Ansvars- och belöningssystem
Det här innehållet är en del av Tableau Blueprint – ett ramverk med vilket ni kan zooma in och förbättra hur organisationen använder data för att få större genomslag. Sätt igång genom att göra vår utvärdering(Länken öppnas i ett nytt fönster).
Ansvars- och belöningssystemen är en serie kontrollpunkter och milstolpar längs vägen i användarens kompetensutveckling. De fastställer gemensamma mål och prestationer i hela organisationen för att uppmuntra användarna att förbli motiverade och engagerade när det gäller att bygga upp sin kompetens. Utbildning är en pågående process, och i takt med att driftsättningen av en organisation växer behöver användarna möjligheter till kontinuerligt lärande och belöningar.
Överväg dessa tre metoder för att validera färdigheter och ta med dem i din utbildningsplan:
- Rollbaserade märken
- Tableau-produktcertifiering
- Skill Belts
Kunskapsbaserade märken
Användare erhåller kunskapsbaserade märken genom att klara enkla kunskapsbedömningar med flervalsfrågor om centrala begrepp i slutet av de användarbaserade utbildningsvägarna. Detta visas i Kunskaper enligt Tableau-utbildningsroll. Kunskapsbaserade märken uppmuntrar och motiverar användarna till att fortsätta lära sig för att kunna visa vilka kunskaper de har om enskilda roller. Användarna behöver inte slutföra alla kurser längs en utbildningsväg för att kunna genomföra kunskapsbedömningen, så mer avancerade användare hoppa framåt. De visar att de har de kunskaper som krävs för rollen genom att få ett godkänt resultat. Användare som inte godkänns får rekommendationer om vilka eLearning- eller klassrumskurser som bäst motsvarar deras kunskapsluckor. Eftersom kunskapsbaserade märken kan delas via en offentlig URL kan de också användas för övervakning och mätning av framsteg på organisationsnivå. Rollbaserade märken kan integreras i organisationens LMS-system eller intranät. Kunskapsbaserade märken och kunskapsbedömningar är tillgängliga genom eLearning-prenumerationer.
Certifiering
Tableau-produktcertifieringar gör det möjligt för användare att bevisa sin kompetens och utmärka sig. En Tableau-certifiering visar att en användare kan tillämpa kunskaper om Tableau-produkter i en formell miljö. Dessa övervakade prov är mer krävande än kunskapsbedömningar och kunskapsbaserade märken eftersom de följer branschstandard för professionella certifieringsprogram. Genom att uppmuntra och stödja certifiering i dina team visar du att du är engagerad i deras professionella utveckling och skapar tydliga, användbara delmål som de kan arbeta mot att nå. Genom att bygga upp en kärngrupp av certifierade användare ökar du deras självförtroende och uppmuntrar dem att höja kompetensen hos sina kollegor. Det finns tre tillgängliga certifieringsnivåer: Specialist, Associate och Professional, för två produkter: Desktop och Server.
Examineringsnivå | Efter produkt | ||
Svårighetsgraden ökar ↓ | Specialist | Tableau Desktop Specialist – testar grundläggande funktionalitet och produktförståelse. |
|
Professional | Tableau Certified Data Analyst – testar avancerad funktionalitet och bästa tillämpning av visualiseringar. | Tableau Server Certified Associate – testar administrativ funktionalitet och kunskap om plattformen. | |
Professional | Tableau Certified Consultant – testar förmågan att leda utformningen av analyslösningar inom Tableau-plattformen, förmågan att självständigt hantera komplexa prestandaproblem | Tableau Certified Architect – avsedd för roller som implementerar komplexa driftsättningar av Tableau Server i företagsmiljöer. Testar kunskap om utformning, driftsättning, övervakning och underhåll av skalbara Tableau-plattformar samt migreringar till Tableau Cloud |
Övervakade onlineprov levereras dygnet runt. I stället för att resa till examinationscentra kan användarna testas var som helst i världen om de uppfyller dator- och nätverkskraven. Proven kan också genomföras personligen vid utvalda Tableau-evenemang, till exempel Tableau-konferens.
OBS! Hur skiljer sig certifieringsmärken från kunskapsbaserade märken?
Certifieringsmärken är ett erkännande av användarnas viktiga prestationer där de har bevisat sin produktkunskap genom att klara av säkra, övervakade prov med höga krav. Kunskapsbaserade märken är ett erkännande av användarnas mindre viktiga prestationer där de har klarat av självkontrollerade kunskapsbedömningar som inte sker i en säker miljö.
Skill Belts
Ett Skill Belt-program är ett internt skapat program för utmärkelser och belöningar som är i linje med ett internt utarbetat utbildningsprogram. Skill Belt-programmet ska motivera och belöna användare som successivt bygger upp mätbara kunskaper om produktfunktionalitet, berättande med data, design, bästa praxis för visualisering och prestanda samt communityresurser. För att slutföra varje kunskapsnivå ska det vara obligatoriskt att användarna frivilligt ställer upp för sina kollegor och fungerar som mentorer för nya sökande. Detta säkerställer deltagande och bygger organiskt upp en gemenskap i hela organisationen genom att uppmuntra användarna att dela med sig av kunskap, främja datadrivet beslutsfattande och motivera andra att förbättra sina Tableau-färdigheter.
