Databronnen bewerken
Om de functionaliteit van uw werkmap te verbeteren, kunt u de databron wijzigen waarvan de werkmap afhankelijk is. Door uw databron te bewerken, kunt u verschillende taken uitvoeren, zoals het via een join-bewerking toevoegen van tabellen. Voor een breder begrip van veelvoorkomende bewerkingstaken kunt u de volgende bronnen raadplegen:
- Tabellen toevoegen aan uw data met een Join: ontdek hoe u meerdere tabellen in uw databron kunt combineren om uitgebreide inzichten te krijgen en beter onderbouwde analyses te maken. Wilt u dit onderwerp verder onderzoeken, klik dan op de volgende link: Joins maken van uw data
- Verbinding maken met een aangepaste SQL-query (Tableau Desktop): ontdek hoe u Tableau Desktop kunt verbinden met een aangepaste SQL-query, zodat u de kracht van SQL kunt benutten om data volgens uw specifieke vereisten te extraheren en te bewerken. Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar: Verbinding maken met een aangepaste SQL-query
- Een opgeslagen procedure gebruiken (Tableau Desktop): krijg inzicht in het gebruik van opgeslagen procedures in Tableau Desktop, waarmee u vooraf gedefinieerde sets acties of berekeningen op uw data kunt uitvoeren. Wilt u dieper op dit onderwerp ingaan, klik dan op de volgende link: Een opgeslagen procedure gebruiken (Tableau Desktop)
Hoe u de databron bewerkt
Selecteer in het Menu Data een databron.
Selecteer Databron bewerken.
Breng op de pagina met de databron de wijzigingen aan in de databron. De datatabel wordt bijgewerkt met de data uit de nieuwe databron.
Door het dataraster navigeren
Op de pagina Databron kunt u opties wijzigen om uw data te analyseren en visualiseren. Eén van deze opties is Sorteren, waarmee u uw data op een gestructureerde manier kunt ordenen. Door kolommen en rijen te sorteren, kunt u de beschikbare informatie eenvoudig ordenen en begrijpen.
Kolommen sorteren
Kolommen sorteren is een eenvoudige en efficiënte manier om uw data te ordenen. Het proces is eenvoudig, of u de kolommen nu wilt sorteren op basis van tabel of databron. In het raster kunt u kolommen sorteren door de vervolgkeuzelijst Velden sorteren te openen en de gewenste sorteeroptie te selecteren.
Opmerking: er kan zich een gewijzigde sorteerstatus voordoen als bepaalde taken ertoe leiden dat er nieuwe kolommen aan het raster worden toegevoegd.
Rijen sorteren
Om rijen in een bepaalde volgorde te rangschikken, hoeft u alleen maar de sorteerknop te gebruiken. Met één klik kunt u rijen in oplopende volgorde sorteren. Voor aflopende volgorde moet u nog een keer op de sorteerknop klikken. Als u de selectie ongedaan te maken, klikt u nog een keer op de sorteerknop.
Kolomnamen wijzigen en veldnamen opnieuw instellen
In Tableau zijn duidelijke en betekenisvolle kolomnamen essentieel om data effectief te analyseren en visualiseren.
De naam van een kolom wijzigen
Als u de naam van een kolom in Tableau wilt wijzigen, volgt u eenvoudigweg deze stappen:
- Zoek de kolom op waarvan u de naam wilt wijzigen.
- Dubbelklik op de huidige naam van de kolom.
- Voer de gewenste nieuwe naam voor het veld in.
- Druk op Enter of klik buiten het veld om de wijzigingen op te slaan.
Namen opnieuw instellen
Als u wijzigingen hebt aangebracht in een veldnaam en wilt terugkeren naar de oorspronkelijke naam, is er in Tableau een terugzetoptie. Volg de volgende stappen om de naam opnieuw in te stellen.
- Klik op het vervolgkeuzemenu van de kolom.
- Selecteer Naam opnieuw instellen.
De naam wordt teruggezet op de oorspronkelijke naam, zoals die is aangegeven in de onderliggende data.
Automatische naamswijzigingen van Tableau terugzetten
Met de opdracht Terugzetten worden alle veldnamen opnieuw ingesteld die automatisch zijn gewijzigd door de naamgevingsverbeteringen van Tableau. Voor meer informatie verwijzen wij u naar De basisprincipes van veldtypedetectie en naamgevingsverbeteringen(Link wordt in een nieuw venster geopend).
Berekeningen maken
Met berekeningen kunt u complexe datamanipulaties uitvoeren en nieuwe inzichten krijgen op basis van uw bestaande dataset. Tableau biedt drie primaire typen berekeningen:
- Basisexpressies
- Level of Detail (LOD)-expressies
- Tabelberekeningen
Voor hulp bij het kiezen van de te gebruiken berekening, verwijzen wij u naar Het juiste berekeningstype kiezen.
U kunt berekeningen, groepen of bakken maken op basis van bestaande velden in de databron. Klik om te beginnen op de vervolgkeuzepijl van de kolom en selecteer een van de opties.
Extractdata weergeven
Wanneer u Web Data Connector gebruikt, kunt u de geëxtraheerde data in het raster bekijken. Dit omvat alleen-extract-berekeningen zoals MEDIAN. Houd er rekening mee dat in de Extract-modus de volgorde van de rijen in de databron kan afwijken van de volgorde van de rijen in de Live-modus.
Waarden kopiëren
Volg deze stappen om waarden in het raster te kopiëren.
- Selecteer de gewenste waarden.
- Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde waarden.
- Kies Kopiëren in het menu.
