Functievergelijking webauthoring en Tableau Desktop
Voor iedereen die bekend is met Tableau Desktop, maar niet met de webauthoringomgeving in Tableau Server en Tableau Cloud, biedt dit onderwerp een samenvatting van de webfuncties die u op dezelfde manier gebruikt als in Tableau Desktop. Er worden ook een paar fundamentele verschillen tussen de twee omgevingen genoemd.
Opmerking: in dit onderwerp worden de belangrijkste authoringfuncties samengevat en worden niet alle verschillen tussen de desktop- en webomgeving besproken.
Functies vermeld per versie
Voor een lijst met de nieuwste functies voor webbewerking die aan elke release worden toegevoegd, raadpleegt u de secties over webauthoring in Releaseopmerkingen Tableau Desktop en webauthoring(Link wordt in een nieuw venster geopend) en Releaseopmerkingen Tableau Cloud(Link wordt in een nieuw venster geopend), of bekijkt u de Release Navigator(Link wordt in een nieuw venster geopend)-visualisatie om wijzigingen per release te filteren en te vergelijken.
Algemene verschillen in webauthoring
Uw authoringmogelijkheden worden bepaald door uw licentieniveau. Voor een overzicht van wat u met elk licentieniveau kunt doen, raadpleegt u Wat kan ik doen met een Tableau-site?(Link wordt in een nieuw venster geopend)
U kunt via het rechtermuisknopmenu acties uitvoeren op velden in de weergave, maar niet op elk item in de werkruimte.
Sneltoetsen zijn niet hetzelfde voor webauthoring en voor Tableau Desktop. Voor een lijst met sneltoetsen voor web-auteurs raadpleegt u Sneltoetsen voor webauthoring.
Mogelijkheden voor webauthoring
In de webomgeving kunt u verbinding met data maken en werkmappen maken op basis van die databronnen, of op basis van data die zijn gepubliceerd via Tableau Desktop. U kunt weergaven bewerken die op het web zijn gemaakt of die zijn gepubliceerd via Tableau Desktop.
Beheerders kunnen op siteniveau instellen welke webauthoringmogelijkheden gebruikers hebben. Explorers kunnen werkmappen bewerken, nieuwe werkmappen maken van gepubliceerde databronnen, verbinding maken met gepubliceerde databronnen en weergaven, dashboards en verhalen maken en bewerken. Creators hebben diezelfde mogelijkheden, maar kunnen ook nieuwe werkmappen maken, verbinding maken met data op het web en Data opvragen en (in Tableau Cloud) Dashboard Starters gebruiken om snel analyses uit te voeren.
Databeheer
Creators: maak verbinding met databronnen, upload bestanden (tekst, Excel en Tableau-werkmappen) of gebruik vooraf gemaakte Dashboard Starter-sjablonen voor bepaalde databronnen. Zie Creators: verbinding maken met data op het web(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.
Creators: bereid data op het web voor op de pagina Databron. Zie Creators: data voorbereiden op het web voor meer informatie.
Opmerking: er is een limiet aan het aantal rijen dat u op de pagina Databron kunt bekijken bij authoring van data op internet. Deze limiet verschilt per browser:
- Internet Explorer: 10.000 rijen
- Andere browsers: 100.000 rijen
Onafhankelijk van de browser is het totale aantal records (rijen per kolommen) dat op de pagina Databron op het web kan worden bekeken, 3 miljoen.
Initiële SQL uitvoeren bij verbinding met bepaalde databronnen
Uw data relateren om data uit meerdere tabellen te combineren
Een join maken met data uit verschillende tabellen in dezelfde databron of uit verschillende databases via een databron met meerdere verbindingen
- Een join-berekening toevoegen
Data verenigen
Data draaien
Waarden in een raster kopiëren (Ctrl C of Command-C op een Mac)
Data opschonen met de Data-interpreter
Een aangepaste SQL-query maken
Explorers: maak verbinding met gepubliceerde databronnen.
Combineer gepubliceerde databronnen.
Sla een databron (ingesloten in een gepubliceerde werkmap) op als een afzonderlijke, gepubliceerde databron.
