Förbättra prestanda för korsdatabaskopplingar

Viktigt: Med den här funktionen flyttas data tillfälligt utanför Tableau. Kontrollera att databasen du är ansluten till kommer från en tillförlitlig källa.

Du kan förbättra prestanda när data kopplas från en enda fil och en enda databas genom att låta Tableau utföra kopplingen med databasen i stället för Hyper. När det här alternativet har aktiverats väljer Tableau det snabbaste alternativet (Hyper eller den anslutna databasen). Om Tableau använder den anslutna databasen flyttas data från filanslutningen till tillfälliga tabeller i databasen och kopplingen sker där.

Funktionsvillkor

Det här alternativet är endast tillgängligt om följande villkor uppfylls:

• Datakällan består av en eller flera filbaserade anslutningar och en enkel SQL-baserad anslutning.
  • Filen är av typen Microsoft Excel, PDF eller Text (.csv, .txt, .tsv eller .tab).
  • Den anslutna databasen är någon av följande:
    • Microsoft SQL Server
    • Oracle
    • PostgreSQL
    • Vertica
    • Teradata
  • Kopplingstypen är en inre koppling.
  • I webbredigering: Alternativet Låt användare använda webbredigering har aktiverats.

Åsidosätta funktionsvillkor

Som administratör kan du åsidosätta begränsningarna vad gäller filstorlek, kopplingstyp och enkel filanslutning och tvinga Tableau att använda livedatabasen för att utföra kopplingen. Detta gör att du kan experimentera och fastställa de optimala prestandakonfigurationerna. Kravet för enkel databasanslutning gäller fortfarande.

Du aktiverar det här alternativet genom att ange följande information från kommandoraden:

• Tableau Desktop: Ange kommandot tableau.exe -DForceAlternativeFederationEngine=true.
  • Tableau Server: Ange kommandot för tsm-konfigurationen tsm configuration set -k native_api.force_alternative_federation_engine -v true

Mer information om inställning av konfigurationsvärden i Tableau Server finns i Alternativ för tsm configuration set(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Server-hjälpen.

Aktivera prestandaalternativet för korsdatabaskopplingar

1. Ansluta till den första datakällan.
    • I Tableau Desktop: På startsidan, under Anslut, ansluter du till en filtyp eller databastyp som stöds. Det här steget skapar den första anslutningen i Tableau-datakällan.
    • I webbredigering: Från sidan Hem eller Utforska klickar du på Skapa> Arbetsbok för att starta en ny arbetsbok och ansluter sedan dina data. Det här steget skapar den första anslutningen i Tableau-datakällan.
  2. Välj den fil eller databas som du vill ansluta till och dubbelklicka på eller dra en tabell till arbetsytan.

3. I rutan till vänster, under Anslutningar, klickar du på knappen Lägg till ( i webbredigering) för att lägga till din andra anslutning till Tableau-datakällan.

Alternativet Korsdatabaskoppling visas.

Obs! Om det här alternativet inte syns ska du kontrollera att endast datakällor som stöds används och att du endast har två datakällor (en fil och en typ av databas). I annat fall kan det hända att platsadministratören har ställt in konfigurationsalternativet Korsdatabaskoppling till Endast Tableau.

4. Du ändrar metoden för hur Tableau utför kopplingen genom att klicka på Redigera bredvid alternativet Korsdatabaskoppling.
  5. Välj ett av följande alternativ i dialogrutan Korsdatabaskoppling och klicka sedan på OK:
    • Använd Tableau eller befintliga databaser. Med det här alternativet kan Tableau välja den snabbaste metoden för att utföra kopplingen, antingen med Hyper eller med den databas som du är ansluten till.
    • Använd endast Tableau. Det här alternativet är standard och använder alltid Hyper för att utföra kopplingen.

Alternativet Korsdatabaskoppling ändras från standardalternativet, Använda Tableau (använda Hyper), till det nya alternativet Använda din databas beroende på vad du väljer.

Viktigt: Om du väljer Använd Tableau eller befintliga databaser väljer Tableau den snabbaste metoden för att utföra kopplingen. Det här beteendet fastställs på förhand av en uppsättning kriterier, däribland kopplingstyper. Tableau väljer till exempel alltid Hyper för andra kopplingar än inre kopplingar.

Om Tableau använder Hyper för att utföra kopplingen sker den här processen i bakgrunden och ingen indikator visas för att identifiera var kopplingen utfördes.

6. Lägg till en eller flera kopplingssatser genom att välja ett fält från en datakälla, en kopplingsoperand och ett fält fån den tillagda tabellen. Inspektera kopplingssatsen för att säkerställa att den återspeglar hur du vill ansluta tabellerna.

Om arbete med datakällor med flera anslutningar

Att arbeta med datakällor med flera anslutningar är precis som att arbeta med vilken annan datakälla som helst, med några undantag, som diskuteras i det här avsnittet.

Förena data från en anslutning

För att förena data måste du använda texttabeller eller Excel-tabeller från samma anslutning. Det går alltså inte att förena tabeller från olika databaser. I Tableau Desktop kan tabeller förenas över olika Excel-arbetsböcker och -filer i olika kataloger. Mer information finns i Förena tabeller med jokerteckensökning (Tableau Desktop).

Om du behöver förena data från olika databaser använder du Tableau Prep(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Sortering

Sortering följer reglerna för en databas som bestämmer hur strängvärden ska jämföras och sorteras. Vanligtvis hanteras sorteringen av databasen. När du arbetar med korsdatabaskopplingar kan du dock koppla kolumner som har olika sortering.

