Samla in data med Windows-prestandaövervakaren

För att övervaka resursanvändning och serverprocesser kan du använda Windows-prestandaövervakaren (PerfMon), som ingår i Windows Server. Du kan använda PerfMon för att samla in detaljerad prestandainformation, inklusive hur ofta CPU:n används, hur mycket minne som används, information om varje Tableau Server-process och mycket mer.

Mer information om vad varje Tableau Server-process gör, finns i Tableau Server-processer.

Ansvarsfriskrivning: Denna information hänvisar till en tredjepartsprodukt. Detta är inte ett stöd för den här produkten framför någon annan konkurrerande produkt.

Innan du kan använda PerfMon ställer du in en uppsättning för datainsamling, vilket avgör hur PerfMon lagrar data som samlats in. För att samla in information om Tableau Server-processer med PerfMon måste Tableau Server vara aktiv när du skapar uppsättningen för datainsamlingen. Data som du samlar in i PerfMon kallas ofta för prestandaräknare.

Så här samlar du in data med Windows-prestandaövervakaren

Steg 1: Skapa en ny datainsamlaruppsättning

1. Klicka på Windows Start-meny och sök efter ”prestanda”.

2. Högerklicka på Prestandaövervakaren och sedan på Kör som administratör.

3. Klicka på Datainsamlaruppsättningar den vänstra rutan.

4. Högerklicka på Användardefinierad i den högra rutan, klicka på Ny och sedan på Datainsamlaruppsättning.

5. I guiden Skapa ny datainsamlaruppsättning kan du ange ett namn för datainsamlaruppsättningen. Som exempel kan du ange Tableau Server-prestanda.

6. Välj Skapa manuellt (avancerat) och klicka sedan på Nästa.

7. Välj Prestandaräknare under Skapa dataloggar och klicka på Nästa.

Steg 2: Välj prestandaräknare

1. Ställ in provintervallet till 30 sekunder.

2. Klicka på Lägg till.

3. Välj datorn du vill registrera prestandadata för.

Välj <Lokal dator> om du kör Tableau Server på en enda dator. Om Tableau Server körs på flera datorer måste du upprepa några av dessa steg för att samla in data om varje dator.

4. Välj prestandaräknare från listan.

Följande tabell listar några prestandaräknare som vi rekommenderar för att spåra Tableau Server-prestandan.

KategoriPrestandaräknareObservationer

Logisk disk

Nuvarande diskkölängd

Disk – lästa byte/s

Disk – skriva byte/s

Antalet utestående skrivbegäran och mängden bytes som läses och skrivs till serverns hårddisk. Välj dessa räknare för disken som du installerade Tableau Server på (kallas för instansen i prestandaräknaren).

Minne

% använda dedikerade byte

Tillgängliga megabyte

Procentandelen virtuellt minne som används och mängden tillgängligt minne i megabyte.
    Processorinformation

Processortid i %

Processornytta i %

Procentandelen tid som processorn tillbringar aktiv och procentandelen av bearbetningskapaciteten som används av processorn.

Process

Processortid i %

Privata byte

Procentandelen av bearbetningskapaciteten som används av en viss process och mängden minne som har reserverats för processen. Välj dessa räknare för följande processer (kallas för instanser i prestandaräknaren):

• run-backgrounder (bakgrundsprocessor)
    • run-dataserver (dataserver)
    • redis-server (cacheserver)
    • hyperd (datamotor)
    • run-vizqlserver (VizQL Server)

Så väljer du varje prestandaräknare:

1. Dubbelklicka för att välja en kategori i listrutan.

2. Välj den eller de prestandaräknare du vill använda.

3. Under Instanser av valt objekt, om så är tillämpligt, kan du välja processen (eller instansen) som du vill samla in information om.

4. Klicka på Lägg till.

5. Gå tillbaka till steg 3 om du kör Tableau Server på flera datorer, välj en annan dator och upprepa sedan stegen ovan.

Viktigt: Beroende på hur du konfigurerade serverprocesser för att köras över olika datorer kanske du endast behöver övervaka en delmängd av processerna som anges för varje dator. Det är till exempel bästa praxis att isolera bakgrundsprocesserna på en separat dator. Detta resulterar i att för den datorn behöver du endast övervaka bakgrundsprocesserna.

6. Klicka på OK och sedan på Nästa.

Steg 3: Spara datainsamlaruppsättningen

1. Öppna mappen där du vill spara data och klicka sedan på Nästa.

Viktigt: Du måste spara data på en plats som är tillgänglig för Tableau. Du kanske vill spara data på en nätverksenhet. Högerklicka på Den här datorn och välj Lägg till en nätverksplats om du inte har en nätverksenhet mappad.

2. Klicka på Slutför.

3. Välj den datainsamlaruppsättning som skapades från den vänstra rutan i huvudfönstret i Prestandaräknaren.

4. Högerklicka på prestandaräknaren DataCollector01, i den högra rutan, och sedan på Egenskaper.

5. Välj Kommaavgränsad som loggformat och klicka sedan på OK.

Steg 4: Kör datainsamlaruppsättningen

Högerklicka, i den vänstra rutan, på namnet på datainsamlaruppsättningen som skapades och klicka sedan på Start. Verktyget Windows prestandaräknare börjar övervaka servern och lagrar information på den plats som angavs.

Steg 5: Tillåt fjärråtkomst för flera datorer

För att prestandaräknaren ska kunna samla in data om andra datorer måste du garantera åtkomst till de andra datorerna – det vill säga att de befinner sig på samma nätverk och inte har brandväggsregler som förhindrar åtkomst. Brandväggsreglerna som du behöver ställa in skiljer sig mellan versioner av Windows. Du kan därför behöva kontakta nätverksadministratören för information. Du måste även se till att användarkontot Kör som har behörighet att samla in data på fjärrdatorerna. Som standard kör prestandaräknaren datainsamlaruppsättningen som SYSTEM-användaren. Utför följande steg för att ändra användare av Kör som:

1. Öppna noden Datainsamlaruppsättningar, i den vänstra rutan i prestandaräknaren, och sedan noden Användardefinierad.

2. Högerklicka på namnet på datainsamlaruppsättningen och sedan på Egenskaper.

3. I avsnittet Kör som, på fliken Allmänt kan du klicka på knappen Ändra och ange ett annat konto.