Filtrera data i flera olika datakällor

När du arbetar med flera datakällor i en arbetsbok kan det hända att du vill jämföra data mellan dem med ett fält som de har gemensamt. Det gör du genom att lägga till ett filter över flera primära datakällor.

Till exempel visar följande instrumentpanel orderantalet, genomsnittlig försäljning och genomsnittlig vinst för kunder. Den innehåller tre vyer. Alla vyerna använder olika datakällor som primär datakälla och dessa datakällor har alla ett fält gemensamt: Kundnamn. Det finns också ett filterkort i vyn för Kundnamn.

Det här är en intressant instrumentpanel med mycket nyttig information, men det kan hända att du vill uppdatera alla vyerna i instrumentpanelen samtidigt baserat på den kund du analyserar. Till exempel kanske du vill se den genomsnittliga försäljningen, vinsten och antalet ordrar du har mottagit från en av dina kunder, Aaron Riggs.

Det kan du göra genom att filtrera alla tre datakällor efter fältet Kundnamn.

Följ stegen nedan för att läsa om hur du filtrerar data över flera datakällor.

Innan du sätter igång bör du känna till följande:

Från och med version 10.0 kan du filtrera data över flera primära datakällor. Du kan inte filtrera data över sekundära datakällor. För närvarande finns det inte stöd i Tableau Desktop för filtrering av data över ett arbetsblads sekundära datakälla.

Om du vill filtrera data över flera sekundära datakällor bör du överväga följande alternativ:

Obs! Du säkerställer att datasträngar med versaler och gemener blandat behandlas som skiftlägesokänsliga i filtret genom att skapa ett beräknat fält med strängfunktionen UPPER(). Sedan skapar du filterförhållandet med det beräknade fältet.

Fler frågor och svar om korsfilter för datakällor finns i foruminlägget Cross data-source filtering FAQs(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Community.

Definiera relationer mellan dina datakällor

Innan du kan skapa relationer mellan datakällor måste du säkerställa att det finns ett gemensamt fält mellan datakällorna du mappar. Fälten behöver inte ha samma namn i de olika datakällorna, men de bör ha vissa data gemensamt.

När du har identifierat de gemensamma fälten måste du skapa relationer mellan den, eller mappa fälten till varandra.

Om fälten råkar ha samma namn kan det hända att Tableau identifierar dem som relaterade automatiskt. Du kan ändra en befintlig relation som skapades automatiskt av Tableau, eller så kan du skapa en ny relation mellan två fält i olika datakällor genom att följa proceduren nedan.

Definiera en relation mellan två datakällor:

1. Välj Data > Redigera relationer.

2. Gör följande i dialogrutan Redigera relationer:

• Välj en datakälla som Primär datakälla och välj en datakälla som Sekundär datakälla.

• Välj Anpassad.

• Klicka på Lägg till för att definiera en relation mellan fält som har olika namn.

• Du kan redigera en befintlig relation genom att markera fälten till höger och sedan klicka på Redigera.

3. I dialogrutan Lägg till/redigera fältkartläggning gör du följande och klickar sedan på OK.

• Under Primärt datakällfält väljer du ett fält.

• Under Sekundärt datakällfält väljer du ett fält med liknande data som i fältet du valde som primär datakälla.

• Mer information om hur du redigerar relationer finns i Kombinera data.

Obs! När du har definierat relationerna behöver du inte aktivera kombinationer (det vill säga du behöver inte klicka på länkikonen i rutan Data) för att filtrera över datakällorna.

Mer information om skillnaden mellan primära och sekundära datakällor finns i Kombinera data.

Lägga till ett filter till vyn

När du har definierat relationerna mellan dina datakällor går du till ett av arbetsbladen och drar en dimension till hyllan Filter. Sedan väljer du att inkludera eller exkludera data från vyn. Mer information om hur du filtrerar data finns i Filtrera data från dina vyer(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Valfritt steg: Visa ett filterkort i vyn. Högerklicka på fältet i hyllan Filter och välj Visa filter. Ett filterkort för fältet visas i vyn.

Mer information om filterkort (tidigare kallade snabbfilter) finns i Visa interaktiva filter i vyn(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Tillämpa filter på dina arbetsblad

När du har konfigurerat filtret kan du tillämpa det på alla arbetsblad i arbetsboken som använder relaterade datakällor, eller så kan du tillämpa det på utvalda arbetsblad.

• Du tillämpar filtret på alla arbetsblad som använder relaterade datakällor genom att högerklicka på hyllan Filter och välja Tillämpa på arbetsblad > Alla som använder relaterade datakällor.

• Fältet Kundnamn läggs till på hyllan Filter på alla arbetsblad som använder en relaterad datakälla. En ikon läggs till bredvid fältet på hyllan Filter som indikerar att filtret tillämpas på flera datakällor.

Om du hovrar över fältet på hyllan Filter i ett arbetsblad visas information om typen av filter, källfältet för filtret och andra blad som filtret gäller.

• Du tillämpar filtret på utvalda arbetsblad genom att högerklicka på fältet på hyllan Filter och välja Tillämpa på arbetsblad > Utvalda arbetsblad.

• Fältet Kundnamn läggs till på hyllan Filter på de arbetsblad du har valt. En ikon läggs till bredvid fältet på hyllan Filter som indikerar att filtret tillämpas på utvalda arbetsblad.

På instrumentpanelen uppdateras alla tre vyerna när du filtrerar vyn ned till Aaron Riggs och du kan se att Aaron genomförde ordrar 2010, 2011 och 2013 och spenderade i snitt 3 700 dollar. Den genomsnittliga vinsten för dessa ordrar var omkring 1 000 dollar.

Källfält och målfält

När du tillämpar ett filter på flera datakällor skapar du ett källfält och ett eller flera målfält. Både källfält och målfält visas på hyllan Filter i respektive arbetsblad.

Källfältet är fältet du filtrerar med.

Målfältet på ett arbetsblad är ett fält från en annan datakälla som relaterar till källfältet. Det här är fältet som faktiskt filtreras på arbetsbladet.

Källfältet fastställer data som inkluderas i eller exkluderas från målfälten. Anta till exempel att du har tre arbetsblad som använder tre separata datakällor (A, B och C) som primär datakälla. Alla datakällorna har ett fält gemensamt (frukt) och data är följande:

Frukt från datakälla AFrukt från datakälla BFrukt från datakälla C
ÄpplenÄpplenÄpplen
ApelsinerGrapefruktGrapefrukt
BananerApelsinerApelsiner
 PäronTomater
  Bananer

Om fältet Frukt från datakälla A är källfältet för korsfilter för datakällor är data som visas för målfälten följande:

Frukt från datakälla A – källfältFrukt från datakälla B – målfältFrukt från datakälla C – målfält
ÄpplenÄpplenÄpplen
ApelsinerApelsinerApelsiner
Bananer Bananer

Data som inte stämmer överens med data i källfältet exkluderas från målfälten och visas inte i arbetsbladen eller filterkorten.

På hyllan Filter indikeras källfält med antingen en -ikon när källfältet tillämpas på arbetsblad med en relaterad datakälla eller en -ikon när det tillämpas på utvalda arbetsblad. Målfälten indikeras med en -ikon på fältet på hyllan Filter. De indikeras också med en - eller -ikon bredvid fältet på hyllan Filter.