Anta till exempel att din korsdatabaskoppling använde en kopplingsnyckel som består av en skiftlägeskänslig kolumn från SQL Server och en skiftlägesokänslig kolumn från Oracle. I sådana här fall kartlägger Tableau vissa sorteringar till andra för att minimera feltolkning av värden.

Följande regler används i korsdatabaskopplingar:

• Om en kolumn använder sorteringstandarder för ICU (International Components for Unicode) använder Tableau sorteringen för den andra kolumnen.
  • Om alla kolumner använder sorteringstandarder för ICU använder Tableau sorteringen för kolumnen i vänster tabell.
  • Om inga kolumner använder sorteringsstandarder för ICU använder Tableau en binär sortering. En binär sortering innebär att platsen för databasen och datatypen för kolumnerna bestämmer hur strängvärden ska jämföras och sorteras.

Behåll skiftlägeskänslighet för Excel-data

Om data ska förbli skiftlägeskänsliga när en koppling utförs kan du aktivera alternativet Behåll skiftläge för tecken (Excel) i menyn Data.

När det här alternativet är valt bibehåller Tableau skiftläget och identifierar unika värden med olika skiftlägen istället för att kombinera dem. Detta ger upphov till olika antal rader.

Ett bra exempel är ett arbetsblad med ”Hus” och ett annat med ”hus” och ”HUS”. Som standard ignorerar Tableau skiftläget och betraktar alla tre varianterna av ”hus” som samma. Med alternativet Bevara skiftläge för tecken (Excel) aktiverat bevarar Tableau skillnader i skiftläge när tabeller kopplas. ”Hus”, ”hus” och ”HUS” bearbetas som olika värden.

Obs! Det här alternativet är tillgängligt för alla språk som stöds av Tableau och är inte beroende av operativsystemets språkzon. Det här alternativet är endast tillgängligt för Microsoft Excel-datakällor.

Beräkningar och datakällor med flera anslutningar

Endast en delmängd beräkningar kan användas i en datakälla med flera anslutningar.

• I Tableau Desktop: Du kan använda en specifik beräkning om den både:
    • stöds av alla anslutningar i datakällan med flera anslutningar och
    • stöds av Tableau-extrakt.
  • I webbredigering (Tableau Cloud och Tableau Server): Du kan använda en specifik beräkning om den stöds av alla anslutningar i datakällan med flera anslutningar.

Lagrade procedurer

Lagrade procedurer är inte tillgängliga för datakällor med flera anslutningar.

Pivotera data från en anslutning

För att pivotera data måste du använda textkolumner eller Excel-kolumner från samma anslutning. Med andra ord kan du inte inkludera kolumner från olika databaser i en pivot.

Göra extraktfiler till den första anslutningen (endast Tableau Desktop)

När du ansluter till extraktfiler i en datakälla med flera anslutningar ska du kontrollera att anslutningen till extraktfilen (.hyper) är den första anslutningen. Detta bevarar alla eventuella anpassningar som är del av extraktet, inklusive ändringar av standardegenskaper, beräknade fält, grupper och alias osv.

Obs! Om du behöver ansluta till flera extraktfiler i datakällan med flera anslutningar bevaras endast anpassningarna i extraktet i den första anslutningen.

Extrakt av datakällor med flera anslutningar som innehåller anslutningar till filbaserade data (endast Tableau Desktop)

Om du publicerar ett extrakt av en datakälla med flera anslutningar med filbaserade data såsom Excel, kopieras filbaserade data som en del av datakällan när du väljer alternativet Inkludera externa filer. I det här fallet kan en kopia av filbaserade data laddas ner och dess innehåll kan öppnas av andra användare. Om det finns känslig information i de filbaserade data som avsiktligt har uteslutit från extraktet ska du inte välja Inkludera externa filer när datakällan publiceras.

Mer information om publicering av datakällor finns i Publicera en datakälla.

Om frågor och korsdatabaskopplingar

För varje anslutning skickar Tableau separata frågor till databasen i kopplingen. Resultaten lagras i en tillfällig tabell, i form av en extraktfil.

Viktig: Korsdatabaskopplingar kan flytta data mellan databaser. Se till att databaserna som kopplas samman är betrodda källor.

Anta till exempel att du skapar anslutningar till två tabeller, dbo.listings och reviews$. Dessa tabeller lagras i två olika databaser, SQL Server och Excel. Tableau frågar databasen i varje anslutning separat. Databasen hanterar frågan och tillämpas anpassningar, såsom filter och beräkningar, och Tableau lagrar resultaten för varje anslutning i en tillfällig tabell. I det här exemplet är FQ_Temp_1 den tillfälliga tabellen för anslutningen till SQL Server och FQ_Temp_2 den tillfälliga tabellen för anslutningen till Excel.

SQL Server-tabell

Excel-tabell

När en korsdatabaskoppling utförs kopplas de tillfälliga tabellerna ihop av Tableau Desktop. Dessa tillfälliga tabeller är nödvändiga för att Tableau ska kunna utföra korsdatabaskopplingar.

När tabellerna har kopplats ihop tillämpas filtret Top N för att begränsa antalet värden som visas i datarutnätet till de första 1 000 raderna. Det här filtret tillämpas för att bibehålla svarstiden hos datarutnätet och den övergripande prestandan hos sidan Datakälla.

Kopplade tabeller