Best practices voor effectieve dashboards
Een goed ontworpen dashboard kan de inspanningen van uw organisatie op één lijn brengen, belangrijke inzichten helpen blootleggen en de besluitvorming versnellen. Gebruik dit onderwerp voor tips over best practices voor het maken van effectieve dashboards in Tableau.
Wat is u doel?
Ken uw doel en doelgroep
De beste visualisaties hebben een duidelijk doel en werken voor hun beoogde doelgroep. Wat probeert u te zeggen met dit dashboard? Presenteert u een conclusie of een kernvraag?
Naast dat u weet wat u probeert te zeggen, is het ook belangrijk om te weten tegen wie u het zegt. Kent uw doelgroep dit onderwerp bijzonder goed of is het nieuw voor hen? Wat voor signalen hebben ze nodig? Denk na over deze vragen voordat u in de ontwerpfase duikt. Dat zal u helpen een geslaagd dashboard te maken.
Gebruik de meest bekeken plek goed
De meeste kijkers scannen webinhoud vanaf de linkerbovenhoek van een webpagina. Als u eenmaal weet wat het hoofddoel van uw dashboard is, zorg er dan voor dat u uw belangrijkste weergave zo plaatst dat deze de linkerbovenhoek van uw dashboard beslaat. In het onderstaande dashboard besloot de auteur dat de kaartweergave de kernboodschap bevat.
Ontwerp voor de echte wereld
Werk op uw uiteindelijke weergaveformaat
Tableau-dashboards zijn standaard ingesteld op een vast formaat. Als u deze instelling behoudt, zorg er dan voor dat u uw visualisatie opbouwt op het formaat waarop deze wordt bekeken. U kunt het formaat ook instellen op Automatisch, zodat Tableau de algemene afmetingen van een visualisatie automatisch aanpast op basis van de schermgrootte. Als u bijvoorbeeld een dashboard ontwerpt met 1300 x 700 pixels, zal Tableau het formaat ervan aanpassen voor kleinere schermen. Hierdoor worden weergaven of schuifbalken soms 'samengedrukt' weergegeven. Met de functie Bereik voor het aanpassen van het formaat kunt u dit voorkomen.
Als u Tableau Desktop gebruikt om dashboards te maken, kunt u het ontwerp ook afstemmen op specifieke apparaatlay-outs. Zo kan uw dashboard bijvoorbeeld een set weergaven en objecten voor tablets bevatten, en een andere set weergaven en objecten voor mobiele telefoons. Zie Dashboardlay-outs maken voor verschillende apparaattypen voor de stappen.
Beperk het aantal weergaven
Over het algemeen is het een goed idee om het aantal weergaven dat u in uw dashboard opneemt te beperken tot twee of drie. Als u te veel weergaven toevoegt, kan de visuele helderheid en het grote geheel verloren gaan in de details. Als u merkt dat uw verhaal meer dan twee of drie weergaven nodig heeft, kunt u altijd meer dashboards maken.
Te veel weergaven kunnen ook de prestaties van uw dashboard beïnvloeden nadat het is gepubliceerd.
Voeg interactiviteit toe om verkenning te stimuleren
Toon filters
Met filters kunnen gebruikers specificeren welke data in de weergave worden weergegeven.
Filters inschakelen voor een veld:
In Tableau Desktop: klik met de rechtermuisknop op het veld in het datavenster en selecteer Filter tonen.
In Tableau Server of Tableau Cloud: klik in de werkbalk op Kaarten tonen/verbergen > Filters.
U kunt elk filter aanpassen voor verschillende soorten data. U kunt filters bijvoorbeeld weergeven als selectievakjes voor meerdere selecties, keuzerondjes voor enkele selectie of vervolgkeuzelijsten, enz. U kunt een zoekknop, de optie om alle velden te tonen, besturingselementen voor nullwaarden en meer toevoegen. U kunt ook de titel van een filter bewerken om uw kijkers duidelijke instructies te geven voor interactie met de data.
Schakel highlights in
U kunt gebruik maken van de knop Highlighten op de werkbalk om highlights tussen weergaven in te stellen. Wanneer highlights zijn ingeschakeld, zal een selectie in de ene weergave gerelateerde data in de andere weergaven highlighten. U kunt highlights voor alle velden inschakelen of specifieke velden selecteren. Zie Highlightacties(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over de verschillende methoden die u kunt gebruiken om data te highlighten.
U kunt ook een Highlighter weergeven waarmee uw klanten een highlight kunnen toepassen op delen van een weergave op basis van wat ze invoeren of selecteren.
De Highlighter weergeven:
Ga naar het werkblad waar de weergave zich bevindt (of selecteer Ga naar blad op het dashboard).
Klik met de rechtermuisknop op het veld dat u wilt highlighten (het moet een discreet veld zijn) en kies Highlighter tonen:
In de Highlighter kunnen uw gebruikers termen selecteren of invoeren om data in de weergave te highlighten: