Skapa ifyllda kartor med cirkeldiagram i Tableau

Markeringar med cirkeldiagram kan vara smidiga för att visa enkla proportioner till helheten. Till exempel kan markeringar med cirkeldiagram vara effektiva när du vill visa hur stor del av vinsten en produkt utgör för en geografisk plats.

I det här exemplet använda markeringen med cirkeldiagram med ifyllda kartor för att visa andelen av vinsten som utgörs av kontorsmaterial, möbler och teknik i förhållande till den totala vinsten per län. Här används datakällan Sample – Superstore, som medföljer Tableau.

Skapa kartvyn med lager

1. I Tableau öppnar du en ny arbetsbok och ansluter till datakällan Sample – Superstore.

2. På sidan Datakälla klickar du på Blad 1 för att gå till ett nytt arbetsblad.
  3. Öppna mappen Plats och dubbelklicka på Län i rutan Data, under tabellen Order.

Tableau skapar en symbolkarta med en datapunkt för varje län i datakällan Sample – Superstore.

4. Klicka på listrutan Markeringstyp på kortet Markeringar och välj markeringstypen Karta.

5. Från rutan Data drar du Vinst till Färg på kortet Markeringar.

6. Från rutan Data, under tabellen Order, öppnar du mappen Plats och drar Län till kartan. När fältet ligger över kartan ser du alternativet Lägg till ett markeringslager. Släpp Län här för att skapa ett nytt lager.

Du har nu en karta med två lager: ifyllda länspolygoner som visar vinst- och poängplatser i mitten av varje län. Vi omvandlar dessa punkter till cirkeldiagram i nästa steg.

7. Om du vill organisera och namnge dina lager klickar du på listrutan till höger om lagernamnet, väljer Byt namn och byter namn på lagret till ett namn som återspeglar dess innehåll, till exempel ”Cirkeldiagram”.
  8. Klicka på listrutan Markeringstyp på lagret Cirkeldiagram och välj markeringstypen Cirkel.

9. Från tabellen Order i rutan Data drar du Försäljning till Storlek på kortet Markeringar på lagret Cirkeldiagram.

Den totala försäljningen för varje län visas i en proportionell cirkel.

10. Under tabellen Order i rutan Data öppnar du mappen Produkt och drar Kategori till Färg på kortet Markeringar.
    Tips! Om storleken på cirkeldiagrammen är för liten klickar du på Storlek på kortet Markeringar för att justera storleken.
    Kartan uppdateras så att den totala vinsten samt försäljningssumman för varje kategori och län visas.

Skapa kartvyn med en dubbel axel

1. I Tableau öppnar du en ny arbetsbok och ansluter till datakällan Sample – Superstore.

2. På sidan Datakälla klickar du på Blad 1 för att gå till ett nytt arbetsblad.
  3. Öppna mappen Plats och dubbelklicka på Län i rutan Data, under tabellen Order.

Tableau skapar en symbolkarta med en datapunkt för varje län i datakällan Sample – Superstore.

4. Klicka på listrutan Markeringstyp på kortet Markeringar och välj markeringstypen Karta.

5. Från rutan Data drar du Vinst till Färg på kortet Markeringar.

6. Från rutan Data drar du Latitud (genererad) till hyllan Rader och placerar den till höger om det andra fältet Latitud.

Nu har du två identiska kartvyer.

7. Högerklicka på det andra Latitud-fältet på hyllan Rader och välj Dubbel axel.

Den andra kartan ligger nu som ett lager över den första kartan. Det finns nu tre listrutor på kortet Markeringar: en för varje kartvy och en för båda vyerna (alla). Det finns tre separata markeringskort som du kan använda för att styra de visuella detaljerna för var och en av kartvyerna.

8. På kortet Markeringar klickar du på en av flikarna Latitud (genererad) och sedan på listrutan Markeringstyp där du väljer markeringstypen Cirkeldiagram .

9. Från tabellen Order i rutan Data drar du Försäljning till Storlek på kortet Markeringar för latitud (genererad) som du har valt.

Den totala försäljningen för varje län visas i en proportionell cirkel.

10. Under tabellen Order öppnar du mappen Produkt och drar Kategori till Färg på samma markeringskort.

11. Tips! Om storleken på cirkeldiagrammen är för liten klickar du på Storlek på kortet Markeringar för att justera storleken.

I kartvyn visas nu den totala vinsten samt försäljningssumman för varje kategori i varje län.

Se även:

Kartläggningskoncept i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Kom igång med mappning i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster)