Gruppera dina data

Du kan skapa en grupp för att kombinera relaterade medlemmar i ett fält. Om du till exempel arbetar med en vy som visar genomsnittliga testresultat efter huvudämne vill du kanske gruppera vissa huvudämnen tillsammans för att skapa huvudämneskategorier. Engelska och historia kan kombineras i en grupp som kallas Humaniora medan biologi och fysik kan grupperas som Naturvetenskap.

Grupper är användbara både för att korrigera datafel (till exempel för att kombinera CA, Kalif. och Kalifornien till en datapunkt) samt för att svara på frågor av typen ”vad händer om” (till exempel ”Vad händer om vi kombinerar öst- och västregionerna?”).

Skapa en grupp

Det finns flera sätt att skapa en grupp. Du kan skapa en grupp från ett fält i rutan Data eller genom att välja data i vyn och sedan klicka på gruppikonen.

Skapa en grupp genom att välja data i vyn

1. Välj en eller flera datapunkter i vyn och klicka sedan på gruppikonen på verktygstipset som visas .

Obs! Du kan också välja gruppikonen i verktygsfältet högst upp på arbetsytan.

Om det finns flera detaljnivåer i vyn måste du välja en nivå för att gruppera medlemmarna. Du kan välja att gruppera alla dimensioner eller bara en.

Skapa en grupp från ett fält i rutan Data

1. Högerklicka på ett fält i rutan Data och välj Skapa > Grupp.

2. I dialogrutan Skapa grupp väljer du de medlemmar som ska ingå i gruppen och klickar sedan på Grupp.

De valda medlemmarna kombineras till en enda grupp. Ett standardnamn skapas med de kombinerade medlemsnamnen.

Om du vill byta namn på gruppen markerar du den i listan och klickar på Byt namn.

Tips: Du kan söka efter medlemmar med alternativet Hitta längst ner till höger i dialogrutan. (Endast Tableau Desktop)

Inkludera en Övrigt-grupp

När du skapar grupper i Tableau har du möjlighet att gruppera alla återstående eller icke-grupperade medlemmar i en Övrigt-grupp.

Alternativet Inkludera Övrigt är användbart för att framhäva vissa grupper eller jämföra specifika grupper med allt annat. Om du till exempel har en vy som visar produktkategorin försäljning kontra vinst vill du kanske markera de hög- och lågpresterande kategorierna i vyn och gruppera alla de andra kategorierna i en ”Övrigt”-grupp.

Inkluderar ÖvrigtInkluderar inte Övrigt

Så här inkluderar du en Övrigt-grupp:

1. Högerklicka på gruppfältet i rutan Data och välj sedan Redigera grupp.

2. Välj Inkludera ”Övrigt” i dialogrutan Redigera grupp.

Redigera en grupp

När du har skapat ett grupperat fält kan du lägga till och ta bort medlemmar från grupperna, skapa nya grupper, ändra standardgruppnamnen och ändra namnet på det grupperade fältet. Du kan göra vissa ändringar direkt i vyn och andra i dialogrutan Redigera grupp.

Så här lägger du till medlemmar i en befintlig grupp:

• Högerklicka på gruppfältet i rutan Data och klicka sedan på Redigera grupp.

• Välj en eller flera medlemmar i dialogrutan Redigera grupp och dra dem till önskad grupp.

• Klicka på OK.

Så här tar du bort medlemmar från en befintlig grupp:

• Högerklicka på gruppfältet i rutan Data och klicka sedan på Redigera grupp.

• Välj en eller flera medlemmar i dialogrutan Redigera grupp och klicka sedan på Dela upp grupp.

Medlemmarna tas bort från den nuvarande gruppen. Om du har en Övrigt-grupp läggs medlemmarna till i den.

• Klicka på OK.

Så här skapar du en ny grupp i ett gruppfält:

• Högerklicka på gruppfältet i rutan Data och klicka sedan på Redigera grupp.

• Välj en eller flera medlemmar i dialogrutan Redigera grupp och klicka sedan på Gruppera.

• Klicka på OK.

Obs! Om du vill byta namn på en grupp markerar du gruppen i dialogrutan Redigera grupp och klickar sedan på Byt namn.

Se även

Färga en vy med hjälp av grupper(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Korrigera datafel eller kombinera dimensionsmedlemmar genom att gruppera dina data(Länken öppnas i ett nytt fönster)