Voorbeeld: een verhaal dat een trend onderzoekt
Het voorbeeld in dit artikel begeleidt u bij het opbouwen van een verhaal over aardbevingstrends in de loop van de tijd.
De verhaalfunctie in Tableau is een geweldige manier om dit soort analyses te presenteren, omdat het een stapsgewijze indeling heeft waarmee u uw doelgroep door de tijd kunt leiden.
In dit voorbeeld laten we u niet zien hoe u alle weergaven en dashboards vanaf nul maakt, maar gaan we uit van een bestaande werkmap. Wat u gaat doen, is het verhaal samenvoegen. Als u de instructies wilt volgen en toegang wilt tot de vooraf gebouwde weergaven en dashboards, downloadt u de volgende werkmap van Tableau Public: An Earthquake Trend Story(Link wordt in een nieuw venster geopend).
Kader voor het verhaal bepalen
Een succesvol verhaal is goed onderbouwd, wat betekent dat het doel ervan duidelijk is. In dit voorbeeld is het doel van het verhaal het beantwoorden van de volgende vraag: “Komen er steeds vaker grote aardbevingen voor?”
Er zijn verschillende benaderingen die u kunt gebruiken: zie Best practices voor het vertellen van geweldige verhalen voor een lijst. Maar de algemene benadering die hier wordt gebruikt is Verandering in de loop van de tijd, omdat deze vooral goed werkt voor het beantwoorden van vragen over trends. Terwijl u het verhaal opbouwt, zult u merken dat andere typen dataverhalen, zoals Meer details weergeven en Uitschieters, worden toegevoegd om de algemene aanpak te ondersteunen.
Het verhaal opbouwen
Een verhaalwerkblad maken
Gebruik Tableau Desktop om de werkmap Earthquake Trend Story te openen die u hebt gedownload.
Hebt u ook Tableau Server of Tableau Cloud en wilt u uw werk online doen in plaats van in Tableau Desktop? Publiceer dan de werkmap naar uw Tableau Server, klik op Werkmappen, selecteer de werkmap en kies vervolgens onder Acties Werkmap bewerken.
Zodra u de werkmap opent, ziet u dat deze uit drie dashboards bestaat. U zult die dashboards gebruiken om uw verhaal op te bouwen. De werkmap bevat ook een voltooide versie van het verhaal.
Tip: om de afzonderlijke weergaven in een dashboard te bekijken, klikt u met de rechtermuisknop op het tabblad van het dashboard en selecteert u Alle bladen zichtbaar maken.
Klik op het tabblad Nieuw verhaal.
Tableau opent een nieuw werkblad als startpunt.
Klik met de rechtermuisknop op het tabblad Verhaal 2, kies Bladnaam wijzigen en typ Earthquake story als de naam van het werkblad.
De vraag stellen
Verhaaltitels zijn altijd zichtbaar en vormen een handige manier om het doel van uw verhaal centraal te stellen. Tableau gebruikt standaard de naam van het werkblad als titel van het verhaal. In Tableau Desktop kunt u dit als volgt overschrijven:
Dubbelklik op de titel.
Vervang in het dialoogvenster Titel bewerken <Bladnaam> door het volgende:
Komen er steeds meer grote aardbevingen voor?
Klik op OK.
Als u in Tableau Server of Tableau Cloud schrijft, kunt u de titel alleen wijzigen op het tabblad Verhaal.
Begin groot
Om uw doelgroep te helpen zich te oriënteren, laat u als eerste verhaalpunt het breedst mogelijke perspectief zien: alle aardbevingen, over de hele planeet.
Dubbelklik in het deelvenster Verhaal op Dashboard Kaart om deze op het verhaalblad te plaatsen. Als u Tableau Desktop gebruikt, kunt u weergaven en dashboards ook aan een verhaalblad toevoegen door ze te slepen en neer te zetten.
Er is een horizontale schuifbalk en de legenda wordt niet volledig weergegeven.
Er is een speciale instelling die u op uw dashboard kunt gebruiken om dit te voorkomen.
Selecteer Dashboard Kaart en selecteer onder Formaat in het deelvenster Dashboard Passend maken voor verhaal over aardbeving. Deze instelling geeft dashboards de perfecte grootte voor een verhaal.
Kijk nog eens naar het verhaal over de aardbevingen. U ziet dat het formaat is aangepast en dat de schuifbalken verdwenen zijn.
