Lägga till kommentarer

Du kan lägga till kommentarer i en visualisering för att märka ut en specifik markering, en specifik punkt, till exempel en plats på en karta, eller i ett område, såsom ett kluster av spridda markeringar.

Obs! I webbredigering kan du skapa och ta bort kommentarer genom att högerklicka på vyn (i ett arbetsblad eller en instrumentpanel) och därefter välja kommentar för punkten eller markeringen. Högerklicka på kommentaren igen om du vill redigera eller ta bort den. Det går för närvarande inte att formatera och flytta kommentarer på webben.

Om du vill lägga till och formatera andra textelement i en visualisering läser du Formatera titlar, bildtexter, verktygstips och förklaringar.

Lägga till en kommentar

Så här lägger du till en kommentar i din visualisering:

1. Högerklicka (Kontroll-klicka på Mac) på en datapunkt eller en plats i visualiseringen där du vill lägga till en kommentar i ett arbetsblad och välj Kommentera. Därefter väljer du vilken typ av kommentar du vill lägga till.

Det finns tre typer av kommentarer i Tableau:

• Markering – Välj det här alternativet om du vill lägga till en kommentar som är kopplad till den valda markeringen. Det här alternativet är bara tillgängligt om en datapunkt (markering) har valts.

• Punkt – Välj det här alternativet om du vill kommentera en specifik punkt i vyn.

• Område – Välj det här alternativet för att kommentera ett område i visualiseringen, till exempel ett kluster av utstickare eller en målregion.

2. Skriv in den text du vill visa i kommentaren, i dialogrutan Redigera kommentar som öppnas.

Infoga dynamiska variabler i kommentarstexten med menyn Infoga. Kommentaren kan till exempel visa datavärden som uppdateras när underliggande data ändras. De dynamiska variabler som finns tillgängliga beror på om du kommenterar en markering, en punkt eller ett område.

3. Klicka på OK när du är klar.

Visualiseringen uppdateras med din kommentar.

Redigera en kommentar

Så här redigerar du en kommentar:

1. Högerklicka (Kontroll-klicka på Mac) på kommentaren i visualiseringen och välj Redigera.

2. Redigera kommentarstexten, i dialogrutan Redigera kommentar som öppnas, och klicka sedan på OK.

Omorganisera en kommentar

När du har lagt till en kommentar kan du flytta runt den, ändra storlek på den, justera linjen och flytta på texten. Varje typ av kommentar kan omorganiseras och ändras på olika sätt. I det här avsnittet diskuteras vi omorganisering, storleksändring och innehållsändring för alla typer av kommentarer.

Markeringskommentar

När du väljer en markeringskommentar markeras brödtexten och linjen och flera handtag för storleksändring visas. Använd dessa handtag för att ändra storleken på brödtext och linje.

Flytta om brödtexten

• Klicka på och dra kommentaren till en ny position.

Ändra storlek på brödtexten

• Klicka på handtaget för storleksändring av brödtexten och dra det åt vänster och höger. Texten och höjden justeras automatiskt för att passa.

Ändra storlek på linjen

• Klicka på handtaget för storleksändring av linjen och dra i det

Punktkommentarer

En punktkommentar markerar en specifik punkt i vyn, till exempel en referenslinje eller ett värde på en axel. Punktkommentarer visas som text med en linje. När du väljer en punktkommentar visas flera handtag för storleksändring. Använd dessa handtag för att flytta om och ändra storleken på brödtext och linje.

Flytta om brödtexten:

• Klicka på och dra kommentaren till en ny position. När du flyttar på brödtexten ändras linjens storlek automatiskt, så att den fortsätter att peka på den specifika punkt som du har valt.

Ändra storlek på brödtexten:

• Klicka på handtaget för storleksändring och dra det åt vänster och höger. Texten och höjden justeras automatiskt för att passa.

Flytta på linjens slutpunkt:

• Klicka på linjens slutpunkt och dra i den, så att den pekar på en ny plats.

Områdeskommentarer

En områdeskommentar är ett sätt att markera eller märka ut ett område i vyn. Områdeskommentarer är inte kopplade till någon särskild markering. I själva verket används dessa kommentarer ofta för att märka ut flera markeringar. När du väljer en områdeskommentar visas flera handtag för storleksändring och två texthandtag. Använd dessa handtag för att flytta om och ändra storleken på ruta och text.

Flytta om rutan

• Klicka på rutan med den valda kommentaren och dra den till en ny position.

Ändra storlek på rutan

• Klicka på ett av handtagen för storleksändring av rutan och dra i det

Flytta om texten

• Klicka på texthandtaget i mitten och dra det till en ny position.

Ändra storlek på textbredden

• Klicka på det högra texthandtaget och dra det åt vänster och höger. Texthöjden justeras automatiskt för att passa bredden.

Formatera kommentarer

Du kan ändra texten, brödtexten och linjen i en kommentar. Du kan till exempel ange om brödtexten ska ha en ruta, en enkel kant eller inte visas alls. Dessutom kan du ange om linjerna på markerings- och punktkommentarer ska sluta med en pil, en punkt eller en enkel linje.

Så här formaterar du kommentarer:

1. Välj en eller flera kommentarer, högerklicka (Kontroll-klicka på Mac) på en av de valda kommentarerna och välj sedan Format.

Rutan Format öppnas på arbetsytans vänstra sida, över rutan Data.

2. I rutan Format använder du listrutorna för att ange teckensnittsegenskaper, textjustering, linjestil och skuggning.

Ta bort en kommentar

För att ta bort kommentarer från visualiseringen:

1. Välj en eller flera kommentarer i visualiseringen.

2. Högerklicka (Kontroll-klicka på Mac) på en av de valda kommentarerna och välj Ta bort.

Se även

Visa, dölj och formatera markeringsetiketter(Länken öppnas i ett nytt fönster)