Spatiala funktioner

Med spatiala funktioner kan du utföra avancerade spatiala analyser och kombinera spatialfiler med data i andra format, som textfiler och kalkylblad. Exempelvis kan du ha en spatialfil med lokala kommundelar och en textfil som innehåller latitud- och longitudkoordinater för rapporterade väggropar. Du kan använda en spatial beräkning när du skapar datakällan för att sammanfoga dessa filer och analysera i vilken kommundel det tar längst tid att reparera väggropar.

Du kan även skapa en linje som förbinder två datapunkter för startpunkts- och destinationskartorna. Du kan till exempel ha ett kalkylblad med data för kollektivtrafik som visar var pendlare påbörjade och avslutade sina resor. Du kan använda en spatial beräkning för att se vilka vägar pendlare tar.

Spatiala funktioner i Tableau

AREA

SyntaxAREA(Spatial Polygon, 'units')
UtdataNummer
DefinitionReturnerar den totala ytan för en <spatial polygon>.
Exempel
AREA([Geometry], 'feet')
Obs!

Enhetsnamn som stöds (måste stå inom citattecken i beräkningen, t.ex. 'miles'):

• meter: meter, m
  • kilometer: kilometer, km
  • miles: miles, mi
  • fot: fot

BUFFER

SyntaxBUFFER(Spatial Point, distance, 'units')

BUFFER(Linestring, distance, 'units')

• meter: meter, m
  • kilometer: kilometer, km
  • miles: miles, mi
  • fot: fot
UtdataGeometri
Definition

För spatiala punkter returneras en polygonform centrerad över en <spatial point>, med en radie som bestäms av värdena på <distance> och <unit>.

För linjesträngar beräknas polygonerna som bildas genom att inkludera alla punkter inom radieavståndet från linjesträngen.

Exempel
BUFFER([Spatial Point Geometry], 25, 'mi')
BUFFER(MAKEPOINT(47.59, -122.32), 3, 'km')
BUFFER(MAKELINE(MAKEPOINT(0, 20),MAKEPOINT (30, 30)),20,'km'))
Obs!

Enhetsnamn som stöds (måste stå inom citattecken i beräkningen, t.ex. 'miles'):

• meter: meter, m
  • kilometer: kilometer, km
  • miles: miles, mi
  • fot: fot

DISTANCE

SyntaxDISTANCE(SpatialPoint1, SpatialPoint2, 'units')
UtdataNummer
DefinitionReturnerar avståndet mellan två punkter i angiva <unit>.
Exempel
DISTANCE([Origin Point],[Destination Point], 'km')
Obs!

Enhetsnamn som stöds (måste stå inom citattecken i beräkningen, t.ex. 'miles'):

• meter: meter, m
  • kilometer: kilometer, km
  • miles: miles, mi
  • fot: fot
DatabasbegränsningarDen här funktionen kan endast skapas med en liveanslutning, men fortsätter att fungera om datakällan konverteras till ett extrakt.

INTERSECTS

SyntaxINTERSECTS (geometry1, geometry2)
UtdataBooleskt
DefinitionReturnerar sant eller falskt och anger om två geometrier överlappar varandra i rymden.
Obs!Kombinationer som stöds: point/polygon (punkt/polygon), line/polygon (linje/polygon) och polygon/polygon.

MAKELINE

SyntaxMAKELINE(SpatialPoint1, SpatialPoint2)
UtdataGeometri (linje)
DefinitionGenererar en linjemarkering mellan två punkter
Exempel
MAKELINE(MAKEPOINT(47.59, -122.32), MAKEPOINT(48.5, -123.1))
Obs!Användbart för att ta fram ursprung-destinationskartor.

MAKEPOINT

SyntaxMAKEPOINT(latitude, longitude, [SRID])
UtdataGeometri (punkt)
Definition

Konverterar data från <latitude>- och <longitude>-kolumner till spatiala objekt.

Om det valfria argumentet <SRID> läggs till kan indata bestå av andra projicerade geografiska koordinater.

Exempel
MAKEPOINT(48.5, -123.1)
MAKEPOINT([AirportLatitude], [AirportLongitude])
MAKEPOINT([Xcoord],[Ycoord], 3493)
Obs!

MAKEPOINT kan inte använda de automatiskt genererade latitud- och longitudfälten. Koordinaterna måste vara inbyggda i datakällan från början.

SRID är ett koordinatreferens-ID där koder ur referenssystemet ESPG(Länken öppnas i ett nytt fönster) används för att specificera koordinatsystem. Om SRID inte anges antas WGS84 och parametrarna behandlas som latitud/longitud i grader.

Med MAKEPOINT kan du aktivera en datakälla spatialt, så att du kan koppla den till en spatialfil med hjälp av en spatial koppling. Mer information finns i Koppla spatialfiler i Tableau.

LENGTH

SyntaxLENGTH(geometry, 'units')
UtdataNummer
DefinitionReturnerar den geodetiska längden för linjesträngen eller -strängarna i <geometry> med hjälp av givna <units>.
Exempel
LENGTH([Spatial], 'metres')
Obs!Resultatet är <NaN> om geometriargumentet inte har några linjesträngar, även om andra element tillåts.

OUTLINE

SyntaxOUTLINE(spatial polygon)
UtdataGeometri
DefinitionKonverterar en polygongeometri till linjesträngar.
Obs!

