Laat u niet afschrikken door relaties

De nieuwe mogelijkheden voor datamodellering creëren flexibele databronnen die zijn opgebouwd rondom relaties.

Relaties combineren data uit verschillende tabellen door te kijken welke kolommen (velden) deze tabellen gemeen hebben en die informatie te gebruiken om informatie uit elke tabel in de analyse samen te voegen.

In tegenstelling tot joins of verenigingen vormen relaties een databron zonder dat meerdere tabellen tot één tabel bij elkaar worden gebracht. Hierdoor 'weten' gerelateerde databronnen uit welke tabel elk veld afkomstig is. Dat betekent dat elk veld zijn context of detailniveau behoudt. Gerelateerde databronnen kunnen daardoor tabellen met verschillende granulariteit verwerken, zonder problemen met duplicatie of dataverlies.

In een gerelateerde databron worden de joins niet vooraf vastgelegd. In plaats van alle data samen te voegen (en met alle data te moeten werken, ongeacht wat afzonderlijke visualisaties vereisen), worden alleen de relevante data gecombineerd – per blad en alleen indien nodig. Terwijl u sleept en neerzet, evalueert Tableau de relaties tussen de relevante velden en tabellen. Deze relaties worden gebruikt om query's te schrijven met de juiste join-typen, aggregaties en nullverwerking.

U kunt zich bezighouden met hoe de data bij elkaar passen en welke vragen u wilt beantwoorden, in plaats van hoe u de data moet combineren of hoe u artefacten uit de databron moet compenseren.

Relaties vervangen niet de eerdere manieren om data te combineren: joins, verenigingen en combinaties. Relaties zijn een nieuwe, flexibele manier om data uit meerdere bronnen bij elkaar te brengen. De bestaande methoden verdwijnen niet en zijn in specifieke scenario’s nog steeds bruikbaar.

Relaties gebruiken

In dit onderwerp wordt uitgelegd hoe u een gerelateerde databron maakt en hoe u er een voor analyse gebruikt. Als u het leuk vindt om dat proces te zien, kunt u de Bookshop-dataset downloaden(Link wordt in een nieuw venster geopend). Kies Bookshop.xlsx om vanaf het begin te starten met onbewerkte data, of MinimalBookshop.tdsx om te beginnen met de basisprincipes van de gerelateerde databron die voor u is geconfigureerd.

Opmerking: relaties zijn beschikbaar in Tableau 2020.2 en hoger.

Video: Gemigreerde data

Als u een bestaande werkmap uit een eerdere versie van Tableau (versie 2020.1 of eerder) opent in Tableau 2020.2 of hoger, wordt op het tabblad Databron mogelijk een tabel met Gemigreerde data weergegeven.

In dit onderwerp zijn meerdere video's ingesloten. Voor het gemak vindt u in het uitvouwbare gedeelte onder elke video een transcriptie.

Transcriptie van de video Gemigreerde data

Video: Relatie tussen tabellen instellen

Opmerking: de interface voor het bewerken van de relaties in deze video wijkt enigszins af van de huidige release, maar heeft dezelfde functionaliteit.

Transcriptie van de video Relatie tussen tabellen instellen

Video: Prestatieopties

Opmerking: de interface voor het bewerken van de relaties in deze video wijkt enigszins af van de huidige release, maar heeft dezelfde functionaliteit.

Transcriptie van de video Prestatieopties

Zie Kardinaliteit en referentiële integriteit voor meer informatie.

Voorbeeld: Boekwinkeldata

We gaan zo een paar analyses uitvoeren met deze databron, dus laten we het even over de data hebben.

De dataset betreft (fictieve) boeken en het is belangrijk om rekening te houden met het onderscheid tussen een boek en een editie. Een boek is het conceptuele werk zelf, met kenmerken zoals de titel, de auteur en het genre. Er zijn ook edities (uitgaven) van een boek, met kenmerken zoals de prijs en het formaat (hardcover of paperback), die worden geïdentificeerd met een ISBN. Een editie van een boek heeft een uitgever en een bepaald aantal pagina's, terwijl een boek een prijs kan hebben gewonnen of deel kan uitmaken van een serie.

U kunt meekijken door MinimalBookshop.tdsx te downloaden, of u kunt avontuurlijk zijn en zelf een model maken op basis van Bookshop.xlsx. Zodra de tabellen zijn gecombineerd, kunt u veel ID-velden verbergen.

