Verschillen tussen relaties en joins

Relaties zijn een dynamische, flexibele manier om data uit meerdere tabellen te combineren voor analyse. U definieert geen join-typen voor relaties, dus u zult geen Venndiagram zien wanneer u deze maakt.

Zie een relatie als een contract tussen twee tabellen. Wanneer u een visualisatie bouwt met velden uit deze tabellen, haalt Tableau data uit deze tabellen binnen met behulp van dat contract om een query met de juiste joins te bouwen.

  • Geen join-type vooraf. U hoeft alleen maar overeenkomende velden te selecteren om een relatie te definiëren (geen join-typen). Tableau probeert eerst de relatie tot stand te brengen op basis van bestaande sleutelbeperkingen en overeenkomende veldnamen. Vervolgens kunt u controleren of dit inderdaad de velden zijn die u wilt gebruiken, of dat u meer veldparen wilt toevoegen om beter te definiëren hoe de tabellen aan elkaar gerelateerd moeten worden.
  • Automatisch en contextgevoelig. Relaties stellen joins uit naar de tijd en context van de analyse. Tableau selecteert join-typen automatisch op basis van de velden die in de visualisatie worden gebruikt. Tijdens de analyse past Tableau de join-typen op intelligente wijze aan en blijft het oorspronkelijke detailniveau in uw data behouden. U kunt aggregaties op het detailniveau van de velden in uw visualisatie zien, zonder dat u hoeft na te denken over de onderliggende joins. U hoeft geen LOD-expressies zoals FIXED te gebruiken om data in gerelateerde tabellen te dedupliceren.
  • Flexibel. Relaties kunnen veel-op-veel zijn en volledige buitenste joins ondersteunen. Wanneer u tabellen combineert met behulp van relaties, is het alsof u voor elk visualisatie een aangepaste, flexibele databron maakt, allemaal in één databron voor de werkmap. Omdat Tableau alleen query's uitvoert op tabellen die nodig zijn op basis van velden en filters in een visualisatie, kunt u een databron samenstellen die voor diverse analyseflows kan worden gebruikt.

Zie Uw data relateren(Link wordt in een nieuw venster geopend) en Laat u niet afschrikken door relaties(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.

Joins zijn nog steeds beschikbaar als optie voor het combineren van uw data. Dubbelklik op een logische tabel om naar het join-canvas te gaan. Zie Waar zijn de joins gebleven? voor meer informatie.

Bekijk een video: Bekijk deze video van 5 minuten voor een inleiding tot het gebruik van relaties in Tableau.

Opmerking: De interface voor het bewerken van relaties die in deze video wordt getoond, wijkt mogelijk enigszins af van de huidige versie, maar heeft dezelfde functionaliteit.

Zie ook videopodcasts over relaties van Actieanalyses(Link wordt in een nieuw venster geopend), zoals Waarom heeft Tableau relaties uitgevonden?(Link wordt in een nieuw venster geopend) Klik op 'Videopodcast’ in de Bibliotheek(Link wordt in een nieuw venster geopend) om meer te zien.

Gerelateerde informatie over hoe relatiequery's werken vindt u in deze Tableau-blogposts:

Kenmerken van relaties en joins

Relaties zijn een dynamische, flexibele manier om data uit meerdere tabellen te combineren voor analyse. Wij adviseren om relaties als eerste aanpak te gebruiken bij het combineren van uw data, omdat dit de voorbereiding en analyse van data eenvoudiger en intuïtiever maakt. Gebruik alleen joins als dat absoluut noodzakelijk is(Link wordt in een nieuw venster geopend).

Hier volgen enkele voordelen van het gebruik van relaties om tabellen te combineren:

  • Uw databron is eenvoudiger te definiëren, wijzigen en hergebruiken.
  • Het is eenvoudiger om data uit meerdere tabellen op het juiste detailniveau (LOD) te analyseren.
  • Er zijn geen LOD-expressies of LOD-berekeningen vereist voor analyse op verschillende detailniveaus.
  • Query's worden alleen uitgevoerd op data uit tabellen met velden die in de huidige visualisatie worden gebruikt.

