Flytta eller inaktivera produktnycklar

Om du inte längre behöver Tableau Desktop eller Tableau Prep Builder på en dator eller om du vill flytta det till en annan dator, inaktiverar du produktnyckeln innan du avinstallerar Tableau. I annat fall kan det hända att du inte har licensen tillgänglig för aktivering på den andra datorn. Om du använder Tableau Desktop eller Tableau Prep Builder i en miljö med inloggningsbaserad licenshantering behöver du inte inaktivera några produktnycklar om du vill flytta installationen till en annan dator.

Du kan aktivera Tableau Desktop på upp till två olika datorer om de används av samma person och en dator per användare för Tableau Prep Builder.

Obs! Om datorn eller den virtuella miljön inte längre är tillgänglig för att inaktivera Tableau Desktop eller Tableau Prep Builder (till exempel om datorn har försvunnit eller blivit stulen), kan du aktivera genom att logga in på Tableau Cloud eller Tableau Server med inloggningsbaserad licenshantering, eller så kan du använda produktnyckeln på en ny dator. Om du får ett felmeddelande och inte kan aktivera Tableau Desktop eller Tableau Prep Builder med produktnyckeln ber vi dig kontakta Tableau-supporten(Länken öppnas i ett nytt fönster). Om inloggningsbaserad licenshantering inte används i din miljö kan det hända att du har en eller flera separata produktnycklar som du kan använda för att aktivera Tableau Desktop och Tableau Prep Builder.

Beroende på vilken typ av produktnyckel du har kan det hända att du har en separat nyckel för Tableau Desktop och Tableau Prep Builder, eller så har du en nyckel som du kan använda för att aktivera eller inaktivera båda produkterna.

Till exempel kan en produktnyckel som börjar med TD endast användas för att aktivera eller inaktivera Tableau Desktop. En produktnyckel som börjar med TC kan användas för att aktivera eller inaktivera både Tableau Desktop och Tableau Prep Builder.

Om du använder separata nycklar för Tableau Desktop och Tableau Prep Builder måste du inaktivera båda produktnycklarna. Om du använder en enskild TC-nyckel behöver du bara inaktivera nyckeln på en produkt, så inaktiveras nyckeln för både Tableau Desktop och Tableau Prep Builder.

Mer information om de olika licenstyperna finns i Användarbaserad licensiering(Länken öppnas i ett nytt fönster) i onlinehjälpen för Tableau Server.

Obs! Mer information om hur du inaktiverar produktnyckeln för Tableau Desktop eller Tableau Prep Builder från kommandoraden finns i ”Inaktivera produktnyckeln” i Installera från kommandoraden.

Det finns två sätt att inaktivera en licens på, beroende på om datorn har tillgång till internet. Följ proceduren för ditt scenario.

Inaktivera en produktnyckel på en dator med tillgång till internet

1. Starta programmet på datorn där du installerade det.

2. Välj Hjälp > Hantera produktnycklar.

3. I dialogrutan Hantera produktnycklar väljer du produktnyckeln och klickar på Inaktivera.

4. Stäng och avinstallera programmet.

Om du vara vill avinstallera programmet är du klar nu. Om du flyttar programmet till en annan dator ska du gå vidare.

5. På den nya datorn går du till sidan Produktnedladdningar och versionsinformation(Länken öppnas i ett nytt fönster) och laddar ner den relevanta versionen av Tableau Desktop eller Tableau Prep Builder till datorn (Windows 64-bitars eller Mac).

6. Installera programmet och aktivera det med hjälp av produktnyckeln som du inaktiverade tidigare.

Inaktivera en produktnyckel offline (endast Tableau Desktop)

Innan du genomför den här proceduren ska du kontrollera att datorn inte är ansluten till internet. Proceduren går inte att genomföra enligt beskrivningen om det finns en internetanslutning.

1. Starta Tableau Desktop.

2. Välj Hjälp > Hantera produktnycklar.

3. I dialogrutan Hantera produktnycklar väljer du produktnyckeln som ska inaktiveras och klickar sedan på Inaktivera.

Ett felmeddelande visas, där du ombeds att spara filen return.tlq för bearbetning.

4. Klicka på Spara.

5. Från en dator med tillgång till internet går du till sidan Aktivering(Länken öppnas i ett nytt fönster) på Tableaus webbplats, klickar på Välj fil, väljer return.tlq och klickar sedan på Ladda upp aktiveringsfil.

Tableau skickar en return.tlr-fil.

6. Kopiera return.tlr-filen till datorn där du avinstallerar Tableau Desktop.

7. Dubbelklicka på return.tlr-filen.

Ingenting visas, men detta inaktiverar produktnyckeln.

8. Du kontrollerar att produktnyckeln har inaktiverats genom att starta Tableau Desktop. Om du uppmanas att ange en produktnyckel har produktnyckeln inaktiverats.

Överföra en produktnyckel till en annan användare

Innan du kan tilldela en annan användare produktnyckeln måste du inaktivera produktnyckeln och ta bort Tableau Desktop från din dator.

1. Starta Tableau Desktop.

2. Välj Hjälp > Hantera produktnycklar.

3. I dialogrutan Hantera produktnycklar väljer du produktnyckeln som ska överföras och klickar sedan på Inaktivera.

4. Stäng och avinstallera Tableau Desktop.

5. När produktnyckeln har inaktiverats går du till Tableaus webbplats (https://www.tableau.com). På menyn Support klickar du på Kundportal och loggar in med dina inloggningsuppgifter.

6. I Tableaus kundportal klickar du på Mina nycklar och sedan på den produktnyckel du till omtilldela.

7. Högst upp på skärmen Licensinformation klickar du på Ta bort tilldelning av nyckel.

8. Klicka på Tilldela nyckel. I dialogrutan Tilldela licens anger du förnamn, efternamn och e-postadress för den nya användaren. Därefter klickar du på Tilldela nyckel.

Tableau skickar ett e-postmeddelande till den nya användaren med instruktioner om hur man loggar in.