Assen bewerken

Wanneer u een continu veld (een veld met een groene achtergrond) toevoegt aan de container Kolommen of Rijen, wordt er een as aan de weergave toegevoegd. Een as toont datapunten die binnen een bepaald waardenbereik liggen. Voor elke as kunt u de eigenschappen van het bereik, de schaal en het maatstreepje opgeven.

Dubbelklik op een as om het dialoogvenster As bewerken te openen en wijzig de asconfiguratie en -opmaak. Zie Waarom kan ik mijn as niet bewerken? als u de as niet kunt bewerken

In dit voorbeeld creëert het veld Winst (een continue meetwaarde) in de container Rijen een verticale as en creëert het veld Besteldatum (een continue datumdimensie) in de container Kolommen een horizontale as.

Opmerking: Zie Opmaken op werkbladniveau en Velden en veldlabels opmaken voor meer informatie over het opmaken van kopteksten en veldlabels. Zie Dimensies en meetwaarden, blauw en groen voor details over continue en discrete velden.

Een asbereik bewerken

Om een asbereik te bewerken, dubbelklikt u op de as die u wilt bewerken.

Opmerking: In Tableau Desktop kunt u met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as klikken en vervolgens As bewerken selecteren. Bij webauthoring kunt u op de pijlknop op een as klikken en vervolgens As bewerken selecteren.

Wanneer u een as selecteert, worden de aan de as gekoppelde markeringen niet geselecteerd. U kunt de as dus bewerken en opmaken zonder de markeringen te wijzigen.

Om de markeringen te selecteren die aan de as zijn gekoppeld, klik met de rechtermuisknop op de as en selecteer Markeringen selecteren. U kunt ook elke markering afzonderlijk selecteren. Zie Markeringen selecteren(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.

Waarom kan ik mijn as niet bewerken?

Als u een as niet kunt bewerken, is het waarschijnlijk een koptekst en geen as.

  • Continue velden (groene achtergrond) in de containers Rijen en Kolommen creëren assen in de weergave. Wanneer u met de rechtermuisknop op een as klikt, ziet u dit menu:

  • Discrete velden (blauwe achtergrond) in de containers Rijen en Kolommen creëren kopteksten, geen assen. Wanneer u met de rechtermuisknop op een koptekst klikt, ziet u dit menu:

U kunt de opmaak van kopteksten bewerken door met de rechtermuisknop op een koptekst te klikken en vervolgens Opmaken te selecteren.

Zie Opmaken op werkbladniveau en Velden en veldlabels opmaken voor meer details over het opmaken van kopteksten en veldlabels. Zie Dimensies en meetwaarden, blauw en groen voor details over continue en discrete velden.

Assen en kopteksten verbergen en opnieuw tonen

Als u een as of koptekst in de weergave hebt verborgen, kunt u deze opnieuw tonen vanaf het bijbehorende veld in de weergave.

Om een as te verbergen

Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as in de weergave en wis vervolgens het vinkje naast de optie Koptekst tonen.

Om een eerder verborgen as te tonen

Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op het continue veld in de weergave dat is gekoppeld aan de as die u wilt tonen, klik op het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Koptekst tonen.

Zie Assen in Delen van de weergave voor gerelateerde details.

 

Om een koptekst te verbergen

Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op een koptekst in de weergave en wis vervolgens het vinkje naast de optie Koptekst tonen.

Om een eerder verborgen koptekst te tonen

Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op het discrete veld in de weergave dat is gekoppeld aan de kopteksten die u wilt tonen, klik op het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Koptekst tonen.

Zie Kopteksten in Delen van de weergave voor gerelateerde details.

Zie Dimensies en meetwaarden, blauw en groen voor details over continue en discrete velden.

Een asbereik wijzigen

U kunt het asbereik beperken om de weergave op bepaalde datapunten te richten.

Stel dat uw weergave de verkoopcijfers over vier jaar toont. De automatische as kan een bereik van 0 tot $ 750.000 tonen. Als de verkoop nooit onder de $ 470.000 zakt, kunt u het asbereik aanpassen zodat het begint bij $ 470.000. Zo blijft de focus liggen op waar de datapunten zich daadwerkelijk bevinden.

Om een asbereik te wijzigen:

  1. Dubbelklik op de as die u wilt bewerken. U kunt ook met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as klikken en vervolgens As bewerken selecteren.

  2. Selecteer een van de volgende opties in het dialoogvenster As bewerken:

    • Automatisch.Baseert het asbereik automatisch op de data die in de weergave worden gebruikt.

    • Uniform asbereik voor alle rijen of kolommen.Stelt het asbereik uniform in op het maximale databereik voor alle deelvensters in de weergave.

    • Onafhankelijk asbereik voor elke rij of kolom. Maakt het asbereik onafhankelijk. Het asbereik varieert voor elk deelvenster in de weergave, afhankelijk van het databereik in elk deelvenster.