Wijzig de aggregatie van meetwaarden in de weergave Wijzig de standaardaggregatie van meetwaarden in het deelvenster Data.
Zoek naar velden in het schema.
Dupliceer, verberg of hernoem velden.
Wijzig het datatype van velden
Converteer meetwaarden naar dimensies en vice versa.
Converteer een discreet veld naar een continu veld en vice versa. Deze optie is beschikbaar voor meetwaarden en datumdimensies.
Wijs een geografische rol aan een veld toe.
Maak aliassen voor leden van dimensies.
Maak en bewerk groepen.
Maak en bewerk sets (geconditioneerde sets zijn niet beschikbaar)
Maak, bewerk en verwijder parameters. Het opmaken van getallen en datums en het toevoegen van opmerkingen voor de parameter worden op internet niet ondersteund.
Analyse
Maak, bewerk, hernoem, dupliceer en wis werkbladen (weergaven, dashboards en verhalen) in een werkmap.
Gebruik Data opvragen(Link wordt in een nieuw venster geopend) om automatisch weergaven te maken.
Gebruik Data uitleggen(Link wordt in een nieuw venster geopend) om automatisch weergaven te maken.
Zoeken naar velden in het deelvenster Data met een schemazoekopdracht
Sleep velden naar de weergave, rijen, kolommen en verschillende markeringstypen in de kaart Markeringen.
Gebruik Laten zien om weergaven te maken. Selecteer en sleep ook, vanuit het deelvenster Data, een relevant veld naar het weergavegebied om automatisch een weergave Laten zien te maken.
Geef onderliggende data weer (via knopinfo).
Knopinfo-visualisatie werkt in webweergaven, maar moet in Tableau Desktop worden geconfigureerd. Werkbladen met knopinfo-visualisatie kunnen worden verborgen(Link wordt in een nieuw venster geopend) op dezelfde manier als u werkbladen verbergt die in verhalen of dashboards worden gebruikt.
Acties(Link wordt in een nieuw venster geopend) werken in webweergaven, maar moeten in Tableau Desktop worden geconfigureerd.
Maak en bewerk berekende velden.
Maak bins van continue meetwaarden en bewerk ze.
Maak en bewerk tabelberekeningen en gebruik snelle tabelberekeningen.
Maak sets en toon setbesturingselementen. (Houd er rekening mee dat u bij webauthoring geen sets kunt maken van kubusdatabronnen.)
Gebruik het venster Analyse om referentielijnen, trendlijnen en andere objecten naar de weergave te slepen. Bewerk referentielijnen, trendlijnen en banden. Maak en configureer referentiedistributies op een continue as maken. Het toevoegen van een cluster en het toevoegen en wijzigen van een prognose worden voor het web niet ondersteund.
Maak groepen door markeringen in de weergave te selecteren en vervolgens op Groepsleden (paperclip) te klikken in de knopinfo voor deze selectie. U kunt bestaande groepen ook bewerken in het deelvenster Data.
Maak hiërarchieën door in het deelvenster Data één dimensie naar een andere dimensie te slepen. Opmerking: u kunt geen hiërarchieën maken als velden al in een map zijn gegroepeerd.
Wijzig opties voor interactie met kaarten, zoals het in- of uitschakelen van pannen en zoomen, of het weergeven van kaartzoekopdrachten, de weergavewerkbalk of de kaartschaal. Gebruikers kunnen ook eenheden toewijzen.
Zoom in of uit op een continue hiërarchie in de weergave. In een weergave met een continue hiërarchie beweegt u de muisaanwijzer over de kopteksten op een continue as om de besturingselementen + en - weer te geven. Klik om meer of minder details weer te geven.
Geef labels, totalen en subtotalen weer.
Markeringslabel weergeven, verbergen en opmaken
Toon en verberg titels en bijschriften.
Toon en verberg kaarten voor filters en higlighters.
Toon, verberg en wijzig het formaat van kopteksten in de weergave.
Verwissel de X- en Y-as. Wijzig de grootte van de assen in de weergave.
Wijzig de weergavegrootte.
Toon en verberg de weergavewerkbalk voor elke weergave of dashboard.
