Ansluta till dina data

Innan du kan bygga en vy och analysera dina data måste du först ansluta Tableau till dina data. Tableau stöder anslutning till en mängd olika data, lagrade på många olika platser. Dina data kan till exempel lagras på din dator i ett kalkylblad eller en textfil, eller i en databas med stordata, relationsdata eller kub (flerdimensionell) på en server i ditt företag. Eller så kan du ansluta till data från offentliga domäner som är tillgängliga på webben, till exempel information från U.S. Census Bureau, eller till en molndatabas, till exempel Google Analytics, Amazon Redshift eller Salesforce.

Från och med 2019.3 är Tableau Catalog tillgänglig som en del av Datahantering-utbudet för Tableau Server och Tableau Cloud. När Tableau Catalog är aktiverat i din miljö kan du, förutom att ansluta till publicerade datakällor, ansluta till databaser och tabeller från Tableau Server i rutan Anslut i Tableau Desktop. Mer information om Tableau Catalog finns i "Om Tableau Catalog" i hjälpen för Tableau Server eller Tableau Cloud. Från och med version 2021.4 innehåller Datahantering virtuella anslutningar, en central åtkomstpunkt för data. Mer information finns i "Om virtuella anslutningar och datapolicyer” i hjälpen för Tableau Server(Länken öppnas i ett nytt fönster) eller Tableau Cloud(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Tableau Desktop

När du startar Tableau Desktop listas de datakopplingar som är tillgängliga för dig i rutan Anslut, som är den vänstra rutan på startsidan. Under Sök efter data väljer du Tableau Server för att hitta data med hjälp av Tableau Server eller Tableau Cloud. Filtyper listas därefter, sedan vanliga servertyper, eller servrar som du nyligen har anslutit till. Klicka på Mer för att se den fullständiga listan över datakopplingar som du kan använda.

För de filer och databaser som stöds har Tableau inbyggda kopplingar som har skapats och optimerats för de datatyperna. Om fil- eller databastypen är listad under Anslut, använder du den namngivna kopplingen för att ansluta till dina data. Om din fil- eller databastyp inte finns med i listan, kan du ha möjlighet att skapa din egen anslutning med hjälp av andra databaser (JDBC)andra databaser (ODBC), en webbdatakoppling eller ett kopplingstillägg som byggts med hjälp av Tableau Connector SDK. Tableau ger begränsad support för anslutningar som du skapar med dessa alternativ.

Datakopplingarna som stöds av ditt exemplar av Tableau Desktop bestäms av den version du har köpt. Mer information finns i listan över datakopplingar(Länken öppnas i ett nytt fönster) på Tableaus webbplats. När du har anslutit till data kan du spara anslutningarna så att de visas under avsnittet Sparade datakällor i rutan Anslut.

Du anger olika information för varje enskild dataanslutning som du vill skapa. För de flesta dataanslutningar måste du till exempel ange ett servernamn och dina inloggningsuppgifter. Med vissa dataanslutningar kan du Köra inledande SQL-instruktioner, och SSL-aktiverade servrar kräver att du markerar kryssrutan Kräv SSL när du ansluter. I följande avsnitt anges den specifika information som du måste tillhandahålla för varje typ av data som du vill ansluta till.

Tips: Du kan snabbt skapa en datakälla i Tableau genom att kopiera och klistra in data med hjälp av urklippet. Mer information finns i Skapa en datakälla eller lägg till en ny anslutning med data i urklipp.

Webbredigering i Tableau Server och Tableau Cloud

Logga in på din Tableau-plats och välj Ny > Skapa arbetsbok på startsidan för att öppna sidan Ansluta till data. Vilka flikar som visas på sidan beror på vilken produkt du har.

På Tableau Server väljer du bland följande flikar för att ansluta till data:

• På den här platsen. Bläddra till eller sök efter publicerade datakällor. Om du har Datahantering kan data även anslutas till med en virtuell anslutning. Om du har Datahantering med Tableau Catalog aktiverat kan du även ansluta till externa resurser såsom databaser, filer och tabeller.
  • Filer. Ladda upp Excel- eller textbaserade datakällor (.xlsx, .csv, .tsv) direkt i webbläsaren.
  • Kopplingar. Anslut till data som finns i en molndatabas eller på en server i företaget.

Mer information om hur du ansluter till data finns i Creators: Ansluta till data på webben.

På Tableau Cloud väljer du bland följande flikar för att ansluta till data:

• På den här platsen. Bläddra till eller sök efter publicerade datakällor. Om du har Datahantering kan data även anslutas till med en virtuell anslutning. Om du har Datahantering med Tableau Catalog aktiverat kan du även ansluta till externa resurser såsom databaser, filer och tabeller.
  • Filer. Ladda upp Excel- eller textbaserade datakällor (.xlsx, .csv, .tsv) direkt i webbläsaren.
  • Kopplingar. Anslut till data som finns i en molndatabas eller på en server i företaget.
  • Mallar för instrumentpanel. Används för att skriva och analysera data från Oracle Eloqua, Salesforce, ServiceNow ITSM och QuickBooks Online.

Mer information om hur du ansluter till data finns i Creators: Ansluta till data på webben.

Datakopplingarna som stöds av din Tableau-webbplats beror på din webbplats server och din licensnivå. Mer information finns i Vad kan jag göra med en Tableau-plats?

När du har anslutit till data kan du spara anslutningarna så att de visas i avsnittet Datakällor på din webbplats.

Begär en ny koppling

Om Tableau inte har en intern (inbyggd) koppling för dina data kan du beställa en på Tableau Community. Använd Idéer(Länken öppnas i ett nytt fönster) på Community för att söka efter din koppling och se om den har begärts – och rösta för den om den har begärts. Lägg till den om den inte finns med i listan. Tableau granskar regelbundet idéer på Community för att avgöra vilka funktioner som bör läggas till i produkten.