Video: Werken met meerdere tabellen

Opmerking: de interface voor het bewerken van de relaties in deze video wijkt enigszins af van de huidige release, maar heeft dezelfde functionaliteit.

Transcriptie van de video Werken met meerdere tabellen

Video: Basisberekeningen

Transcriptie van de video Basisberekeningen

Video: Sets en groepen

Transcriptie van de video Sets en groepen

Gerelateerde data analyseren

Laten we eens vergelijken hoe analyses van relaties en joins eruitzien. We raden u aan de bijbehorende werkmappen voor Vraag 1 en Vraag 2 te downloaden, in plaats van door te gaan met uw eigen databron van eerder. Als u problemen ziet met de configuratie van de databron of de stappen voor vraag 1, bedenk dan dat deze speciaal voor het scenario zijn bedoeld.

Vraag 1: Hoeveel edities zijn er van elk boek? 

Belangrijk: de video voor vraag 1 is opgenomen met bètasoftware. De uitgebrachte versie van 2020.2 verwerkt onze poging om een fout in de gerelateerde databron te introduceren correct. Als u meekijkt, komt uw werkmap niet overeen met de video: de relatiewaarden zijn correct. Wees geduldig terwijl we proberen ons product te slim af te zijn en een fout te forceren voor educatieve doeleinden.

We doen dat door met beide databronnen een basisanalyse uit te voeren. We maken van elk exemplaar een staafdiagram waarbij we kijken naar het aantal edities per titel.

GerelateerdSamengevoegd

De gerelateerde databron gebruiken:

  1. Titel in Rijen zetten
  2. Editie (Aantal) in Kolommen zetten
  3. Klik op het labelpictogram in de werkbalk om labels in te schakelen
  4. Klik op het pictogram Aflopend sorteren in de werkbalk

 

De samengevoegde databron gebruiken:

  1. Titel in Rijen zetten
  2. ISBN in Kolommen zetten
  3. Klik met de rechtermuisknop op het veld en selecteer Meetwaarde > Aantal
  4. Klik op het labelpictogram in de werkbalk om labels in te schakelen
  5. Klik op het pictogram Aflopend sorteren in de werkbalk

Het is meteen duidelijk dat Aantal voor de samengevoegde data niet de juiste aggregatie is. Maar met de gerelateerde data klopt er ook iets niet. Laten we de data bekijken om te zien wat er aan de hand is en hoe we dit kunnen oplossen. Bekijk de video (of lees het transcript) om te zien hoe.

Video: Datavalidatie en het datamodel repareren

Videotranscriptie vraag 1

Vraag 2: Wie van de auteurs met boeken in een serie heeft de meeste boektourneegebeurtenissen?

Video: Werken met verschillende detailniveaus

Videotranscriptie vraag 2

Laat u dus niet afschrikken om een relatie tussen uw data in te stellen. Kijk zelf maar. U kunt de Bookshop-data downloaden(Link wordt in een nieuw venster geopend) of uw eigen data gebruiken. Experimenteer met filteren, tabelberekeningen gebruiken, verschillende diagramtypen samenstellen, prestatieopties configureren, en probeer zoveel mogelijk met relaties te doen.

Tips bij het werken met gerelateerde data

  • Gebruik vaak Onderliggende data weergeven om te controleren welke data een merk weergeeft.
  • Als een join niet vereist is (en er zijn redenen waarom dat nodig is), biedt het gebruik van een relatie meer flexibiliteit.
  • Als u niet alleen gematchte waarden wilt zien, kunt u die niet-gematchte waarden herstellen door naar het menu Analyse > Lay-out tabel > Lege rijen weergeven te gaan.

Gerelateerde bronnen

Klaar om te beginnen aan berekeningen met Relaties? Bekijk Laat u niet afschrikken door berekeningen in relaties.

Klaar om nog verder te ontdekken hoe u met relaties complexe analyses kunt uitvoeren? Bekijk Laat u niet afschrikken door diepere relaties.

Bekijk voor meer informatie over de technische onderbouwing van relaties, rechtstreeks afkomstig van het Product Management-team, de serie over relaties in de Tableau-blog.

Zie ook videopodcasts over relaties van Actieanalyses(Link wordt in een nieuw venster geopend), zoals Waarom heeft Tableau relaties uitgevonden?(Link wordt in een nieuw venster geopend) Klik op 'Videopodcast’ in de Bibliotheek(Link wordt in een nieuw venster geopend) om meer te zien.