Lägg till en Tableau-databerättelse till en instrumentpanel

När du har skapat en instrumentpanel kan du lägga till Databerättelse-objektet till instrumentpanelen för att visa insikter om visualiseringen som är skrivna på ett naturligt språk. För tillfället skrivs Tableaus databerättelser bara på engelska och de finns i Tableau CloudTableau Server (version 2023.1 och senare) och Tableau Desktop. Det finns ingen datastorleksbegränsning när du skapar databerättelser. Men berättelsegenereringen avbryts efter 45 sekunder om den försöker analysera mycket data. Vi rekommenderar att du använder databerättelser med visualiseringar som har högst 1 000 datapunkter.

Obs! Tableau-databerättelser öppnas i ett popup-fönster, så se till att tillåta popup-fönster. Om du använder helskärmsläge kan databerättelser öppnas på en ny flik.

1. Dra Databerättelse-objektet till din Tableau-instrumentpanel. Om du inte redan har gjort det lägger du till ett blad på instrumentpanelen för att använda Tableau-databerättelser.
    Databerättelseobjekt med öppen bok-ikon i redigeringsfönstret för instrumentpanelen
  2. I dialogrutan Databerättelse konfigurerar du din berättelse genom att först välja arbetsbladet som ska skrivas om. När du klickar på Nästa skickas alla associerade arbetsboksdata till den Tableau Cloud- eller Tableau Server-instans som du är inloggad på.
    Rutan Konfigurera med alternativ för att välja vilket blad du vill skriva om
  3. Välj dimensioner och mätvärden som ska inkluderas i berättelsen.
    Rutan Konfigurera med alternativet att dra och släppa dimensioner och mätvärden som du vill inkludera i berättelsen
  4. Välj den typ av berättelse som bäst beskriver dina data:
    Rutan Konfigurera med alternativ för att välja den typ av berättelse som bäst passar dina data: Diskret, Kontinuerlig, Procent av helheten eller Punktdiagram
    Diskret är bäst för kvalitativa värden som namn eller datum, till exempel i stapel- eller kolumndiagram.
    Kontinuerlig är bäst för kvantitativa värden över tid, till exempel ett linjediagram.
    Procent av helheten är bäst för proportioner av en helhet, till exempel ett cirkeldiagram.
    Punktdiagram är bäst för relationer mellan numeriska värden, till exempel ett punktdiagram.
  5. Klicka på Klart.

För att filtrera databerättelsen genom att klicka på olika avsnitt i visualiseringen öppnar du menyn på visualiseringen och klickar sedan på Använd som filter.

När berättelsen har skapats klickar du på Inställningar överst i Databerättelse-objektet för en guidad upplevelse som hjälper dig att anpassa och kontextualisera berättelsen. Mer information finns i Konfigurera inställningar för en Tableau-databerättelse.

Obs! Om du upplever avvikelser i din Tableau-databerättelse (till exempel om siffrorna i berättelsen skiljer sig från de i visualiseringen), kan det bero på hur visualiseringen är inställd. Försök att skapa en ny visualisering på ett annat blad och lägg sedan till en ny databerättelse med tekniken Använda ett dolt blad för att avslöja det underliggande problemet.