Als u Tableau Desktop gebruikt, voegt u een beschrijving toe voor dit verhaalpunt, zoals: ’Sinds 1973 zijn er precies 131.834 aardbevingen met een sterkte van 4,0 of hoger geregistreerd’
Voeg bijschrifttekst toe door te klikken op het gebied met de tekst Schrijf hier de beschrijvende tekst van het verhaalpunt.
Klik op Bijwerken bij het bijschrift om uw wijzigingen in het verhaalpunt op te slaan.
Meer details weergeven
Net zoals de plot van een goede roman de actie moet voortstuwen, geldt dat ook voor een dataverhaal. Vanaf het volgende verhaalpunt gebruikt u de techniek voor meer details weergeven om de reikwijdte van het verhaal te beperken en de vaart erin te houden.
Om uw eerste verhaalpunt als basislijn voor uw volgende te gebruiken, klikt u op Dupliceren onder Nieuw verhaalpunt aan de linkerkant.
Verander het filter Magnitude (Sterkte) in 7.000 - 9.100 zodat de kaart kleinere aardbevingen eruit filtert. De kaart wijzigt om de Stille Oceaan weer te geven, de 'Ring van vuur(Link wordt in een nieuw venster geopend)’, waar de meeste grote aardbevingen plaatsvonden.
Voeg een bijschrift toe, zoals ’Ongeveer twee aardbevingen per jaar worden als ‘zwaar’ beschouwd’.
Als u Tableau Desktop gebruikt, bewerkt u de beschrijving om te beschrijven wat u in dit verhaalpunt hebt gedaan. Bijvoorbeeld: van de ruim 130.000 aardbevingen sinds 2004 hadden er slechts 174 een kracht van 7,0 of hoger. Dat zijn ongeveer twee grote aardbevingen per jaar. Veel mensen vragen zich af: "Komen aardbevingen vaker voor?"
Klik op Bijwerken in de verhaalwerkbalk boven het bijschrift om uw wijzigingen op te slaan.
In het volgende verhaalpunt gaat u dieper in op de materie en verfijnt u de focus van het verhaal, zodat een specifiek type aardbeving, de ’megabeving’, in beeld komt.
Klik op Dupliceren in uw tweede verhaalpunt, zodat u dit als basislijn voor uw derde verhaalpunt kunt gebruiken.
Verander het filter Magnitude (Sterkte) in 8.000 - 9.100 zodat de kaart alles eruit filtert, behalve de megabevingen.
Voeg het bijschrift en de beschrijving toe.
Ondertiteling: ’Deze megabevingen hebben veel aandacht getrokken’.
Beschrijving (alleen Tableau Desktop): ’Recente megabevingen met een kracht van 8.0 en hoger hebben vaak aanzienlijke schade en verlies van mensenlevens veroorzaakt’. ’De enorme onderzeese aardbevingen bij Indonesië en Japan veroorzaakten ook tsunami's, waarbij duizenden mensen omkwamen’.
Klik op Bijwerken om uw wijzigingen op te slaan.
Highlights voor uitschieters
In de volgende twee verhaalpunten gaat u uw doelgroep nog meer betrekken door datapunten aan het uiterste einde van de schaal te onderzoeken: de twee dodelijkste aardbevingen in de recente geschiedenis.
Gebruik, zoals u eerder hebt gedaan, Dupliceren om een nieuw verhaalpunt te creëren als startpunt.
Pas Sterkte aan naar 9.000-9.100 en u ziet slechts twee datapunten.
Selecteer een van de punten, bijvoorbeeld de aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 met een kracht van 9,1.
Gebruik de tool voor Pannen in het kaartmenu om de kaart in het midden van uw verhaalpunt te plaatsen.
Voeg een bijschrift en een beschrijvende tekst toe. Bijvoorbeeld:
Ondertiteling: “De aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004.”
Beschrijving (alleen Tableau Desktop): ’De aardbeving in de Indische Oceaan in 2004 was een enorme onderzeese aardbeving die plaatsvond op 26 december 2004’. “Het is de op twee na zwaarste aardbeving die ooit is geregistreerd en de langste breukduur die ooit is waargenomen, namelijk tussen de 8,3 en 10 minuten.”
Klik op Bijwerken om uw wijzigingen op te slaan.
Herhaal de voorgaande stappen voor de Japanse aardbeving en tsunami van 2011 en gebruik het volgende als bijschrift en beschrijvende tekst.