Uw metadata onderzoeken
Gebruik het metadataraster in Tableau om de ordening van uw databron efficiënt te analyseren en aan te passen. Met het metadataraster kunt u de kolommen in uw data en de respectievelijke datatypen beoordelen. U kunt routinematige beheertaken uitvoeren, zoals namen van kolommen wijzigen, kolommen verbergen, datatypen wijzigen en de geografische rol van een kolom aanpassen.
Opmerking: bij het werken met multidimensionale databronnen kunnen de specifieke taken voor metadatabeheer verschillen.
Standaardmetadataweergaven
Nadat u uw databron hebt geconfigureerd, worden de data in het raster weergegeven. Bij verbinding met een kubusdatabron (multidimensionaal) worden de data automatisch gepresenteerd. De standaardweergave kan anders zijn voor alternatieve databrontypen, zoals Salesforce- of Tableau-dataextracten.
Metadata controleren
In het metadataraster worden de kolommen uit uw databron in de vorm van rijen weergegeven, samen met essentiële informatie over elke kolom. Voor elke rij zijn er details zoals het datatype van de kolom, de veldnaam in de Tableau-databron, de naam van de fysieke tabel in de onderliggende databron en de naam van het externe veld.
Metadata beheren
Afhankelijk van het type data waarmee u bent verbonden, kunt u routinematige beheertaken uitvoeren, zoals het verbergen van meerdere kolommen tegelijk of het snel wijzigen van de namen van kolommen.
De locatie van uw databron in een werkmap wijzigen
Terwijl u met data in uw werkmap werkt, kan het voorkomen dat u de locatie van uw databron moet wijzigen. In deze sectie wordt uitgelegd hoe u uw werkmap naar de juiste locatie kunt omleiden zonder dat er werk verloren gaat, of de naam of locatie van de databron nu is gewijzigd of u uw analyse wilt toepassen op een vergelijkbare databron.
De locatie van een databron wijzigen
- Klik met de rechtermuisknop (Control-klik op een Mac) op de databron die u in het deelvenster Data wilt bewerken.
- Selecteer Verbinding bewerken in het menu.
- In het dialoogvenster Verbinding bewerken zijn er twee opties:
- Navigeer naar de nieuwe locatie van de databron door het bestandssysteem van uw computer te doorzoeken.
- Selecteer een geheel nieuwe databron door op de knop Bladeren te klikken en een ander bestand te kiezen.
- Nadat u de nieuwe locatie of databron hebt geselecteerd, selecteert u OK om de wijzigingen op te slaan.
Veldverwijzingen vervangen
Wanneer u een verbinding met een nieuwe databron tot stand brengt, worden alle werkbladen in de werkmap die eerder de oorspronkelijke databron gebruikten aan de nieuwe databron gekoppeld. Als de nieuwe databron echter niet dezelfde veldnamen heeft als de oorspronkelijke werkmap, worden de velden als ongeldig beschouwd en met een uitroepteken gemarkeerd. U kunt dit probleem oplossen door de verwijzingen naar deze velden eenvoudig te vervangen.
Stel, u hebt een werkmap die is gekoppeld aan een databron waarin een veld voorkomt met de naam 'Klantnaam'. Later wijzigt u de databron om verbinding te maken met een nieuwe bron die dezelfde data bevat, maar waarvan de veldnaam 'Naam' is. In dit geval wordt het veld 'Klantnaam' nog steeds weergegeven in het deelvenster Data, maar wordt het gemarkeerd als ongeldig.
Om het veld weer geldig te maken, kunt u de verwijzingen vervangen. Dit betekent dat u het ongeldige veld kunt toewijzen aan een geldig veld in de nieuwe databron. U kunt bijvoorbeeld 'Klantnaam' toewijzen aan 'Naam'.
Veldverwijzingen vervangen
- Klik met de rechtermuisknop (of Control-klik op een Mac) op het ongeldige veld in het deelvenster Data.
- Selecteer Referenties vervangen.
- Selecteer in het dialoogvenster Referenties vervangen een veld in de nieuwe databron dat overeenkomt met het ongeldige veld.
De naam van de databron wijzigen
Wanneer u verbinding maakt met een databron in Tableau Desktop, wordt u gevraagd deze een naam te geven. Deze naam wordt gebruikt om de databron binnen Tableau te identificeren. Dit kan handig zijn wanneer u meerdere databronnen aan één werkmap hebt gekoppeld. Hiermee kunt u de specifieke details van elke verbinding bijhouden.
De naam van een databron wijzigen
- Ga naar het menu Data.
- Selecteer Naam wijzigen.
Door uw verbindingen de juiste naam te geven, kunt u eenvoudig onderscheid maken tussen verschillende databronnen en deze efficiënt beheren. U kunt de eigenschappen van een verbinding ook bekijken door de databron te selecteren in het menu data en Eigenschappen te kiezen.
De databron dupliceren (Tableau Desktop)
Soms wilt u wijzigingen aanbrengen in een databron, zoals meer tabellen toevoegen, velden verbergen en weergeven of standaardwaarden voor velden instellen. Wanneer u deze wijzigingen doorvoert, heeft dit invloed op alle werkbladen die gebruikmaken van de databron. U kunt de databron dupliceren, zodat u wijzigingen kunt aanbrengen zonder dat dit gevolgen heeft voor de bestaande werkbladen. Volg deze stappen om een databron in Tableau Desktop te dupliceren:
- Open uw werkblad in Tableau Desktop.
- Ga naar het menu Data, bovenaan in het scherm.
- Selecteer de databron die u wilt dupliceren.
- Kies Dupliceren in het vervolgkeuzemenu.
Opmerking: nadat u een databron hebt gedupliceerd, wordt aan de naam van het duplicaat de tekst 'kopie' toegevoegd. Zo weet u zeker dat u het verschil kunt zien tussen de originele bron en het duplicaat van de bron.