Best practices voor het vertellen van geweldige verhalen
Een goed dataverhaal brengt data en feiten tot leven. Gebruik dit artikel voor tips over best practices voor het gebruik van de functie Story Point (Verhaalpunt) van Tableau.
Wat is het doel van uw verhaal?
Voordat u begint met het maken van uw verhaal, moet u even nadenken over het doel van uw verhaal en wat u wilt dat de kijkerservaring zal zijn. Is het een oproep tot actie, een eenvoudig verhaal of presenteert u een casus?
Als u een casus presenteert, moet u beslissen of u datapunten wilt presenteren die aan het eind tot een conclusie leiden, of dat u wilt beginnen met een conclusie en vervolgens de ondersteunende datapunten wilt tonen. De laatste aanpak werkt goed bij een drukke doelgroep.
Ten slotte kunt u door uw verhaal eerst op papier of op een whiteboard te schetsen om problemen met uw verhaalreeks snel te identificeren.
De zeven soorten dataverhalen
Wanneer u de verhaalfunctie gebruikt, bouwt u een reeks punten op. Elk punt kan een weergave, een dashboard of zelfs alleen tekst bevatten. In sommige verhalen wordt gedurende het hele verhaal hetzelfde standpunt ingenomen, met tekstuele aantekeningen en verschillende filters die op verschillende punten worden toegepast om de verhaallijn te ondersteunen.
In de onderstaande tabel worden zeven verschillende benaderingen voor dataverhalen beschreven die u kunt gebruiken. Voor elke benadering wordt een voorbeeld gegeven. Elk type dataverhaal wordt ook geïllustreerd in de Werkmap met voorbeelden van dataverhalen(Link wordt in een nieuw venster geopend) in Tableau Public. Een enkel verhaal kan ook meer dan één benadering gebruiken. Zie Voorbeeld: een verhaal dat een trend onderzoekt.
Type dataverhaal | Beschrijving |
Wijzigen in de loop van de tijd | Wat het doet: gebruikt een chronologie om een trend te illustreren. Discussies die worden gestart: waarom is dit gebeurd, of waarom gebeurt dit steeds weer? Wat kunnen we doen om dit te voorkomen of te bewerkstelligen? Voorbeeld: Arsenal's Injury Crisis(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Meer details weergeven | Wat het doet: hiermee wordt de context gecreëerd, zodat uw doelgroep beter begrijpt wat er in een bepaalde categorie gebeurt. Discussies starten: waarom is deze persoon, plaats of zaak anders? Hoe verhoudt de prestatie van deze persoon, plaats of zaak zich tot die van anderen? Voorbeelden: Tell Me About Will(Link wordt in een nieuw venster geopend), The Simpsons Vizipedia(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Uitzoomen | Wat het doet: beschrijft hoe iets waar uw doelgroep om geeft, zich verhoudt tot het grotere geheel. Discussie die wordt gestart: hoe verhoudt iets waar u om geeft zich tot het grotere geheel? Welk effect heeft één gebied op het grotere geheel? Voorbeeld: Vancouver Cyclists(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Contrast | Wat het doet: geeft aan hoe twee of meer onderwerpen verschillen. Discussies die worden gestart: waarom zijn deze zaken anders? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat A hetzelfde presteert als B? Op welk gebied moeten we ons concentreren en op welk gebied presteren we goed? Voorbeeld: The Pyramids of Egypt(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Kruispunten | Wat het doet: markeert belangrijke verschuivingen wanneer de ene categorie de andere inhaalt. Discussies die worden gestart: wat veroorzaakt deze verschuivingen? Zijn deze veranderingen goed of slecht? Hoe beïnvloeden deze verschuivingen andere aspecten van ons plan? Voorbeeld: US vs. THEM(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Factoren | Wat het doet: legt een onderwerp uit door het in typen of categorieën te verdelen. Discussies die worden gestart: is er een bepaalde categorie waarop we ons meer moeten richten? In hoeverre beïnvloeden deze punten de statistieken die voor ons van belang zijn? Voorbeeld: Planet Earth(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Uitschieters | Wat het doet: geeft afwijkingen aan of situaties waarin dingen uitzonderlijk anders zijn. Discussies die worden gestart: waarom is deze zaak anders? Voorbeeld: SOS Kinderdorpen(Link wordt in een nieuw venster geopend) |
Houd het simpel
Een veelgemaakte fout is dat men te veel weergaven en dashboards in één verhaal probeert te proppen. Het resultaat is dat uw kijkers te veel punten moeten verwerken.
Het is ook belangrijk dat elk verhaalpunt duidelijk is. Neem even een stapje terug en bekijk uw verhaal vanuit het perspectief van iemand die het nog nooit heeft gezien. Elk element moet een doel dienen. Als bijschriften, titels, legenda's of rasterlijnen niet nodig zijn, verwijder ze dan!
Voor | Na |
---|---|
Gebruik 'Passend maken voor' in uw dashboards
Dashboards zijn een veelvoorkomend ingrediënt in Tableau-verhalen. Voor dashboards die u in uw verhaal wilt opnemen, kunt u de optie Passend maken voor onder Formaat in het deelvenster Dashboard. Hierdoor wordt de grootte van uw dashboard aangepast, zodat deze geschikt is voor het verhaal dat u maakt.
Plan snelle laadtijden
Het mooiste verhaal ter wereld zal niet veel impact hebben als het te lang duurt om te laden nadat het is gepubliceerd. Mensen vinden lange wachttijden frustrerend.
Filteren is een veelvoorkomende oorzaak van langzame laadtijden. Hoewel filters effectief zijn bij het beperken van de hoeveelheid te analyseren data, hebben ze ook invloed op de queryprestaties. Filters voor Uitsluiten zijn bijvoorbeeld doorgaans langzamer dan filters voor Alleen deze behouden. Dit komt omdat filters voor Uitsluiten alle data voor een dimensie laden in plaats van alleen de data die u wilt behouden. De volgorde van bewerkingen in Tableau kennen kan uw laadtijden ook verkorten.
Een aantal van de belangrijkste prestatiebeslissingen die u als auteur neemt, vinden plaats nog voordat u uw eerste weergave of verhaal maakt: in de fase van de datavoorbereiding. Neem even de tijd om vertrouwd te raken met de data waarmee u werkt.