Anpassa din Tableau-databerättelse

Du kan använda ett anpassat språk, skräddarsytt för din målgrupp, för att komplettera dina Tableau-databerättelser med insikter som är specifika för din verksamhet. Identifiera analyserna och data från databerättelsen som är viktigast för din målgrupp och använd ditt eget språk för att skapa den mest effektfulla berättelsen. Precis som med den övergripande Tableau-databerättelsen är data och variabler som används i anpassat innehåll dynamiska och justeras tillsammans med instrumentpanelen.

Lägg till egna insikter

1. Klicka på Redigera i databerättelsen för att öppna dialogrutan Redigera.
  2. Leta upp avsnittet du vill skriva om och klicka på Lägg till anpassat objekt.

Genom dialogrutan Redigera berättelse kan användare välja vilka meningar som ska visas i en berättelse

3. Ange anpassad text i fältet som visas.
  4. Klicka på Spara.

Lägg till sidhuvuden och sidfötter

Du kan infoga anpassad text högst upp och längst ned i din databerättelse. Med sidhuvuden och sidfötter kan du lägga till egna kvalitativa analyser till berättelser, inkludera ytterligare förklaringar av datatrender eller lägga till juridiska och integritetsmässiga friskrivningar.

1. Klicka på Redigera i databerättelsen för att öppna dialogrutan Redigera.
  2. Klicka på knappen Visa anteckning.
  3. Ange din anpassade anteckning.

Dialogrutan Redigera berättelse med knappen Visa anteckning i På-läget. Den anpassade anteckningen säger "Detta är min anpassade anteckning."

4. Klicka på Spara.

Anteckningen visas nu högst upp eller längst ned i databerättelsen.

Lägg till funktioner

Att använda en funktion i din databerättelse är ett bra sätt att anpassa berättelsen och hitta de insikter som är viktigast för dig och ditt företag.

Om du till exempel vill veta den genomsnittliga summan av turistintäkter under en period väljer du Genomsnitt som funktion och anger sedan mätvärdet som SUM(Turism inkommande). Detta ger den genomsnittliga summan av inkommande turism.

1. Klicka på Redigera i databerättelsen för att öppna dialogrutan Redigera.
  2. Klicka på menyn till höger i rutan och välj Lägg till funktion.

Dialogrutan Redigera berättelse där en berättelsemening har valts, så att menyn är öppen. Alternativet "Lägg till funktion" är markerat.

3. Välj en databerättelsefunktion och fyll i de obligatoriska fälten.

Ett öppet fält för att skriva funktionen och listrutor för att definiera en anpassad funktion, dimension, ett mätvärde och filterdimensionsvärde.

4. Klicka på Lägg till i avsnitt.
  5. Klicka på Spara.

En exempelberättelse som har en anpassad anteckning i sidfoten. Den anpassade anteckningen är markerad och resten av berättelsen är skuggad. Anteckningen säger "Genomsnittlig summa per år 434,09 miljarder."

Det anpassade innehållet visas nu i databerättelsen.

Lägg till villkor

För varje anpassad mening du skriver kan du lägga till ett villkor som avgör om meningen återges i databerättelsen. Om villkoret uppfylls visas den anpassade meningen i berättelsen. Om villkoret inte uppfylls visas inte den anpassade meningen.

Du kan tillämpa flera villkor för varje anpassad mening, och villkoren kan kombineras med knapparna Någon eller Alla i dialogrutan Lägg till ett villkor.

Villkor används oftast med numeriska jämförelser, men funktionen stöder även strängmatchning med lika med- (=) eller inte lika med-symboler (!=).

1. Klicka på Redigera i databerättelsen för att öppna dialogrutan Redigera.
  2. Ange din anpassade mening.
  3. Klicka på menyn till höger om rutan och välj Lägg till villkor.
  4. Definiera den anpassade funktionen som ska användas för att informera den villkorliga logiken. I det här exemplet visas meningen "Vi har uppfyllt vår kvot" om summan av inkommande turism är större än fem biljoner.
    Ett textfält där du kan ange ett villkor. Det finns en knapp för "Lägg till villkor" och två formelfält för att definiera när villkoret har uppfyllts.

5. Klicka på Lägg till i avsnitt.
  6. Klicka på Spara.

Den anpassade meningen visas nu endast i databerättelsen om villkoren uppfyllts.

Duplicera anpassat innehåll

Du kan enkelt duplicera anpassat innehåll som lagts till i databerättelsen, vilket gör det lättare att bygga olika varianter av en mening. Vi rekommenderar att du kopierar en helt anpassad mening när du tillämpar tröskelvärden, bygger in språkvariationer och skapar olika logiska varianter.

1. Klicka på Redigera i databerättelsen för att öppna dialogrutan Redigera.
  2. Skapa en anpassad mening, komplett med funktioner och villkor, om du så önskar.
  3. I den färdiga meningsrutan klickar du på menyn till höger i rutan och väljer Duplicera.
    Dialogrutan Redigera berättelse där en berättelsemening har valts, så att menyn är öppen. Alternativet "Duplicera" är markerat.
  4. Klicka på den duplicerade meningen, uppdatera efter önskemål och klicka på Lägg till i avsnitt.
  5. Klicka på Spara.

När du kopierar en mening kopieras även alla funktioner och villkor. Den kopierade punkten visas direkt under den ursprungliga punkten i samma avsnitt.

Obs! Kopierade punkter kan bara läggas till i det avsnitt som den ursprungliga punkten finns i.

Lägg till anpassat innehåll i detaljerade avsnitt

För berättelser som har två dimensioner kallas varje avsnitt efter det första avsnittet ett detaljerat avsnitt. Detaljerade avsnitt fokuserar på en enskild primär dimensionsenhet (Amerika i följande exempel).

Eftersom detaljerade avsnitt har samma innehållsstruktur tillämpas anpassat innehåll som läggs till i det första avsnittet (dvs. Europa) på varje ytterligare avsnitt (t.ex. Amerika). Du kan bara skapa eller redigera innehåll i det första detaljerade avsnittet.

1. Klicka på Redigera i databerättelsen för att öppna dialogrutan Redigera.
  2. Klicka på Lägg till anpassat objekt till varje enhet i det första detaljerade avsnittet.
  3. Ange ditt anpassade innehåll.
  4. Klicka på Spara.

Dialogrutan Redigera berättelse som har en knapp som säger "Lägg till anpassat objekt till varje enhet"

Anpassat innehåll i detaljerade avsnitt har redan en kontextvariabel som heter Aktuell kategori (dynamiskt värde). Detta skapar ett dimensionsvärdealternativ som heter Aktuell kategori (dynamiskt värde), som alltid representerar avsnittet som det detaljerade avsnittet handlar om.

Tips! För att skapa innehåll som bara visas i ett enskilt specifikt detaljerat avsnitt kan du använda villkorlig logik för att säkerställa att det bara skriver där det är lämpligt.