Kontrollera åtkomst till Förklara data

Din åtkomst till Förklara data varierar beroende på din platsroll och innehållsbehörighet. Förklara data är alltid tillgängligt för redigerare i Tableau Desktop. Författare med lämpliga behörigheter kan köra Förklara data i redigeringsläge i Tableau Cloud och Tableau Server.

Författare kan också kontrollera om Förklara data är tillgängligt i visningsläge i publicerade arbetsböcker och vilka förklaringstyper som visas.

Var medveten om att Förklara Data kan få fram värden från dimensioner och mätvärden i datakällan som inte finns representerade i vyn. Som författare bör du köra Förklara data och testa de resulterande förklaringarna för att se till att känsliga data inte exponeras i dina publicerade arbetsböcker.

Vem har åtkomst till Förklara data

Som standard är Förklara data aktiverat på webbplatsnivå. Serveradministratörer (Tableau Server) och platsadministratörer (Tableau Cloud) kan kontrollera om Förklara data är tillgängligt för en plats. Mer information finns i Inaktivera eller aktivera Förklara data för en plats.

LägeVem har åtkomst till

Visningsläge

Tableau Viewers, Explorers och Creators som har behörighet att köra Förklara data kan köra och utforska Förklara data-förklaringar i visningsläge.

Redigeringsläge

Tableau Creators kan köra Förklara data när de redigerar en vy i Tableau Desktop, Tableau Cloud eller Tableau Server. Explorers som har behörighet att köra Förklara data och redigeringsbehörighet kan köra Förklara data vid redigering av en arbetsbok i Tableau Cloud eller Tableau Server.

Creators och Explorers som har redigeringsbehörighet kan öppna nya arbetsblad för vidare analys.

De kan också använda Förklara datainställningar för att styra vem som kan använda Förklara data och vad de kan se.

Kontrollera vem som kan använda Förklara data och vad de kan se

En kombination av inställningar måste vara aktiverad för att göra Förklara data tillgängligt i redigerings- och visningsläge i Tableau Cloud och Tableau Server.

Redigeringsläge

Krav för redigerare för att köra Förklara data eller redigera Förklara data-inställningar i redigeringsläge:

• Webbplatsinställning: Tillgänglighet av Förklara data inställt på Aktivera. Aktiverat som standard.
  • Platsroll: Creator, Explorer (kan publicera)
  • Behörigheter: Kapaciteten Kör Förklara data inställd på Tillåts. Som standard ospecificerat. Om du öppnar en arbetsbok (Tableau version 2022.1 eller tidigare) som använde den här behörigheten i Tableau version 2022.2 eller senare, måste du återställa kapaciteten Kör Förklara data till Tillåts.

Obs! Kapaciteten Ladda ner fullständiga data för en Creator eller Explorer (kan publicera) bestämmer om de ser alternativet Visa fullständiga data i Extrema värden-förklaringar. Viewers nekas alltid kapaciteten Ladda ner fullständiga data. Alla användare kan dock se information på postnivå när förklaringstypen Extrema värden har aktiverats i Förklara data-inställningarna.

Creators och Explorers med redigeringsbehörighet och behörighet att köra Förklara data kan komma åt inställningar för Förklara data, som ger alternativ för att kontrollera:

De här alternativen är inställda för hela arbetsboken och kan bara ställas in i dialogrutan Inställningar för Förklara data.

Visningsläge

Krav för alla användare för att köra Förklara data i visningsläge:

• Webbplatsinställning: Tillgänglighet av Förklara data inställt på Aktivera. Aktiverat som standard.
  • Platsroll: Creator, Explorer eller Viewer
  • Behörigheter: Kapaciteten Kör Förklara data inställd på Tillåts. Som standard ospecificerat. Om du öppnar en arbetsbok (Tableau version 2022.1 eller tidigare) som använde den här behörigheten i Tableau version 2022.2 eller senare, måste du återställa kapaciteten Kör Förklara data till Tillåts.

Obs! För att kunna se förklaringar av identifierade utstickare i dataguiden måste användare av en visualisering ha behörigheten Förklara data för arbetsboken eller vyn. Ägaren av arbetsboken måste öppna behörighetsinställningarna för arbetsboken i Tableau Server eller Tableau Cloud och bevilja Förklara data-behörigheten för den användaren.

Öppna dialogrutan Inställningar för Förklara data

1. Från menyn Analys väljer du Förklara datainställningar. Eller klicka på inställningsikonen (nere till höger) i rutan Dataguide.

Inkludera eller exkludera förklaringstyper som visas av Förklara data

Creators och Explorers som har redigeringsbehörighet kan välja att utesluta (eller inkludera) förklaringstyper som visas för alla arbetsboksanvändare.

1. Klicka på fliken Förklaringstyper i dialogrutan Inställningar för Förklara data.

2. Välj eller rensa en förklaringstyp i listan över förklaringstyper.
  3. Klicka på OK.

Testa inställningen genom att spara och stänga den publicerade arbetsboken och sedan öppna en vy från arbetsboken i visningsläge. Välj en markering som vanligtvis har förklaringar av extremt värde och kör sedan Förklara data för att kontrollera förklaringsresultaten.

Inkludera eller exkludera fält som används för statistisk analys

Creators eller Explorers som har redigeringsbehörighet kan välja att utesluta (eller inkludera) fält som är kvalificerade för analys.

1. Klicka på inställningsikonen i rutan Dataguide (nere till höger). Eller klicka på knappen Redigera i vyn Analyserade fält.

2. Klicka på fliken Fält i dialogrutan Inställningar för Förklara data.
  3. I listan över fält under Inkludera klickar du på listrutan och väljer Automatisk för att inkludera ett kvalificerat fält varje gång Förklara data körs för den arbetsboken.

Observera att fälten måste ha minst 500 unika värden för att inkluderas i analysen.

Välj Inkludera aldrig om du uttryckligen vill utesluta fältet.
    Välj Inkludera ingen om du vill köra en statistisk analys på data utan att ta hänsyn till fälten.
    Välj Återställ för att återgå till standardinställningarna.

4. Klicka på OK.

Testa inställningen genom att spara den publicerade arbetsboken. Välj en markering och kör sedan Förklara data för att kontrollera förklaringsresultaten.

Konfigurera Tableau för att låta användare dela förklaringar via e-post och Slack

Tableau-administratörer kan kontrollera om förklaringar kan delas i visningsläge via e-post eller Slack till andra Tableau-användare.

Följ dessa steg för att tillåta meddelanden och delning via e-post och Slack i Tableau Cloud eller Tableau Server:

1. Klicka på Inställningar.
  2. Gå till fliken Allmänt och rulla till Hantera aviseringar.
  3. För Samarbete väljer du Dela för På Tableau, E-post och Slack.

För att dela förklaringar via Slack måste Tableau-appen vara konfigurerad för din Slack-arbetsyta. Funktionen att dela förklaringar med Slack är aktiverad som standard i Tableau Cloud.

I Tableau Server måste en administratör konfigurera Tableau-appen för Slack. Mer information finns i Integrera Tableau med en arbetsyta i Slack(Länken öppnas i ett nytt fönster).