Skapa territorier på en karta

När du analyserar data i en kartvy kanske du vill gruppera befintliga platser för att skapa egna områden eller regioner, t.ex. försäljningsområden för din organisation.

Du kan skapa områden på flera olika sätt i Tableau:

Alternativ 1: Välja och gruppera platser på en karta

Om du har skapat en kartvy kan du skapa områden genom att välja och gruppera platser (markeringar) på kartan.

Följande kartvy visar till exempel den totala försäljningen baserat på postnummer för ett företag med försäljning i hela Australien.

Oj vad många postnummer kanske du tänker. I själva verket finns det en markering i den här kartvyn för varje 4-siffrigt postnummer i Australien, och var och en av dessa markeringar har en aggregering för försäljningssumman. Om du behöver försäljningsinformation för varje enskilt postnummer i Australien så är det här rätt vy.

Men kanske vill du inte analysera varenda plats i kartvyn. I stället kanske du har egna områden eller regioner som du vill analysera som en helhet. Kanske delar din organisation in Australien i fem försäljningsområden, och kanske behöver du bara analysera den totala försäljningen för vart och ett av dem.

Eftersom du redan har skapat en kartvy kan du i så fall välja platser direkt på kartan och skapa egna områden genom att gruppera dem. Lär dig hur genom att följa stegen nedan.

Steg 1: Välja platser på kartan och gruppera dem i ett område

Välj de platser (markeringar) i kartvyn som du vill gruppera för att skapa ett eget område. Mer information om hur du väljer markeringar finns i Välja markeringar(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Steg 2: Skapa den första gruppen (ditt första område)

När du väljer markeringar i vyn, eller när du hovrar över en markering, visas ett verktygstips. Klicka på grupperingsikonen i verktygstipset och välj vilken detaljnivå du vill använda för att gruppera platserna.

Ett nytt gruppfält läggs till i rutan Data och en gruppikon visas intill det. Om du vill ändra platserna i gruppen kan du när som helst högerklicka på gruppfältet i rutan Data och välja Redigera grupp.

Det nya fältet läggs också till i Färg på kortet Markeringar.

Notera att nu visas de markeringar du valt med samma färg.

Steg 3: Fortsätta gruppera data för att lägga till områden

Skapa fler områden genom att upprepa steg 1 och 2. Varje område läggs till som en grupp inuti det gruppfält som du skapade i steg 2. Du kan skapa så många områden du vill.

Steg 4: Lägga till gruppfältet i vyn

Dra gruppfältet som du precis skapat från rutan Data till Detalj på kortet Markeringar. För att varje område ska visas som en separat markering måste du också ta bort det eller de relaterade geografiska fälten från vyn.

Om du till exempel grupperade postnummer på nivån Post Code (Postnummer) och Country (Land) måste du ta bort fälten Post Code (Postnummer) och Country (Land) från vyn.

Notera i bilden nedan att fälten Post Code (Postnummer) och Country (Land) inte längre visas i Detalj på kortet Markeringar eftersom de har ersatts av fältet Post Code & Country (group) (Postnummer och land (grupp)).

I det här exemplet finns det fem grupper i fältet Post Code & Country (group) (Postnummer och land (grupp)), så fem områden visas på kartan. Aggregeringar som SUM (Sales) (SUM (Försäljning)) beräknas på områdesnivå, i stället för separat för varje plats i området.

Nu kan du se SUM (Sales) (SUM (Försäljning)) för varje område efter färg. Försäljningen är störst i område 5.

Alternativ 2: Skapa ett område från ett geografiskt fält

Du kan också skapa områden genom att skapa grupper i rutan Data.

1. Högerklicka på ett geografiskt fält (t.ex. för stad eller region) i rutan Data och välj Skapa > Gruppera.

2. I dialogrutan Skapa grupp väljer du de platser som ska ingå i det första området och klickar sedan på Gruppera. Varje grupp som du skapar representerar ett område.