Skill Belt-programmet är beroende av både sökande och mästare för administration, kontroll och stöd. Du kan ha ytterligare resurser som bidrar till att administrera programmet. Många stora organisationer har exempelvis system för utbildningshantering och kanske föredrar att hantera bedömningar i dessa innehållsdistributionssystem.
Det nödvändiga innehållet och mätverktygen kan standardiseras för olika Skill Belts och meritmärken, till exempel:
- Praktisk information – instruktionsvideor eller webbinarier som användarna kan följa med i, ofta med tillhörande Tableau-arbetsböcker.
- Faktablad – skriftliga, utförliga instruktionsdokument som användarna kan läsa.
- Bästa praxis – användbart innehåll i olika format som i allmänhet fokuserar på bästa tillämpning av visualisering och prestanda. Innehållet omfattar mer tekniska och kontrollrelaterade ämnen för användare som har nått högre kompetensnivåer.
- Berättande med data – användbart innehåll i olika format som särskilt tar upp de mjuka färdigheter som användarna behöver för att på ett effektivt sätt berätta historier med hjälp av data.
- Bloggar – informationsinnehåll från en rad olika källor, i allmänhet från Tableau eller från framstående offentliga communitypersoner som Tableau Visionaries. Innehållet kan bestå av praktiska aktiviteter, bästa praxis eller ytterligare resurser.
- Referensmaterial – referensdokument, communityguider (t.ex. GitHub), annat instruktionsmaterial (t.ex. diagramhierarki) samt annat kompletterande material.
- Utmaningar – Tableau-arbetsboksövningar som användarna ska genomföra, med lösningar som ingår som referens.
- Milstolpar – viktiga aktiviteter som användarna måste slutföra för att uppnå ett Skill Belt eller ett meritmärke.
Du bör inte förvänta dig att alla ska ta del av allt tillgängligt innehåll och inte heller att de ska behärska alla tillgängliga färdigheter på alla Skill Belt-nivåer. Framsteg genom programmet bör baseras på exponering av begrepp och kunskapsuppbyggnad, inte på skicklighet. Användare kan till exempel uppnå expertnivå utan att behöva lära sig att programmera i Python. Endast vissa användare behöver programmera i Python, men alla användare måste visa att de förstår hur Python och Tableau kan användas tillsammans och, ännu viktigare, hur detta kan hjälpa organisationen.
Spelifiering (Gamification)
Ett utmärkande drag för alla Skill Belt-program är att lärandet spelifieras. Spelifiering är ett pedagogiskt tillvägagångssätt för att motivera eleverna att lära sig genom att använda spelelement och design i inlärningsmiljön. Det kan hjälpa användarna att övervinna trötthet eller oro och hålla dem engagerade. Genom att lägga till rätt mekanismer kan spelifiering öka engagemanget och deltagandet och inspirera användarna att fortsätta lära sig.
Ett bra sätt att gamifiera är att erbjuda kompensation eller en belöning (t.ex. organisatorisk status) för kunskapsresultat, korrekt beteende och socialt engagemang, som att hjälpa kollegor, kommentera och skapa mervärde. Skill Belts och meritmärken kan utformas för att erkänna akademiska prestationer och frivilligt arbete samtidigt som de förmedlar status eller prestige inom organisationen. Du kan uppmuntra till engagemang genom att hitta på roliga namn på Skill Belts och märken. "Jedi Master" låter mycket mer spännande än "analysexpert". Du kan också låta ditt community delta i valet av Skill Belt-namnen (till exempel genom en tävling). Om communityt får välja namnen är de förmodligen engagerade i framgång redan innan programmet har satt i gång.
Ett annat viktigt inslag i spelifiering är att göra programmet så socialt som möjligt för att simulera känslan av ett klassrum eller en klassrumsgemenskap. Det här är viktigt för de som behöver erkännande från kollegor för att prestera, men det motiverar också genom grupptryck och vänskaplig konkurrens med andra deltagare. Du kan till exempel ha en resultattavla där du visar upp toppresultat och visualiseringar. Vi föreslår också evenemang som Makeover Monday och Viz Games för att öka konkurrensen och ge ytterligare möjligheter till belöning och erkännande. Slutligen bör programmet vara transparent för deltagarna. Allt eftersom användarna avancerar i kursarbetet vet de vad nästa steg är och vad de kan förvänta sig. Detta skapar förväntan! Förväntan är en stark motivationsfaktor och får eleverna att känna entusiasm och engagera sig i inlärningsflödet under längre perioder.
Volontärbelöning
Medarbetare som frivilligt deltar i hjälpprogram kollegor emellan förtjänar ett erkännande. Medarbetare som frivilligt deltar i hjälpprogram kollegor emellan förtjänar erkännande eftersom de aktivt hjälper andra att fatta bättre beslut med hjälp av data och stärker datakulturen överlag. Här är några exempel på hur du kan uppmärksamma volontärer:
- När du är värd för en Tableau-användargrupp kan du ägna lite tid åt att lyfta fram dem som frivilligt arbetar för att göra din organisation mer datadriven.
- Om du är en communityledare kan du ge den som ansvarar för volontärerna verkningsfulla mätvärden och feedback (nöjda patienter, användningsfall som stöds och specifika bidrag). Att upprätta enkäter och be om Datadoktor-feedback är ett bra sätt att få synpunkter och kommentarer om en volontärs bidrag. Det kan också vara värdefull input för periodiskt återkommande eller årliga utvärderingar.