Relaties

  • Worden weergegeven als flexibele noedels tussen logische tabellen
  • Vereisen dat u overeenkomende velden tussen twee logische tabellen selecteert
  • Vereisen niet dat u een join-type moet selecteren
  • Maken alle rij- en kolomdata uit gerelateerde tabellen mogelijk beschikbaar in de databron
  • Handhaven het detailniveau van elke tabel in de databron en tijdens de analyse
  • Maken onafhankelijke domeinen op meerdere detailniveaus. Voegen tabellen niet samen in de databron.
  • Maken tijdens de analyse automatisch de juiste joins, op basis van de gebruikte velden.
  • Dupliceren geen geaggregeerde waarden (wanneer prestatieopties zijn ingesteld op Veel-op-veel)
  • Behouden niet-overeenkomende meetwaarden (wanneer prestatieopties zijn ingesteld op Sommige records komen overeen)

Joins

Joins zijn een meer statische manier om data te combineren. Joins moeten vooraf, vóór de analyse, tussen fysieke tabellen worden gedefinieerd en kunnen niet worden gewijzigd zonder dat dit gevolgen heeft voor alle bladen die de betreffende databron gebruiken. Joins voegen tabellen altijd samen tot één tabel. Hierdoor ontbreken soms niet-overeenkomende waarden in samengevoegde data, of worden geaggregeerde waarden gedupliceerd.

  • Worden weergegeven met Venndiagrampictogrammen tussen fysieke tabellen
  • Vereisen dat u join-typen en join-componenten selecteert
  • Joins voegen fysieke tabellen samen tot één logische tabel met een vaste combinatie van data
  • Kunnen niet-overeenkomende meetwaarden kwijtraken
  • Kunnen geaggregeerde waarden dupliceren wanneer velden zich op verschillende detailniveaus bevinden
  • Ondersteunen scenario's waarvoor één datatabel nodig is, zoals extractfilters en aggregatie

Vereisten voor het gebruik van relaties

  • Bij het relateren van tabellen moeten de velden die de relaties definiëren hetzelfde datatype hebben. Als u het datatype op de pagina Databron wijzigt, wordt dit vereiste niet gewijzigd. Tableau gebruikt voor query's nog steeds het datatype in de onderliggende database.
  • U kunt geen relaties definiëren op basis van geografische velden.
  • Circulaire relaties worden niet ondersteund in het datamodel.
  • U kunt geen relaties tussen gepubliceerde databronnen definiëren.

Factoren die de voordelen van gerelateerde tabellen beperken

  • Vervuilde data in tabellen kunnen de analyse met meerdere tabellen complexer maken. Dit betreft bijv. tabellen die niet zijn gemaakt met een goed gestructureerd model in gedachten en die een combinatie van meetwaarden en dimensies in meerdere tabellen bevatten.
  • Het gebruik van databronfilters beperkt de mogelijkheid van Tableau om de data samen te voegen. Join-culling is een term voor de manier waarop Tableau query's vereenvoudigt door onnodige joins te verwijderen.
  • Tabellen met veel ongeëvenaarde waarden in relaties.
  • In versie 2020.2 tot en met 2024.1: Meerdere feitentabellen in verband brengen met tabellen met meerdere dimensies (pogingen om gedeelde of conformerende dimensies te modelleren). In versie 2024.2 en hoger kunt u relaties op basis van meerdere feitentabellen gebruiken om deze gevallen af te handelen. Zie Analyse op basis van meerdere feitentabellen met relaties(Link wordt in een nieuw venster geopend) en Over datamodellen met relaties tussen meerdere feiten(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.

Waar zijn de joins gebleven?

U kunt nog steeds joins tussen tabellen opgeven in de fysieke laag van een databron. Dubbelklik op een logische tabel om naar het Join/Vereniging-canvas in de fysieke laag te gaan en joins of verenigingen toe te voegen.

Elke logische tabel op het hoogste niveau bevat ten minste één fysieke tabel. Open een logische tabel om de fysieke tabellen te bekijken, bewerken of er joins tussen te maken. Klik met de rechtermuisknop op een logische tabel en klik vervolgens op Openen. U kunt ook dubbelklikken op de tabel om deze te openen.

Wanneer u een databron maakt, bestaat deze uit twee lagen. De bovenste laag is de logische laag van de databron. U combineert data tussen tabellen in de logische laag met behulp van relaties.

De volgende laag is de fysieke laag van de databron. U combineert data tussen tabellen in de fysieke laag met joins. Zie Logische en fysieke tabellen in het datamodel(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.