Skriv ut vyer från Tableau Desktop

Innan du skriver ut anger du hur den utskrivna sidan ska se ut i dialogrutan Sidinställning. Skriv sedan ut till en skrivare eller PDF.

Konfigurera sidan

Du kan tillämpa olika alternativ för sidinställning för varje arbetsblad i en arbetsbok, Till exempel kan arbetsblad skrivas ut med titlar som syns eller döljs, med unik sidorientering, och mer.

Börja med att välja Fil > Sidinställning.

Allmänna inställningar (tillgängliga för enskilda ark, inte instrumentpaneler)

• Visa - Visa eller dölj titel, vy, bildtext, färgförklaring, formförklaring, storleksförklaring och kartförklaring.

• Rubriker och brytningar - Styr utseendet på dessa tabellelement.

• Upprepa rubriker och förklaringar på varje sida - lägger till tabellrader och kolumnrubriker högst upp på varje utskriven sida när en vy bryts över flera sidor.

• Bryt sidor på rutornas gränser - förhindrar sidbrytningar i mitten av en tabellcell.

• Sidhylla - Om vyn använder sidhyllan anger du om den aktuella sidan eller alla sidor ska skrivas ut.

Layoutinställningar

• Layoutförklaring - Om du inkluderar en eller flera förklaringar väljer du hur du vill att förklaringarna ska visas på den utskrivna sidan.

• Marginaler - Ange övre, nedre, vänstra och högra marginaler genom att skriva in värden i textrutorna.

• Centrering - På sidan kan du välja om vyn ska centreras horisontellt eller vertikalt, eller båda.

Inställningar för utskriftsskalning

Dessa inställningar påverkar endast utskrivna dokument, inte exporterade bilder eller PDF-filer. Inställningarna för sidorientering används dock som standard när du publicerar arbetsboken till Tableau Cloud eller Tableau Server.

• Utskriftsskalning - Skala en vy så att den passar på en sida eller skriv ut på flera sidor. Välj bland följande alternativ:

• Automatisk – Skalar vyn automatiskt baserat på pappersstorleken.

• Skala till – Skalar vyn till den angivna procentandelen av dess ursprungliga storlek.

• Anpassa till – Skalar vyn så att den passar inom det angivna området. Välj antalet utskrivna sidor över och ned. Om du till exempel har en riktigt bred vy som inte är särskilt lång kan du ange tre sidor tvärsöver med en sida nedåt.

• Sidorientering - Ange hur du vill att vyn ska vara orienterad på den utskrivna sidan. Välj bland följande alternativ:

• Använd skrivarinställning – Använd den sidorientering som redan har angetts av skrivaren.

• Porträtt – Presenterar vyn så att den orienteras vertikalt på den utskrivna sidan.

• Landskap – Presenterar vyn så att den orienteras horisontellt på den utskrivna sidan.

Följande diagram visar skillnaden mellan stående och liggande sidorientering.

En grafisk bild som visar skillnaden mellanstående och liggande sidorientering.

Skriv ut en vy

När du har konfigurerat inställningarna för sidinställning väljer du Fil > Skriv ut. Följande alternativ i dialogrutan Skriv ut är unika för Tableau.

Visa val

När det här alternativet är markerat behålls alla val som du har gjort i vyerna medan du skriver ut.

Ändra utskriftsområdet

När du skriver ut från en arbetsbok med flera arbetsblad representerar varje arbetsblad en eller flera utskrivna sidor, beroende på sidans inställning.

Välj bland följande utskriftsområden:

• Hela arbetsboken - skriver ut alla blad i arbetsboken.

• Aktivt blad - skriver endast ut det blad som för närvarande visas i arbetsboken.

• Valda blad - skriver ut de valda bladen.

Du kan välja flera arbetsblad i en arbetsbok genom att hålla nere Ctrl- eller Skift-tangenterna (eller z-tangenten på en Mac) medan du klickar på de flikar i kalkylbladet som du vill välja.

Skriv ut till PDF

Obs! Om du använder Tableau Cloud eller Tableau Server kan du istället läsa Ladda ner vyer och arbetsböcker och Länk till en PNG, PDF eller CSV för en vy.

I Tableau Desktop kan du spara vyer som PDF-filer istället för att skriva ut dem som papperskopior. Du behöver inte ha installerat Adobe Acrobat på datorn.

När du skriver ut ett enskilt ark till PDF, ingår inte filter i vyn. För att visa filter, skapa en instrumentpanel som innehåller arket och exportera kontrollpanelen till PDF.

Skriv ut till PDF med en Windows-dator

1. Ange alternativ för sidinställning för varje blad i arbetsboken.

2. Välj Arkiv > Skriv ut till PDF.

3. I dialogrutan Skriv ut till PDF väljer du utskriftsintervallet:

• Hela arbetsboken – publicerar alla blad i arbetsboken.

• Aktivt blad – publicerar endast det blad som för närvarande visas i arbetsboken.

• Valda blad – publicerar de valda bladen. Om du vill markera flera ark i en arbetsbok för Tableau håller du ned Ctrl-tangenten medan du markerar tabellflikar längst ner i arbetsboken för Tableau.

4. Välj en pappersstorlek. Om du väljer Ospecificerat kommer pappersstorleken att expandera till den storlek som behövs för att passa hela vyn på en enda sida.

5. Välj Visa PDF-fil efter utskrift om du vill öppna PDF-filen automatiskt efter att du har skapat den. Det här alternativet är endast tillgängligt om du har installerat Adobe Acrobat Reader eller Adobe Acrobat på datorn.

6. Välj om du vill visa markeringar. När det här alternativet är valt behålls markeringarna i vyerna i PDF-filen.

7. Klicka på OK och ange var du vill spara PDF-filen. Klicka sedan på Spara.

Skriv ut till PDF med en Mac-dator

1. Ange alternativ för sidinställning för varje blad i arbetsboken.

2. Välj Fil > Skriv ut.

3. I dialogrutan Skriv ut klickar du på Visa detaljer för att markera ett utskriftsområde:

• Hela arbetsboken – publicerar alla blad i arbetsboken.

• Aktivt blad – publicerar endast det blad som för närvarande visas i arbetsboken.

• Valda blad – publicerar de valda bladen. Om du vill markera flera ark i en arbetsbok för Tableau håller du ned Cmd-tangenten medan du markerar tabellflikar längst ner i arbetsboken för Tableau.

4. Klicka på PDF > Spara som PDF.

5. Ange var du vill spara PDF-filen och klicka sedan på Spara.