3. Upprepa steg 2 tills du har skapat alla områden och klicka sedan på OK.

Fältet för den nya gruppen läggs till i rutan Data.

4. Dra gruppfältet som du precis skapat från rutan Data till Detalj på kortet Markeringar.

Du kan också dra fältet till Färg eller Etikett på kortet Markeringar så att det blir lättare att skilja mellan områdena.

Ändra plats i områdesgrupperna

Om du vill ändra platserna i områdesgrupperna högerklickar du på gruppfältet i rutan Data och väljer Redigera grupp.

Alternativ 3: Geokoda ett områdesfält med hjälp av ett annat geografiskt fält

Om din datakälla redan innehåller ett anpassat områdesfält kan du snabbt geokoda det och skapa en karta i Tableau med hjälp av ett befintligt geografiskt fält i datakällan.

Till exempel innehåller följande datakälla ett anpassat områdesfält för geografiska områden kallat Zone geographique (Geografisk zon). Det innehåller värdena North (Norra), Central (Centrala) och South .(Södra).

Om du enbart skulle hämta in det här fältet i Tableau skulle inte Tableau kunna identifiera det som geografiska data.

Men datakällan innehåller också tre geografiska fält som Tableau kan identifiera: Country (Land), Region (Region) och City (Stad).

Varje rad i datakällan innehåller ett värde för land, region, stad och geografisk zon. Därför tilldelas varje plats ett värde från det anpassade områdesfältet.

Eftersom fältet Zone geographique (Geografisk zon) ingår i arbetsboken jämte andra geografiska fält som innehåller platser som kan identifieras av Tableau, kan du geokoda det på detaljnivån för ett av dessa fält.

Följ stegen nedan för att geokoda ett områdesfält med hjälp av ett annat geografiskt fält.

Steg 1: Tilldela områdesfältet en geografisk roll

Gå till sidan för datakällan, klicka på datatypikonen för det anpassade områdesfältet och välj Geografisk roll > Skapa från och välj sedan en detaljnivå för att aggregera fältet.

Vilka alternativ som visas beror på de tillgängliga geografiska fälten i datakällan. Välj önskad aggregeringsnivå för vyn. Om du är osäker på hur de påverkar vyn kan du prova olika detaljnivåer. Du kan alltid ångra åtgärden och försöka igen.

När områdesfältet har tilldelats en geografisk roll läggs det till på rätt plats i platshierarkin. Du kan se det i rutan Data på valfritt arbetsblad.

Obs! Du kan också klicka på ikonen för datatyp bredvid fältet i rutan Data för att geokoda ett områdesfält genom att följa stegen ovan.

Steg 2: Lägga till områdesfältet i vyn

Skapa en kartvy och lägg till det nya geokodade områdesfältet på kortet Markeringar. Du kan lägga till det på Detalj, Färg, Etikett eller Verktygstips. Observera att fält på Detalj avgör aggregeringsnivån i vyn.

Det anpassade områdesfältet fungerar på ungefär samma sätt som andra geografiska fält.

I exemplet nedan finns det anpassade områdesfältet (Zone geographique (Geografisk zon)) på Detalj och Färg på kortet Markeringar. Den genomsnittliga vinsten visas för varje område (eftersom områdesfältet är den lägsta detaljnivån).

Om du lägger till ett till geografiskt fält i Detalj på kortet Markeringar, t.ex. fältet för land (Pays) (Betalningar), uppdateras aggregeringen så att information visas på den detaljnivån.

Kombinera anpassade områdesdata

Om din datakälla inte innehåller något områdesfält kan du kombinera ett områdesfält med ett annat geografiskt fält i datakällan. Mer information finns i Blanda geografiska data(Länken öppnas i ett nytt fönster). När du har kombinerat det anpassade områdesfältet med ett annat fält följer du stegen i Steg 1: Tilldela det anpassade områdesfältet en geografisk roll för att geokoda områdesfältet.