Automatisk installation av Tableau Server

Tableau tillhandahåller ett automated-installer-skript för att automatisera en installation av Tableau Server. Skriptet stöds av communityn(Länken öppnas i ett nytt fönster). Du kan ladda ner skriptet och använda det som det är, men du kan också ändra det efter dina behov.

Fördelar med automatisk installation

• Med ett enda kommando kan du installera, konfigurera och få en fungerande instans av Tableau Server.

• Kommandot kan köras utan användarinmatning, vilket gör det lämpligt för automatisering.

• Konfiguration kan göras en gång och sedan användas för alla installationer, så processen är upprepningsbar.

När du inte ska använda det automatiska installationsprogrammet:

• Om du installerar för första gången rekommenderar vi att du testar installationen manuellt innan du automatiserar processen. Alla problem som blockerar installationen är lättare att lösa interaktivt, och när du har löst dessa problem kan du använda det automatiska installationsprogrammet.

• Om du testar nya konfigurationsparametrar, som autentiseringsmetoder, bör du köra installationen manuellt först. TSM validerar konfigurationsenheter och avvisar konfigurationsparametrar som inte är giltiga. När du väl har identifierat rätt parametrar kan du använda den automatiska installationen.

• Om du inte kan eller inte vill ange lösenord i de hemliga filerna passar den automatiska installationen kanske inte dig.

Innan du börjar

Läs igenom ämnet Innan du installerar … för att se till att du har installerat Linux på en dator som uppfyller operativsystemets krav och minimikraven för maskinvara för Tableau Server.

Obs! Om du installerar Tableau Server i en produktionsmiljö ska du granska minimirekommendationerna för hårdvara. Rekommendationerna motsvarar de minimikrav för maskinvara som måste uppfyllas för en produktionsinstallation av Tableau Server.

För att utföra en automatisk installation måste du använda det automatiska installationspaketet, som använder Tableau Server installationspaketet som en indata. Vi rekommenderar att du laddar ner båda dessa paket innan du börjar på följande sätt:

1. Ladda ner både det automatiska installationspaketet och installationspaketet för Tableau Server:

1. Ladda ner det automatiska installationspaketet från GitHub(Länken öppnas i ett nytt fönster) för den distribution du använder. De automatiska installationspaketen finns i underkatalogen för paket(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Obs! Den version av det automatiska installationspaketet som du använder måste matcha versionen av Tableau Server-installationspaketet. Använd till exempel 10.5.0-versionen av det automatiserade installationspaketet med 10.5.0-versionen av installationspaketet för Tableau Server.

2. Välj och ladda ner rätt installationspaket för Tableau Server från sidan med produktnedladdningar för Tableau Server(Länken öppnas i ett nytt fönster). Vilken du väljer beror på vilken Linuxdistribution du använder. Till exempel, för RHEL-liknande system, tableau-server-<version>.x86_64.rpm.

3. Ladda ner config.json, reg_templ.json, och hemlighetsmallarna.

2. Kopiera paket och mallar till den dator där du tänker installera Tableau Server eller till en plats du kommer åt med den datorn.

Hur man använder det automatiska installationsprogrammet

Det automatiska installationsprogrammet installerar installationspaketet för Tableau Server, skapar katalogerna, ställer in de behörigheter som krävs för att köra Tableau Server och startar installationen av Tableau Services Manager (TSM). När TSM-installationen är klar kör det automatiska installationsprogrammet tsm-kommandon för att installera, konfigurera och starta Tableau Server. Som standard aktiverar det automatiska installationsprogrammet en provlicens under installationen. Om du har en faktisk produktnyckel kan du ange produktnyckeln på kommandoraden eller aktivera produktnyckeln efter att du kört skriptet. De flesta kommandoradsalternativ i den automatiska installationen är samma som de som används av kommandot tsm initialize.

För att köra det automatiska installationsprogrammet utan användarinmatning måste du ange följande nödvändiga kommandoradsalternativ:

AlternativBeskrivning
-s <secrets-file>

Namnet på hemlighetsfilen. Hemlighetsfilen ska ha användarnamn och lösenord för TSM-administratörer och Tableau Server-administratörskonton.

Obs! Det är valfritt att ange lösenord i filen med hemligheter. Men om lösenorden inte finns i filen med hemligheter uppmanas du att ange dem under installationen.

Paketet med den automatiska installationen innehåller mallen för filen med hemligheter.

-f <config-file>Namnet på konfigurationsfilen JSON. Paketet med det automatiska installationsprogrammet innehåller mallen för konfigurationsfilen.
-r <registration-file>Namnet på registreringsfilen. Paketet med den automatiska installationen innehåller mallen för registreringsfilen.
--accepteulaAnger att du har accepterat licensavtalet för slutanvändare.
<package-file>Installationsprogrammet för rpm eller deb Tableau Server.

Använd alternativet -h för att visa en fullständig lista med alla nödvändiga kommandoradsalternativ.

Konfigurera Tableau Server med en proxy för vidarebefordran

Om organisationen använder en lösning med en proxy för vidarebefordran för att komma ut på internet konfigurerar du Tableau Server att använda den proxyservern. Tableau Server måste komma åt internet för att få kartdata och för att licensieringen ska fungera.

Du bör konfigurera Tableau Server med en proxy för vidarebefordran under installationen.