Användbart för att skapa ett separat lager för en kontur som kan formateras på ett annat sätt än fyllningen.

Stöder polygoner i multipolygoner.

SHAPETYPE

SyntaxSHAPETYPE(geometry)
UtdataSträng
DefinitionReturnerar en sträng som beskriver strukturen för den spatiala <geometry>, som Empty, Point, MultiPoint, LineString, MultiLinestring, Polygon, MultiPolygon, Mixed och sådana som inte stöds
Exempel
SHAPETYPE(MAKEPOINT(48.5, -123.1)) = "Point"

Använda en spatial beräkning

Skapa en spatial datakälla med MAKEPOINT

Med MAKEPOINT kan du aktivera en datakälla spatialt, så att du kan koppla den till en spatialfil med hjälp av en spatial koppling. För att använda MAKEPOINT måste dina data innehålla latitud- och longitud-koordinater.

1. Öppna Tableau Desktop och anslut till en spatial datakälla.
  2. Under Anslutningar klickar du på Lägg till för att lägga till en andra datakälla som inte är spatial.

De två datakällorna läggs till i arbetsytan.

Tips: Dubbelklicka (kontroll-klicka på Mac) på en datakälla på arbetsytan för att få dialogrutan Koppla att visas.

3. Dra den icke spatiala datakällan till dialogrutan Koppla.

4. Klicka på ikonen Koppla.
  5. I dialogrutan Koppla gör du följande:
    • Välj en kopplingstyp.
    • Under Datakälla väljer du ett spatialt fält från spatialfilen som du skapa kopplingen till. En globikon visas bredvid spatiala fält.
  6. För den icke-spatiala datakällan väljer du Skapa kopplingsberäkning som kopplingssats.

Beräkningen bör se ut så här:

MAKEPOINT(Latitude,Longitude)

7. Välj OK.
  8. Välj operatorn Korsa kopplingssatsen för att skapa en datakälla för spatial analys.

9. När du är klar stänger du dialogrutan Koppla.

Mer information om spatiala kopplingar finns i Koppla spatialfiler i Tableau.

Skapa en visualisering med MAKELINE

I Tableau Desktop laddar du ner arbetsboken Flight Path från Tableau Public, som du hittarhär(Länken öppnas i ett nytt fönster).

1. Navigera till ett nytt arbetsblad.
  2. Välj Analys > Skapa beräknat fält.
  3. I beräkningen som öppnas gör du följande:
    • Ge det beräknade fältet namnet Flygvägar
    • Ange följande formel

MAKELINE(MAKEPOINT([Lat],[Lng]),MAKEPOINT([Dest Lat],[Dest Lng]))

Denna formel tar latitud- och longitudkoordinater från dina startpunkts- och destinationsstäder och omvandlar dem till geografiska punkter för spatial analys. Dessa koordinater används för att bygga upp tvåpunktslinjer mellan startpunkt och destination.

4. Klicka på OK när du är klar.
  5. Det nya beräknade fältet visas under Dimensioner i rutan Data. Precis som med de andra fälten kan du använda detta i en eller flera visualiseringar.

6. I rutan Data dubbelklickar du på Flygvägar för att lägga till den i visualiseringen, som automatiskt ska visas som en karta.
  7. Beräkningen ger automatiskt böjda geodesiska linjer när linjerna sträcker sig över längs avstånd på jordklotet.

Visualisera ett område med BUFFER

I Tableau Desktop laddar du ner arbetsboken Flight Path från Tableau Public, som du hittarhär(Länken öppnas i ett nytt fönster).

1. Navigera till ett nytt arbetsblad.
  2. Högerklicka på rutan Data och välj Skapa parameter.
  3. Konfigurera alternativen nedan i dialogrutan Parameter som öppnas:
    • Ge parametern namnet Buffertavstånd
    • Ställ in datatyp på heltal
    • Ställ in tillåtna värden på intervall
    • Ställ in minimiintervallet till 100, maximumintervallet på1 000 och stegstorleken på 100.

4. Klicka på OK när du är klar.
  5. Med den här parametern kan vi anpassa buffertens radie, från 100 till 1000 miles. Högerklicka på parametern och välj Visa parameter.

6. Välj Analys > Skapa beräknat fält.
  7. I beräkningen som öppnas gör du följande:
    • Ge det kalkylerade fältet namnet Buffert
    • Ange följande formel

BUFFER(MAKEPOINT([Dest Lat],[Dest Lng]),[Buffer Distance],"miles")

BUFFER-beräkningen tar spatiala punktdata och omvandlar dem till former med en radie i miles som bestäms av parametern Buffertavstånd.

Obs! Då BUFFER endast kan användas med spatiala punktdata konverterar vi latitud- och longituddata till en punkt med Makepoint, vilket visas i föregående exempel.

8. Klicka på OK när du är klar.
  9. Det nya beräknade fältet visas i rutan Data. Precis som med de andra fälten kan du använda detta i en eller flera visualiseringar.

10. Dubbelklicka på Buffer i rutan Data för att lägga till den i visualiseringen, som automatiskt ska visas som en karta.
  11. Dra Destination till färgpanelen på kortet Markeringar för att slutföra visualiseringen.

Obs! Om vyn inte ser ut som bilden ovan ska du kontrollera att markeringstypen är satt till Karta och inte Cirkel. Mer information om markeringstyper finns i Ändra typ av markering i vyn.