Ondertiteling: ’De Japanse aardbeving en tsunami van 2011’
Beschrijving (alleen Tableau Desktop): ’De aardbeving in 2011 voor de kust van Tõhoku was een onderzeese megabeving met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter’. “Het was de krachtigste aardbeving die Japan ooit heeft getroffen, en de vijfde krachtigste aardbeving die ooit is geregistreerd.”
U ziet dat u al een overtuigend visueel verhaal hebt gemaakt met slechts één dashboard, door de data te filteren en de kaart te zoomen en te pannen.
We hebben echter nog steeds geen antwoord op de hamvraag: komen er steeds meer grote aardbevingen voor? De volgende verhaalpunten gaan dieper in op dat aspect.
Een trend aantonen
In het volgende verhaalpunt schakelt u over naar een lijndiagram (het dashboard Tijdlijn) om uw doelgroep een trend te laten zien die u hebt opgemerkt toen u voor het eerst weergaven en dashboards maakte.
Schakel over van het verhaal dat u aan het bouwen bent naar het Dashboard Tijdlijn.
Stel op het dashboard Tijdlijn het formaat in op Passend maken voor verhaal over aardbeving.
Ga terug naar uw verhaal en klik op Leeg om een nieuw verhaalpunt te creëren.
Dubbelklik op het Dashboard Tijdlijn om het aan uw verhaalblad toe te voegen.
Sinds 1973 worden er steeds meer aardbevingen gemeld. Sterker nog, ze zijn aanzienlijk toegenomen!
Voeg een bijschrift toe, bijvoorbeeld: ’Er worden steeds meer aardbevingen gedetecteerd’
Gebruik Sleep om tekst toe te voegen om een beschrijving van de trend toe te voegen (alleen Tableau Desktop): ’Sinds 1973 is het aantal geregistreerde aardbevingen gestaag toegenomen’. Sinds 2003 is de trend versneld.
Uw analyse aanbieden
Vanuit uw eerdere werk in dit verhaal met het Dashboard Kaart weet u dat er regionale verschillen zijn in de frequentie van aardbevingen. In uw volgende verhaalpunt toont u het Dashboard Tijdlijn per regio. Hierin worden aardbevingen per regio opgesplitst en trendlijnen toegevoegd, waardoor de variabiliteit in data wordt verminderd.
Klik op Leeg om een nieuw verhaalblad te maken.
Dubbelklik het Dashboard Tijdlijn per regio naar het verhaalblad. De APAC-regio springt er duidelijk uit.
Voeg een bijschrift toe en gebruik dan Sleep om tekst toe te voegen om een opmerking toe te voegen die wijst op het grote aantal aardbevingen in de APAC-regio.
Ondertiteling: “Vooral aan de oostkant van de Pacific Rim”
Beschrijving (alleen Tableau Desktop): ’Een grove indeling van aardbevingen in geografische regio's (op basis van lengtegraad) laat zien dat de grootste toename in geregistreerde aardbevingen plaatsvond rond de Pacifische kust’.
De vraag beantwoorden
Tot nu toe concludeerde uw dataverhaal dat de frequentie van aardbevingen in het gebied rond de Stille Oceaan sinds 1973 is opgelopen. Uw oorspronkelijke vraag was echter of grote aardbevingen steeds frequenter worden.
Om deze vraag te beantwoorden, filtert u in uw laatste verhaalpunt de zwakkere aardbevingen eruit en bekijkt u wat de resulterende trendlijn is.
Klik op Dupliceren om een nieuw verhaalblad te maken.
Stel het filter Sterkte in op 5.000-9.100. De trendlijnen zijn afgevlakt, maar er is nog steeds sprake van een lichte stijging.
Voeg een bijschrift toe en gebruik dan Sleep om tekst toe te voegen om uw antwoord aan het verhaalpunt toe te voegen.
Ondertiteling: ’Maar de trend in grote aardbevingen is niet zo duidelijk’
Beschrijving (alleen Tableau Desktop): ’Het lijkt erop dat er steeds meer grote aardbevingen voorkomen’. “Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar de vraag of deze trend echt is of het gevolg is van een klein aantal uitzonderlijk krachtige aardbevingen.”
Zoals vaak het geval is bij een dataverhaal, eindigt het verhaal met aanvullende vragen.
Ja, er is een trend, maar die is klein. De laatste jaren zijn er meer grote aardbevingen (sterkte 5.000 - 9.100) gemeld, vooral in de regio Azië-Pacific. Maar zou dit een natuurlijke variatie kunnen zijn? Dat zou een goed onderwerp kunnen zijn voor een ander verhaal.