För att konfigurera proxyservern under oövervakad installation, inkludera flaggorna --http_proxy och/eller --https_proxy för att ange framåtproxyservern.

Ange URL:en med porten, till exempel:

--http_proxy=http://proxy.exampe.lan:80/ --https_proxy=http://1.2.3.4:443/

Se till att använda http när du anger webbadressen för https_proxy-variabeln. Ange inte https -protokollet för https_proxy-variabelns värde.

Om du vill konfigurera Tableau Server att kringgå proxyn för vidarebefordran inkluderar du flaggan --no_proxy. Du bör också lägga till undantag till denna proxykonfiguration för att garantera att all kommunikation inom ett lokalt Tableau Server-kluster (om du har en nu eller kommer att ha en senare) inte dirigeras till proxyservern. Till exempel:

--no_proxy=localhost,127.0.0.1,localaddress,.localdomain.com.

Om du inte konfigurerar framåtproxy under installationen, se Konfigurera Tableau Server på Linux för att fungera med en proxy för vidarebefordran efter att du har installerat.

Utför en oövervakad installation

Steg 1: Installera det automatiska installationsprogrammet

1. Logga in på datorn som en användare med sudo-behörighet.

2. Använd pakethanteraren för att installera skriptpaketet.

• På RHEL-liknande distributioner, bland annat CentOS, kör du följande kommando:

sudo yum install /path/to/tableau-server-automated-installer-<version>.noarch.rpm

• Ubuntu kör du följande kommando:

sudo apt-get update

sudo apt-get -y install gdebi-core

sudo gdebi -n /path/to/tableau-server-automated-installer-<version>.deb

Den automatiska nedladdningen av installationspaketet innehåller mallar för konfigurationsfilen (config.json), registreringsfilen (reg_templ.json) och hemlighetsfilen (secret) som du kan använda för att ändra dina krav enligt beskrivningen i nästa steg. Installeringsskriptet och mallarna för den initiala nodkonfigurationen, Tableau Server-registreringen och hemlighetsfilen är installerade för att:

/opt/tableau/tableau_server_automated_installer/automated-installer.<version>

Steg 2: Skapa filer med ytterligare konfigurationsinformation som behövs för att köra den automatiska installationen

Eftersom det automatiska installationsprogrammet är avsett att köras utan användarinteraktion måste du ange följande ytterligare information:

1. Kör följande kommando för att kopiera mallarna, config.json, reg_templ.json och hemligheter till en annan katalog som exempelvis din hemkatalog. Vi rekommenderar inte att du redigerar mallfilerna direkt:

cp /opt/tableau/tableau_server_automated_installer/automated-installer.<version>/{config.json,reg_templ.json,secrets} ~

2. Redigera konfigurationsmallen, config.json, för att tillhandahålla de initiala nodkonfigurationsinställningarna. Du måste tillhandahålla inställningarna för identitetsregistret för datorn med Tableau Server. Beroende på nätverket kan du behöva ange gatewayinställningar också. Alternativet för cachelagring är inställt på att cachelagra och återanvända data så länge som möjligt. Exempelarbetsböcker installeras som standard. Mallen innehåller den information som krävs för att användas som utgångspunkt. Mer information om konfigurationsinställningar finns i Konfigurera initiala nodinställningar.

3. Redigera registreringsfilen reg_templ.json så att du får den unika identitetsinformation som behövs för att registrera Tableau Server i enlighet med slutanvändaravtalet (EULA). Du hittar mer information i Licensavtal för slutanvändare(Länken öppnas i ett nytt fönster) och Aktivera och registrera Tableau Server.

4. Redigera hemlighetsfilen med hjälp av mallen hemligheter med användarnamn och lösenord för TSM-administratörs- och Tableau Server-administratörskonton.

• TSM-administratörskontot ska vara samma användare som sudo-administratören som kör skriptet. Om du inte vill ange lösenordet i hemlighetsfilen kan du lämna det tomt, och du kommer då att bli ombedd att ange lösenordet under installationen.

• Administratörskontot för Tableau Server är det första konto som skapas av installationsprogrammet och det används för att administrera Tableau Server.

Steg 3: Kör den automatiska installationen

1. Logga in på datorn som en användare med sudo-behörighet.

På RHEL-liknande distributioner, bland annat CentOS, kör du följande kommando:

sudo /opt/tableau/tableau_server_automated_installer/automated-installer.<version>/automated-installer -s /path/to/secrets -f /path/to/config.json -r /path/to/reg_templ.json --accepteula /path/to/tableau-server-<version>.x86_64.rpm

Ubuntu kör du följande kommando:

sudo /opt/tableau/tableau_server_automated_installer/automated-installer.<version>/automated-installer -s /path/to/secrets -f /path/to/config.json -r /path/to/reg_templ.json --accepteula /path/to/tableau-server-<version>_amd64.deb

Viktigt: Du måste ange -accepteula -nyckeln för att bekräfta och acceptera slutanvändarens licensavtal (EULA) i kommandot som du använder för att köra skriptet. Slutanvändaravtalet finns på följande plats: Slutanvändaravtal(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Obs! Om du lägger till den här maskinen som en ytterligare nod till ett befintligt kluster måste du ange -b bootstrap-flaggan och nodkonfigurationsfilen från den ursprungliga servern. För mer information om hur du genererar nodkonfigurationsfilen, se Installera och konfigurera ytterligare noder