Skapa en Tableau-databerättelse (endast på engelska)

Om du någonsin har skrivit en sammanfattning av din Tableau-instrumentpanel, vet du att det kan vara tidskrävande. Det tar tid att välja vilka insikter som ska delas, och du måste skriva om dina sammanfattningar varje gång data uppdateras. Tableau-databerättelser genererar automatiskt narrativa insikter i instrumentpanelen, vilket sparar tid och visar relevanta insikter. När du utforskar visualiseringar i instrumentpanelen justeras berättelserna som skrivs av Databerättelser, så att du kan gå ned på djupet i data och identifiera viktiga insikter snabbare.

Du kan från den plats du arbetar på i Tableau snabbt lägga till objektet Databerättelse till instrumentpanelen. Och du kan anpassa termerna och mätvärdena som används i berättelsen, så att Databerättelser talar det språk som ditt företag använder.

Idag kan en Tableau-databerättelse skrivas och visualiseras där Tableau används. När du har skapat din berättelse kan du även se databerättelsen i Tableau Mobile. Databerättelser ingår dock inte om du exporterar instrumentpanelen, till exempel till en PDF-fil.

Förstå hur Databerättelser hanterar data

För att skriva databerättelser använder Tableau en tjänst som är värdbaserad i Tableau Cloud- eller Tableau Server-miljön. När du Lägg till en Tableau-databerättelse till en instrumentpanel, eller visualiserar en databerättelse på en instrumentpanel, skickar Tableau tillhörande arbetsbladsdata till miljön där du är inloggad (dvs. Tableau Cloud-platsen eller Tableau Server-instansen). Säkerhetsstandarderna som beskrivs i Säkerhet i molnet och Säkerhet i Tableau Server används. Databerättelser kan skrivas och visualiseras där Tableau används.

Läs mer om hur databerättelser skrivs

Tableaus databerättelser drivs av regel- och mallbaserad generering av naturligt språk. Databerättelser utför automatiserade analyser för att fastställa relevanta och korrekta fakta om underliggande data – från grundläggande beräkningar till mer avancerad statistik. För att skriva en berättelse använder Databerättelser ett bibliotek med fördefinierade språkmallar för att syntetisera dessa fakta till insikter på ett naturligt språk. Databerättelser bearbetar dessa mallar under körning, med hjälp av de mest aktuella sammanfattningsdata från Tableau-arbetsbladet som funktionen är ansluten till. Du kan använda funktionen för anpassat språk till att skapa dina egna språkmallar, lägga till funktioner och definiera affärsregler, vilket hjälper dig att bygga en mer relevant och sammanhangsenlig databerättelse.

Obs! Databerättelser använder inte generativ AI, stora språkmodeller (LLM) eller maskininlärning för att skriva insikter och berättelser.

Hantera databerättelser för din plats

Tableau-administratörer kan välja om Tableau-databerättelser är tillgängliga för deras plats. Databerättelser är aktiverade som standard.

1. Logga in på Tableau-platsen.
  2. Välj Inställningar i den vänstra rutan.
  3. Gå till fliken Allmänt och rulla till avsnittet Tillgänglighet av databerättelser.
  4. Välj om du vill aktivera eller inaktivera databerättelser.

Obs! Om databerättelser är avstängda återställs databerättelser som redan fanns i instrumentpaneler om du aktiverar funktionen igen.