera agenter finns på en senare version.

Gör följande för att uppgradera RMT-servern:

1. Logga in på Resource Monitoring Tool i webbläsaren och bekräfta att det fungerar innan uppgradering påbörjas.

2. Kopiera RMT-serverns installationsprogram till den dator som RMT-servern är installerad på.

3. Stoppa Windows-tjänsten Tableau Resource Monitoring Tool Agent på alla agenter.
    4. Stoppa Windows-tjänsten Tableau Resource Monitoring Tool på RMT-servern.

Obs! När tjänsterna har stoppats är det god praxis att kontrollera om några Resource Monitoring Tool-processer körs efter att tjänsterna har stoppats: alla processer med tabrmt-agent eller tabrmt-master. Detta inkluderar inte PostgreSQL eller RabbitMQ.

5. Det kan ta lite tid att stoppa alla processer som körs på RMT-servern helt, så vänta tills det inte finns några pågående processer med Resource Monitoring Tool i namnet i aktivitetshanteraren innan nästa steg.
    6. Kör installationsprogrammet på RMT-servern. Detta installerar eller uppgraderar alla nödvändiga tillbehör och uppgraderar sedan RMT Server.

Obs! Om du använder en icke-standard sökväg ska du ange den anpassade sökvägen genom att klicka på Customize på EULA-sidan. Tableau rekommenderar att du använder \Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool som installationsmapp för RMT Server. Exempel på icke-standardplats: D:\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool.

7. Bekräfta att Agent och RMT Server körs. Starta Agent och RMT Server om de inte startas om automatiskt när uppgraderingen är klar.

Fel vid rotation av inloggningsuppgifter för agentmeddelandekö

Från och med version 2021.3 måste inloggningsuppgifterna för anslutningar mellan agenten och Rabbit MQ vara unika för den agenten, som bästa säkerhetspraxis. De unika inloggningsuppgifterna skapas under en ny installation eller uppdateras vid uppgradering till 2021.3.

Vid uppgradering kan processen för uppdatering av inloggningsuppgifter misslyckas om det finns nätverksproblem, vilket genererar en rapport om en kritisk incident. Detta avbryter dock inte uppgraderingsprocessen, som fortsätter. När uppgraderingen är klar försöker Resource Monitoring Tool att skapa de unika inloggningsuppgifterna igen varje dag. En rapport om en kritisk incident skapas för det initiala felet och varje efterföljande misslyckat försök. Under denna tid fortsätter agenten att arbeta med de tidigare inloggningsuppgifterna tills nya inloggningsuppgifter har skapats.

Problemet kan lösa sig självt, men gör följande om det kvarstår:

• Kontrollera att agenterna kan ansluta till RMT-servern.
    • Kontrollera om det finns brandväggsproblem mellan agenten och RMT-servern.

Agent avstängd

Incidenter med avstängda agenter loggas som varningar när Tableau Resource Monitoring Tool inte kan kommunicera med agenterna på Tableau Server.

Gör så här för att felsöka problemet:

1. Kontrollera att maskinvaran som är värd för agenterna körs och är tillgänglig för kommunikation med RMT-servern.
    2. Kontrollera att agenttjänsten är korrekt registrerad och körs. Du kan visa registreringsstatus för Agent genom att navigera till Admin -> Miljöer -> Redigera miljö -> fliken servrar för att se en fullständig lista över Tableau Server-noder och status för Agent.

Tider för agentavsökning och skapande av incidenter

• Agenten skickar ett pulsslagsmeddelande till Resource Monitoring Tool-servern var femte minut.
    • Resource Monitoring Tool-servern kontrollerar om det senaste pulsslagsmeddelandet från agenten är mindre än 15 minuter gammalt.
      • Om det senaste pulsslagsmeddelandet som mottagits från agenten är mindre än 15 minuter gammalt bedöms agenten vara online och ingen incident skapas. Eventuella befintliga Agent avstängd-incidenter rensas.
      • Om det senaste pulsslagsmeddelandet som tagits emot från agenten är mer än 15 minuter gammalt bedöms det som det första misslyckade försöket. Därefter görs ytterligare två kontroller, en i minuten. Om det fortfarande inte finns något pulsslagsmeddelande efter tre försök (första försöket och två försök till) skapas en Agent avstängd-incident.

Obs! Baserat på avsökningsintervallet som beskrivs ovan tar det cirka 17 (15+1+1) minuter för en Agent avstängd-incident att skapas efter att agenten har gått offline.

Vem kan göra detta?

Resource Monitoring Tool Administratör eller Resource Monitoring Tool-användare med rollen Server/Miljöhantering.