Funktioner för prediktiv modellering i tidsserievisualiseringar

Det här dokumentet beskriver stegen som krävs för att utöka en tidsaxel i framtiden så att du kan göra förutsägelser för framtida datum med hjälp av funktioner för prediktiv modellering.

Följ exemplen nedan för att se hur du gör.

Steg 1: Skapa en visualisering

1. I Tableau Desktop ansluter du till den sparade datakällan Urval - Superstore, som ingår i Tableau.

2. Gå till arbetsbladet Blad 1.

3. Från Data-fönstret drar du dimensionen Beställningsdatum till hyllan Kolumner.

4. Öppna snabbmenyn för mätvärdet för att ändra nivå till Månad och År:

snabbmeny för mätvärde

5. Dra Vinst till hyllan Rader.

Steg 2: Skapa en förutsägelseberäkning

1. Klicka för att Öppna menyn Analys högst upp och välj sedan Skapa beräknat fält.

2. Gör följande i beräkningsredigeraren:

• Namnge beräkningen: Kvantil förutsäg vinstmedian.

• Ange följande formel:

• MODEL_QUANTILE(0.5, SUM([Profit]),ATTR(DATETRUNC('month', [Order Date])))

Funktionen MODEL_QUANTILE tar en given kvantil och förutsäger värden baserat på de prediktorer du matar in. I det här fallet är kvantilen = 0,5, vilket förutser medianen. Vi vill förutsäga vinst så måluttrycket är SUM([Vinst]). Eftersom vi vill basera förutsägelsen på tidigare prestanda så behöver vi inkludera datum som en prediktor.

Obs! Med funktioner för prediktiv modellering kan du inte blanda aggregerade och ej aggregerade argument. Eftersom måluttrycket måste vara ett aggregat så måste prediktorn också vara det. I det här fallet använde vi ATTR(DATETRUNC('månad', [Orderdatum])). Mer information om hur ATTR-funktionerna används finns i När attributfunktionen (ATTR) ska användas.
  3. Klicka på OK när du är klar.

Prognosberäkningen läggs nu till som ett beräknat fält i rutan Data.

Steg 3: Lägg till prognosberäkningen i vyn

1. Dra prognosberäkningen till hyllan Rader till höger om SUM(Vinst).

2. Högerklicka (Ctrl-klicka på Mac) på mätvärdet och välj Dubbel axel.

3. Justera de två axlarna i ett dubbelaxeldiagram som använder samma skala genom att högerklicka (Ctrl-klicka på Mac) på den sekundära axeln, i det här fallet Kvantil förutsäg medianvinst och välj Synkronisera axel. Detta justerar skalan på de två axlarna.

linjediagram med vinstlinje och förutsägelsekurva

Steg 4: Utöka datumintervallet och förtäta data

Det slutliga steget är att utöka den vågräta axeln till framtiden så att du kan lägga till markeringar utöver nuvarande datumintervall.

1. Det gör du genom att öppna snabbmenyn för pillret MONTH(Orderdatum) och välja Utöka datumintervall.

2. I dialogrutan Utöka datumintervall utökar vi axeln med 16 månader:

Dialogrutan Utöka datumintervallet

Tableau har automatiskt uppdaterat vyn genom att utöka den vågräta axeln och inkludera förutsägelser för dessa framtida datum:

linjediagram med datumaxel som sträcker sig in i framtiden

Notera att den blå Vinst-linjen inte sträcker sig till slutet av diagrammet. Den orange linjen som representerar prognosberäkningen Kvantil förutsäg medianvinst, sträcker sig dock till slutet av diagrammet. Beräkning av prognosticerad vinst för framtida datum är ett exempel på dataförtätning som sker när Tableau skapar ytterligare markeringar i vyn för att kompensera för saknade värden. Data läggs inte till den underliggande datakällan, markeringar genereras och läggs till i vyn.

Obs! När du utökar ett datumintervall i framtiden aktiverar Tableau automatiskt alternativet Härled egenskaper från saknade värden i menyn Analys. Det ser till att din prognosberäkning kommer att fungera på de saknade värdena. Mer information om det här menyalternativet finns i Prediktiv modellering med genererade markeringar.

Mer information om dataförtätning finns i det här inlägget om dataförtätning(Länken öppnas i ett nytt fönster) (på engelska) från Data Plus Science(Länken öppnas i ett nytt fönster).