    • Vast. Geeft aan dat de as bij een specifieke waarde moet beginnen en/of eindigen. U kunt beide uiteinden van de as vastzetten of slechts één uiteinde. Wanneer u beide uiteinden van de as vastzet, wordt het asbereik bepaald door de waarden die u opgeeft. Wanneer u slechts één uiteinde van de as vastzet, moet u het andere uiteinde van de as instellen als automatisch, uniform of onafhankelijk.

  3. U kunt ook opgeven of u nul wilt opnemen. Wanneer u het selectievakje Nul opnemen wist, wordt het asbereik aangepast zodat alleen het waardenbereik in de data wordt getoond.

  4. Klik op OK.

De asschaal wijzigen naar omgekeerd of logaritmisch

Opties voor de asschaal zijn onder meer Omgekeerd en Logaritmisch.

Wanneer u Logaritmisch selecteert, kunt u Positief of Symmetrisch opgeven. Symmetrisch geeft data weer die positieve, 0- of negatieve waarden op een logaritme-asschaal bevatten en wordt het best gebruikt om grote negatieve waarden op een logaritmische schaal te visualiseren, evenals grote positieve waarden, of beide. Zie Over het transformeren van de symmetrische logaritme-as.

Om de schaal van een as te wijzigen:

  1. Dubbelklik op de as die u wilt bewerken. U kunt ook met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as klikken en vervolgens As bewerken selecteren.

  2. Selecteer in het dialoogvenster As bewerken op het tabblad Algemeen de optie Omgekeerd of Logaritmisch voor de asschaal.

    De optie om te kiezen voor Symmetrisch of Positief is alleen beschikbaar wanneer het asbereik zich buiten het gesloten interval [-10, 10] uitstrekt.

    Logaritmisch: Selecteer Positief of Symmetrisch voor de logaritme-schaal. De optie Symmetrisch geeft data weer die positieve, 0- en negatieve waarden bevatten op een logaritme-asschaal. Standaard worden de maatstreepjes getekend in machten van tien, maar u kunt elk basisgetal opgeven dat groter is dan 1.

  3. Klik op het tabblad Maatstreepjes en selecteer een van de volgende opties:

    • Automatisch: De grote maatstrepen zijn getekend in machten van 10.

    • Vast: De grote maatstrepen zijn getekend met een bepaalde exponent. Typ een getal in het tekstvak Machten van.

    • Geen: Grote maatstrepen worden niet getoond.

  4. Klik op OK als u klaar bent.

U kunt de as ook omkeren door Omdraaien te selecteren in het gebied Schaal op het tabblad Algemeen van het dialoogvenster As bewerken.

Over het transformeren van de symmetrische logaritme-as

De symmetrische logaritme-as past een hyperbolische sinustransformatie toe op de as:

asinh(x) = ln(x + √(x^2 +1))

Voor grote waarden (|x| >> 1),

asinh(x)~ln(x), x > 0

asinh(x)~-ln(x), x < 0

Omdat asinh is gedefinieerd voor alle reële waarden (in het bijzonder negatieve getallen), kunt u met deze transformatie grote negatieve waarden op een logaritmische schaal visualiseren, evenals grote positieve waarden, of beide.

Hoewel een logaritme-as gebruikt kan worden om de schaal van zeer kleine waarden te visualiseren, kan een symmetrische logaritme-as niet worden gebruikt om de schaal van zeer kleine waarden te visualiseren.

Voor kleine waarden (|x| < 1),

asinh(x) ≈ x

Het gebruik van een symmetrische logaritme-asschaal voor kleine waarden heeft een soortgelijk effect als het gebruik van een lineaire schaal (d.w.z. een normale kwantitatieve as).

Het uiterlijk van een as wijzigen

Elke as heeft een titel die automatisch wordt gegenereerd op basis van de velden in de weergave. U kunt een aangepaste astitel opgeven en een ondertitel toevoegen met behulp van het dialoogvenster As bewerken. U kunt ook de schaal van de as opgeven, bijvoorbeeld of u een logaritmische schaal wilt gebruiken of dat u de as wilt omdraaien.

Om het uiterlijk van een as te wijzigen:

  1. Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as die u wilt bewerken en selecteer As bewerken.

  2. Typ in het dialoogvenster As bewerken een nieuwe titel in het tekstvak Titel.

  3. Om een aangepaste ondertitel toe te voegen, wist u het selectievakje Automatisch.

  4. Om de schaal van de as te wijzigen, selecteert u een van de volgende opties:

    • Omgekeerd: Selecteer deze optie om de volgorde van de waarden op de as om te draaien.

    • Logaritmisch: Selecteer deze optie om een logaritmische schaal op de as te gebruiken.

  5. Klik op OK.

Maatstreepjes opmaken

U kunt opgeven hoe vaak de maatstreepjes langs de as worden weergegeven. Met Tableau kunt u zowel de grote als de kleine maatstrepen aanpassen. Grote maatstrepen worden vergezeld door eenheidslabels, terwijl kleine maatstrepen gewoon kleinere stappen tussen de grote maatstrepen weergeven. U kunt ervoor kiezen om automatische of vaste maatstreepjes te gebruiken, of helemaal geen.

Om maatstreepjes op te maken:

  1. Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as die u wilt bewerken en selecteer As bewerken.

