Skapa kartor som visar en väg över tid i Tableau

Du kan skapa kartor i Tableau Desktop som visar en sökväg över tid, liknande exemplet nedan. Dessa typer av kartor kallas flödeskartor, eller sökvägskartor.

Flödeskartor är bra när du vill visa hur något gick över tid, till exempel vägen för en storm.

Detta ämne illustrerar hur man skapar en flödeskarta med hjälp av ett exempel. Följ exemplet nedan för att lära dig hur du konfigurerar datakällan och skapar vyn för en flödeskarta.

flödeskarta Tableau

Din datakälla

Obs! Från och med Tableau version 10.4 kan du ansluta till spatialfiler som innehåller linjär geometri. Om du har spatiala data med linjär geometri behöver du eventuellt inte utföra stegen nedan. Information om hur du kan skapa en flödeskarta med hjälp av spatiala data med linjär geometri finns i Skapa Tableau-kartor från filer från spatialfiler(Länken öppnas i ett nytt fönster)

För att skapa en flödeskarta bör datakällan innehålla följande typer av information:

• Latitud- och longitudkoordinater för varje datapunkt i en sökväg
  • En kolumn för att definiera ordningen för att ansluta punkterna (detta kan vara datuminformation, eller manuellt tillämpade nummer, till exempel 1, 2, 3, 4, 5)
  • Ett unikt ID för varje sökväg
  • Tillräckligt med datapunkter för att forma varje sökväg till en linje

Följande tabell är till exempel ett utdrag ur Storm-datakällan, som ingår i arbetsboksexemplet Skapa flödeskartor i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Public. Den innehåller data om stormarnas banor och har kolumner för latitud och longitud, datum och stormnamn. I det här exemplet används kolumnen Datum som en order för att ansluta datapunkterna och kolumnen Stormnamn som ett unikt ID för varje sökväg.

Även om endast ett fåtal datapunkter för stormen PAKHAR visas i detta exempel, har den faktiska datakällan tillräckligt med poster för att ge en detaljerad sökväg för varje storm som registrerades under 2012.

Observera att tabellen även innehåller två valfria kolumner: Utlopp och Vindhastighet. Dessa fält kan användas för att snabbt filtrera och lägga till visuell information i vyn. Du ser hur i avsnittet Skapa kartvyn.

Stormens namnDatumLatitud LongitudUtloppVindhastighet (kt)
PAKHAR2012-03-26 00.00.009,5000115,700Västra Stilla havet0
PAKHAR2012-03-26 06.00.009,5000115,400Västra Stilla havet0
PAKHAR2012-03-26 00.00.009,5000115,100Västra Stilla havet0
PAKHAR2012-03-26 18.00.009,4000114,800Västra Stilla havet0
PAKHAR2012-03-27 00.00.009,4000114,500Västra Stilla havet0
PAKHAR2012-03-27 06.00.009,4000114,300Västra Stilla havet35

Grundläggande kartbyggstenar:

Hyllan Kolumner:Longitud (kontinuerligt mätvärde, longitud – geografisk roll tilldelad)
Hyllan Rader:Latitud (kontinuerligt mätvärde, latitud – geografisk roll tilldelad)
Detalj:Dimensioner (unikt ID för varje sökväg)
Sökväg:Datumfält eller ordningsfält för att definiera ordning för att ansluta datapunkterna
Markeringstyp:Linje

Skapa kartvyn

För att följa detta exempel, ladda ner arbetsboksexemplet Skapa flödeskartor i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster) från Tableau Public och öppna den i Tableau Desktop.

1. Öppna ett nytt arbetsblad.

2. Dubbelklicka på Latitud och Longitud i rutan Data under Mätvärden.

Fälten Latitud och Longitud läggs till på hyllorna Kolumner och Rader, och en kartvy med en datapunkt skapas.

3. Från Dimensioner drar du Stormnamn till Detalj på kortet Markeringar.

Kartvyn uppdateras med en datapunkt för varje storm i datakällan. I nästa steg kommer du att begränsa stormarna till bara de som inträffade i västra Stilla havet 2012.

4. Från Dimensioner drar du Datum till Filter-hyllan.

5. Välj År i dialogrutan Filtrera fält [Datum] och klicka sedan på Nästa.

6. I dialogrutan för filter som kommer upp [År för datum], klicka på [2012, och sedan på OK.

Kartvyn uppdateras för att endast visa stormarna som inträffade 2012.

7. Från Dimensioner drar du Utlopp till Filter-hyllan.

8. I dialogrutan Filtrera fält [Utlopp], välj Västra Stilla havet och klicka sedan på OK.

Kartvyn uppdateras för att endast visa stormar som inträffade i den västra delen av Stilla havet.

9. På kortet Markeringar klickar du på rullgardinsmenyn Markeringstyp och väljer Linje.

En sökvägsknapp visas på kortet Markeringar och kartvyn uppdateras med en linje som förbinder varje datapunkt.

10. Från Dimensioner drar du Datum till Sökväg på kortet Markeringar.

Linjen försvinner. Detta beror på att datumfältet är inställt på diskreta år. Eftersom datumfältet i datakällan Storm innehåller dag, månad, år och tid är detta inte korrekt detaljnivå för detta fält.

11. Högerklicka på fältet ÅR (datum) på kortet Markeringar och välj Exakt datum.

Kartvyn uppdateras med en datapunkt för varje registrerat datum och tid. Du kan nu se de enskilda vägarna för varje storm.

12. Från Mätvärden drar du Vindhastighet till Storlek på kortet Markeringar.

Kartvyn uppdateras för att visa de varierande vindhastigheterna längs varje stormväg.

13. Högerklicka på fältet SUMMA(Vindhastighet) på kortet Markeringar och välj Mätvärden > Medelvärde.

14. Från Dimensioner drar du Stormnamn till Färg på kortet Markeringar.

Varje stormbana tilldelas en färg och flödeskartan är nu klar.

Du kan nu se vägarna för varje registrerad storm som inträffade i västra Stilla havet under 2012. Du kan också se vid vilken punkt i deras väg som vindhastigheterna var starkast.

Se även:

Kartläggningskoncept i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Skapa kartor som visar sökvägar mellan ursprung och destinationer i Tableau

Tableau Community-inlägg: Ursprung-destinationkartor (eller flödeskartor)(Länken öppnas i ett nytt fönster)