Dupliceer een blad als kruistabelweergave.
Filteren en sorteren
Gebruik datahighlights.
Voeg filters toe, bewerk en verwijder ze, en bewerk de lay-outs van filterbesturingselementen.
Opmerking: er is een limiet aan het aantal resultaten dat kan worden gefilterd bij authoring van data in Tableau Cloud of Tableau Server. Alleen de eerste 100 resultaten worden geretourneerd om de prestatie-impact van een gebruiker bij het laden van een groot domein op de server te beperken.
Filter gepubliceerde databronnen.
Filters toepassen op meerdere bladen
Maak contextfilters (optie Toevoegen aan context in de container Filters) en afhankelijke filters (optie Alleen relevante waarden in een filterbesturingselement dat in een weergave wordt weergegeven).
Pas tabelberekeningsfilters toe op totalen in de weergave.
Toon verborgen velden en sluit velden uit of verwijder ze van de weergave.
Sorteer velden in de weergave in oplopende of aflopende volgorde. Ga naar het dialoogvenster Sorteren door met de rechtermuisknop op een dimensie in de container Rijen of Kolommen te klikken. Geneste sortering op dimensiewaarden binnen de context van elk deelvenster.
Versleep kopteksten en zet ze neer om een aangepaste sorteervolgorde binnen een weergave te maken.
Opmaak
Wijzig de breedte van rijkopteksten en de hoogte van kolomkopteksten.
Bewerk de opmaak van werkmappen, inclusief opmaakregels.
Bewerk werkblad- en dashboardtitels.
Bewerk assen (dubbelklik op een as in de weergave). Andere beschikbare opties: Dubbele assen synchroniseren, het asbereik wissen (Opnieuw instellen) en instellingen voor maatstreepjes. Schakel Dubbele as in een veldcontextmenu in of uit (klik met de rechtermuisknop op een veld voor meetwaarden op de container Rijen of Kolommen). Logaritmische schalen kunnen positief of symmetrisch zijn (inclusief 0 en negatieve waarden).
Bewerk de getalnotatie (decimale plaatsen, percentages, scheidingstekens voor duizendtallen, eenheden en valuta's).
Maak, bewerk, verplaats en wijzig de grootte van punt-, markerings- en gebiedsannotaties.
Voeg dashboardobjecten toe en bewerk ze, waaronder: horizontale en verticale lay-outcontainers, tekst, afbeeldingen, navigatieknoppen, webpaginalinks en dashboarduitbreidingen.
Maak transparante werkbladachtergronden (stel de achtergrondkleur in op Geen). Combineer transparante werkbladen met transparante filters, highlighters en parameters.
Wijzig het kleurenpalet. Voor categorische velden kunt u specifieke kleuren en aangepaste kleuren (met behulp van een hex-code) aan data-items toewijzen. Voor continue velden kunt u aangepaste kleuren instellen voor het begin en het einde (met behulp van een hex-code).
Maak, herschik en bekijk apparaatspecifieke dashboardlay-outs.
Stel de exacte grootte, positie en afstand van een dashboarditem in.
Voeg opvulling, randen en achtergrondkleuren rond items in dashboards toe.
Selecteer een achtergrondkaart in kaartweergaven.
Legenda per meetwaarde. Als u afzonderlijke kleurlegenda maakt voor de meetwaarden in uw weergave, wijst Tableau het standaard kleurenpalet toe aan alle nieuwe kleurenlegenda. Om de kleurlegenda voor elke meetwaarde te wijzigen klikt u op de vervolgkeuzepijl op de kleurlegenda om het dialoogvenster Kleuren bewerken te openen en selecteert u het palet dat u wilt gebruiken. Voor meer details raadpleegt u Legenda per meetwaarde.
Verwante onderwerpen
Wat kan ik doen met een Tableau-site?(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Webauthoringtoegang voor een site instellen(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Aan de slag met webauthoring(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Creators: verbinding maken met data op het web(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Creators: data voorbereiden op het web(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Weergaven maken op het web(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Machtigingen voor webbewerking, opslag en downloaden(Link wordt in een nieuw venster geopend)