  2. Selecteer het tabblad Maatstreepjes in het dialoogvenster As bewerken.

  3. Selecteer een van de volgende opties voor zowel Grote als Kleine maatstrepen:

    • Automatisch: Selecteer deze optie om maatstreepjes automatisch te tonen op basis van de data in de weergave.

    • Vast: Selecteer deze optie om aan te geven hoe vaak het maatstreepje moet worden weergegeven en wat de beginwaarde is.

    • Geen: Selecteer deze optie om de maatstreepjes volledig te verbergen.

  4. Klik op OK.

Voorbeelden: Verschillende asbereiken gebruiken (uniform, onafhankelijk, vast)

In dit voorbeeld bouwt u drie weergaven met behulp van dezelfde data. Elke weergave gebruikt echter een andere opmaak voor het asbereik. Deze weergaven gebruiken de databron Voorbeeld - Superstore om de geaggregeerde totale verkopen voor drie productcategorieën over een periode van vier jaar weer te geven.

Een weergave bouwen met een uniform asbereik

Een uniform asbereik betekent dat hetzelfde bereik wordt toegepast op elke rij of kolom in uw weergave. Het bereik wordt automatisch gegenereerd op basis van de onderliggende datawaarden.

  1. Plaats de dimensie Besteldatum in de container Kolommen en de dimensie Categorie in de container Rijen.

  2. Plaats de meetwaarde Verkoop in de container Rijen.

    De meetwaarde wordt automatisch geaggregeerd tot een sommatie en er wordt een as toegevoegd aan de weergave. Standaard gebruikt de weergave een uniform asbereik. U ziet dat het asbereik voor elke productcategorie hetzelfde is, van nul tot 250.000.

    Een afbeelding waarin een weergave wordt getoond waarvan de as langs een uniform bereik loopt.

Een weergave bouwen met behulp van onafhankelijke asbereiken

Wanneer u een onafhankelijk asbereik gebruikt, heeft elke rij of kolom een eigen asbereik op basis van de onderliggende datawaarden.

  1. Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as SUM(Sales) in de weergave en selecteer As bewerken.

  2. Selecteer in het dialoogvenster As bewerken Onafhankelijk asbereik voor elke rij of kolom.

  3. Klik op de X om het dialoogvenster met de huidige instellingen te sluiten.

    Het asbereik voor elke productcategorie is nu onafhankelijk van elkaar. De categorieën Technologie en Kantoorartikelen variëren nog steeds van nul tot 250.000, maar de categorie Meubels varieert van nul tot iets meer dan 200.000.

    Een afbeelding waarin een weergave wordt getoond waarvan de as langs een onafhankelijk bereik loopt.

Een weergave bouwen met behulp van een vast asbereik

U kunt één of beide uiteinden van een as vastzetten om aan te passen hoeveel data u in de weergave kunt zien.

Het eerste voorbeeld laat zien hoe beide uiteinden van de as vastgezet kunnen worden. Het tweede laat zien hoe u slechts één uiteinde van de as kunt vastzetten en vervolgens het asbereik voor alle deelvensters in de weergave kunt definiëren.

Om beide uiteinden van de as vast te zetten:

  1. Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as SUM(Sales) in de weergave en selecteer As bewerken.

  2. Selecteer in het dialoogvenster As bewerken de optie Vast en definieer vervolgens de waarden voor Begin en Einde door in de tekstvakken te typen of door de schuifregelaars naar elkaar toe te slepen. Voor dit voorbeeld typt u 0 in voor Begin en 200.000 voor Einde.

    Een afbeelding waarin het dialoogvenster Veld opmaken wordt getoond voor een meetwaarde. Het tabblad Asbereik is geselecteerd, zodat u een vast (aangepast) asbereik kunt definiëren.

  3. Klik op de X om het dialoogvenster met de huidige instellingen te sluiten.

    De categorieën geven nu alleen nog verkopen tot $ 200.000 weer. De assen zijn gemarkeerd met een speldsymbool , wat aangeeft dat u het asbereik hebt beperkt en dat sommige data mogelijk niet worden weergegeven.

    Een afbeelding waarin een weergave wordt getoond waarvan de as zich langs een vast (aangepast) asbereik bevindt.

Om één uiteinde van de as vast te zetten:

  1. Klik met de rechtermuisknop (Control+Klik op Mac) op de as SUM(Sales) in de weergave en selecteer As bewerken.

  2. Selecteer in het dialoogvenster As bewerken de optie Vast, klik op het vervolgkeuzemenu Vast einde en selecteer vervolgens Onafhankelijk.

  3. Klik op de X om het dialoogvenster met de huidige instellingen te sluiten.

    U ziet dat de categorieën nu enigszins verschillende asbereiken hebben. Zo heeft Kantoorartikelen een asbereik van 0 tot 250.000 dollar, terwijl Meubels alleen een bereik heeft van 0 tot 200.000 dollar.

    Zie Assen bewerken voor meer informatie over het verschil tussen automatische, uniforme en onafhankelijke asbereiken.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.